Friday, 12 May 2017

LOVE, LILA - CHAP 8

                “ABANG nak balik dulu pun boleh. Kejap lagi Daddy sampai. Lagi pun mesti dah penat.”
            Jude angkat kening. Bomber jacket yang tersadai di kerusi ditarik dan disilangkan di lengan. Sebelah lagi tangan diangkat tinggi untuk meregangkan badan.
            “Bisinglah kat luar. Kecoh jugak awek – awek kat sini.”
            “It’s their day. Tengah happy la tu. Dari tadi rasanya ramai doktor singgah kaunter mereka bagi hadiah.”
            Jude senyum. Untunglah kerja di hospital mewah seperti ini. Kalau kerja di hospital biasa – biasa kena pula negara miskin, tak adanya meriah macam ni. Banyak dah hospital di seluruh dunia Jude dah jejak jadi dia layak membuat perbandingan.
            “Anything call me.” Jude menyentuh dahi Julia. Nasib denggi aje. Dapat kesan peringkat awal pula.  Kaca mata hitam dilekap ke wajah. Jaket dilengan pun disarung elok ke badan.
            “Bye.”
            Jude singgah di kaunter dan melayangkan ucapan ikhlas. “Happy Nurses Day.”
            “Terima kasih Encik Juhaidi.”
            Jude senyum. Datang tengok Julia tak sampai sehari pun dia dah popular.  Seterusnya dalam kepala rindu yang tak dapat dibendung terhadap seseorang. Ya, Alila bukan sebarangan. Dah tahu Alila anti – shiny playground, salah dia kerana berterus terang. Bukan apa, balik aje banyak – banyak kereta yang ada di garaj tapi yang tinggal hanya sebuah kereta mewah milik Daddy dan pada fikirannya tak ada apa – apa kot. Porsche buruk, bukan edisi terbaharu pun.  Tak kira lagi reaksi Alila apabila menerima Russian Doll yang dipenuhi Swarovski buatan Piaget.


            ALILA memandang ke siling. Sengaja dia pilih off day hari semua orang sibuk nak beraya. Alahai….hari jururawat je pun. Dah bertahun merayakan hari jururawat, dah tak rasa apa dah.
            Poyo sangat padahal bertahun yang lepas sambut dengan Amar kalah sambut hari kekasih. Dapat hadiah best. Lepas kerja Amar bawak tengok wayang lagi. Amar lagi. Kau ni Alila, 50 tahun lagi ke baru nak move on? Alila ketap bibir. Hari tu dah ada peluang nak dapat boyfriend baru, dia yang jual mahal. Wajah Jude ala Tarabas versi muda dan moden menjelma. Awal perkenalan, Alila rasa Jude biasa – biasa sahaja. Rasa ‘sesuatu’ mestilah wujud sebab Jude memang jatuh dalam kategori lelaki charming habis. Cuma lepas jumpa Jude lepas kejadian Blair – Chuck Bass buat dia rasa tawar hati. Russian Doll bertatahkan swarowski yang dia rasa sama harga dengan rantai emas di lehernya di pegang penuh hati – hati.
            Jude bagi Alila adalah bayangan Amar. Dia tak kan salah menilai. Dia tak kan jatuh untuk kali kedua.
            “Keluar jom.”
            “Nak pergi mana?”
            “Dating.”
            “Re-phrase please.”
            “Ooo-kay. Let’s go out. Let’s have fun.”
            “Define fun.”
            Rahang Jude jatuh. Alila senyum sendiri. Seronok pula dapat kenakan Jude.
           

            Jude malas nak fikir banyak. Tiba di Malaysia, sampai rumah, mandi, tukar baju dan alas perut dengan segugus anggur terus dia keluar mencari Alila.
            Define fun. Hmmm….
            “Let’s go.” Jude menjemput Alila di hadapan pagar hospital. Kalau Alila suruh tunggu depan A&E pun dia sanggup terpacak tunggu.
            Alila cepat – cepat masuk ke dalam perut kereta dan tunduk.
            “Jalan cepat.”
            “I keluar dengan awek orang? Bini orang?” Soal Jude direct apabila dah sampai simpang jalan lepas 500m dari hospital barulah Alila menegakkan badan dan membetul – betulkan rambutnya yang serabai.
            “I’m single and available.”
            “Cool.” Jude gelak. Malas la nak tanya apa yang Alila nak sorok sangat.
            Alila pula dalam kepala macam – macam teori muncul. Mana pergi Honda mamat ni? Kenapa nasib aku macam ni? Eh, ke kereta pinjam. Sebab aku kutuk dia tak ada duit nak belanja air tin milo hari tu ke? Nak tanya secara terang nanti orang salah faham. Kena cop materialistik pula. Play it cool. Dig it!
            “Betulke baru balik dari Moscow ni?”
            Jude angguk.
            “Kerja?”
            Jude angguk.
            Alila telan air liur. Kerja apa sampai Moscow?
            “So…my definition of fun?”
            “Forget it.”
            “Dah penat saya fikir mestilah kena cakap.”
            Alila gelak. Pantang kena ‘game’ sikit nampaknya Encik Juhaidi kita ni. Tak sempat Jude nak menjawab kereta dah masuk ke tempat parking VIP The Lounge.
            “Lepak kat sini ya.”
            Alila angguk. Dia tak biasa ke sini tapi suasana The Lounge nampak tenang dan tak kecoh macam kelab malam. Dah tak ingat bila kali terakhir ke kelab malam. Zaman sebelum kenal Amar kot sebab dia tak pernah pergi tempat macam tu dengan Amar. Longgar betul peraturan Zouk. Tulis perempuan bertudung tak digalakkan masuk. Patut cakap tak boleh terus. Jadi terlepas juga masuk sampai dia nak gelak atau simpati pun dia tak pasti bila tengok aksi mereka.
            “Jes, budak – budak ravers ramai sangat.”
            “Salah masa la kita. Ladies night kan. Campur ada event budak ravers memang bosanlah.”
            “Yang terhangguk – hangguk tu kalau kau nak tau trend budak hijabista zaman sekarang. Masuk kelab tapi tak ada lah nak dancing bagai. Takat hangguk – hangguk kepala tepi meja. Dorang panggil ‘Islamic dancing’.”
            Alila telan air liur. Perubahan yang tak boleh dia nak terima akal. Niat nak suka – suka pun berkubur. Tak sampai pukul 11, sempat terkinja dua lagu dia dah tarik tangan Jes balik. Tu lah kali terakhir definisi hiburan yang Alila padamkan daripada kamus hidupnya.
            Jude mendahului Alila ke ruang di belakang The Lounge yang terbuka dan menawarkan pemandangan taman ringkas yang dibina.
            “Alila, this is fun.” Jude angkat gelas berisi air Coke dan terus menyedut straw dengan rakus. Nampak halkumnya bergerak – gerak membuatkan Alila cepat – cepat memandang ke lain.
            “Tu je?”
            “This is fun.” Alila keluarkan telefon bimbit, mula nak selfie. Lantaklah Jude nak cakap apa pun. Dengan Amar dulu lainlah, spesis sopan santun. Dia sehabis baik nak jadi perempuan Melayu terakhir juga walau pun banyak yang lopong. Kali ni dia nak jadi diri sendiri.
I’m broken and spoiled. Take it or leave it.
Kalau tekaannya tak salah, maka Jude samalah seperti Amar. Anak orang kaya. Boleh memilih sedangkan siapalah dia. Keluarga biasa – biasa. Kerja pun biasa – biasa.  Hatinya barang kali ada tompok emas, asyik salah jatuh cinta aje. Sakit hati betul. Nak masuk Gear 5 aje dah nak kena gostan.
“Saya ada kat sini. Selfie buat apa. Wefie jom.” Jude bangun dan dengan selamba berjalan ke arah Alila. Jude duduk di atas lengan sofa di sebelah Alila. Telefon ditangan Alila diambil dan Jude mendekatkan badannya ke arah Alila sambil berbisik.
“This is my definition of fun; when I am with you Lila.”
Klik.
Alila dah hampir beku.
“Hmm…gambar ni tak sharp dan rambut awak ni…haish…” Jude memandang skrin telefon dan menggelengkan kepala. Jude menala pandangan ke arah Alila.
“May I?”
Tak sempat pun Alila nak jawab apa – apa sebab tangan Jude dengan selambanya membetulkan anak rambutnya yang jatuh di dahi.
            Nurse porn – when a man has a very damn nice vein! This man…urghh. Alila gelengkan kepala cuba membawa diri ke alam realiti.
            “Second shot Alila. Senyum please.” Klik.
            Alila senyum tapi jauh di lubuk hatinya terasa sakit. Alila tunduk. Dada yang sesak dipegang. You are weak Alila. You are weak.
            “Alila…” Jude memegang bahu Alila penuh kerisauan.
            Tangan Jude di bahu perlahan ditarik dan dengan berpaut kepada Jude, Alila berdiri.
            “I’m sorry. I just can’t.” I start to like you and it’s killing me.
           

