Wednesday, 1 February 2012

Jejaka Edisi Terhad Bab 4

            “Senyap je rumah. Que mana?” Dato’ Abdullah melabuhkan punggung ke sofa. Mata tak lepas memandang siaran ESPN.
            “Keluar pergi jumpa kawan dia. They plan to go to waterfall.”
            “You shouldn’t allow him to go out so often. Dah dekat nak berangkat. Pantang orang tua asyik merayap tak tentu hala. Lagi – lagi pergi air terjun.” Keluh Dato’ Abdullah.
            “Daddy, I think that is superstitious. I’m his Mommy. I granted that and Insya Allah everything gonna turn out just fine.”
            Kadang – kadang Datin Annie memang tak suka cara Dato’ Abdullah yang agak mengongkong kebebasan Que. Baginya Nelly jauh pergi dari keluarga pun sebab kesilapan Dato’ Abdullah yang kuat mengongkong. Budak zaman sekarang mana boleh nak dikongkong. Dia dulu pun bebas melakukan apa sahaja sehingga keputusannya untuk menukar agama dan berhijrah ke Malaysia siap mendapat restu kedua – orang tuanya. Orang Melayu kadang – kadang mengongkong tak bertempat. Islam pun tak mengajar begitu. Banyak bezanya mengongkong dan memantau, mengarah dan mendidik. Semuanya selalu disalah ertikan oleh kebanyakan ibu – bapa masa kini.
            Anak – anak umpama burung, boleh dibiarkan terbang tapi kenalah sediakan sarang yang cantik dan aman, baru burung yang dilepaskan terbang kembali ke sarang. Itu prinsip Datin Annie mendidik anak – anak. Dengan Nelly memang dia akur sahaja kepada arahan Dato’ Abdullah tapi dengan anak bongsunya Que, Datin Annie sudah pandai mencorak sendiri. Kepada suami cuba difahamkan konsep yang cuba diterapkan olehnya. Hasilnya agak membanggakan. Que Zafril cepat matang dan sentiasa mementingkan keluarga.
            “I understand but you know what happened last weekend?” Dato’ Abdullah memandang si isteri sekilas. Cerita Que minggu lepas membuat hatinya berdetak risau melepaskan Que.
            “What?”

