Tuesday, 7 July 2015

Oh, Lelaki Malaya! (PART Z)



Hozier - Someone new
love with every stranger,
the stranger the better
weee....really?



            “Kau tengah buat apa Dib? Biasa tidur lunch hour macam ni?”
            “Usbu’. Last week aku rasa terawih kantoi dua hari, mengaji kantoi hari – hari. Nak qada balik semua.” Tafsir Al – Quran diraup ke muka dan diletakkan di atas rak tinggi.
            “Apa tuh? Neo Talibanisasi?” Lidah Faruk tergeliat nak sebut perkataan tu. Didi lah sibuk duk cakap istilah baru wujud dengan kemunculan style wanita Malaysia berjubah. Bagi Faruk, isu yang sangat subjektif. Perempuan kisahkan style saja. Tak payah nak pening kupas isu susah – susah. Ingat dorang fikir ke style Arab ke, style Melayu ke, style barat ke. Janji ikut arus dan nampak stylo. Women and their Venus thinking.
            “Mana ada kau nih. Aku tengah baca sikit tafsir Al – Quran ni. Kalau kau nak tahu ada 10 kata kunci dalam menghayati Al – Quran. Usbu’ tu one of them. Maksud lebih kurang komitmen mengulang baca Al Quran setiap hari dalam seminggu.”
            “Ya lah tu. Makan tak boleh. Bagi makan kat rohani sajalah.”
            “Nah, aku pinjamkan kau buku tafsir ni. Dalam tu ada cerita apa kata kunci dalam menghayati Al – Quran. Tak clear refer ustaz. Jangan refer aku. Aku pun kena pergi belajar lagi.” Lambang peace diangkat. Bukan apa, zaman sekarang ramai yang menuntut ilmu bukan dengan cara berguru jadi Adib risau kefahaman ayat – ayat indah dalam Al – Quran ditafsirkan sesedap rasa.
            Laju Faruk membelek buku yang dihulur.
            “Aku solat Zohor kat belakang jap.”
            “Dah….belum solat lagi?”
            “Tadi aku ngantuk. Pergi ambik wuduk tapi belum masuk waktu lagi. Tu yang duk membaca ni. Hish…kau jangan pertikaikan hak aku dengan Tuhan bro.”
            Faruk buat muka. Ngeng macam mana pun si Adib, perangai yang skema ala budak asrama yang ikut peraturan memang tak hilang. Itu yang mereka serasi sangat. Umur meningkat, kematangan meningkat tapi jiwa muda remaja. 
          Kata Yoko Ono, some people are old at 18 and some are young at 90. Time is a concept that human created.

            Seronok pula Faruk membaca buku keluaran Bumirestu Creative Sdn Bhd. Ada sepuluh kata kunci dalam menghayati Al- Quran dan Faruk boleh rumuskan seperti;

1. Al-Qalbu - Hati. Alat untuk memahami Al-Quran. Ketundukan kepada Allah, yang membolak-balikkannya dengan kehendakNya.
2. Ahdaf - Tujuan. Hadirkan tujuan. Kenapa saya membaca Al-Quran? 
3. Solat - Agar bacaan dalam solat diperbaiki.
4. Lail - Malam. Menitik beratkan semangat membaca pada solat malam. 
5. Usbu' - Seminggu. Komitmen mengulangbaca setiap hari dalam seminggu, walau sedikit. 
6. Hifzan - Hafazan. Berusaha menghafaz agar dapat menyerap kesan dari ayat yang dibaca.
7. Tikrar - Berulang. Mengulang-ulang bacaan. 
8. Rabt - Kaitan. Mengaitkan bacaan dengan kehidupan seharian.
9. Tartil - Tertib/Teratur. Perlahan-lahan, toma'ninah, tidak tergesa-gesa. 
10. Al-Jahr - Menguatkan suara dalam bacaan, supaya lebih tumpuan. Menyampaikan pesan dari kedua arah - tulisan dan suara.

