Friday, 3 February 2017

CERPEN: BEKAS KEKASIH



            “Keluar jalan jom.” Hilda mula menyucuk.
            “Wil tidur. Lagi pun aku punya azam tahun ni ‘buy nothing’.”
            “Ooo…kay.” Jawab Hilda panjang penuh sarkastik.
            “Oh, by the way, nothing tu maksud dia ‘anything’ kan? Ah…Kau tengok apa? Macam syok je.” Hilda dengan selamba merampas telefon orang. Pandai rekacipta azam tahap mission impossible konon kan.
            “Kau ni dah terjah batas privasi. Bak sini.” Nik dah mula buat aksi stunt. Kalau boleh, skirt labuh dia nak tarik sampai ke peha nak mengejar Hilda yang dah berlari menyorok dengan telefonnya sekali. Susah juga ada BFF ‘weng’ ni.
            Hilda menutup pintu dan berkurung dalam bilik.
            Nik memekup kedua – dua belah telinga. Standby sebab dah boleh agak lantunan suara Hilda bakal menggegarkan rumah. 1, 2, 3…….
            “Nik…..are you crazy?”
            Kan dah cakap….
            Krekkk….pintu dibuka. Nik cepat – cepat mengambil kembali telefon di tangan Hilda.
            “Puas ceroboh privasi orang?”
            “Alah..kau tadi reply apa kat Kimi, ‘Sorry, not feeling well. Lain kalilah kita set up Nik – Mark tu.’. Kau siap pretend jadi aku tanpa rasa berdosa kot.”
            “Dah kau buat kerja gila.”
            “Kau dah dua hari duk tadah website cari jodoh. Aku risau tau tak.”
            “Tu tak sengajalah. Dah berapa malam Wildan asyik duk cakap nak Daddy….Daddy as birthday present. Aku google lah. Kot ada kat mudah ke, carousel ke…” Nik buat muka tak berdosa untuk sekian kalinya.
            Sebelum Hilda baling apa – apa je yang ada kat tangan dia, cepat – cepat Nik sambung, “…tu yang aku tergoogle ‘tempat cari jodoh di Malaysia’. Tak sangka bersepah website keluar. Aku ingat kat oversea je ada dating site.”
            “It is about time Nik.” Suara Hilda bertukar serius kalah suara Mak kat kampung dah.
            “Of all time…” Rendah suara Nik. Bersambung dalam hati, why now?


            “WILDAN….” Suara Nik dah tak boleh control ayu dah. Hilang aura ibu mithali layak menang award. Yang tinggal hanya sisa kesabaran yang menipis berganti dengan kemarahan yang tak mampu ditepis.
            “Panas Wil cuaca sekarang. Kita main petang nanti. Kalau Wil demam Mommy yang susah tau. Please understand baby.” Nik separa merayu. Malu dekat hero kat hujung bangku yang dia perasan lagi banyak stalking dia dengan Wildan daripada membaca buku yang terbuka depan mata. Nampak sangat lah bro!
            5 freaking years! Kalau kau boleh survive selama ni Nik, kenapa sekarang kau lembik macam tapai? C’mon! Dia ada hak dan dah berapa lama dia bagi muka pun. Layankan saja kau punya degil tu. Fikirkan Wildan jugak.
            Sebab serabutlah, Nik melarikan diri kononnya jauh ke pinggir kota. Menyesal pun ada datang. Bayar mahal. Kolam renang kecik, laut kotor, bilik harga mahal gila! Perfect combo bak hang. Akhirnya Nik berjaya menarik Wildan naik. Cepat – cepat badan Wildan dibersihkan dengan shower yang terletak di hujung pagar. Tak sanggup nak biarkan badan Wildan diselimuti selut hitam. This is not a beach vacation! Berpuluh kali jugak Nik duk chanting sorang diri. Tak sangka tempat percutian yang sangat elit sebenarnya mempunyai kawasan pantai yang tak layak pun untuk mandi – manda. Turun ke laut macam turun ke sawah penuh selut. Nik hanya bersabar demi Wildan. Dah berapa lama sebenarnya dia tak bawak Wildan bercuti. Cuti aje balik kampung. Tu je lah kerjanya. Zaman gemilang Nik tamat sebaik sahaja jodohnya terlerai. Pathetic Nik!
            “Mommy, betulke Will boleh jumpa Daddy nanti? I want to meet my Daddy. Please Mommy….”
            Nik ketap bibir. Kedua – dua tangan didaratkan ke bahu si anak. Mata dipejam seketika. Jangan pentingkan diri Nik. Be strong!
            “Okay baby. We will….” Nik senyum. Dalam hati menyambung…Insya Allah.