            ALILA memandang telapak tangan. Seakan – akan nampak setiap nombor yang ditulis disitu biarpun berbulan sudah berlalu. Now or never!
“Hai….”
            “Hai.” Jude terkejut mendengar suara di hujung talian.
            “Emm…”
            “I miss you.” Jude berkata dengan nada paling selamba sedangkan dalam hati rindunya seluas lautan. I really…really miss you girl. Selama dia berhempas pulas mencari jalan penyelesaian terbaik untuk kerjaya gelapnya, hanya bayang Alila yang menjadi inspirasi. Kalau segala – galanya di dunia ini tak berlaku seperti yang dirancang, hanya satu pintanya.
I want Alila. Just, Alila.
            “Tengah kerja?”
            “Tak. On leave.” Sesungguhnya dia masih menghitung masa depannya yang gelap selepas berani meletakkan jawatan sebulan yang lalu namun pihak syarikat belum lagi meletakkan tali gantung ke lehernya.  Tak lama lagi gelaran rich and dangerous agaknya bertukar kepada poor and loser. Jude menarik nafas lega. Apa jua milik kita akan tetap jadi milik kita; cepat atau lambat. Kereta dipandu keluar kawasan hospital. Nak tuju ke hospital lagi satu kah? Atau?
            “Jude…”
            “Alila, kita keluar nak tak? Let’s clear the air. Saya jemput awak kat tempat kerja.”
            “Saya pun tak kerja. Kat rumah.”
            “Saya jemput kat rumah ya.”
            “Tak marah?”
            “Saya? Saya tak pandai marah orang. Especially you Alila.”  Saya tak kan bagi awak kehidupan yang awak tak nak Alila. I will leave this shiny – playground because it never belong to me. Tak pernah! Tiba masanya Daddy perlu berterus – terang.
            “Okay.” Alila lega.
            “Tunggu tau. Saya jemput kejap lagi and by the way, happy nurses day. I’m proud of you.” Sesungguhnya tak pernah terjangkau di akal fikiran Alila yang akan menghubunginya dahulu. Patutnya dia yang cari tapi dia pun keliru ditambah dengan kesibukan tugasan – tugasan terakhirnya. Dia kalau ikut hati, selesai aje semua perkara di Sunnyvale terus rasa nak masuk meminang Alila.
Dear Alila, I know you like me. I know it but what I didn’t know is how brave you are.
            Dear Jude, some walks you have to take alone. Some walks I really want to take with you.
            Alila senyum. Rupanya sudah seperti si mandul mendapat anak.




Friday, 3 March 2017

NOVEL TERBAHARU RIN AHMAD: THE EX




Bellina dan Darren dijodohkan oleh kedua-dua orang tua mereka namun, dalam zaman serba moden ini mana mungkin kisah kahwin paksa relevan. Darren membuka langkah untuk menawan hati Bellina. Bellina pula menerima sementelah Darren cukup segala pakej yang diidamkan.

Salah mereka cuma satu; masing-masing berlagak baik apabila disogokkan oleh deskripsi watak oleh ibu bapa mereka sebelum dijodohkan. Hakikatnya Bellina dan Darren sama sahaja. Masing-masing panjang langkahnya. Masing-masing mempunyai teman yang silih berganti.
Apabila sudah jatuh cinta bergolek-golek, tanpa disedari mereka mengikut arus dan terus menjadi ‘baik’. Sehinggalah peristiwa demi peristiwa tersingkap dan masing-masing merasakan diri sangat tertipu.
Mampukah Bellina untuk kekal taat kepada seorang suami yang telah melukakan hatinya setelah rahsianya terbongkar?
Mampukah Darren untuk kekal menyayangi seorang isteri yang tega mempermainkan hakikat kisah sebenar?


*********



“I minta kunci kereta pun you boleh emosional. I belum lagi minta simpan kunci hati you. No big deal okay. Let me do this.”

