Sunday, 5 July 2015

Oh, Lelaki Malaya! (PART B)



            DINDA tidur. Mommy dan Daddy Dinda sibuk main Instagram. Dah aku yang bukan kaki social media ni nak buat apa? Pusing ambil makanan kat meja buffet tu dah boleh buat puasa kurus. Bernafsu betul tengok macam – macam makanan ada. Baik duduk diam – diam tunggu azan Maghrib dilaungkan tanda masuknya waktu berbuka.
            “Abang, tengok ni.”
            “Apa?”
            “Status meroyan BFF saya ni. Pening saya tengok.”

“Love with all you have for all you have is love.”

Nak terbatuk Adib dengar Faruk baca ayat di telefon Didi kuat - kuat.
“Jiwang tahap bulan mengambang.” Selamba Adib mencelah.
“Okaylah tanda orang ada perasaan. Kau tu hati batu.” Didi komen. Puas dia rekomen awek dengan Adib tapi satu pun tak jalan.
“Bukan tak ada perasaan tapi aku pakai konsep cinta tak perlu diucap.”
“Banyaklah kau.” Faruk gelak.
“Abang, saya suspek ni mesti kes dah putus. Sama bala dengan Adib dia ni. Tak pernah jumpa yang sekufu, sejalan dan sebiul otaknya.”
“Sedap mulut kau kan. Nak berbuka kita ni. Kata tu doa dari waktu mula puasa sampai nak berbuka. Cakap aku berjodoh dengan kawan kau tu okay juga. Duk kutuk aku untung pun tarak.”
Semua orang dah lapar sangat agaknya sebab dah merapu sampai ke tahap cadangan Faruk yang tak boleh nak blah. Didi senyum. Adib nak muntah darah dengar tapi dia malas nak komen apa – apa.
“WhatsApp dia suruh join kita kat sini. Rumah dia sepelaung je dari hotel ni. Sempat lagi nak join kita. Orang kalau tengah serabut. Offer macam ni sure jalan.”
“Bagi dia kenal dengan si Adib ni. Okay jugak. Sekejap.”
Adib kerling. Malas nak layan laki – bini sehati sejiwa ni.
“Umur? Cun ke tidak?”
“Bukan kau nak tanya dia single ke tak?”
Adib gelak. Apalah Didi ni. Dah sah tadi dia duk canang kononnya minah ni konon dah putus. Nak tanya buat apa lagi. Lelaki normal macam dia manalah nak fikir jauh – jauh. Setakat nak tahu bagi first impression sudah. Serik dia dapat awek macam Zulia. Duduk mengendeng 24 jam. Meremang bulu roma dibuatnya.
Didi letak telefon di meja. “Set. She’s coming.”
Gulp! Adib angkat kening.
“Aku harap korang berdua ada jodoh hari ni. Sorang nak larikan diri daripada jantan tak guna. Sorang nak larikan diri daripada perempuan tak guna.”
“Amin….” Adib meraup tangan.
“Oit…” Faruk cuit bahu.
“Dah azan bro. Aku tak aminkan doa kau tadi. Aku aminkan doa makan ni hah.”
Didi, Faruk dan Adib serentak menggapai kurma dalam piring masing – masing sambil senyuman tersungging di bibir laki – bini ni.


“Bagi aku Dinda. Korang makanlah dulu. Aku jaga dia. Letak dalam stroller bawak pusing – pusing tak apa kan?”
            “Nope!” Serentak laki bini kat depan mencerlung.
            “Pehal? Kata bawak aku nak suruh jadi babysitter. Aku buka kurma dengan air cukup dah. Nanti – nanti aku pulun.”
            “Bukan tu lah. Dukung Dinda pakai wrap. Dia selesa sikit. Dah cramp duk tidur lama dalam stroller.” Kain kendong Boba dihulur kepada Adin yang muka dah kelat – kelat manis.
            “Oh my.” Adib menyesal offer diri. Terlajak baik pun padah juga. Jatuh saham dukung anak pakai wrap nih. Kain kendong zaman sekarang walaupun dah tercuit arus modenisasi tapi untuk jejaka single and available macam dia is a BIG NO.
            “Alahai…sekejap je kami makan. Kau pusing luar tu tak sampai 3 round, patah balik nanti kami dah siap.”
            Pasrah Adib menerima Boba dan mula melilit di badan. Dinda kemudian didukung dan dikendong dengan cermat. Senyuman Dinda yang polos buat Adib senyum panjang. Tak apalah tak nampak maco pun. Elok Dinda melekap di badan dengan selesa, Adib melipat lengan baju kemeja hingga ke siku. Selesa dan santai.
            “Dah….sebijik macam bapak orang. Lulus dah nak kahwin.” Faruk sengih.
            “Kau ni….” Adib merengus, terus mencari jalan keluar di tengah keramaian orang sedang berbuka. Dua – tiga langkah dia berjalan, pusing belakang saja nampak Faruk dengan mesra menyuapkan Didi makan.
            “Huh….” Adib mendengus. Giliran nak menyuap dan disuap entah bila. Kalau setakat dengan Zulia, yang muncung – muncung mulut mintak disuap memang buat dia geli – geleman. Rasa nak suap bertukar rasa nak tampar ada.
            Adib pusing – pusing taman di luar tempat buffet. Ramai betul orang berbuka di luar hari ini. Biasanya Adib kalau malas nak balik rumah orang tua di Rawang, dia bantai tapau roti John dengan air kelapa dah cukup. Menu yang sama sepuluh hari berpuasa pun boleh. Sahur nanti cari lah nasi kandar kat mamak bawah kondo tu. Habis cerita.
            Setengah jam pusing – pusing, Dinda pun langsung tak meragam buat Adib berpatah balik ke meja pasangan yang bajet loving.