            “Faruk…Faruk….Assalamualaikum.”
            Panjang kepala Faruk menjengah ke luar bilik Adib. Awek mana? Zulia?
            “Waalaikumussalam. Nini?”
            “Kau janji nak jumpa Didi kat sini ke? Ke kau cari Adib ni?”
            “Tak. Nak drop stok Boba. Kawan Didi nak beli. Alang – alang aku jumpa re – seller kat blok sana, tu yang aku singgah. Baik lagi dari drive gi hantar ofis si Didi yang jammed giler tu.” Nini panjangkan leher. Kereta Adib ada kat luar tapi mana dia? Sejak hari tu masing – masing ambik nombor telefon tapi masing – masing bajet cool. Senyap terus keduanya. Jangan pula dia yang dicop perigi cari timba.
            “Ya lah. Muka kau tu kenapa? Jatuh? Lebam semacam aku tengok.”
            “Long story.”
            “Cut it short then.” Adib muncul dari belakang.
            “Hai.”
            “Emmm…”
            Adib angkat bahu. Period ke apa mood semacam saja.
            “Kenapa pipi tu?”
            Ikut hati Nini mahu dia lempang jugak si Adib tapi tengok gaya siap kopiah ada lagi kat kepala, jeans yang senteng ke atas buku lali dan kemeja yang berlipas ke siku. Sejuk sikit hati yang tengah menggelegak.
            “Bak sini kunci kereta kau. Aku tolong angkat Boba.” Buku tafsir dihulur kepada Adib.
            “Amboi..businessman sempat baca buku masa kerja.”
            Faruk buat tak tahu. Adib lagilah. Buku bukan sebarang buku ni cik kak tapi Adib memilih untuk memberi perhatian kepada Nini. Pernah terdetik beberapa kali nak menghubungi Nini tapi dia tak nak gelojoh seperti kes Zulia. Ampun, gua insaf!
            Nini campak kunci kereta. Faruk sambut dengan cekap. Bahu Adib ditepuk dan Faruk berlalu pergi. Muka Nini tu nampak sangat nak cakap something kat Adib. Apa agaknya ya?
            Adib bersilang tangan. Muka serius.
            “Kena dera dengan si gila talak ke?”
            “Mana ada.” Nini jawab acuh tak acuh.
            “Habis tu.”
            Nini kerling kiri dan kanan. Bayang Faruk hilang barulah Nini buka mulut. Nafas ditarik dalam kemudian mata menatap jejaka Malaya di hadapan.

            “Saya keluar dengan someone. Tadi kena serang dengan bini dia. I…was like…emmm….seriously. I don’t know he’s married. Doesn’t look like one and hish sebab dengar cakap awak lah ni. Suruh cari stranger konon.” Nini pejam mata. Sebenarnya dari tadi dia terasa sangat perit. Nak menangis sangat tapi ditahan sehingga sekarang.
            “Tell me this is a joke.”
            “Joke apanya?”
           “Are you crazy? Kalau ya pun nak fall for stranger, carilah yang ‘ado – ado’ sikit. Kata smart.”
            “Jangan nak sound macam – macam dan jangan berani nak inform Didi dan Faruk. Malulah saya.”
            Adib gelak.
            “Dengan saya tak malu?”
        “Dah awak yang ajar. Tell you what. Thrill giler kena lempang dengan bini orang. Taubat sampai mati saya tak kan sesekali keluar dengan laki orang. Bukan takat dengan laki orang  tapi semua lelaki yang diragui. I learned more than a thing.”
          “Alahai….Nini. Sorry but is that really my fault?” Adib gelak lagi sebelum menyambung “…tapi kena jugak ambik precaution. Kita pergi klinik. Buat medical check. Bagi doctor confirm awak okay then kita buat report police. Esok lusa mana tahu kena serang lagi.”
“Mulut….hee..” Muka Nini berubah.
            “Hah, Nini. Kereta kau macam kedai bergerak. Tak nak set up physical boutique ke?” Faruk hulurkan kunci kereta Nini.
            Nini dan Adib berlagak selamba.
            “Semua stok lama dari outlet sana lah. Kalau aku dah duduk sini permanent, tak buat lagi kot business ni.” Nini mula nak melangkah keluar. Malas nak lama – lama dengan muka berbirat. Nak balik mandi dan tenangkan perasaan.
            “Faruk, bagi aku hantar banner yang dah siap tu.” Adib terus usung dua kotak besar yang ditempah pelanggan dan laju mengekori Nini. Faruk geleng kepala.
            “Nini, nak pergi dengan kereta awak ke kereta saya?”
            “Tak payahlah. Saya okay. Kalau tak okay saya duduk menangis kat rumah bukannya sibuk nak jumpa re – seller.”
            “Sure?”
            “Yes, small matter.”
            “Jom, berbuka dengan saya. Rumah awak kat mana? Saya fetch.
            “Jumpa kat tempat nak berbuka je tak boleh?”
            “Nak terawih lah. Lepas berbuka saya terus hantar awak balik.”
            “Malaslah kalau gitu. Moreh je lah. Lepas terawih keluar minum cukup.”
            “Set.”
            Masing – masing terus tenggelam dalam perut kereta. Adib senyum sambil putar steering. Tak ada rasa nak gelojoh sangat tapi hati berbunga – bunga.