“I dah biasa buat sendiri semua. Lagi pun bumper jatuh bukan enjin rosak ke apa. Nak kunci buat apa? We can just fix the bumper here creatively.” Bellina malas nak layan ayat pick up line kau kunci hatiku konon. Again cliché!

“Jadi, you patut tanya dulu I nak buat apa kunci tu.”

“Hey boo, wanna play find my spark plugs? Roll up your shirt’s sleeves, tinker with a car and just popping the hood, staring at it and hello Bellina, am I attractive and suave? The bumper then not gonna be forever fixed Mr Darren!” Nada suara Bellina perli tahap maksima. Perkataan suave tu disebut panjang ada dekat 7 harakat. Terkeluar semua imaginasi dia terhadap ‘lelaki dan kereta’.










p/s: Novel terbaharu daripada Rin Ahmad, yeay finally! Silalah pelepak tegar sekalian terutama pelepak sejak dari zaman batu blog, die hard fan Darren dan Bellina dapatkan di kedai - kedai buku berhampiran ya. Siapa yang masih sudi membaca gaya penulisan saya (santai/flashback/manglish) bolehlah dapatkan ya.

Kalau dah complete kesemua 6 buku saya (termasuk The Ex), sudilah share gambar booktower 
anda di page Facebook Rin Ahmad, Karya Lepak Fans Page atau tag di Instagram saya @rin.ahmad.

Tajuk asal novel ini ialah POKOK KRISMAS BERGERAK.

Assalamualaikum and Happy Weekend :D

xoxo, 
KL @RA



Friday, 3 February 2017

CERPEN: BEKAS KEKASIH



            “Keluar jalan jom.” Hilda mula menyucuk.
            “Wil tidur. Lagi pun aku punya azam tahun ni ‘buy nothing’.”
            “Ooo…kay.” Jawab Hilda panjang penuh sarkastik.
            “Oh, by the way, nothing tu maksud dia ‘anything’ kan? Ah…Kau tengok apa? Macam syok je.” Hilda dengan selamba merampas telefon orang. Pandai rekacipta azam tahap mission impossible konon kan.
            “Kau ni dah terjah batas privasi. Bak sini.” Nik dah mula buat aksi stunt. Kalau boleh, skirt labuh dia nak tarik sampai ke peha nak mengejar Hilda yang dah berlari menyorok dengan telefonnya sekali. Susah juga ada BFF ‘weng’ ni.
            Hilda menutup pintu dan berkurung dalam bilik.
            Nik memekup kedua – dua belah telinga. Standby sebab dah boleh agak lantunan suara Hilda bakal menggegarkan rumah. 1, 2, 3…….
            “Nik…..are you crazy?”
            Kan dah cakap….
            Krekkk….pintu dibuka. Nik cepat – cepat mengambil kembali telefon di tangan Hilda.
            “Puas ceroboh privasi orang?”
            “Alah..kau tadi reply apa kat Kimi, ‘Sorry, not feeling well. Lain kalilah kita set up Nik – Mark tu.’. Kau siap pretend jadi aku tanpa rasa berdosa kot.”
            “Dah kau buat kerja gila.”
            “Kau dah dua hari duk tadah website cari jodoh. Aku risau tau tak.”
            “Tu tak sengajalah. Dah berapa malam Wildan asyik duk cakap nak Daddy….Daddy as birthday present. Aku google lah. Kot ada kat mudah ke, carousel ke…” Nik buat muka tak berdosa untuk sekian kalinya.
            Sebelum Hilda baling apa – apa je yang ada kat tangan dia, cepat – cepat Nik sambung, “…tu yang aku tergoogle ‘tempat cari jodoh di Malaysia’. Tak sangka bersepah website keluar. Aku ingat kat oversea je ada dating site.”
            “It is about time Nik.” Suara Hilda bertukar serius kalah suara Mak kat kampung dah.
            “Of all time…” Rendah suara Nik. Bersambung dalam hati, why now?


            “WILDAN….” Suara Nik dah tak boleh control ayu dah. Hilang aura ibu mithali layak menang award. Yang tinggal hanya sisa kesabaran yang menipis berganti dengan kemarahan yang tak mampu ditepis.
            “Panas Wil cuaca sekarang. Kita main petang nanti. Kalau Wil demam Mommy yang susah tau. Please understand baby.” Nik separa merayu. Malu dekat hero kat hujung bangku yang dia perasan lagi banyak stalking dia dengan Wildan daripada membaca buku yang terbuka depan mata. Nampak sangat lah bro!
            5 freaking years! Kalau kau boleh survive selama ni Nik, kenapa sekarang kau lembik macam tapai? C’mon! Dia ada hak dan dah berapa lama dia bagi muka pun. Layankan saja kau punya degil tu. Fikirkan Wildan jugak.
            Sebab serabutlah, Nik melarikan diri kononnya jauh ke pinggir kota. Menyesal pun ada datang. Bayar mahal. Kolam renang kecik, laut kotor, bilik harga mahal gila! Perfect combo bak hang. Akhirnya Nik berjaya menarik Wildan naik. Cepat – cepat badan Wildan dibersihkan dengan shower yang terletak di hujung pagar. Tak sanggup nak biarkan badan Wildan diselimuti selut hitam. This is not a beach vacation! Berpuluh kali jugak Nik duk chanting sorang diri. Tak sangka tempat percutian yang sangat elit sebenarnya mempunyai kawasan pantai yang tak layak pun untuk mandi – manda. Turun ke laut macam turun ke sawah penuh selut. Nik hanya bersabar demi Wildan. Dah berapa lama sebenarnya dia tak bawak Wildan bercuti. Cuti aje balik kampung. Tu je lah kerjanya. Zaman gemilang Nik tamat sebaik sahaja jodohnya terlerai. Pathetic Nik!
            “Mommy, betulke Will boleh jumpa Daddy nanti? I want to meet my Daddy. Please Mommy….”
            Nik ketap bibir. Kedua – dua tangan didaratkan ke bahu si anak. Mata dipejam seketika. Jangan pentingkan diri Nik. Be strong!
            “Okay baby. We will….” Nik senyum. Dalam hati menyambung…Insya Allah.


            “PUAN Nik. Ada parcel untuk Puan.”
            Nik cepat – cepat menandatangani kertas pos di tangan adik posmen. Untuk kesekian kalinya Nik merenung bunga di tangan. Saban minggu berlalu dan kiriman ini tak pernah putus.
            “Kata nak balik awal?”
            “Yup…tengah kemas ni.” Nik menjawab sopan soalan Puan Maria. Sambil tu tangan sempat menaip laju di skrin.