            “Tak habis makan lagi? Tak ikut sunnah betul lah kau ni. Berhenti selepas kenyang.”
            “Ustaz mana pulak ni?”
            Eh tetiba ada sampukan. Adib kerling sebelah. Ni ke kawan yang Didi cakap tadi?
            “You?”
            “Awak?”
            “Suka hati korang lah nak ber you – awak ke apa. Adib, ni Nini. Nini, ni Adib. BFF si Faruk.”
            “Dah kenal.” Nini senyum. Kat hujung boleh dia tambah dengan nada suara perlahan, “I wish this is a dream.” Nini terus duduk dengan pinggan di tangan.
            “I heard you.” Adib spontan menarik kerusi dan duduk di sebelah Nini.
            “Dinda…lamanya Auntie tak jumpa.” Pipi Dinda yang masih di ribaan Adib dicubit.
            “Aku ingat anak dia hah. Korang dah macam loving couple habis. Lupa nak tanya mana Dinda tadi.”
            Adib geleng kepala. Sarkastik betul. Tadi bukan main lelaki Malaya lah apa. Sekarang dia up aku lagi konon bapak orang.
            “Story – morry?”
            “Kau yang suruh aku pergi hantar barang kat ofis Faruk tadi. Tak sempat masuk aku kena tahan dengan mamat gila talak tu. Kat situlah kenal.”
            “Lagi?” Didi tolak siku Nini.
            “Aku wujud lagi kat sini. Aku kau tak nak tanya?” Adib mencelah.
            “Oh, Nini cakap tadi aku ni persis jejaka idaman Malaya. Tapi sebab dia compare aku dengan mamat yang dia dumped tu, aku hampa.” Adib tepuk dada sambal buat muka sayu.
            Semua orang tergelak. Dalam hati Adib berdoa janganlah Nini buat kerek pergi bukak cerita dia punya mengayat yang tak jadi tadi. Malu sezaman nanti.
            “Dah berbunga jalan cerita. Adib, silakan tambah pucuk dan daun. Bagi Dinda sini. Bagi aku dengan Didi pergi solat dulu. Karang kita sembang balik.”
            Adib angkat bahu.
            “Okay, baby. Uncle nak makan pulak ni.” Adib mengacah sambal membuka lilitan kain kendong Boba tapi Dinda erat memegang lehernya.
            Dengan baby talk, Didi dan Faruk fahamlah apa yang Dinda sampaikan. Dinda tak nak berenggang dengan si Adib.
            “Awak wangi sangat. Dinda tak nak lepas. Kesian. Bak sini dengan Auntie.” Nini puji seikhlasnya. Wangian yang dipakai Adib mendamaikan. Tak kuat sangat dan tak lembut sangat. Yang penting dia tak pernah terfikir man can look damn gorgeous with baby wrap. Oh dang! Kurus puasa aku. Rasa nak market kan Boba untuk kaum bapa pula.
            Dinda tetap sengih manja nak juga dengan Adib.
            “Sini sayang. Uncle nak makan.” Didi menghulurkan tangan.
            “Tak apalah Didi. Korang solat dulu. Nanti baru ambik. Cepat sikit.”
            “Kalau susah nak makan, aku boleh tolong suapkan dia. Korang ciao dululah. Aku pun boleh tolong tengokkan Dinda.”
            “Kau jangan nak American sangat lah Nini. Bawak beringat sikit. Habis pahala puasa kau nak suap anak bujang orang pula.” Budak Philly baru balik Malaysia memang macam ni. Didi merengus. Manalah Ghaz boleh tahan dengan sikap kurang sensitif Nini. Ghaz sibuk nak turn Nini jadi gadis ayu. Nini pulak buat derk dia. Prinsip mudah, "If you can't handle me at my worst. You don't deserve me at my best."

            Serentak Adib dan Nini bertatapan.


            “Way to go girl.” Adib senyum.
            “Kalau saya suap, awak nak makan tak?”
            “Saya kan jejakan idaman Malaya. Banyak songeh sikit. Tak sporting as westerner. Pertama, baik awak jangan cuba nak buat western kat sini. Dua, kalua awak dah suap, saya tak kan jatuhkan air muka awak. Saya nganga je.” Adib senyum mencabar.
            Nini tiba – tiba angkat sudu berisi ais kacang dan disuakan ke mulut Adib.
            Adib terkejut dan jeritan Dinda yang nampak tak selesa di pangkuan menutup air mukanya yang tiba – tiba berubah. Tak pasti nak nganga atau nak buat sibuk dengan Dinda tapi renungan Nini menggetarkan naluri. Betullah aku ni spesis mudah tertawan tapi susah melekat. Haih….

            “You know what they said about hope? It breeds eternal misery.”


            “But once you chose hope, anything is possible.” Nini sambung menyuap makanan ke mulut sendiri. Sungguhlah jejaka sopan dan sempoi. Selamba buat tak ingat hal siang tadi. Bukan tadi dia siap sekolahkan sikit mamat ni? Boleh pula relax layan kewujudan Nini. Rare sungguh. 

Harga diri seorang 'jantan' bukan pada apa yang dah jadi tapi macam mana dia di setiap saat yang terjadi. 

Kosa kata apakah? Nini senyum sendiri. Dia pun boleh lupa Ghaz terus. Tak sia - sia usaha Didi nak sedarkan dia Ghaz memang tak sesuai dengan Nini. "I deserve someone better."


"Nini, being single now, don't you think of doing something adventurous?" Adib bertanya sambil menghabiskan sisa makanan di dalam mulut. Boleh makan sendiri pun. Multi tasker sangat dia sebenarnya. Jaga baby, makan, minum, mengayat awek. All at once.
"Like what? Hiking? Bungee jumping?"
"Nope."
"Then?"
"Go fall in love with stranger. He will teach you a thing or two."