            “TEH tarik satu. Roti bakar satu set.”
            “Samalah.” Nini malas nak fikir.
            “Parent awak tak balik terawih lagi?”
            “Belum. Dorang ada port minum lepas terawih jugak tapi jangan risaulah. Saya dah mintak izin.”
            Adib angkat bahu. Part mana yang Didi cakap budak Philly ni western entah. Tudung siap pakai tudung bawal je malam ni. Oh, ya kalau dua kali yang dia jumpa dulu memang agak stylo lilitan tudung Nini dan cara berpakaiannya tapi tetap jatuh dalam kategori citarasa Malaysia lah. Lulus cemerlang nak kenalkan kat Mak dengan Ayah. Dari segi pemikiran ya, nampak Nini stok kebal dan berfikiran terbuka. Dia pula yang berfikiran bukan – bukan.
            “So….ex awak kacau lagi tak?”
            “Ex awak?” Nini sengih.
            Adib gelak.
            “Love myself enough to leave. Tak ada makna nak bercinta kalau rimas memanjang.”
            “Tell me about it..” Nini sangat bersetuju dengan Adib.
            “So…balik for good?”
            “Ya lah..ingat balik nak kahwin. Nak settle down. Tak kesampaian. Duk sana lagi best. Merayap keluar masuk outlet lepas tu pergi pos barang. Lepas tu pass kat re – seller dan tunggu duit masuk. Lepas tu…”
            “Banyaklah awak punya lepas tu. Dah minum.” Adib geleng kepala. Dengar Nini berceloteh, sampai Imsak pun tak habis.
            “Nak cepat pergi mana?”
            “Nak basuh kereta. Nanti awak teman. Boring sorang – sorang tunggu.”
            Nini geleng kepala. Spesis macam ni pun ada.


            “GHAZ nak masuk meminang Nini.”
Didi buat pengumuman elok saja kurma tinggal bijik dalam mulut Adib. Boleh tertelan bijik kurma jadinya.
            “Tu ke tujuan kau ajak aku berbuka kat rumah korang?”
            “Tujuan apa?” Didi buat tak reti.
            “Nak suruh aku tahu.”
            “La…kau bukan wali dia pun nak kena tahu.” Didi mengejek.
            “Malas lah nak layan.” Adib makan sambal buat derk apa yang dia dengar. Faruk dah cakap siang tadi Didi bengang sebab kali ni Adib duk keluar – sembang – lepak dengan Nini tapi tak ada apa – apa. Tak kan kawan je kata Didi. Dorang ni tak faham ke dia dah serik nak serius. Pakai konsep cinta tak perlu diucap tak boleh ke? Nini pun nampak cool saja.
             “Jangan kau menyesal.” Faruk tambah bunga.
           


            “LELAKI Malaya tu macam mana? Tak habis – habis saya dengar keluar mulut awak.”
            “Yang serba sederhana dan tak gelojoh.” Tak macam Ghaz. Gila talak siap pakej gelojoh. Samalah dengan Matt kat Philly dulu. Gelojoh cara barat. Baru keluar dating 2 kali dah sibuk nak make love bagai. Hoi! Aku ni Islam. Mamat yang bajet single tapi rupanya suami orang tu lagi haru. Memang tak boleh nak dikenang.
            “Laaaa….mati – mati ingat yang berpelikat 24 jam ke. Yang duduk kampung jadi pengusaha tanah berjaya ke. Yang makan ubi kayu ke.”
            “Eeiii… melampau. Itu definisi luaran yang awak kaitkan dengan bangsa buat apa.”
            Nini sibuk pilih biskut raya. Dah 5 bekas dia ambik. Rajin pula si Adib nak teman.
            “Beli biskut cornflakes madu ni banyak – banyak. Favourite saya. Nanti saya pergi beraya rumah awak wajib hidangkan yang ni.”
            “Waaa….favourite saya jugak.” Nini sampai tersasul tepuk bahu Adib.
            Adib hanya geleng kepala dan cepat – cepat tolong bayarkan. Mereka berdua menapak ke kereta dengan plastic bag penuh balang biskut. Macam laki – bini borong biskut nak bawak balik raya di kampung dah rupanya.
            Adib pasang lagu raya dalam kereta. Semangat raya berkobar sungguh. Lagi berkobar campur berdebar ialah apa yang dia nak cakap kat Nini sekejap lagi. Rasanya kalau duk pakai konsep cinta tak perlu diucap, sampai ke tua lah dia membujang.
            “Nini.”
            “Yup.”
            “I am definitely not a lelaki Malaya that suit your definition sebab kadang – kadang saya ni ekstrem jugak but…”
            Nini berpaling ke arah Adib di tempat duduk pemandu. “Okay…so?”
“I’m a perfect stranger for you to fall in love with.”
           