            N: I ambik Wil tempat kita jumpa hari tu.
            F: You rush tak?
            N: Tak tapi I penat. Dari tempat kerja.
            F: Can we meet at our ‘usual spot’ and have dinner together?
            N: Wife you tak masak ke?
            F: She didn’t cook just like you.
            N: I dah terer masak sekarang. (Nik menekan kembali ikon anak panah ke kiri dengan lambang x. Delete jelah daripada mengundang sensasi. Lantak dialah bini tak pandai masak pun. I don’t have to tell him I’ve changed a lot! Tak ada faedah pun. Nik sempat solat Asar sebelum keluar pejabat. Laju kereta meluncur di jalan raya meredah kesibukan.



            “Mommy….” Wildan menerpa ke arah Nik tapi sebelah tangan masih menggenggam erat tangan si Daddy. Elok tangan Wildan menggapai tangan Nik, mereka umpama sebuah keluarga bahagia. Daddy, Wildan, Mommy.
            Nik tunduk mencium ubun – ubun si anak.
            “I miss you Wil.”
            “I miss you too Eva.” Bisik Faiz perlahan.
            Nik menghadiahkan jelingan tajam dan cepat – cepat berdiri. Menyesal pula bersetuju jumpa kat tempat purba ni. Muncul semua memori indah.
            “Tempat dating kita warung celah KL ni ke? Jatuh standard betul.” Nik melawak. Cuba menghilangkan gugup apabila disapa bekas suami begitu.
            “You yang suka tempat ni. Mommy pernah bawak Wil makan sini?”
            Wildan geleng.
            Teringat apabila ditanya beberapa soalan kepada si anak dan semuanya dibalas dengan gelengan.
            Mommy pernah masak ni? – Merujuk kepada sardin goreng yang selama setahun mereka kahwin itu sajalah masakan Nik yang paling hebat.
            Mommy selalu ajak Wil jogging? – Merujuk kepada jenis sukan yang paling Nik suka sebab Nik tak suka buat sukan setempat macam duk terperap dalam gym atau layan threadmill kat rumah.
            Mommy suka minum ni tak? – Merujuk kepada air sirap bandung laici kegemaran dia dan Nik pandai minum sejak kenal dia.
            Benar – benar patah hatikah Nik dengan perpisahan ini?
            “You balik for good ke?” Nik ubah topik.
            “Yes and ini bermaksud you dah kena bersedia share Wil dengan I.”
            “Kontrak? Permanent?”
            “Permanent. Cargo I dari Jepun semua dah sampai.”
            Nik tak bagi apa – apa jawapan. Dia buat – buat fokus kat brader tengah nak ambik order ni.
            “Sirap bandung laici 2. Wil share dengan Daddy okay.”
            Wildan angguk sambil nampak benar menahan kantuk. Seronok sangat jumpa Daddy dengan main dengan adik tiri ke? Soalan Nik sangat berbaur cemburu.
            Dengar pesanan bekas suami tu dah boleh mengundang amarah. Marah sebab ingatkan dia tentang kisah silam. Sebab malas nak bergaduh setelah bertahun – tahun hidup aman damai maka Nik buat tak kisah.
            “Makan I order macam biasa ya?” Kali ni Faiz tak nak memandai. Takut kena back hand dengan bekas isteri sebab pipit u dah nampak berona merah. Sah bukan malu lah sebab Nik memang bukan spesis malu – malu kucing. Marah la tu.
            “I order sendiri.”
            Faiz mengalah. iPad dihulurkan kepada Wildan buat ubat diam. Jangan kacau Mommy -  Daddy berbicara.
            “Nik, you banyak berubah. Kalau semua sebab I, tak tahulah I am sorry ni still valid ke tak but yes. I am really sorry. Kalau you tak berdegil, we will still be happy.”
            Nik senyum sinis. Lelaki! Senanglah cakap. Terada anak luar nikah. Terkahwin. Lepas tu expect dia jadi bini tua? Memang tak lah.
            “Kalau I tak berubah, Wil belum tentu membesar elok macam you tengok. Your I am sorry tak kan pernah valid. It just… life goes on. I move on. So did you.” Nik buang pandang. Wajah Faiz yang masih maintain kacak macam dulu tak boleh nak pandang lama – lama. Boleh cair. Mereka berpisah sebab pendirian Nik. Bukan tak ada cinta antara mereka tapi kesilapan Faiz tak mampu Nik terima. Cintanya tak kan pernah mati dan kisah silam Faiz juga tak kan pernah padam. Dia terpaksa pilih antara pilihan yang menyakitkan. Dan Nik sangat kecewa kerana dia gagal jatuh cinta lagi. Oh Ya Allah, bukakanlah pintu hatiku untuk menerima kasih sayang dan cinta yang ikhlas jika benar masih wujud. Namun jodohku nanti, ada atau tiada, aku redha.
            “Umi cakap you selalu juga tinggalkan Wildan tidur rumah.”
            “Nenek dia kan. Tak kan I nak pisahkan pula.” Nik jawab acuh tak acuh. Dia belum lagi berfikiran terbuka sepenuhnya. Bekas mak mertua memang mak lah juga tapi Nik tetap segan dah sekadar menghormati hubungan itu. Tak dalah dia nak main redah tidur macam zaman bergelar menantu lagi pun terlalu banyak kenangan di rumah besar itu, sebesar cintanya yang tak pernah padam.
            Wildan dah mula merengek. Penat nak tidurlah tu.
            “Jom, balik.” Nik pun rimas.
            Faiz terus mendukung Wildan. Nak jalan pun nampak sangat dah tak larat.