Saturday, 4 July 2015

Oh Lelaki Malaya! (PART A)

            “Dib, awek kau line 3.”

            Adib menarik headphone. Laju dicucuk ke laptop. Kedua – dua tangan diangkat tanda isyarat, ‘Apa? Aku tak dengar.’

            Faruk geleng kepala. Sakit jiwa juga duk menghadap awek-bukan-awek si Adib nih. Tambah pula hari ni kerani mereka ambil cuti kecemasan. Terpaksalah jadi tukang angkat telefon. Ikut hati malas nak angkat tapi Isnin nak hantar tender. Terpaksa dia dengan Adib berkampung di pejabat. Kerja last minute sampai ke tua. Tak tahulah bila nak insaf.
            Baru Faruk nak duduk, Adib cuit belakang.

            “Dia bukan awek aku. Sejuta kali dah kot aku bagitau.”
            “Dia cun.”
            “Aku rimas.”
            “Kau layan.”
            “Dia bekas customer kita lah gila.”
            “Kau keluar dengan dia.”
            “I’m a man. First attraction.”
            “Second date?”
            “Lepas hantar dia balik, dia call aku bagai nak rak. Just nak tanya dah sampai ke belum atau dah tidur ke belum. Dude….second date baru tuh.”
            “Normal lah tu.”
            “No – no….tak payah nak cerita berapa kali dia call dan melangut depan ofis kita ni sejak aku keluar dengan dia. Countless. Aku memang cukup pantang perempuan manja meleleh.”
            “Menyusahkan badan bro.”
            “Thrill namanya.”
            “Thrill kepala bana…”
            “Kau puasa ke tak ni? Hish…”
            “Okay…shut.” Faruk tutup mulut. Seronoknya kenal Adib dari zaman sekolah sampailah dah kerja sama – sama. Biul dia sama saja. Faruk dah beranak – pinak, si Adib boleh lagi duk habiskan masa layan blues.
            “Aku keluar jap.”
            “Reservation kau dah buat kan? Aku dah janji wife aku nak bawa buka kat luar. Kau kena jadi tukang jaga anak aku nanti.”
            Adib angkat kening. Lambang peace diangkat.
            “Semua dah beres walau pun kau bajet kau sorang je nak berbuka tak per, aku redha.”



            ADIB masuk ke dalam kereta. Gear dah masuk R tapi baru dikerling cermin belakang, ada pulak drama tengah berlangsung. Si awek tengah peluk tubuh. Si lelaki tengah memujuk agaknya dengan tangan tergawang – gawang cuba nak pegang bahu si awek tapi asyik kena tepis. Haha….lawak sungguh. Bulan puasa ni, sahlah awek tu nak naikkan pahala daripada bersentuh dengan kau baik dia sentuh ba alif ba ya.
            Nak hon tak sampai hati. Serius benar muka si awek dari sisi pun dah nampak hampir hilang sabar tu. Dengan malas Adib keluar nak cakap tolong tepi tapi elok dia berdiri kat bonet kereta, kedua manusia yang hangat berbincang – bergaduh tadi tiba – tiba serentak pandang dia. Terkedu sekejap. Lagi terkedu kedua – duanya alih pandang terus buat dia tak wujud.
            Hoh, mencabar kesabaran sungguh.


            “We are sooo over.”
            “Please Nini, I salah tapi I janji tak buat lagi.”
            “Once a liar, always a liar. Tolonglah. I tak nak buang masa dengan laki tak serius macam you.”
            Dah berserabut aku tengok jiwa mamat ni.
            “Kau duk sini nak apa? Nak stalk awek aku ke apa?”
            “Oh…”Terbang kosa kata si Adib sekejap.
            “Saya sebenarnya bakal tunang Nini. Awak tak payahlah buang masa kacau dia. Pilihan keluarga selalu yang terbaik.”
            Buntang mata awek yang nama Nini dengar ayat Adib yang umpama baru turun dari langit.
            “Dah – dah. Tak tahulah ujian apa hari ni. Jumpa sorang laki gila talak. Sorang entah mamat spedo dari mana. Kau…” Jari telunjuk Nini tegak ke arah bakal bekas kekasih. “….boleh blah. Dan kau….” Jari telunjuk ke arah Adib. “…..Encik boleh balik berzikir kat rumah. Tak payah nak bajet gentleman lepas tu nak mengaku saya ni tunang ke apa. Kenal pun tidak.”

            Dang! Rasa macam kena lanyak kepala dengan lori trailer lepas tu koma sebulan. Adib dah senyum segaris.
            “Encik…encik…”

            Adib kembali ke alam nyata. Oh rupanya dia yang feeling kena maki dengan awek tu. Padahal awek tu baru nak buka mulut. Gatal sangat mulut dia nak jadi pendamai dan nak bagi offer merepek. Ngeng lah kau Adib!

            “Ya Nini?” Aku berangan kena maki rupanya. Elok saja awek ni senyum. Sudi terima pertolongan aku yang tak seberapa sebab nak melepaskan diri lah tu.

            While Ramadhan may increase ones' patience, it clearly doesn't make one smarter. I appreciate apa yang Encik cuba buat tapi saya hidup di alam nyata. Main – main berlakon ni saya tak reti.”

            “Ehem….Nini. Sorry but you all actually block kereta saya. Nak keluar ni. Excuse me.” Dengan muka pijar membara terus Adib masuk kereta. Serius dia lagi suka versi Nini yang dia berangan kena maki daripada versi sebenar Nini yang siap sound dia tak smart? What the…..dia tahu tak aku ni siapa? Ah, baik aku balik berzikir dari berfikir.

            “Look, kalau I nak cari suami pun, I akan cari lelaki Malaya macam mamat tu. Tak ada makna I nak hang on dengan penipu macam you.”