            “PUAN Nik. Ada parcel untuk Puan.”
            Nik cepat – cepat menandatangani kertas pos di tangan adik posmen. Untuk kesekian kalinya Nik merenung bunga di tangan. Saban minggu berlalu dan kiriman ini tak pernah putus.
            “Kata nak balik awal?”
            “Yup…tengah kemas ni.” Nik menjawab sopan soalan Puan Maria. Sambil tu tangan sempat menaip laju di skrin.

            N: I ambik Wil tempat kita jumpa hari tu.
            F: You rush tak?
            N: Tak tapi I penat. Dari tempat kerja.
            F: Can we meet at our ‘usual spot’ and have dinner together?
            N: Wife you tak masak ke?
            F: She didn’t cook just like you.
            N: I dah terer masak sekarang. (Nik menekan kembali ikon anak panah ke kiri dengan lambang x. Delete jelah daripada mengundang sensasi. Lantak dialah bini tak pandai masak pun. I don’t have to tell him I’ve changed a lot! Tak ada faedah pun. Nik sempat solat Asar sebelum keluar pejabat. Laju kereta meluncur di jalan raya meredah kesibukan.



            “Mommy….” Wildan menerpa ke arah Nik tapi sebelah tangan masih menggenggam erat tangan si Daddy. Elok tangan Wildan menggapai tangan Nik, mereka umpama sebuah keluarga bahagia. Daddy, Wildan, Mommy.
            Nik tunduk mencium ubun – ubun si anak.
            “I miss you Wil.”
            “I miss you too Eva.” Bisik Faiz perlahan.
            Nik menghadiahkan jelingan tajam dan cepat – cepat berdiri. Menyesal pula bersetuju jumpa kat tempat purba ni. Muncul semua memori indah.
            “Tempat dating kita warung celah KL ni ke? Jatuh standard betul.” Nik melawak. Cuba menghilangkan gugup apabila disapa bekas suami begitu.
            “You yang suka tempat ni. Mommy pernah bawak Wil makan sini?”
            Wildan geleng.
            Teringat apabila ditanya beberapa soalan kepada si anak dan semuanya dibalas dengan gelengan.
            Mommy pernah masak ni? – Merujuk kepada sardin goreng yang selama setahun mereka kahwin itu sajalah masakan Nik yang paling hebat.
            Mommy selalu ajak Wil jogging? – Merujuk kepada jenis sukan yang paling Nik suka sebab Nik tak suka buat sukan setempat macam duk terperap dalam gym atau layan threadmill kat rumah.
            Mommy suka minum ni tak? – Merujuk kepada air sirap bandung laici kegemaran dia dan Nik pandai minum sejak kenal dia.
            Benar – benar patah hatikah Nik dengan perpisahan ini?
            “You balik for good ke?” Nik ubah topik.
            “Yes and ini bermaksud you dah kena bersedia share Wil dengan I.”
            “Kontrak? Permanent?”
            “Permanent. Cargo I dari Jepun semua dah sampai.”
            Nik tak bagi apa – apa jawapan. Dia buat – buat fokus kat brader tengah nak ambik order ni.
            “Sirap bandung laici 2. Wil share dengan Daddy okay.”
            Wildan angguk sambil nampak benar menahan kantuk. Seronok sangat jumpa Daddy dengan main dengan adik tiri ke? Soalan Nik sangat berbaur cemburu.
            Dengar pesanan bekas suami tu dah boleh mengundang amarah. Marah sebab ingatkan dia tentang kisah silam. Sebab malas nak bergaduh setelah bertahun – tahun hidup aman damai maka Nik buat tak kisah.
            “Makan I order macam biasa ya?” Kali ni Faiz tak nak memandai. Takut kena back hand dengan bekas isteri sebab pipit u dah nampak berona merah. Sah bukan malu lah sebab Nik memang bukan spesis malu – malu kucing. Marah la tu.
            “I order sendiri.”
            Faiz mengalah. iPad dihulurkan kepada Wildan buat ubat diam. Jangan kacau Mommy -  Daddy berbicara.
            “Nik, you banyak berubah. Kalau semua sebab I, tak tahulah I am sorry ni still valid ke tak but yes. I am really sorry. Kalau you tak berdegil, we will still be happy.”
            Nik senyum sinis. Lelaki! Senanglah cakap. Terada anak luar nikah. Terkahwin. Lepas tu expect dia jadi bini tua? Memang tak lah.
            “Kalau I tak berubah, Wil belum tentu membesar elok macam you tengok. Your I am sorry tak kan pernah valid. It just… life goes on. I move on. So did you.” Nik buang pandang. Wajah Faiz yang masih maintain kacak macam dulu tak boleh nak pandang lama – lama. Boleh cair. Mereka berpisah sebab pendirian Nik. Bukan tak ada cinta antara mereka tapi kesilapan Faiz tak mampu Nik terima. Cintanya tak kan pernah mati dan kisah silam Faiz juga tak kan pernah padam. Dia terpaksa pilih antara pilihan yang menyakitkan. Dan Nik sangat kecewa kerana dia gagal jatuh cinta lagi. Oh Ya Allah, bukakanlah pintu hatiku untuk menerima kasih sayang dan cinta yang ikhlas jika benar masih wujud. Namun jodohku nanti, ada atau tiada, aku redha.
            “Umi cakap you selalu juga tinggalkan Wildan tidur rumah.”
            “Nenek dia kan. Tak kan I nak pisahkan pula.” Nik jawab acuh tak acuh. Dia belum lagi berfikiran terbuka sepenuhnya. Bekas mak mertua memang mak lah juga tapi Nik tetap segan dah sekadar menghormati hubungan itu. Tak dalah dia nak main redah tidur macam zaman bergelar menantu lagi pun terlalu banyak kenangan di rumah besar itu, sebesar cintanya yang tak pernah padam.
            Wildan dah mula merengek. Penat nak tidurlah tu.
            “Jom, balik.” Nik pun rimas.
            Faiz terus mendukung Wildan. Nak jalan pun nampak sangat dah tak larat.