            “DINDA dah besar dan comel kan?”
            Adib yang sedang bersandar di katil angguk. Kalau Ramadhan setahun yang lalu dia hanya mampu tengok Nini flip tudung tapi sekarang hari – hari boleh tengok adegan awek flip rambut. Ish…syok! Seksi habis.
            “Boleh tak awak tukar rutin menghadap cermin tiap – tiap malam sebelum tidur kepada menghadap saya? Berfaedah sikit.”
            Nini gelak besar.
            “Apanya? Dah sah nanti saya panjat katil duk sebelah.”
            “Naik tidur bukan menghadap saya. Macam mana nak dapat Dinda sendiri kalau macam ni?” Adib senyum perli.
            “Amboi – amboi. Main corner ya….”
            Nini mendekati Adib. Buku Kamar Sutera tulisan Hamka Kereta Mayat ditarik kasar.
            “Buku awak patut baca malam pertama kita bukan sekarang.”
            Adib yang sedang bersandar di kepala katil gelak besar. Buku yang dibeli siang tadi pula disalahkan. Dia bukan kaki buku pun tadi teman Nini cari buku Diana Rikasari, dia pelik pula tengok ramai remaja lelaki borong buku di suatu sudut Popular. Dia join sekali jenguk dan borong sikit. Nak tahu juga selera budak zaman sekarang.
            “Kata lelaki Malaya tak gelojoh.” Adib perli lagi.
            Nini ketawa besar.


            “BASUH kereta tempat lain boleh tak? Macam ramai je?”
            “Mana ada ramai. Tengok tu. Kereta kita yang ketiga saja. Jom, turun borak – borak kat luar.”
            Adib bawak Nini basuh kereta di tepi Shell. Nini ikut saja langkah Adib ke belakang. Port menunggu kereta siap.
            Sampai di belakang, Nini berbisik perlahan ke telinga Adib.
            “Cuba awak tengok lelaki zaman sekarang. Tiga kerusi penuh. Sorang duduk sambil letak kaki kat kerusi sebelah buat dia punya foot stool. Sorang dudukkan beg laptop kat kerusi sebelah dia sambil lentokkan kepala siap makan kuaci. Minah yang berdiri kat sana tu dorang buat tak nampak je. Jangan cakap nak bagi kerusi pelawa duduk, selfish and ignorance adalah. Oh, lelaki Malaya lah sangat. Sampai bila tak jumpa soul mate sejati kalau macam ni.” Nini merungut buat hati Adib menggeletek nak ketawa tapi ditahan. Comel sahaja rungutan Nini.
            “Awak tunggu sekejap.” Adib berlari masuk kedai dalam Shell dan sebentar kemudian keluar dengan sepeket jajan dan dua kotak air milo.
            “Jom…”
            “Mana?”
            “Tunggu je dalam kereta. Lagi best ada air cond. Turn kereta kita nak vacuum baru keluar. Anggap saja mamat 2 orang tadi buasir tak boleh nak bangun. Awak ni kan Nini, tak habis – habis dengan lelaki Malaya. Tak payah semua tu. Kalau nak cari soulmate tak payah lelaki Malaya dan tak payah nak bercinta bagai. You can find soulmate in friendship too.”
            “Ya lah sangat.” Nini berlagak selamba tapi sejak dengar ayat Adib hari tu, sungguh dia jatuh cinta. Memang sengajalah sebenarnya dia suruh Didi bakar Adib konon Ghaz nak masuk meminang. Haha….konsep cinta tak perlu diucap konon.

Sungguh Adib soulmate sejati. Tak penting yang lain. Biarlah setakat tauke kedai printing. Biarlah bukan bermata biru janji he is a perfect stranger. Adib ajar dia macam mana nak jadi businesswoman tapi masih ada banyak masa untuk Tuhan, ibu – bapa, kawan – kawan dan orang tersayang. Adib ajar dia jangan pilih bulu. Tak ada istilah kebaratan, kemelayuan dan segala yang merepek tu. Itu label semata – mata dan ‘how you define it’. Yang akan kekal cuma jati diri seseorang dan kesederhanaan dalam setiap sesuatu.


“YOU know what sayang.”
Nini mencari posisi di sebelah suami. Adib cuma, “Hmmm…apa?”
“A stranger to someone I can’t stop thinking about. That’s you.”
“Aww…”

Adib dan Nini ketawa serentak.