            Dah sound aku, up aku lelaki Malaya pulak. Cet….saja nak buat aku riak dengan rupa aku yang memang dah siap pakej ni. Tak payahlah minah kerek oi. You are not that smart either. Hujung telinga sempat menangkap perbualan pasangan entah hape - hape tu.
Adib terus menekan pedal tapi mata sempat mengerling langkah Nini yang dah bertapak – tapak tinggalkan mamat terdesak tadi.


p/s: Assalamualaikum. Hi!
Cerita pendek yang saya azamkan nak release tension and melepak 
untuk drive semangat hidup. Haha...whatever the words suit. Selamat berpuasa selamat menunggu entry pendek - pendek terus habis punya konsep.
Happy weekend!



            

Tuesday, 24 February 2015

DEVIL'S DELILAH CHAP THREE



"ENCIK Ezaq, malam ni datang tak?"
"Tak Rushdan. Malam ni saya kat Yap Kwan Seng. Anything just call." Branch Manager yang baru dilantik untuk menjaga Las Vive di Mont Kiara menghulurkan salam.
"Keep up the good work. 2 million a month for a new operated branch is unexpected." Ezaq memuji. Bangga dengan pencapaian cawangan Las Vive yang baru dibukanya.



DELILAH dan Zairi melepak di kafetaria sementara menanti Liz. Semalam mereka ramai - ramai mengulang kaji pelajaran di kondo mewah Zairi. Dekat sahaja dengan universiti mereka pun. Sekarang, segala beban dah lepas. Fikir nak enjoy atau nak kerja sahaja. Kalau nak mohon kerja secara berhemah kenalah tunggu keputusan keluar secara rasmi atau grad dulu. Siapa yang nak ambik orang yang belum tentu layak dapat degree.


"Work or master? Dah decide?"
Delilah geleng kepala. Susah nak cakap. Dia nak kerja. 
"Kalau nak kerja, you wajib kerja dengan our company. Mandotary. Senang I nak jaga." Zairi risau dengan keputusan Delilah. Bukan boleh dijangka apa yang ada dalam fikiran Delilah.
"I nak kerja tapi I tak nak kerja dengan you. I hate the way your parent look at me."
"Jangan risaulah. They all pun kenal parent you. We are not much different. It just you."
"Me? Again? That I have to adapt with their kind of lifestyle?" Delilah mengacau straw dan tunduk pandang ke gelas.
"Just take what they want to give you Del. Be grateful at least."
"Zairi, kalau betul my mom paksa kita kahwin awal, boleh tak you tolong reject bagi pihak I? At least bagilah I kerja dulu setahun ke macam tu?"
Permintaan apakah ini? Zairi bungkam.
"Krik...krik..." Delilah cuba buat lawak. Cuba memecah ketegangan di wajah si kekasih dek kerana permintaan luar alam.
"You tanya I? Del, you tak rasa ke kita ni bertuah. Nak kahwin bila pun tak payah fikir nak kumpul duit. Restu pun dah ada. It just you. I'm not gonna stop any of your activities nor your liking. You can be you. You...."
"We are too young to talk about this. Why lah my mom tak faham sangat."
"You had break so many hearts before. Maybe she hope you are not going to dump me which is impossible Miss Delilah."
"That's before I met you." Dia sangat gila kalau menolak seorang Zairi. Mana nak dapat lelaki baik yang cukup pakej macam Zairi. Yang sentiasa ada untuknya dan yang tak pernah kisah kegilaan zaman remajanya. 


"Delilah tu materialistik. Baik kau hati - hati Zairi. She is gonna break your heart real soon. Right after she found someone way richer. Way better."
"Nope. If she wants me then I will take that as compliment and definitely up to her game."
Hingga kini dia tak pernah nampak tang mana materialistiknya si Delilah. Keluarga sendiri pun bukan sembarangan. Siap terlebih berdikari adalah. Delilah suka aje kerja part time sana sini sebab nak realisasikan apa dia nak. Kerja dalam cruise tengah cuti semester semata - mata nak dapatkan Speedy B siap hot stamping DEL. Pada hal dalam kategori LV paling cheapo tu, pejam mata pun Zairi boleh belikan. Delilah. 


"Del, You can own the world you dream of even you are with me."
Zairi memujuk. Akan sentiasa dia kenang ayat selamba Delilah dulu. Punyalah dia proposed dalam suasana romantik tapi sebab mulut gatal nak tanya why finally me? Jawapan jujur Delilah menusuk ke kalbu.
"You can lift me higher, with your love. With everything that you have."
Kalau fikir dua kali tak ke rasa nak lempang bibir mungil Delilah yang lancang. Tak boleh ke jangan tunjuk sangat sikap pentingkan diri tu tapi dia dah jatuh cinta bergolek - golek dengan Delilah.



"Hello guys, sorry lambat." Liz menyapa dari arah belakang dan Delilah cepat - cepat bangun.
"I nak pergi spa dengan Liz. See you tonight." Delilah menepuk belakang Zairi manja.
"At 8pm, Las Vive."
"Orait boss." Delilah mengiakan saja.
"Del, your present. Congratulation on your last day as a student." Zairi menghulurkan sampul surat putih ke tangan Delilah dan lama dia menggenggam tangan si kekasih.
"Untunglah babe." Liz mengusik.
"Thanks." Delilah hanya tersenyum tanpa rasa ingin tahu isi kandungan.



"D."
Liz menoleh ke belakang. Bahu Delilah dicuit.
"D...."
"Aku rasa ada orang panggil kau lah."
"Mana?"