           
            F: I balik lambat. Futsal seround. Jangan tunggu.
            A: Ain pun dah tidur. You dah hantar Wil?
            F: Dah. Take care.
            A: Yeah…love you

Pesanan ringkas dihantar buat isteri di rumah. Faiz merenung luar pagar rumah Nik. Kalau tak jumpa tak apa. Rindu sekadar rindu. Kalau dah jumpa terus perasaan untuk memiliki Nik menebal seperti dulu. Kenapa diduga begini?
“Sumpah bukan I tak sengaja. It was a mistake. I was drunk.” Faiz dah mati kutu nak menuntut kepercayaan Nik. Stupid prank! Stupid friends! Tak payah ada kawan pun tak pelah daripada ada kawan satu level dengan setan. Itu perasaan sebenar Faiz saat itu. Salahkan kawan pun dah tak guna.
“Aishah, your version?” Nik dah bengang tahap tak boleh nak dikawal. Mujurlah Wildan di bilik atas sedang tidur nyenyak.
“Aku tak tahu. I was drunk too.”
“Protection?”
Faiz rasa soalan Nik melampau gila tapi disabarkan sahaja sebab sekarang dia berada di kandang pesalah.
“Get out Aishah, I don’t want to see your face ever again.” Telunjuk kanan Nik tegak ke muka Aishah.
Faiz lega. Sangkanya ada peluang untuknya dengan Nik. Wildan yang masih bayi akan menjadi senjata utama benteng pertahanan rumah tangga mereka tapi sangkaannya meleset.
“Eva…please…I tak pernah curang dengan you. Ya semua dah berlaku tapi I tak cintakan dia dan I tak sedar pun. No feeling at all.”
Nik diam. Terlalu banyak yang berlegar di fikiran. Dosa – pahala. Benar dosa suami bukan hisabnya tapi? Mampukah selamanya dia lupakan? Mampukah juga dia hidup tanpa Faiz? Aishah mungkin mengandung. Aishah bukan gadis liar pun. Apa masa depan yang ada untuknya nanti? Masa depan Wildan? Dia?
            Nik mendiamkan diri berbulan lamanya. Hanya suara ketawa dan tangisan Wildan mendominasi komunikasi antara mereka. Akhirnya Aishah muncul dan apa yang ditakutkan mereka benar menjadi kenyataan lantas ruang – ruang untuk kekal bersama makin sempit dan berliku.
            “I’m pregnant Faiz.”
           