Di bawah sepohon pokok yang rendang di Tropicana Golf Club  

            “Daddy, penatla. Berhenti sekejap.” Que menarik nafas lelah. Gila penat nak habiskan berapa lubang lagi ni. Ya lah kalau bukannya minat sangat main, main pulak semata – mata nak membeli jiwa Daddy memanglah cepat penat.
            “Nanti kalau kat sana, jangan nak liar – liar pulak. Daddy tahu je Que buat perangai, Daddy panggil balik tau.” Ugut Dato’ Abdullah dan meneguk air mineral di tangan.
            Risau nak melepaskan anak bongsu pergi menyambung pelajaran ke England. Separuh hati memang nak ajar Que berdikari tapi separuh hati tetap risau dengan arus sosial yang mungkin merubah Que Zafril yang selama ini lurus sahaja.
            “Apa nak risau. Joe ada lah during my first year. Second year je kena survive sendiri.”
            “Ha..good point! Sebab Joe ada lagi Daddy risau.” Bukan dia tak tahu perangai anak abangnya tu.
            Hidup dikelilingi perempuan 24 jam. Perempuan ni macam semut, pantang nampak lelaki ada duit dan rupa, mulalah menghurung. Itu yang Joe tu dah jadi macam gula Melaka dalam pek plastik dia tengok. Sejauh mana Joe menepis, tembus jugak sana – sini plastik tu tapi yang paling dia risau dengan Que sekali dibungkusnya. Lepas tu koyak lagi parah. Ampun! Hari – hari rasanya dia doakan Que sentiasa di bawah lindunganNya.
             “Daddy nak dengar cerita tak? Ni kawan Que yang cerita.” Que duduk bersila di rumput menghijau.
            “Apa dia? Sejak bila bercerita tanya Daddy nak dengar ke tak ni?”
            “Ada kawan Que ni. He just had a quirky with her girlfriend but rush over because his Dad is waiting.”
            “Que, cerita apa ni?” Dahi Dato’ Abdullah mula berkerut. Apa benda budak ni merepek?
            “Dengar sampai habis please.” Que buat muka seposen.
            “Okay. Go.”
            “Lepas tu girlfriend dia SMS cakap ‘Nice meeting your Dad, hope we didn’t look too heated.’ Lepas tu Daddy tahu apa boyfriend dia jawab balik?”
            “Manalah Daddy tahu?” Dato’ Abdullah mula geram dengan cerita merepek si anak.
            “Boyfriend dia SMS balik cakap ‘Great timing, he was holding my phone’. So Que nak cakap kat sini is Daddy jangan risau. That will never happen to you. I’ll never breach your trust at least not with women. They are from Venus. In my list thing to do there is probably tour all over Europe and definitely not to Venus. Don’t worry. You will never read that kind of message in my inbox.
            “Masya Allah, I keep on thinking where the quirky story goes, now I understand. Keep your promise then.” Dato’ Abdullah menggelengkan kepala.
            Mana Datin Annie tak sayang dengan anak bongsu sorang ni. Ada je idea luar alam nak ambil hati kita. Semuanya menjadi pula tu. Nak marah terus tak jadi nak marah. Que faham maksud dia membebel, faham kerisauan hati seorang ayah membiarkan anak lelaki jauh dari pandangan mata.

***

            Indah memegang sampul surat di tangan dengan telinga yang berasap. Geram betul. Kenapa Sara Nabila yang rupa masam macam todi basi tu juga yang Shah suka. Shah Ezlan, Ketua Pengawas sekolah, jejaka idaman semua pelajar perempuan. Lagi Indah geram apabila mengetahui Sara memang dah lama sukakan Shah. Kelibat Sara yang baru keluar dari perpustakaan menarik perhatian Indah.
            “Sara! Sara!” Indah menjerit kuat.
            “Sara Nabila Saidin!” Geram dengan perangai mengada si Sara ni. Kalau tak panggil nama betul selalu buat tak dengar.
            “Apesal ni terjerit – jerit macam orang sakai?” Tegur Sara melihat Indah tercungap – cungap menghampirinya.
            “Ada orang bagi ni.” Indah menghulurkan sekeping sampul surat kepada Sara.
            “Surat apa kaler – kaler ni? Eh, jom aku belanja makan.” Sara turun tangga laju menuju ke kantin. Indah hanya mengekori sahaja.
            Sampai di meja makan Sara menghulurkan RM10 kepada Indah. Tahulah Indah nak beli apa. Macam tak biasa. Sara mencari tempat duduk yang agak tersorok dan mula mengoyakkan sampul surat perlahan. Siapalah yang malang nak minat – minat aku ni. Ayat – ayat yang tertulis di kertas membuat Sara tersenyum sendiri.

            Sara,
            Saya suka awak.
            Senyum selalu. Awak cantik bila tersenyum.
            Score SPM nanti. Lepas tu masuk universiti. Lepas tu tunggu saya cari awak.
            Harap sudi terima salam perkenalan dari saya, SE.