"MACAM mana awak tahu saya ada kat sini?"
"Your event manager didn't how to shut his mouth. May be you should teach him or her?" Ezaq memasukkan tangan ke dalam poket seluar.
Delilah gelak. Ina lah ni. Pandangan mereka bertaut lama dengan senyuman merekah di bibir masing - masing seakan lupa kehadiran Liz sehinggalah Liz berdehem.
"Liz, Ezaq. Ezaq, Liz."
"In private with D. 10 minit, boleh Liz? " Sopan Ezaq mohon ditinggalkan seketika bersama Delilah.
"Okay, Del."
"Oh, D for Del. Delicious." Ezaq senyum segaris. Masing - masing menghantar Liz dengan ekor mata.
"So, whats up?" Delilah sengih. Mr Money nak apa lagi ni. Nak servis tarik rambut?
"Nak bayar hutang dan kalau boleh nak hantar awak balik."
"Today is my last day as a student. Saya dah ada program lah Encik Ezaq. Nak keluar enjoy dengan kawan- kawan. Jadual full sampai dinner." Amboi Delilah, nak menolak pun agak - agaklah.
"Someone should get a present then or perhaps a very fine dine. Boleh kita date. Over supper perhaps?" Got you girl. Lepas dinner lapangkan? Ezaq, budak ni ada boyfriend, kau migraine je bukan amnesia. Ezaq berkali - kali mengingatkan diri sendiri tapi gagal mengawal kehendak hati sehingga membawanya ke sini.
"Encik Ezaq...."
"Ezaq cukuplah." Ezaq cepat - cepat memotong.
"...okay...look. Ezaq, saya halalkan jumlah yang tak cukup malam tadi. It was fun jadi tukang tarik rambut tu. Seriously fun. But that is enough. One night is enough. So...adios." Delilah melambaikan tangan dan terus jalan.
"Del....tunggu."
"Take..." Kunci di tangan dicampak ke arah Delilah.
"Your present. Selamat menempuh dunia pekerjaan and thank you for last night."
Delilah terkebil - kebil. Kunci di tangan dibelek.
"What?" Akhirnya....
"Ingat dah tak boleh cakap tadi."
"That car is now yours." Terdesak, jari telunjuk Ezaq lurus ke seberang jalan. Mini Cooper berwarna hitam dan perak berkilauan di bawah sinaran matahari.
Okay, tell me this is not how the rich man's live their world. Sekurang - kurangnya di alam realiti dan mereka kenal tak sampai 24 jam. I didn't belong to this crazy world at least.
"Encik Ezaq, you mistakenly judged me. I want money. Easy money. Yes easy money but when I work for it only and I will work very damn hard to get what I want. You may be my ladder one day but not now. Your Christian Grey style is an epic fail. I'm not Ana. I'm Delilah. Yes D is for Delilah."
"Del, saya...." Telefon bimbit Ezaq meminta perhatian di saat klimaks begini.


Mak?
Ezaq berpaling membelakangi Delilah.
"Assalamualaikum Mak."
Suara di hujung sana bla..bla...bla...."....kan Mak dah cakap tak payah beli kereta baharu. Tak payah Ezaq."
Ezaq senyum. Mak o Mak.
"Mak, Ezaq call balik kejap lagi. Tengah discussion ni. Assalamualaikum."

Delilah sedang menyaingi langkah Liz di saat Ezaq berpaling. 
She is too young and you are not. Forget this girl Ezaq, Just forget her.
And who the hell is Christian Grey? And Ana?



Note: Korang jangan pulak bayangkan next epi ada BDSM. This is short mini whatever yo may call and to protect my work, I will definitely delete half of the post later. Peace :D


New note: For new readers, boleh follow new version of DD di Novel Melayu Kreatif or follow link

NEW VERSION of DEVIL'S DELILAH



DEVIL'S DELILAH CHAP TWO



EZAQ terkebil - kebil memandang siling. Perkara pertama yang dia ingat apabila bangun pagi ini ialah gadis semalam.  Ya semalam di ball room hotel lima bintang. Sesuatu yang ada pada si gadis yang mampu mengambil ruang dalam ingatannya.
Buluh betung? Dia punyalah anak yang soleh. Jangan difikirkan sangat Ezaq. 
That type of girl comes and go.
Daring girl either lift up your dying heart or bring death! Too much drama. Wake up Ezaq.


"PENAT ke? Kan I dah cakap you tak payah buat kerja part time tu. How much do you want? What you want me to pay? Come on Delilah. I'm all yours. You got me." Dada yang bidang ditepuk tanda kesungguhan.
Delilah angkat jari telunjuk.
"Syyy...kejap lagi paper susah. I nak hafal formula ni. You nak bebel tunggu lepas exam."
"Del, sebab you nak exam I tak nak you sibukkan diri buat kerja part time tu. Apa guna I kalau you tak nak I tolong?"
"Mr. Zairi, I will kiss you and please shut up. Muahhh...ciked." Delilah mengucup jari telunjuknya dan kemudian didaratkan di bibir Zairi. Wtf is muahhh ciked pun dia tak pasti tapi sebut macam best, macam manja. Delilah senyem meleret.
Zairi geleng kepala. 
"I can't understand you. I will never but one thing for sure. I will always love you. Okay study. White coffee? Mocha?"
"Green tea." Delilah jelirkan lidah. Yes, you will never understand me but please love me always. Mata dipejam dan segala formula yang ada dibuku cuba dipahat ke dalam memori.

Dua jam menelaah akhirnya Delilah dah tak mampu nak membuka mata. Mengantuk sangat. Zairi dah selamat tidur di kerusi panjang. Lela masih menelaah. Liz tersembam di meja belajar. Semua takut untuk kertas esok. Kertas maut. Kalau bukan sebab dia perlukan duit rasanya memang tak ada makna Delilah nak gantikan tempat Liz yang tiba - tiba tak sihat. Nervous nak exam kot tapi Delilah chill aje. Malam tadi pun dia sempat sampai rumah sewa tepat pukul 12 malam. Ala cinderella sangat.
Malam tadi?