(credit to ifah&tina)

p/s: Promise you - a simple happy ending story. Selamat hari raya. Saya dah tak sabar nak raya :D
Saya nak minta maaf juga atas segala kekurangan dalam setiap karya saya dan tutur kata di blog/FB yang mengundang rasa.
May Allah Bless All Of Us.

Safe journey balik kampung! 

xoxo
KL@RA

Sunday, 5 July 2015

Oh, Lelaki Malaya! (PART B)



            DINDA tidur. Mommy dan Daddy Dinda sibuk main Instagram. Dah aku yang bukan kaki social media ni nak buat apa? Pusing ambil makanan kat meja buffet tu dah boleh buat puasa kurus. Bernafsu betul tengok macam – macam makanan ada. Baik duduk diam – diam tunggu azan Maghrib dilaungkan tanda masuknya waktu berbuka.
            “Abang, tengok ni.”
            “Apa?”
            “Status meroyan BFF saya ni. Pening saya tengok.”

“Love with all you have for all you have is love.”

Nak terbatuk Adib dengar Faruk baca ayat di telefon Didi kuat - kuat.
“Jiwang tahap bulan mengambang.” Selamba Adib mencelah.
“Okaylah tanda orang ada perasaan. Kau tu hati batu.” Didi komen. Puas dia rekomen awek dengan Adib tapi satu pun tak jalan.
“Bukan tak ada perasaan tapi aku pakai konsep cinta tak perlu diucap.”
“Banyaklah kau.” Faruk gelak.
“Abang, saya suspek ni mesti kes dah putus. Sama bala dengan Adib dia ni. Tak pernah jumpa yang sekufu, sejalan dan sebiul otaknya.”
“Sedap mulut kau kan. Nak berbuka kita ni. Kata tu doa dari waktu mula puasa sampai nak berbuka. Cakap aku berjodoh dengan kawan kau tu okay juga. Duk kutuk aku untung pun tarak.”
Semua orang dah lapar sangat agaknya sebab dah merapu sampai ke tahap cadangan Faruk yang tak boleh nak blah. Didi senyum. Adib nak muntah darah dengar tapi dia malas nak komen apa – apa.
“WhatsApp dia suruh join kita kat sini. Rumah dia sepelaung je dari hotel ni. Sempat lagi nak join kita. Orang kalau tengah serabut. Offer macam ni sure jalan.”
“Bagi dia kenal dengan si Adib ni. Okay jugak. Sekejap.”
Adib kerling. Malas nak layan laki – bini sehati sejiwa ni.
“Umur? Cun ke tidak?”
“Bukan kau nak tanya dia single ke tak?”
Adib gelak. Apalah Didi ni. Dah sah tadi dia duk canang kononnya minah ni konon dah putus. Nak tanya buat apa lagi. Lelaki normal macam dia manalah nak fikir jauh – jauh. Setakat nak tahu bagi first impression sudah. Serik dia dapat awek macam Zulia. Duduk mengendeng 24 jam. Meremang bulu roma dibuatnya.
Didi letak telefon di meja. “Set. She’s coming.”
Gulp! Adib angkat kening.
“Aku harap korang berdua ada jodoh hari ni. Sorang nak larikan diri daripada jantan tak guna. Sorang nak larikan diri daripada perempuan tak guna.”
“Amin….” Adib meraup tangan.
“Oit…” Faruk cuit bahu.
“Dah azan bro. Aku tak aminkan doa kau tadi. Aku aminkan doa makan ni hah.”
Didi, Faruk dan Adib serentak menggapai kurma dalam piring masing – masing sambil senyuman tersungging di bibir laki – bini ni.