            Shah Ezlan? Tekaan pertama Sara sebab memang hanya Shah yang akan membuat hati Sara berdebar – debar. Tiap kali terserempak mesti Sara buat – buat tak nampak jadi dia pun tak tahu Shah ni pernah ke pandang dia? Ke siapa ni? Sara memandang suasana kantin yang mula riuh. Mana si Indah ni?
            Di tengah panas terik, Sara tersenyum sendiri. Kad yang diterima di sekolah tadi diselitkan di celah buku teks Sejarah dan dibawa ke dada. Tak terasa panas pun walau pun biasanya mukanya pasti masam mencuka menanti kehadiran Jijie atau Sean menjemputnya di sekolah. Hari ni memang Sara demand Sean sendiri yang amik. Kata petang ni nak pergi Sungai Sendat. Sean dah janji. Kena grounded tak boleh pergi SS pun tak apalah janji dapat mandi – manda kat air terjun panas – panas macam ni. Malam ni boleh belajar dan buat kerja rumah dengan tenang. Hari sekolah pergi best, tak ramai orang.
            “Hoi cik adik. Jalan sorang je?” Tegur sekumpulan budak kelas sebelah. Sara kenal Danial, Hafiz dan Kimi yang tergolong dalam budak – budak nakal di sekolah. Memang selalu menyakitkan hati orang sahaja kerjanya. Sara buat tak tahu.
            “Pekak ke?” Kimi bersuara.
            Sara memanjangkan leher. Mana Sean ni? Sara mengelak dari melanggar lopak air di hadapannya. Sara melabuhkan punggung di tempat menunggu bas. Dah ramai yang balik sebab tadi Sara sibuk siapkan projek Kimia dia di makmal dulu.
            “Sejak bila kau jadi pelayan? Kau kerja kat pusat snooker eh? Minggu lepas aku nampak kau kat SS.” Danial yang bertenggek di atas motor EX5 yang telah dimatikan enjin tersenyum sinis.
            “Biasalah Dan, anak yatim piatu, kenalah kerja. Pelayan pun pelayanlah. Tapi pelikla abang kau bukan kaya ke?” Hafiz menyampuk.
            “Abang kau bagi kau makan tak cukup ke? Kesian sampai kena kerja.” Hafiz menyampuk lagi.
            Memang Danial yang mengajak mereka menyakat Sara. Danial geram dengan sikap sombong Sara. Ramai orang cakap Sara anak orang kaya walau pun yatim piatu. Tinggal pun dengan abang je. Kalau panggil nama dia, memang jangan harap dia nak berpaling kalau dia tak kenal. Sombong tak usah cakap. Nak berkawan pun main pilih – pilih. Sekali Danial nampak Sara kat pusat snooker tempoh hari terus terlintas di fikirannya untuk menyakat Sara. Kaya – kaya pun kena kerja jugak. Itu yang Danial pelik. Betulke Sara ni kaya? Satu – satunya orang yang baik dengan Sara ialah Indah. Nak tanya Indah karang kena sembur pula gadis budget lawa tu. Memangla lawa tapi mulut ya ampun. Bisik Danial.
            “Boleh jangan sibuk tak?” Sara geram. Ini yang dia tak nak sangat orang tahu dia adik Sean. Baru nampak dia kat SS nak jadi bahan, tu tak tahu lagi SS tu Sean punya.
            “Kasihan Sara kan? Kalau mak dengan ayah dia ada mesti hidup tak macam ni. Nasiblah jadi anak yatim kan? Dapat abang pula tak tahu jaga adik.” Tambah Kimi tak tahu hujung pangkal. Yang dia tahu cuma Danial suka Sara. Sara tak popular sangat sebab dia sombong tapi Danial nak jugak kat Sara. Layan je lah.
            “Boleh tak jangan nak cerita pasal orang yang dah tak ada?” Bentak Sara kasar. Dia beredar ke hujung pondok menunggu.
            “Siapa yang tak ada? Mak dengan ayah awak ke?” Kata Danial tanpa menyedari hati Sara yang mula pilu.
            “Dah..dah..jangan kacau anak yatim piatu ni. Tu yang sombong semacam, mak dengan ayah tak sempat nak ajar.” Hafiz mengajak Danial dan Kimi beredar. Mereka mula menghidupkan enjin motor masing – masing.
            Sara membelakangkan jalan. Cuba mengawal air mata yang hampir menitis. Sean ada Sara. Sean ada. Jangan peduli cakap budak – budak tak matang ni.
            “Sara, saya rasa awak patut doa mak awak hidup balik baru boleh ajar awak jangan sombong sangat.” Danial menekan minyak motor dan sengaja melanggar lopak air di hadapan Sara.
            Burr!! Habis baju sekolah Sara yang berwarna putih bertukar rupa. Sara tergamam dan kata – kata yang sering terngiang – giang di kepalanya berputar kembali.