"ENCIK Ezaq, you are not drunk. Get up and take a grip."
"Just a moment. How much? Please..."
"I don't have much time." Delilah kerling jam di tangan. Sah Zairi dah tunggu di lobi. Dia boleh bayangkan awek melilau memandang nikmat kurniaan yang ada pada Zairi. Complete set meal kalaulah Zairi tu spesis makanan berkhasiat.
"30 minutes for 3000 bucks."
"Deal."
Delilah terlompat. Baru nak mengorak langkah panjang - panjang. Tiga ribu noks! Ina tahu ni mahu nangis. Nak sangat aku hit big shot tapi ni takat teman berdiri setengah jam lepas tu dapat riban - riban siapa tak nak. Nak!!!
"Nama?"
"D."
"D for?"
"Sakit lagi?" Delilah buat tak dengar.
"Migraine. Loud music and lousy food."
"Tarik - tarik rambut jom." Delilah sengih innocent dan berdiri kat belakang Ezaq. Tangan dah gentel - gentel rambut Ezaq fesyen yang dia tak pasti apa tapi smart lah. Boleh lah. Komen Delilah dalam hati.
"Saya tarik ni. 1,2,3."
Zap!
"Aduh..." Ezaq menyeringai kesakitan.
"Saya biasa jadi tukang tarik rambut budak migraine kat asrama. Tak student la kalau tak migraine."
Ezaq nak tergelak tapi ditahan. Analogi apakah? Budak ni kreatif terlebih. Betong lah, tukang tarik rambut lah. Akhirnya Ezaq pejamkan mata. Menikmati urutan dan tarikan rambut ala gangster yang tiba - tiba dia rasa sangat melegakan.
"Encik Ezaq, dah setengah jam. Saya balik dulu."
"Aah?" Mata terbuka. Gadis dengan nickname D sudah berdiri depan mata. Siap tadah tangan. Hampeh betul. Baru nak mengorat. Ezaq mula ligat berfikir. Tiba - tiba perasaan membuak - buak untuk tidak melepaskan si gadis pergi.
"I walk you out." Ezaq berdiri.
"Sure." Delilah angguk. Zairi tak kan syak apa pun. Kalau dia tahu so what? Did I commit any crime?
Sambil berjalan, Ezaq mengeluarkan beberapa keping not dan dia baru perasan satu perkara. Orang gila je yang bawak not beribu dalam LV ni. 
"D..."
Mereka berhenti di tengah jalan dan masing - masing berbalas pandangan.
"Ya?"
"I only have this. Can I pay you by cheque or later perhaps? My cheque book is inside the car. Over there." Telunjuk Ezaq mengarah ke tempat parkir VIP dan saat Delilah mengekor telunjuk, matanya bersabung dengan senyuman Zairi menyapa dari dalam kereta sayup - sayup dengan bahasa isyarat.
"Come quick." 
Delilah melambai tanda tunggu dan kemudiannya memusat kepada Ezaq. Tangan Ezaq ditarik ke tepi sikit agar terhalang daripada pandangan Zairi. Tak takut pun tapi hormat. 
Really Delilah? 
"Totally understood. I named quite a ridiculous price. Have a wonderful night Sir."
Not bertukar tangan dan Delilah tunduk hormat.
 "Money...money...money. Must be funny." Delilah sempat berlagu riang.
"Siapa yang bawa awak balik ni? Can I send you home?"
"Tu...boyfriend saya."
Telunjuk Delilah menghala ke arah kereta Audi sport silver metallic yang sedia menanti.
Migraine Ezaq kembali menyerang.


Note: After 4 books, don't expect much from anything simple and raw yes, dearies?

xoxo,
Kl@RA


Monday, 23 February 2015

DEVIL'S DELILAH CHAP ONE




"Hoi dik non... tangan kau ni tak boleh lembut sikit ke?"

Delilah senyum. Dalam hati, "Nyah, aku tolong pun dah cukup baik...."

Tangan Delilah tergawang mengikut rentak lagu. Setakat terkinja suka - suki di kelab memang dia reti. Apa punya rentak tangan dan kaki pun akan nampak seksi - menggoda di bawah sinaran lampu tapi ni lain. Menari berirama over lagu 70's, 80's? God knows. Delilah mengeluh.

"Okay, intro lagu, Ina pasang sekarang ni. Del ikut saja orang lain. Senang saja."

I work all night
I work all day
to pay the bills I've to pay
Aint it sad

"Delilah, punggung lentik sikit, tangan letak kat bahu Rosa."

Delilah ketap bibir.

"Masa ain't it sad tu buat lirik muka sedih, punggung lentik, tangan ke bahu orang sebelah ya."

Money money money
Must be funny
In the rich man's world

Untuk malam ni boleh dapat RM500 Delilah oi. Pejam mata dan ikut saja arahan Ina mangkuk tu. Ina konon. Adam's Apple kau sebesar lesung batu nyah! Delilah menghafal rentak tari yang diajar Ina sebentar tadi. Dia yang jadi penari utama secara bidang terjun dan bila masuk bab money money money sungguh dia tak sampai hati nak tabur duit atas stage macam arahan Ina. Giler kot!

"1,2, 3....Del...masuk depan...campak."

Dari barisan belakang, Delilah ke depan dan bakul berisi kepingan not seratus berkeping - keping dikaut dan dilemparkan. Terkelip - kelip mata memandang duit yang bertebaran di udara sebelum jatuh di belakang stage tempat mereka rehearsel untuk sekian kalinya. Kalaulah duit aku. Kalaulah aku tak payah terkinja dan dapat duit jatuh dari langit macam tu. Kalaulah.....

"Okay, cun! Pandai Liz cari pengganti. Cepat kau belajar Del. Mana tahu malam ni ada big shot sangkut. Bila kau gerak ke depan tu, senyum lebar - lebar sikit."