            DARI gelanggang futsal Faiz melencong ke kondo yang pernah didiami bersama Nik. Banyak masa dihabiskan di sini seminggu bersama Wildan. Hanya beberapa kali Wildan dibawa bermain bersama Ain dan Aishah.
            “Janji besarkan Wil sebaiknya. Janji bagi Wil yang terbaik. Janji kalau you tak mampu hidup sendiri I akan sentiasa ada. I hanya cintakan you sorang Eva. Janji I you akan hidup bahagia.” Dan Nik hanya menunaikan permintaannya yang nombor 1. Wildan nampak sangat tak mampu mendapat segalanya yang terbaik dalam definisi mampu – beri Faiz tapi mungkin terbaik bagi Nik dia tak tahulah. Yang ke 3, ke 4, ke 5 nampak sangat Nik yang bernafas tapi tak hidup pun. Entah, sebab dah kenal Nik lama dan pernah bergelar suami isteri rasanya dia dah faham sangat apa yang Nik lalui. Satu je yang Faiz marah dah kecewa, kenapa perpisahan yang dipilih?



“EVA, we need to sit and discuss this.”
“What?” Nik dah tayang muka kerek. Kalau dia buat drama tak nak ikut giliran jaga Wildan macam mana? Cukup dengan jumpa tiap kali raya macam tahun – tahun yang dulu?
“Us.”
“Tak ada dah istilah tu. Yang ada you and Wil. I dah outsider ya.”
“I rasa you kena pertimbangkan balik cadangan awal kita dulu. You pun tahu I tak pernah nak lepaskan you. Aishah tak pernah demand nak jadi yang pertama. Dia tahu I hak you.”
“Stop talking rubbish. You ni kenapa? Macam kita tak pernah jumpa sebelum ni. Dah bertahun berlalu sekarang you nak ungkit semuanya?”
“Dulu I jauh. Balik sekejap. Sekarang I ada kat sini. I boleh jaga you. I boleh jaga Wildan. Aishah tak kisah. She will understand. Your place is forever there. Yang penting I tahu hati you tetap pada I.”
“Hati I dah lama hancur, mati. I pun dah tak jumpa cari, macam mana I nak bagi you? I’m happy with my life now. Setakat ni, I bersyukur dengan apa yang I ada.”
“Eva…please… Things you repeatedly do to yourself. Keeping promises yet at the same time mentally torturing yourself.”
Nafas Nik dah mula turun naik. Perasaan cinta ini milik dia. Kalau tak mungkin padam sekali pun, apa hak Faiz?
“Faiz, ada benda yang kita nak tapi kita takut. I tak pernah lupa dan tak kan mungkin lupa. I cuba. Berkali – kali I cuba untuk terima you but I just can’t. Kalau kita kembali bersama pun things will never be the same. I’ll never be the same cheerful Eva.” Yeah… dah lama dia sangap jadi the boring Nik. For the sake of motherhood plus her own self - shut down.
“Tak boleh ke you berkorban untuk Wil?”
“No...I pentingkan diri dan I tahu sebagai ibu apa yang I boleh bagi untuk Wil dan I tak pernah deny hak you dan tanggungjawab you. Hidup Wil just complete the way it is now and in fact we can live very well without you.”
“Nik Eva Alaia, of all the things you can be, please don’t be stupid!”
Pang! Kesabaran Nik terbang pergi.



PIPI Nik masih basah dengan air mata. Sampai hati Faiz. Nampak sangat ke dia masih mengharapkan Faiz sampai begitu murah dan mudah Faiz fikir dia akan kembali. Banyak sangatkan cinta seorang lelaki? Dengan Aishah boleh je hidup bertahun aman damai tapi masih mengungkapkan cinta kepada bekas isteri. I love you Faiz. I love you not. Oh! Boleh jadi gila aku. Baiklah pergi jejak dating site bagi cepat sikit dia lupakan Faiz dan membina cinta baharu. Mustahil? Tak ada yang mustahil kalau kau berusaha Nik.