            “Sara, jangan sombong sangat. Orang panggil nama Sara tu. Kena menyahut tau.”
            “Tapi Mama. Budak tu nakal.”
            “Nakal pun, Sara tanya dulu dia nak apa.”
            “Biar Sean je lah tanya.”
            “Tak baik Sara. Allah marah orang yang sombong.”

            Sebaik bayang dua buah motor yang membawa Danial, Hafiz dan Kimi hilang dari pandangan, Sara memandang ke langit. Menahan air mata daripada menitis.
            “Sean cepatlah.”




p/s: if my n3 ever crack ur smile or crack ur emotion, I would like to say many thanks. Feel tat u get some benefit fr the story.
Ralat: kalau sape2 yg x paham maksud quirky pls don't ask me..go google!!! *shy I tau 

31 comments:

  1. Ya ALLAH ... u know wat KL ... reading d first few para i jaz could't help to keep on smiling n sengih sorang2 seriously ur words r so hilariously funny-waggish!!.... eehh guest melepak nih asyik nk google tengok pics cheese cake!!!kenyang lah tu tengok pics

    but d last part oitsss .... sedeeyy ye... sara recalled back her convers' with her mama right?
    jahatnyer 3 budak tuh!!! sara shud have kick them right on their faces!

    btw .. rase mcm short je n3 *kes tatau appreciate!!!

    ReplyDelete
  2. Ada satu persoalan kat sini...
    Sara sebenarnya skang nih kat mana...
    Masih di depan pintu pagar rumah Que...
    Atau dah selamat balik ke rumah dia dah...

    Lama sungguh dia berangan kisah silam...

    Pendeknya n3 hari nih...

    ~w.t~

    ReplyDelete
  3. nape rase mcm pendek je haha.. *demand tul*

    ReplyDelete
  4. arghhhhh.....
    xpuas,xpuas,xpuas...!!!!!
    touching la plak n3 yg ni...
    uwaaaa..nk ngis dh ni....
    KL...meroyan dh i ni bc ur nvel ni..
    bkn stakat yg ni je..smua nvel u tau i meroyan...
    best la u ni,cool....
    ~QZ~

    ReplyDelete
  5. erk, patutla tetiba kua lagu i'll be missing u nih. sobs..

    i know how u feel sara, be strong! jgn sedih ye.. lepas ni mana tau ntah2 t'jumpa Que masa nak berjimba dengan Sean.

    ReplyDelete
  6. Mcm ada ura2 sara nak jumpa lagi dengan Que jer hari nih...

    Pastu siap teringat pesan awrah emak supaya jangan sombong tuh...
    Agaknya kali nih kalau Que tegur, boleh kot sara layan elok2...

    ~w.t~

    ReplyDelete
  7. eh cop. rasanya part 'quirky' tu ada bc kat FML kot semalam. hahaha. boleh pulak apply kat sini.

    p/s: si w.t. sgt peka oh. auditor ke ni? hehe..

    ReplyDelete
  8. Jazmeen
    I know, must be the quirky part lol!
    pity ur co-reader, hv to indulge & savour the pics only!!!
    don't worry tat 3 budak will get their payback time.


    w.t
    hahha..patah kaki Sara kalau duk depan rumah Que lagi. Ni flash back cerita as whole bkn Sara tgah berkhayal pun.
    Ishh betullah semangat inkuiri awk ni beyond zaman.
    pendek n3? hahha GET dulu awl2 5 pages je every n3....(statement jahat)

    zura
    demnad je. org layan ke x belakang kira.
    Ahaks~

    QZ
    Jgn nanges plss...Cukuplah hujan lebat kat luar ni. hahha..org meroyan cari idea nk tulis, tkg baca pun meroyan gak. awk cool okay.