“Bagi aku Dinda. Korang makanlah dulu. Aku jaga dia. Letak dalam stroller bawak pusing – pusing tak apa kan?”
            “Nope!” Serentak laki bini kat depan mencerlung.
            “Pehal? Kata bawak aku nak suruh jadi babysitter. Aku buka kurma dengan air cukup dah. Nanti – nanti aku pulun.”
            “Bukan tu lah. Dukung Dinda pakai wrap. Dia selesa sikit. Dah cramp duk tidur lama dalam stroller.” Kain kendong Boba dihulur kepada Adin yang muka dah kelat – kelat manis.
            “Oh my.” Adib menyesal offer diri. Terlajak baik pun padah juga. Jatuh saham dukung anak pakai wrap nih. Kain kendong zaman sekarang walaupun dah tercuit arus modenisasi tapi untuk jejaka single and available macam dia is a BIG NO.
            “Alahai…sekejap je kami makan. Kau pusing luar tu tak sampai 3 round, patah balik nanti kami dah siap.”
            Pasrah Adib menerima Boba dan mula melilit di badan. Dinda kemudian didukung dan dikendong dengan cermat. Senyuman Dinda yang polos buat Adib senyum panjang. Tak apalah tak nampak maco pun. Elok Dinda melekap di badan dengan selesa, Adib melipat lengan baju kemeja hingga ke siku. Selesa dan santai.
            “Dah….sebijik macam bapak orang. Lulus dah nak kahwin.” Faruk sengih.
            “Kau ni….” Adib merengus, terus mencari jalan keluar di tengah keramaian orang sedang berbuka. Dua – tiga langkah dia berjalan, pusing belakang saja nampak Faruk dengan mesra menyuapkan Didi makan.
            “Huh….” Adib mendengus. Giliran nak menyuap dan disuap entah bila. Kalau setakat dengan Zulia, yang muncung – muncung mulut mintak disuap memang buat dia geli – geleman. Rasa nak suap bertukar rasa nak tampar ada.
            Adib pusing – pusing taman di luar tempat buffet. Ramai betul orang berbuka di luar hari ini. Biasanya Adib kalau malas nak balik rumah orang tua di Rawang, dia bantai tapau roti John dengan air kelapa dah cukup. Menu yang sama sepuluh hari berpuasa pun boleh. Sahur nanti cari lah nasi kandar kat mamak bawah kondo tu. Habis cerita.
            Setengah jam pusing – pusing, Dinda pun langsung tak meragam buat Adib berpatah balik ke meja pasangan yang bajet loving.


            “Tak habis makan lagi? Tak ikut sunnah betul lah kau ni. Berhenti selepas kenyang.”
            “Ustaz mana pulak ni?”
            Eh tetiba ada sampukan. Adib kerling sebelah. Ni ke kawan yang Didi cakap tadi?
            “You?”
            “Awak?”
            “Suka hati korang lah nak ber you – awak ke apa. Adib, ni Nini. Nini, ni Adib. BFF si Faruk.”
            “Dah kenal.” Nini senyum. Kat hujung boleh dia tambah dengan nada suara perlahan, “I wish this is a dream.” Nini terus duduk dengan pinggan di tangan.
            “I heard you.” Adib spontan menarik kerusi dan duduk di sebelah Nini.
            “Dinda…lamanya Auntie tak jumpa.” Pipi Dinda yang masih di ribaan Adib dicubit.
            “Aku ingat anak dia hah. Korang dah macam loving couple habis. Lupa nak tanya mana Dinda tadi.”
            Adib geleng kepala. Sarkastik betul. Tadi bukan main lelaki Malaya lah apa. Sekarang dia up aku lagi konon bapak orang.
            “Story – morry?”
            “Kau yang suruh aku pergi hantar barang kat ofis Faruk tadi. Tak sempat masuk aku kena tahan dengan mamat gila talak tu. Kat situlah kenal.”
            “Lagi?” Didi tolak siku Nini.
            “Aku wujud lagi kat sini. Aku kau tak nak tanya?” Adib mencelah.
            “Oh, Nini cakap tadi aku ni persis jejaka idaman Malaya. Tapi sebab dia compare aku dengan mamat yang dia dumped tu, aku hampa.” Adib tepuk dada sambal buat muka sayu.
            Semua orang tergelak. Dalam hati Adib berdoa janganlah Nini buat kerek pergi bukak cerita dia punya mengayat yang tak jadi tadi. Malu sezaman nanti.
            “Dah berbunga jalan cerita. Adib, silakan tambah pucuk dan daun. Bagi Dinda sini. Bagi aku dengan Didi pergi solat dulu. Karang kita sembang balik.”
            Adib angkat bahu.
            “Okay, baby. Uncle nak makan pulak ni.” Adib mengacah sambal membuka lilitan kain kendong Boba tapi Dinda erat memegang lehernya.
            Dengan baby talk, Didi dan Faruk fahamlah apa yang Dinda sampaikan. Dinda tak nak berenggang dengan si Adib.
            “Awak wangi sangat. Dinda tak nak lepas. Kesian. Bak sini dengan Auntie.” Nini puji seikhlasnya. Wangian yang dipakai Adib mendamaikan. Tak kuat sangat dan tak lembut sangat. Yang penting dia tak pernah terfikir man can look damn gorgeous with baby wrap. Oh dang! Kurus puasa aku. Rasa nak market kan Boba untuk kaum bapa pula.
            Dinda tetap sengih manja nak juga dengan Adib.
            “Sini sayang. Uncle nak makan.” Didi menghulurkan tangan.
            “Tak apalah Didi. Korang solat dulu. Nanti baru ambik. Cepat sikit.”
            “Kalau susah nak makan, aku boleh tolong suapkan dia. Korang ciao dululah. Aku pun boleh tolong tengokkan Dinda.”
            “Kau jangan nak American sangat lah Nini. Bawak beringat sikit. Habis pahala puasa kau nak suap anak bujang orang pula.” Budak Philly baru balik Malaysia memang macam ni. Didi merengus. Manalah Ghaz boleh tahan dengan sikap kurang sensitif Nini. Ghaz sibuk nak turn Nini jadi gadis ayu. Nini pulak buat derk dia. Prinsip mudah, "If you can't handle me at my worst. You don't deserve me at my best."