Delilah buat muka stone. Dia nak duit. Dia nak kerja sebab nak duit. Nak bayar segala bil, nak bayar yuran dan nak cepat - cepat habiskan belajar dan nak hidup senang. Hidup senang tak semestinya kena bergayut kat poket jantan. Bab tu kalau ada jantan poket penuh dan boleh buat dia jatuh cinta, Insya Allah pasti dibuka hatinya seluas alam semesta tapi tu lah, dalam mimpi!

Money money money
Always sunny
In the rich man's world

Akhirnya sampai ke lirik ini, rentak Delilah mula yakin. Biarlah, buat kerja apa pun kena sungguh - sungguh. Gotta love what you do!
Lampu yang bergemerlapan, kostum yang berwarna - warni, seksi dengan bulu - bulu di bahu membuatkan Delilah tenggelam dalam rentak tarian. Betul - betul dia menjiwai sketsa tarian malam ini. Biarlah segala big shot dalam ball room ini terhibur. Dorang kaya pun sebab kerja keras. Tak payah nak skeptikal sangat. Dia pula terkinja sekarang sebab nak duit. So what? That's life.





DELILAH berkejar ke bilik persalinan di belakang kafe. Belakang stage penuh sesak. Dia nak cepat. Ina pujuk suruh tunggu hingga ke akhir majlis katanya lepas majlis mereka melepak ramai - ramai tapi tu bukan tujuan Delilah ke sini.

Sambil berlari, bulu dibahu ditanggalkan. Tiba - tiba di sebalik tanglung besar bergantungan di celah pokok di tengah taman, kedengaran suara menyerigai kesakitan.

"Encik, boleh saya tolong?" Delilah menghampiri. Apa nak takut, kawasan hotel penuh dengan CCTV dan malam masih muda. Persembahan kumpulan dia tadi ialah kemunculan utama sebelum upacara utama majlis yang Delilah tak ambik tahu pun majlis apa sebenarnya.

"Tak apa." Seimbas lelaki yang Delilah agak tengah mabuk sedang tunduk dengan dahi berkerut menahan sakit sedang berusaha melonggarkan tali lehernya. Blazer kulit coklat gelap nampaknya sudah tersidai di lengan.

"Come, allow me..." Delilah senyum. Alah, dengan orang tengah mabuk apa ada hal. Bukan dia tak biasa. Lagi pun tengok gaya jatuh kategori big shot mamat ni. Muda dan bergaya. Kerja apakah atau anak siapakah?

Delilah tunduk dan cuba membantu.

"Encik?"

"Ezaq....just Ezaq."

Angguk. Patuh. Tali leher taraaa....dah selamat di tangan Delilah.

"Apa yang awak fikir masa main baling - baling duit tadi? Must be fun. I never did that. May be I should." Ezaq masih menekan - nekan kepalanya yang sakit. Kepala berdenyut migraine dan perutnya pula sungguh loya. Memang dia alah dengan segala makanan mentah. Menu yang dihidangkan semua tak masuk di tekak. Part kampung dalam diri Ezaq nyata masih utuh.

Delilah nganga. Bukan dia mabuk ke? Dia cam aku yang macam kera kena belacan kat pentas tadi?

"Encik Ezaq dah okay? Duduk kat sini. Saya tinggal ya." Selamba Delilah memimpin tangan Ezaq ke beach chair. Delilah tak menjawab soalan Ezaq. Patutnya dia yang tanya apa perasaan duduk dalam rich man's world?

"Does your parent know you are here?"

Merah muka Delilah. Jangan diingatkan dia tentang mereka.

Would she be here if they know how to ask where have you been Delilah?

Delilah cukup pantang dengan komen orang macam ni. Kalau orang buat perangai atau pilih sesuatu yang tak sebulu dengan pandangan korang pasti kena cop 'anak sapalah ni', 'kesian mak bapak dorang' atau 'mak bapak tak ajar ke'. Hello? Semua orang ada otak sendiri bukan mak bapak je ada otak yang nak kena fikir 24 jam atas keputusan dan perbuatan anak - anak.

"Encik Ezaq anak buluh betong ke anak mak?"

Ezaq yang memang tengah migraine lagi bertambah heavy migraine dengar soalan cik adik tak ada nama kat depan ni. Excuse me? Buluh betong?

"Obviously saya ni mumayiz. Leave my parent out of my decision to be here or to be exact, to help you." Delilah senyum sinis dan mula mengorak langkah.

"Okay...sorry...don't go. I will pay you to stay here with me. Please."

to be cont....CHAP TWO








Notes:
1. Nak melepak sebab tekanan tinggi di tempat kerja. Bosan yang sesungguhnya bosan.
2. Cerita tak bertapis/italic or anything. Everything is raw and written straight to the template. Decided so as not to waste my time transfer from word etc etc. Jadi maafkan segala kekurangan for those yg expect perfection.
3. Berniat nak aktifkan blog. Saya sayang blog saya ni :D
4. So here it goes .....Devil's Delilah - for fun.
5. Thank you very much to all yg dah dapatkan Bimbo. This DD is for you!


xoxo
KL@RA

Friday, 23 January 2015

BIMBO DI PASARAN JANUARY 2015

Assalamualaikum

Hi

I've been hiatus/hybernate/MIA dan semua perkataan yang membawa maksud seangkatan dengannya for soo longg. Double O and double G!

Presenting ...............



Kali ni serious saya sangat in love dengan cover Bimbo. Thank you pihak publisher yang merealisasikan imaginasi saya yang tak seberapa. Yang penting it had been transformed very well from the original cover at blog designed by my partner in crime Crash Tillez.
Actually saya request awek ni pakai tudung dan pihak kreatif gigihlah bagi saya 2 options but finally I decided this free - hair girl yang tak berapa nak syariah compliance ni lagi suit the title. According to him..................