    Hajar
    ni kes dgr lagu smbil baca pastu dok pikir apesal 1st session Que mcm x relevan jer kan?


    w.t
    hahha..sy x bg dorg jmpa dulu kot. Dh besar2 br jumpa. Bolehkan?

    ReplyDelete
  9. Hajar
    yeahh her comments scary mee sometimes..hahha
    mayb not auditor but editor or someone fr any publishing company...*teka mcm2
    & betul FML, u really go read all the links! Good for you.
    I always find a way to make me happy. Nk harapkan org happykan kita & motivate kita hardly la kan.
    Must share laugh, joke, info wit ppl! U'll be happy.

    ReplyDelete
  10. seriously kita kena baca balik citer awak ni cikpuan KL, hehehehe suddenly kita rasa macam lost pulok adoiii ni penangan tak pay attention masa klass ni hahahaha ^_^ org smua dah maju ke depan kita stil ketinggalan ~adoiiiyaiii :-)

    ReplyDelete
  11. haila haila...masam2 pon sara still manusia biase kn...
    abe sean,p jek tgkuk 3jimbit tuh.. hishhhh..

    ReplyDelete
  12. sara gonna to hav an accidental 2nd meeting with que at d waterfall@sungai sendat later????
    questions may arise in que's mind?
    sara(pelayan masam) ngan sean(ss boss) taraaa ...

    -guest melepak
    *dh kenyang google cheese cake!!!boss bepa calorie cheese cake?

    ReplyDelete
  13. TLC
    haishhh baru abis kupon pak najib bagi dh blajar ke laut. Ada baca e-novel kat tepon masa kelas..concentrate...May u r bless in ur study.


    syira
    muka masam, takdak pun ckp dia heartless,wanita besi bagai kan? hahhaha
    3jimbit tu mana dtg bahasa tuh?


    guest melepak
    Confident eh jumpa?

    bos ckp kalori 0 tapi mata tu dh degrade sket power dia..hahha

    ReplyDelete
  14. kire Get,Jet & Arluna nih citer alkisah sepupu sepapat la yekk...x bca lg arluna tu...

    ReplyDelete
  15. Anonymous
    kisah family tree but the plot for each story totally different. They lead different life.
    tempelen2 watak je ada here & there so tat my avid readers x meroyan rindu sgt kat their own fav readers.

    ReplyDelete
  16. hmm .. senyum je bace n3 kali ni ...
    lawak lh awak KL .... sure u know how entertain your avid readers and at the same time menyampaikn citer yg super... kena love u much much!!!aduss!
    menci lh 3 geng kat school sara ... nk kasi panggg...

    -ImAn ar-RahmaAn

    ReplyDelete
  17. oppps .... reread n3 *kes santai 2nggu nk balek
    the guy named shah ezlan - will he b d one dat can 'stir-up' relation between QueSara later later later in d story ... nk tau in advance ahaaksss!

    ~Jazmeen@Melor
    p/s enjoy ur thursday night guysss .... :)

    ReplyDelete
  18. ImAn
    ala awk dulu x der ke geng2 mcm tu? Sy ada okeh. Yg stok bersidai tepi toilet & don't surprise it MJSC! But rememeber all those time can put smile on my face errr & u of course!

    Jazmeen
    I pun, tgu Asar pastu tgh pikir ptg ni nk blk masak apa? Hate to think of new recipe evryday (okay potng pahala sy di sini *don't care..hahha)
    x mo play fair ke to wait?
    Yeah..in advance SE will b the reason of Sara heartbroken beside the not so brotherly anymore Sean...but we hv Que as saviour...don't we?