           
            F: I balik lambat. Futsal seround. Jangan tunggu.
            A: Ain pun dah tidur. You dah hantar Wil?
            F: Dah. Take care.
            A: Yeah…love you

Pesanan ringkas dihantar buat isteri di rumah. Faiz merenung luar pagar rumah Nik. Kalau tak jumpa tak apa. Rindu sekadar rindu. Kalau dah jumpa terus perasaan untuk memiliki Nik menebal seperti dulu. Kenapa diduga begini?
“Sumpah bukan I tak sengaja. It was a mistake. I was drunk.” Faiz dah mati kutu nak menuntut kepercayaan Nik. Stupid prank! Stupid friends! Tak payah ada kawan pun tak pelah daripada ada kawan satu level dengan setan. Itu perasaan sebenar Faiz saat itu. Salahkan kawan pun dah tak guna.
“Aishah, your version?” Nik dah bengang tahap tak boleh nak dikawal. Mujurlah Wildan di bilik atas sedang tidur nyenyak.
“Aku tak tahu. I was drunk too.”
“Protection?”
Faiz rasa soalan Nik melampau gila tapi disabarkan sahaja sebab sekarang dia berada di kandang pesalah.
“Get out Aishah, I don’t want to see your face ever again.” Telunjuk kanan Nik tegak ke muka Aishah.
Faiz lega. Sangkanya ada peluang untuknya dengan Nik. Wildan yang masih bayi akan menjadi senjata utama benteng pertahanan rumah tangga mereka tapi sangkaannya meleset.
“Eva…please…I tak pernah curang dengan you. Ya semua dah berlaku tapi I tak cintakan dia dan I tak sedar pun. No feeling at all.”
Nik diam. Terlalu banyak yang berlegar di fikiran. Dosa – pahala. Benar dosa suami bukan hisabnya tapi? Mampukah selamanya dia lupakan? Mampukah juga dia hidup tanpa Faiz? Aishah mungkin mengandung. Aishah bukan gadis liar pun. Apa masa depan yang ada untuknya nanti? Masa depan Wildan? Dia?
            Nik mendiamkan diri berbulan lamanya. Hanya suara ketawa dan tangisan Wildan mendominasi komunikasi antara mereka. Akhirnya Aishah muncul dan apa yang ditakutkan mereka benar menjadi kenyataan lantas ruang – ruang untuk kekal bersama makin sempit dan berliku.
            “I’m pregnant Faiz.”
           


            DARI gelanggang futsal Faiz melencong ke kondo yang pernah didiami bersama Nik. Banyak masa dihabiskan di sini seminggu bersama Wildan. Hanya beberapa kali Wildan dibawa bermain bersama Ain dan Aishah.
            “Janji besarkan Wil sebaiknya. Janji bagi Wil yang terbaik. Janji kalau you tak mampu hidup sendiri I akan sentiasa ada. I hanya cintakan you sorang Eva. Janji I you akan hidup bahagia.” Dan Nik hanya menunaikan permintaannya yang nombor 1. Wildan nampak sangat tak mampu mendapat segalanya yang terbaik dalam definisi mampu – beri Faiz tapi mungkin terbaik bagi Nik dia tak tahulah. Yang ke 3, ke 4, ke 5 nampak sangat Nik yang bernafas tapi tak hidup pun. Entah, sebab dah kenal Nik lama dan pernah bergelar suami isteri rasanya dia dah faham sangat apa yang Nik lalui. Satu je yang Faiz marah dah kecewa, kenapa perpisahan yang dipilih?



“EVA, we need to sit and discuss this.”
“What?” Nik dah tayang muka kerek. Kalau dia buat drama tak nak ikut giliran jaga Wildan macam mana? Cukup dengan jumpa tiap kali raya macam tahun – tahun yang dulu?
“Us.”
“Tak ada dah istilah tu. Yang ada you and Wil. I dah outsider ya.”
“I rasa you kena pertimbangkan balik cadangan awal kita dulu. You pun tahu I tak pernah nak lepaskan you. Aishah tak pernah demand nak jadi yang pertama. Dia tahu I hak you.”
“Stop talking rubbish. You ni kenapa? Macam kita tak pernah jumpa sebelum ni. Dah bertahun berlalu sekarang you nak ungkit semuanya?”
“Dulu I jauh. Balik sekejap. Sekarang I ada kat sini. I boleh jaga you. I boleh jaga Wildan. Aishah tak kisah. She will understand. Your place is forever there. Yang penting I tahu hati you tetap pada I.”
“Hati I dah lama hancur, mati. I pun dah tak jumpa cari, macam mana I nak bagi you? I’m happy with my life now. Setakat ni, I bersyukur dengan apa yang I ada.”
“Eva…please… Things you repeatedly do to yourself. Keeping promises yet at the same time mentally torturing yourself.”
Nafas Nik dah mula turun naik. Perasaan cinta ini milik dia. Kalau tak mungkin padam sekali pun, apa hak Faiz?
“Faiz, ada benda yang kita nak tapi kita takut. I tak pernah lupa dan tak kan mungkin lupa. I cuba. Berkali – kali I cuba untuk terima you but I just can’t. Kalau kita kembali bersama pun things will never be the same. I’ll never be the same cheerful Eva.” Yeah… dah lama dia sangap jadi the boring Nik. For the sake of motherhood plus her own self - shut down.
“Tak boleh ke you berkorban untuk Wil?”
“No...I pentingkan diri dan I tahu sebagai ibu apa yang I boleh bagi untuk Wil dan I tak pernah deny hak you dan tanggungjawab you. Hidup Wil just complete the way it is now and in fact we can live very well without you.”
“Nik Eva Alaia, of all the things you can be, please don’t be stupid!”
Pang! Kesabaran Nik terbang pergi.



PIPI Nik masih basah dengan air mata. Sampai hati Faiz. Nampak sangat ke dia masih mengharapkan Faiz sampai begitu murah dan mudah Faiz fikir dia akan kembali. Banyak sangatkan cinta seorang lelaki? Dengan Aishah boleh je hidup bertahun aman damai tapi masih mengungkapkan cinta kepada bekas isteri. I love you Faiz. I love you not. Oh! Boleh jadi gila aku. Baiklah pergi jejak dating site bagi cepat sikit dia lupakan Faiz dan membina cinta baharu. Mustahil? Tak ada yang mustahil kalau kau berusaha Nik.

Elhaan from Rawang
Skin Specialist, MDE Clinic
36 years old
Salam, I would like to meet you Nik Eva Alaia.

Pergh! Nama penuh dia sebut. First time orang baru kenal sanggup sebut tiga nama dia tu. Single mother with a package. Nik baca lagi sekali personal data dia. Kotlah dia tak declare nanti susah lah orang tahu dia mak jan terus lari. Malu wey! Zaman sekarang gelaran tu tetap taboo.

            Kali ni dari dating site ke betul – betul punya dating. Sorry Hilda, I need to work this out on my own!
           