            Serentak Adib dan Nini bertatapan.


            “Way to go girl.” Adib senyum.
            “Kalau saya suap, awak nak makan tak?”
            “Saya kan jejakan idaman Malaya. Banyak songeh sikit. Tak sporting as westerner. Pertama, baik awak jangan cuba nak buat western kat sini. Dua, kalua awak dah suap, saya tak kan jatuhkan air muka awak. Saya nganga je.” Adib senyum mencabar.
            Nini tiba – tiba angkat sudu berisi ais kacang dan disuakan ke mulut Adib.
            Adib terkejut dan jeritan Dinda yang nampak tak selesa di pangkuan menutup air mukanya yang tiba – tiba berubah. Tak pasti nak nganga atau nak buat sibuk dengan Dinda tapi renungan Nini menggetarkan naluri. Betullah aku ni spesis mudah tertawan tapi susah melekat. Haih….

            “You know what they said about hope? It breeds eternal misery.”


            “But once you chose hope, anything is possible.” Nini sambung menyuap makanan ke mulut sendiri. Sungguhlah jejaka sopan dan sempoi. Selamba buat tak ingat hal siang tadi. Bukan tadi dia siap sekolahkan sikit mamat ni? Boleh pula relax layan kewujudan Nini. Rare sungguh. 

Harga diri seorang 'jantan' bukan pada apa yang dah jadi tapi macam mana dia di setiap saat yang terjadi. 

Kosa kata apakah? Nini senyum sendiri. Dia pun boleh lupa Ghaz terus. Tak sia - sia usaha Didi nak sedarkan dia Ghaz memang tak sesuai dengan Nini. "I deserve someone better."


"Nini, being single now, don't you think of doing something adventurous?" Adib bertanya sambil menghabiskan sisa makanan di dalam mulut. Boleh makan sendiri pun. Multi tasker sangat dia sebenarnya. Jaga baby, makan, minum, mengayat awek. All at once.
"Like what? Hiking? Bungee jumping?"
"Nope."
"Then?"
"Go fall in love with stranger. He will teach you a thing or two."

Saturday, 4 July 2015

Oh Lelaki Malaya! (PART A)

            “Dib, awek kau line 3.”

            Adib menarik headphone. Laju dicucuk ke laptop. Kedua – dua tangan diangkat tanda isyarat, ‘Apa? Aku tak dengar.’

            Faruk geleng kepala. Sakit jiwa juga duk menghadap awek-bukan-awek si Adib nih. Tambah pula hari ni kerani mereka ambil cuti kecemasan. Terpaksalah jadi tukang angkat telefon. Ikut hati malas nak angkat tapi Isnin nak hantar tender. Terpaksa dia dengan Adib berkampung di pejabat. Kerja last minute sampai ke tua. Tak tahulah bila nak insaf.
            Baru Faruk nak duduk, Adib cuit belakang.

            “Dia bukan awek aku. Sejuta kali dah kot aku bagitau.”
            “Dia cun.”
            “Aku rimas.”
            “Kau layan.”
            “Dia bekas customer kita lah gila.”
            “Kau keluar dengan dia.”
            “I’m a man. First attraction.”
            “Second date?”
            “Lepas hantar dia balik, dia call aku bagai nak rak. Just nak tanya dah sampai ke belum atau dah tidur ke belum. Dude….second date baru tuh.”
            “Normal lah tu.”
            “No – no….tak payah nak cerita berapa kali dia call dan melangut depan ofis kita ni sejak aku keluar dengan dia. Countless. Aku memang cukup pantang perempuan manja meleleh.”
            “Menyusahkan badan bro.”
            “Thrill namanya.”
            “Thrill kepala bana…”
            “Kau puasa ke tak ni? Hish…”
            “Okay…shut.” Faruk tutup mulut. Seronoknya kenal Adib dari zaman sekolah sampailah dah kerja sama – sama. Biul dia sama saja. Faruk dah beranak – pinak, si Adib boleh lagi duk habiskan masa layan blues.
            “Aku keluar jap.”
            “Reservation kau dah buat kan? Aku dah janji wife aku nak bawa buka kat luar. Kau kena jadi tukang jaga anak aku nanti.”
            Adib angkat kening. Lambang peace diangkat.
            “Semua dah beres walau pun kau bajet kau sorang je nak berbuka tak per, aku redha.”