    ReplyDelete
  19. Gosh. Feel sorry for Sara. The 3 boys should get their payback. Hahaha. That quirky part! make me laugh. I kinda like your concept making a family tree story. Sometimes I miss GET and Arluna. When I read JET I know what also happen to CC&FF and Joe&Arluna. Gahh. It's a great feeling. Duh. What I'm talking about. Sorry KL. This is a long comment. xx :)

    ReplyDelete
  20. alalalalaaa.. ciannyer sara.. herm meh nak gedebush 3 ekor jimbit tu (pinjam ayat syira jap)KL, make sure 3 ekor nih dpt blsn yg secukup rasa.. :))

    ReplyDelete
  21. eh eh ttinggal.. nak tnya KL ngan sopan santunyyerr.. awwat n3 kali ni singkattttt??? :P

    ReplyDelete
  22. oohh truly KL ... we r cruising almost on d same liner -
    i tot i'm d only one who oweys thinking of wat to prepare for dinner or after subuh wat breakfast 2 put on d table!!! ... but it's kinda of a pleasing n satisfying moment to see d hubster n my bunnies enjoy d cuisine! *cheeh! ingt hidangan ala-ala masterchef! hahahaaa :)

    enjoy d song: everything's okay-lengka

    ReplyDelete
  23. Like This Right Here
    Okay I feel sorry for her too. Vr excited to build her character.
    ur 1st komen kan ni & long, yeah but kinda like it.


    mizz acu
    ehh confirm kita bg cukup2... bagi lunyai sekor2.

    pendek sbb ni n3 hadiah utk cikgu bulanhijau sy semalam. Dia mtk n3 cepat. hahha...


    Jazmeen
    Same2, i will always koya tat i've prepared the best meal 4 them kunun. Aah..who cares..like Joe said, our family will eat our runny pies no matter wat :)

    ReplyDelete
  24. really KL ... agreed with readers here KL is vr clever nk entertain kitaorng!!!
    nk wat camana asyik senyum je bace n3 this time!
    i can feel how sara's was so touched when remembering her mama!
    and d song-- ingat gak lagu the Police -- years ago! .... i'm watching you!
    but sara is so strong!

    -Lysa M R

    ReplyDelete
  25. Waa mau senyum panjang!... bila melepak kt sini mmang x leh blaah
    Best le....:-)
    Apa pon sedih gak ngan sara....

    -NuR

    ReplyDelete
  26. Lysa MR
    hai you...I'm entertaining myself also. If not I'm getting old by day & didn't wish wrinkles showing up b4 time!

    NuR
    :)))))). Panjang x?
    Ok lpas senyum pun sedig gak tp sedih pendek je :((

    ReplyDelete
  27. i've been reading dan follow citer JET- the promo smpai bab 1-4!
    i think i'm addicted nk terus lepak kat sini
    awak memang byk idea-dan mperkenalkn sesuatu yg bukan 'too regular' to readers!
    sngat suke!!! thanks

    -ibb

    ReplyDelete
  28. holidays lepak kat umah je...jadi sgt ceria after finish reading this n3 :)
    still tunggu contact between que n Sara!
    huhuu sedih sara ingatkn her mother-missing you!

    -!uglybetty malaya!

    ReplyDelete
  29. nak lagii.. hehehe..
    x sbr nak baca..
    ;)

    waitin for GET novel.. ^^

    ReplyDelete
  30. ibb
    i pon x familiar jgak certain things tu but we will learn together :)
    Come lepak..anytime..
    pape shout.


    !uglybetty malaya!
    hols kat rumah? Same2 but I'm entertaining guests. pheww !!
    Que - Sara korg teka ada contact ke?
    hahahha


    Miss Kira
    after long hols okay. Now u guys enjoy ur precious time wit ur love :)

    GET I x tau tentavie date pun nk komen lebih2 :p

    ReplyDelete
  31. KL...luv ur stories..did u mean to say quickie instead of quirky? too late to comment???

    ReplyDelete