Elhaan: You tak ingat I?
            Nik: Macam kenal. You senior I ke?
            Elhaan: Susahlah kalau orang asyik nampak orang lain je.
            Nik: (Gelak je lah sebab nampak sangat Elhaan dah tahu semua cerita ni)
            Elhaan: Hilda cakap you layan dating site. Sampai ke sini I stalk so apa yang buat you terasa nak ‘layan’ jejaka nama Elhaan ni?
            Nik: Entah. I can feel your sincerity that you are not looking for a perfect heart. (Sebenarnya apa status yang Elhaan share di personal profile dia yang buat Nik tergam tak bergerak baca dan berfikir. Tadi punya bangga buat move sendiri tanpa sangkut paut Hilda tapi terlibat juga rupanya minah tu)
            Elhaan: Oh, ada ke orang yang perfect kat dunia ni? (Elhaan gelak)
            Nik: Flowers?
            Elhaan: Pandai you teka. Maaf kalau you rasa mendesak but I need to make a move. Not gonna lose you twice. Dah lama I tahu you single tapi I kena bagi masa yang cukup dan I always trust His plan.


            Elhaan membaca Bismillahirrahmanirrahim. Dah mati kutu sebenarnya. Susah sangat nak mendekati si gadis pujaan. Beria jadi Mark pun selamba kena reject. Itu dah guna kuasa Hilda pun tak jalan. Betullah orang cakap. Hati manusia tu Allah yang pegang. Kalau nak ubah dan terbalikkan perasaan pun kerja Allah. Bila Elhaan terbaca amanat tinggalan Imam Al – Ghazali, terus dia letak kat personal profile. Sekeping hati Nik Eva Alaia tak perlu direbut kerana mencari hati yang sebenarnya terletak di tiga tempat ini dan bukannya pada manusia.

            ‘Carilah hati di tiga tempat. Pertama ketika membaca al-Quran, kedua ketika solat dan ketiga ketika mengingati kematian.’
           
Itu letaknya hati yang kekal abadi dan kerana mencari di jalanNya, niat hati yang ikhlas dipermudahkan.



TAMAT



Nota kaki: Kalau nama bekas tu, bekaslah ya. Tak payah nak buat U-Turn but guys it depends on your own preference and cherish your own choice and respect that. Ini sekadar cerita pendek.

Contest: Dalam ceritanya ada clue tajuk buku baru saya (Pokok Krismas Bergerak) akan ditukar kepada new tajuk. Siapa terer boleh teka dan kalau peneka pertama yang betul boleh dapat buku baru saya FREE. Sedara – mara, staffs KN, publisher, printing co ke tak aci join ya. Peace…..


Love
XOXO

            

Monday, 29 August 2016

LOVE, LILA - CHAP 7





            JUDE duduk di tengah – tengah antara Dr Hann dan Dr Webber. Dr Ahmed selaku penyelidik dan Phyton Developer turut hadir.
            “So Ahmed, your turn now.”
            Jude masih ingat reaksi Dr Ahmed. Air peluh menitik di dahi dan wajahnya pucat sekali. Arahan yang mereka terima sebulan yang lalu amat mengejutkan. Jude sendiri terkejut tapi cabaran seperti inilah anak muda yang bercita – cita besar sepertinya mahukan umpama pucuk dicita ulam mendatang. Peluang keemasan yang tak akan dilepaskan.
            “Regardless of any code, it shouldn’t be traced or cracked. Not even by smart aleck.” Dr Hann, pakar kardiologi memberi amaran yang menakutkan.
            Dr Ahmed memulakan persembahan. Selesai sahaja, coding tersebut dihantar ke ibu pejabat cawangan di Boston.
            Jude bangun dan keluar dari bilik mesyuarat. Berdebar – debar juga menanti adakah ‘cracking code’ berjaya dibuat oleh pasukan penyelidik diupah khas untuk mengagalkan kod rekaan mereka. Kod yang akan diguna pakai oleh da Love.
            Tak sempat Jude melangkah masuk kembali ke bilik mesyuarat, Dr Webber melangkah keluar diikuti oleh Dr Hann.
            “Your turn tomorrow Jude. If you want to stay with us, make it happen.” Ayat Dr Hann membawa maksud kod Dr Ahmed gagal untuk digunapakai bagi da Love.
            Jude menarik nafas dalam dan hanya mengangguk. Dr Ahmed muncul dengan senyuman dan bukannya wajah hampa kerana hasil penyelidikannya selama ini sia – sia sahaja.
            Jude hairan.
            “I never want to do this. They want to kill people not heal people. I am Muslim.”
            “Dr, it just a safety feature, not that they going to use the machine to kill people every day.” Jude membalas selamba, tanpa jiwa. Tanpa kesal.

            Congratulations Jude.
            You are the smartest guy.
            You are great.
            The world will thank you forever.

            Semua kata pujian yang diterima di saat hasil penyelidikannya diterima pakai dalam sistem da Love sangat bermakna padanya saat itu. Terasa diri berada di puncak dunia dengan kehebatan hasil kerjanya dengan pujian yang melimpah ruah. Ironinya kehidupan, dulu dalam hatinya tidak wujud erti sesal, tidak kenal erti kesal, tidak tahu erti kalah.
            Kini, seribu rasa menerjah ke dalam lubuk hati. Siapa dia? Untuk apa dia hidup? Untuk apa teknologi ini sebenarnya? Kenapa dia? Persoalan yang menerjah di saat diri berada di persimpangan dilema antara menuntut kebenaran perihal keluarga atau kerjaya.

Kebelakangan ini emosinya kerap terganggu. Hadirnya Alila sedikit sebanyak menghiburkan dan mengalih perhatian daripada masalah yang sedang dihadapinya. Rindunya terhadap Alila membuak – buak. Bagi Jude, status Alila di Facebook sangat polos. Banyak berangan! Pasti kehidupan Alila ringkas berbanding kisah hidupnya yang kompleks. Kena bersedia juga mental kalau hajat nak memiliki Alila. Kena bersedia untuk masuk ke dunia Alila yang serba sederhana. Jude merebahkan badan ke katil. Mata dipejam sambil otak ligat membuat nota penting.

Mental Note No 1: Alila anti - gold shiny playground dan dia umpama kawan sepermainan Chuck Brass. Nasib adik – adik perempuan kaki menonton siri Gossip Girls kalau tak memang dia tak faham status Facebook Alila. Huh, kena tolak tepi la klise gaya mengorat hantar bunga harga beribu, designer chocolate, makan malam mewah atau hadiah gempak – gempak. Tak payah beli Russian Doll edisi istimewa yang dia nampak di butik Piaget yang terletak di GUM Red Square. Beli saja kat Arbat. Bersepah yang murah – murah. Balik Malaysia kena bedal naik Honda jugaklah. Nanti misi mengorat Cik Misi Alila tak berjaya pula.