"basically..it is the same thing put away the girl fashion...hahaha..mne suit ko nye imagination heroin character?..the answer belong to u..ak x bole la bg advise sbb ko yg lg memahami cte ko..tp klao ikot kepala aku la, in design terms, yg freehair tu mostly fits the white cover obviously coz space filling + some nice colour..it doesn't look plain + bored..yg penting x nmpak koson..yg bertudung tu cam dead plain.."

 

Sila dapatkan Bimbo di bookstore berhampiran anda atau boleh dibeli secara online di 

http://www.kakinovel.com/pendaftaran-ahli.html?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=239&category_id=1

atau baca dulu di carta meletop Novel Melayu Kreatif

http://novelmelayukreatif.com/index.php/karya-kreatif/novel/tema-cinta-komedi/item/101-bimbo


Here saya nak share a few reviews yang buat saya tersenyum dan bersemangat untuk edit my long overdue J.E.T or maybe S.A.H.M. I know my coming title getting shorter and shorter...hahaha...

1. From Hajar @ goodreads

Buku kedua yang buat saya sayang nak habiskan baca tahun ni. And kudos untuk diri sendiri sebab tak selak belakang sebelum baca. :P

20-01-2015

Bertahun-tahun Elsuraya menyimpan dendam terhadap Azad yang kononnya jadi penyebab kematian kedua orang tuanya. 

Kata Azad, "Su, if only you knew. You will laugh little and weep much."

Sebenarnya Azad bukanlah lelaki yang sepatutnya didendami Elsuraya, sebaliknya Dani Ikram (Dani) , lelaki yang dicintainya sepenuh hati. Biarpun perkenalan mereka bermula dengan kisah Bimbo - Mr. Douchebag, Elsuraya senang berhubungan dengan Dani. Namun bila kebenaran terbentang di depan mata, mampukah Elsuraya mempertahankan rasa dalam hatinya atau tunduk kepada dendam yang dipendam sekian lama?

Komen saya:

1. Mula-mula saya memang rasa perwatakan Elsuraya ni agak kebudakan. Ialah, mana tidaknya. Simpan dendam bertahun-tahun bila jumpa Azad dia cuma mampu calarkan kereta kesayangan Azad je? Like seriously??? Haha. Tapi sebenarnya kalau kita mampu selami apa yang nak disampaikan, dendam kesumat tak bawa kita ke mana pun. Bila kebenaran terbukti, Elsuraya cuba sebaik mungkin untuk memaafkan dan melupakan. Biar pun kesabaran teruji sewaktu pemergian ayah mertuanya, Elsuraya masih mampu dan setia berdiri di sisi suami. Tabik!

2. Dani Ikram memang bermulut 'longkang'. Kepantangannya adalah perempuan gedik yang mahu menempel di sisinya. Siapa sangka Elsuraya yang digelarnya Bimbo mampu meruntuhkan tembok hatinya yang selama ini kukuh berdiri? Lebih memeritkan bila ada sejarah pahit yang mungkin memisahkan mereka bila kebenaran terbongkar. Bila diuji dengan penyakit, Dani lebih banyak bermuhasabah diri untuk jadi insan lebih baik. Terkesan dengan kata-kata ni : orang yang baik, objektifnya nak jadi lagi beriman. Orang beriman, objektifnya nak masuk syurga. Ingat mudah? Ingat semua orang yang nampak baik tu beriman? *Dush!*

3. Kesian juga dengan Azad. Cuma tahap kesiannya tak sampai macam tahap kesian kat Tengku Akbar la.. Ahaks. Tapi nak puji dia juga sebab dia rela di'kambinghitam'kan atas kesalahan orang lain. Semangat setiakawan punya fasal, sanggup jadi kambing hitam. Fuh, mujur ketemu juga kebahagiaan sendiri. :)

4. Kali ni macam banyak pulak cameo watak-watak yang dikenali yang pastinya bakal mengubati kerinduan. ;)

5. Dah lama tak rasa perasaan macam ni bila membaca - rasa tenang dan tak rasa nak habiskan cepat-cepat. :) Terima kasih + tahniah buat penulis. Your writing skills really improved. Kudos! Kena bertabah tunggu sampai tahun depanla gamaknya utk next book. ;)



2. Farah Deqya @goodreads 

Favourite book of the decade!

Thank you, Rin Ahmad. BIMBO is a treasure. 

Takda part yg saya tak suka. I devour every word written. Stayed up all night, on the eve of 2015. Worth every second spent. Susah dah nak jumpa buku that can beat BIMBO untuk 12 bulan akan datang. 

The journey of Dani Ikram and Elsuraya is so beautiful. 

The lil journal entries about Bell's Palsy were so heart-wrenching. Made me cried buckets. I learned something new, thanks to you. 


Dani Ikram, you've beaten my Joe Jambul. Lol. 

The characters are so amazingly written. Bacalah sepuluh kali pun (which I, did) tak puas. 


You've always been my favourite writer, Ms. Rin. You'll remain to be so for years to come. Hehe. The best book from Rin Ahmad so far. Sorry, USD!




"We love ourselves even after we made so many mistakes. So, why do we hate others for one or two mistakes they have made?"

Thank you starting my new year with such a beautiful story. 


I love BIMBO soo muchh, with double o and double h. 



*I'm not good with reviews and it's very rare for me to give reviews. But as this book hits so many right notes (and being close to perfect), so it's worth a try.



Even so, setiap kekurangan yang ada dalam naskhah kali ni sesungguhnya akan saya cuba perbaiki di masa hadapan.

Jangan lupa dapatkan BIMBO di pasaran.

Dear Readers, 

A solitary fantasy can be transformed to a million realities!

xoxo,

Rin Ahmad @KL 

TGIF