            ADIB masuk ke dalam kereta. Gear dah masuk R tapi baru dikerling cermin belakang, ada pulak drama tengah berlangsung. Si awek tengah peluk tubuh. Si lelaki tengah memujuk agaknya dengan tangan tergawang – gawang cuba nak pegang bahu si awek tapi asyik kena tepis. Haha….lawak sungguh. Bulan puasa ni, sahlah awek tu nak naikkan pahala daripada bersentuh dengan kau baik dia sentuh ba alif ba ya.
            Nak hon tak sampai hati. Serius benar muka si awek dari sisi pun dah nampak hampir hilang sabar tu. Dengan malas Adib keluar nak cakap tolong tepi tapi elok dia berdiri kat bonet kereta, kedua manusia yang hangat berbincang – bergaduh tadi tiba – tiba serentak pandang dia. Terkedu sekejap. Lagi terkedu kedua – duanya alih pandang terus buat dia tak wujud.
            Hoh, mencabar kesabaran sungguh.


            “We are sooo over.”
            “Please Nini, I salah tapi I janji tak buat lagi.”
            “Once a liar, always a liar. Tolonglah. I tak nak buang masa dengan laki tak serius macam you.”
            Dah berserabut aku tengok jiwa mamat ni.
            “Kau duk sini nak apa? Nak stalk awek aku ke apa?”
            “Oh…”Terbang kosa kata si Adib sekejap.
            “Saya sebenarnya bakal tunang Nini. Awak tak payahlah buang masa kacau dia. Pilihan keluarga selalu yang terbaik.”
            Buntang mata awek yang nama Nini dengar ayat Adib yang umpama baru turun dari langit.
            “Dah – dah. Tak tahulah ujian apa hari ni. Jumpa sorang laki gila talak. Sorang entah mamat spedo dari mana. Kau…” Jari telunjuk Nini tegak ke arah bakal bekas kekasih. “….boleh blah. Dan kau….” Jari telunjuk ke arah Adib. “…..Encik boleh balik berzikir kat rumah. Tak payah nak bajet gentleman lepas tu nak mengaku saya ni tunang ke apa. Kenal pun tidak.”

            Dang! Rasa macam kena lanyak kepala dengan lori trailer lepas tu koma sebulan. Adib dah senyum segaris.
            “Encik…encik…”

            Adib kembali ke alam nyata. Oh rupanya dia yang feeling kena maki dengan awek tu. Padahal awek tu baru nak buka mulut. Gatal sangat mulut dia nak jadi pendamai dan nak bagi offer merepek. Ngeng lah kau Adib!

            “Ya Nini?” Aku berangan kena maki rupanya. Elok saja awek ni senyum. Sudi terima pertolongan aku yang tak seberapa sebab nak melepaskan diri lah tu.

            While Ramadhan may increase ones' patience, it clearly doesn't make one smarter. I appreciate apa yang Encik cuba buat tapi saya hidup di alam nyata. Main – main berlakon ni saya tak reti.”

            “Ehem….Nini. Sorry but you all actually block kereta saya. Nak keluar ni. Excuse me.” Dengan muka pijar membara terus Adib masuk kereta. Serius dia lagi suka versi Nini yang dia berangan kena maki daripada versi sebenar Nini yang siap sound dia tak smart? What the…..dia tahu tak aku ni siapa? Ah, baik aku balik berzikir dari berfikir.

            “Look, kalau I nak cari suami pun, I akan cari lelaki Malaya macam mamat tu. Tak ada makna I nak hang on dengan penipu macam you.”

            Dah sound aku, up aku lelaki Malaya pulak. Cet….saja nak buat aku riak dengan rupa aku yang memang dah siap pakej ni. Tak payahlah minah kerek oi. You are not that smart either. Hujung telinga sempat menangkap perbualan pasangan entah hape - hape tu.
Adib terus menekan pedal tapi mata sempat mengerling langkah Nini yang dah bertapak – tapak tinggalkan mamat terdesak tadi.


p/s: Assalamualaikum. Hi!
Cerita pendek yang saya azamkan nak release tension and melepak 
untuk drive semangat hidup. Haha...whatever the words suit. Selamat berpuasa selamat menunggu entry pendek - pendek terus habis punya konsep.
Happy weekend!