Mental Note No 2: The art of moving on? Alila baru putus cinta? Macam mana nak cucuk jarum? Jawabnya cara dia yang slow and steady okay lah kot. Tangan dah lama ditahan daripada mendail dan mem-WhatsApp. Cuma elok dapat masuk Facebook Alila, tengok pula status tak menahan begitu, laju tangan menaip. Harap orang kat sana tak jatuh pitamlah sebab dah lepas 12 jam, Facebook Alila masih tak aktif. Tak kan Alila tak boleh teka initial dia tu. Mustahil besepah orang ada initial JJ macam dia. Lainlah Alila kenal pakar bedah plastik paling terkenal di Malaysia, Jalil bin Jidon yang pernah merawat arwah Mommy dulu. Ini Juhaidi Johari bukan Jalil Jidon. Buat kali pertama, Alila menduduki carta hati Jude; orang yang paling dirinduinya.

Mental Note No 3: Let’s fly together. Pergh! Dahsyat juga kaum kerabat keliling si cantik manis. Jenuh nak menangkap kalau stok fly – fly ni. Kena kaji selidik juga maksud di sebalik ayat Dr Reeve.

Mental Note No 4: Masa terbaik untuk mendekati keluarga Encik Johari. Alila akan dia bawa bermain di taman menghijau dan bukannya taman mainan Blair Waldorf.



            SEBAIK kaki melangkah ke dalam perut terminal lapangan terbang San Jose, Jude membuat panggilan ke Malaysia. Penat terbang dari Moscow ke lapangan terbang JFK dan kemudian ke SJC terasa di seluruh badan. Balik nanti, dia bertekad untuk menyelesaikan satu misi penting. Setelah berbasa – basi sedikit dengan orang di sana, Jude akhirnya menyatakan hajat yang bersarang.
            “Balik nanti, kau bawa aku jumpa mereka.”
            “Tak kan nak berteman?” Encik Bakar melawak.
            “Temanlah. Nanti ada kes bunuh kat sana, kau menyesal nanti.”



            “DADDY nak kirim apa? Jude balik lagi 3 hari.” Jude menelefon Encik Jayden. Dari Moscow dia terus terbang ke ibu pejabat di Sunnyvale. Kontrak Jude akan tamat lebih kurang setengah tahun lagi. Tak sabar nak meninggalkan misi Intuitive yang sudah berubah secara total. Sungguh dia tak sangka. Cita – citanya untuk melebarkan lagi sayap dalam bidang perubatan robotik terpaksa dilupakan. Seteruk mana pun pegangan hidupnya, utuhnya dalam jiwa yang sentiasa bergelodak sering mengingatkan dia masih lagi umat Muhammad seperti apa yang pernah dikatakan oleh Dr Ahmed dulu.

Teringat misi pertama di St Petersburgh, Dr Hann selamba sahaja berkata;

Kill one, you are a murderer. Kill millions, you are a hero.

Semuanya sebelum da Love diberi hak ekslusif kepada US Army, satu – satunya perkara terpencil yang tak mungkin diketahui oleh orang awam. Dia sendiri tak kan buka mulut. Buka mulut, nyawa melayang. Sayang nyawa, Jude turutkan. Kontrak kerjanya diperbaharui dengan syarat yang gila tanpa rela tapi mujurlah akan berakhir jua. Fasa pengalihan da Love kepada pihak operasi berjalan lancar. Paling tidak, dia hanya diperlukan untuk pengubahsuain Failure Code sahaja. Itu senjatanya untuk lepas keluar dari genggaman Intuitive. Sesiapa sahaja yang telah atau bakal memiliki da Love tak kan mungkin tahu bahawa teknologi da Love jauh berbeza daripada da Vincci. Semuanya boleh diaturcara dari jauh. Semua pergerakan robot dan perisian boleh dipantau dan diubah sesuka hati oleh US Army.

 Kata – kata hikmat orang yang telah berjaya memang benar; all great ideas are dangerous.
           
            Sama ada dia akan bekerja di Brown atau menerima tawaran daripada BWXT sebagai penyelidik robotik untuk industri nuklear. Kerja lebih kurang sama cuma industri yang berubah. Brown sebelum ini sekadar pengimport barang keperluan medikal sahaja dan kalau dia masuk, apa sumbangan yang dia boleh bagi? Paling tak jaga bahagian operasi atau jualan. Nak best sikit ambil saja jawatan anak bos tapi langsung tak mencabar.

            Jude keluar dari pejabat tepat pukul 5 petang waktu Sunnyvale. Sebelum balik ke rumah, dia berpusing mengelilingi Google Road. Tak jauh pun dari Keifer Road, pejabat Intuitive. Apa yang dia sedar, semua business plan Intuitive bertukar sejak kemasukan pihak pengurusan tertinggi yang separuh daripadanya datang dari Google Inc.

            Patutlah semua kejadian yang berlaku sekelip mata hilang dari radar media. Berita dan tajuk – tajuk utama untuk misi kedua di Burkina Faso sempat muncul di internet tak sampai 24 jam kemudian carian terus gagal.

            Prime Minister of Burkina Faso: Death on the table.
            Blood on the table: The tragedy of Africa.
            Say farewell to corruption and welcome our first American – African Prime Minister.
            Who killed him? Man or Machine?  

Tiada seorang pun wakil syarikat berada di hospital The Netcare Group tempat Perdana Menteri negara Burkina Faso mendapatkan rawatan saat tragedi terancang berlaku. Namun mereka yang terlibat menyaksikan segalanya jauh di Sunnyvale. Teknologi benar – benar merubah kehidupan manusia.

“Transit mana dari San Jose?” Encik Jayden bertanya melenyapkan fikiran Jude yang menerawang ke lain.
“Taipei Daddy tapi Jude memang drop New York dulu. Ada hal. Jude memang rancang nak shopping sikit.”
“Macam biasalah. Singgah Montecristo. Belilah sikit La Gloria dengan Padron. Tu je lah.”
Jude senyum. Dah boleh agak. Kiriman biasa untuk penggemar rokok Cuba. Kalau kat Malaysia memang jangan harap nak dapat murah macam di New York. Nak jumpa jenama yang benar – benar bagus pun susah. Panggilan diakhiri dengan sebuah janji dan jarang untuk seorang bernama Juhaidi Johari memungkirinya walau pun dari lapangan terbang ke Fifth Avenue bukanlah dekat. Tak apalah, demi seseorang yang sudi membesarkannya tanpa dia sedar selama ini siapa dia sebenarnya.

Seminggu kisah Blair Waldorf berlalu dan menyelusuri jalan Fifth Avenue ke Montecristo Cigar menyegarkan ingatan Jude tehadap Alila. Apa agaknya perasaan Alila kalau di bawa ke sini dan ke Upper West Side? Jangan lebih teruja dengan semua filem dan drama yang berlatarkan tempat ini melebihi dia sudahlah. Jude membuat senarai misi selama dia berkampung di Malaysia sebelum kembali ke Sunnyvale. Misi paling utama ialah;

1.     Sesi perkenalan dengan keluarga Johari.
2.     Sesi mengikat Alila.

Hey watch out. Buta ke?”
Jude terkejut apabila hampir berlanggar dengan seseorang. Banyak sangat berangan tapi ayat terakhir tu nampak sangat perangai tak senonoh. Menyumpah orang senegara pula tu. Mungkin tak perasan yang Jude orang Malaysia dengan cermin mata hitam ditambah dengan ketinggian seperti orang kebanyakan di sini dan gaya berpakaiannya. Bagi Jude perkara kecil begini tak perlu nak marah. Bukan sengaja pun.

Tanah airku, tanah tumpah darahku. Kawan senegaraku. Jude menyabarkan diri. Tak kan melupakan lebihnya negara sendiri. Tak kan luntur sayangnya terhadap negara sendiri dek kerana seorang manusia yang kurang budi bahasanya. Zaman belajarnya di Imperial dan Stanford dulu tiap kali ada acara mewakili negara, dia tak kan segan silu mempromosi lagu Warisan oleh Allahyarham Sudirman. Orang kata, hujan emas di negara orang, baik lagi hujan batu di negara sendiri. Bila jauh tercampak di negara asing, semangat patriotik biasanya lebih menebal dalam diri. Orang di Malaysia pun belum tentu pandai melagukan rangkap lagu Warisan ini agaknya. Dua rangkap terakhir sangatlah Jude suka.

           

Aku

Bukanlah seorang perwira
Gagah menjunjung senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Akulah penyambung warisan


Perasaan bangga bertambah lagi apabila menjadi warga Malaysia pertama berkhidmat di Intuitive Surgical. Terasa diri bakal mewariskan sumbangan teknologi yang tiada nilainya tetapi hakikatnya kini? Dia malu dengan sumbangan kotornya terhadap dunia. Lagu kegemarannya bakal berkumandang di radio tiap kali negara menyambut Hari Kemerdekaan pada setiap 31 Ogos dan tiga bulan akan datang tak mustahil jika air mata mengalir jika dia mendengar lagu ini. Apa yang akan terjadi kalau segala kebenaran tersirat? Kalau dunia tak kan mungkin tahu tapi Dia tetap tahu.


Andai ku terbuang tak diterima

Andai aku disingkirkan
Kemana harusku bawakan
Kemana harusku semaikan cinta ini

Apa perasaan Alila jika dia berterus – terang apa sumbangannya terhadap dunia perubatan? Alila bertungkus lumus menyelamatkan nyawa dalam setiap kapasitinya dan dia pula? Mengenangkan semua ini sangat menyesakkan jiwa Jude.

Jude melupakan hasrat untuk mengambil langkah gaya ‘slow and steady’. Takut terlepas pula. Lantas sebaik sahaja mendapatkan barang kiriman Daddy, Jude mendail juga nombor Alila.

“Alila.”
“Ya, saya.”
Jude melepaskan nafas dalam. Akhirnya dua patah perkataan yang keluar dari mulut Alila meleraikan segala rindu yang tersimpan. Terlupa ucap hai atau salam apatah lagi. Yang dia tahu, mengiramakan nama Alila sangat menenangkan. Nama yang unik dan sebutannya yang lembut dan manja.
“I’m glad you answer my call Lila.”
“Encik Juhaidi?”
“Encik lagi? Oh, common Lila.”
“Okay – okay. What’s up?”
Jude gelak. Budak ni memang sempoi.
“Hujung minggu ni date jom. Nak bagi Russian Dolls tu. From Russia with love. ” Jude mula mengusik.
“JJ. Awak kan? Memang dah agak. Orang sent friend request bukannya nak terima kat Facebook.” Alila buat suara merajuk tapi teruja. From Russia with love? Mimpikah?
“Bila sent?”
“Sebelum masuk kerja tadi.” Jawapan sungguh tak boleh blah.
“Oh, ya ke?” Jude gelak lagi. Baru sepuluh minit? Seminggu baru rasa nak tahu siapa JJ ke? Lambat pun lambatlah asalkan ada balas dari pihak Alila. Memang dia tak jengah halaman Facebook dah berapa hari.
“Nanti saya accept tapi accept dulu invitation saya okay.”
“Tak janjilah. Lagi pun Jude, saya dah kena hang up ni. Saya tengah kerja, tak boleh lama borak.”
Shift malam?” Jude mengira perbezaan masa antara mereka.
“Ya.”
“Lila, awak tahu tak watak Blair tu dah ala – ala witch? Awak pulak vampire. I think vampire is cool. A witch is a big no.”
“Mengarutlah awak ni…. Okay see you when I see you.” Kalau jumpa, jumpalah.

Witch? Vampire?

Malu diingatkan lagi kisah pertemuan pertama mereka. Alila geleng kepala tapi bunga – bunga mula berkembang dalam taman hati.

I think vampire is cool.’ Senyuman Alila meleret sampai ke pagi.


See you when I see you.’ Jude tersenyum. Ah, Alila! Dipanggil mari, ditangkap lari. Umpamanya si jinak – jinak merpati.



Selamat Menyambut Hari Kebangsaan! 
Mulakan tanggungjawab anda dengan memahami logo di bawah okay! 
#sehatisejiwa 

(Kabinet setuju untuk mengekalkan tema sambutan Hari Kebangsaan tahun lalu 'Sehati, Sejiwa' untuk 2016 kerana perlunya memupuk semangat bersatu-padu yang telah lama menjadi amalan dalam kalangan rakyat Malaysia.