Elhaan from Rawang
Skin Specialist, MDE Clinic
36 years old
Salam, I would like to meet you Nik Eva Alaia.

Pergh! Nama penuh dia sebut. First time orang baru kenal sanggup sebut tiga nama dia tu. Single mother with a package. Nik baca lagi sekali personal data dia. Kotlah dia tak declare nanti susah lah orang tahu dia mak jan terus lari. Malu wey! Zaman sekarang gelaran tu tetap taboo.

            Kali ni dari dating site ke betul – betul punya dating. Sorry Hilda, I need to work this out on my own!
           
Elhaan: You tak ingat I?
            Nik: Macam kenal. You senior I ke?
            Elhaan: Susahlah kalau orang asyik nampak orang lain je.
            Nik: (Gelak je lah sebab nampak sangat Elhaan dah tahu semua cerita ni)
            Elhaan: Hilda cakap you layan dating site. Sampai ke sini I stalk so apa yang buat you terasa nak ‘layan’ jejaka nama Elhaan ni?
            Nik: Entah. I can feel your sincerity that you are not looking for a perfect heart. (Sebenarnya apa status yang Elhaan share di personal profile dia yang buat Nik tergam tak bergerak baca dan berfikir. Tadi punya bangga buat move sendiri tanpa sangkut paut Hilda tapi terlibat juga rupanya minah tu)
            Elhaan: Oh, ada ke orang yang perfect kat dunia ni? (Elhaan gelak)
            Nik: Flowers?
            Elhaan: Pandai you teka. Maaf kalau you rasa mendesak but I need to make a move. Not gonna lose you twice. Dah lama I tahu you single tapi I kena bagi masa yang cukup dan I always trust His plan.


            Elhaan membaca Bismillahirrahmanirrahim. Dah mati kutu sebenarnya. Susah sangat nak mendekati si gadis pujaan. Beria jadi Mark pun selamba kena reject. Itu dah guna kuasa Hilda pun tak jalan. Betullah orang cakap. Hati manusia tu Allah yang pegang. Kalau nak ubah dan terbalikkan perasaan pun kerja Allah. Bila Elhaan terbaca amanat tinggalan Imam Al – Ghazali, terus dia letak kat personal profile. Sekeping hati Nik Eva Alaia tak perlu direbut kerana mencari hati yang sebenarnya terletak di tiga tempat ini dan bukannya pada manusia.

            ‘Carilah hati di tiga tempat. Pertama ketika membaca al-Quran, kedua ketika solat dan ketiga ketika mengingati kematian.’
           
Itu letaknya hati yang kekal abadi dan kerana mencari di jalanNya, niat hati yang ikhlas dipermudahkan.



TAMAT



Nota kaki: Kalau nama bekas tu, bekaslah ya. Tak payah nak buat U-Turn but guys it depends on your own preference and cherish your own choice and respect that. Ini sekadar cerita pendek.

Contest: Dalam ceritanya ada clue tajuk buku baru saya (Pokok Krismas Bergerak) akan ditukar kepada new tajuk. Siapa terer boleh teka dan kalau peneka pertama yang betul boleh dapat buku baru saya FREE. Sedara – mara, staffs KN, publisher, printing co ke tak aci join ya. Peace…..


Love
XOXO

            

Monday, 29 August 2016

LOVE, LILA - CHAP 7





            JUDE duduk di tengah – tengah antara Dr Hann dan Dr Webber. Dr Ahmed selaku penyelidik dan Phyton Developer turut hadir.
            “So Ahmed, your turn now.”
            Jude masih ingat reaksi Dr Ahmed. Air peluh menitik di dahi dan wajahnya pucat sekali. Arahan yang mereka terima sebulan yang lalu amat mengejutkan. Jude sendiri terkejut tapi cabaran seperti inilah anak muda yang bercita – cita besar sepertinya mahukan umpama pucuk dicita ulam mendatang. Peluang keemasan yang tak akan dilepaskan.
            “Regardless of any code, it shouldn’t be traced or cracked. Not even by smart aleck.” Dr Hann, pakar kardiologi memberi amaran yang menakutkan.
            Dr Ahmed memulakan persembahan. Selesai sahaja, coding tersebut dihantar ke ibu pejabat cawangan di Boston.
            Jude bangun dan keluar dari bilik mesyuarat. Berdebar – debar juga menanti adakah ‘cracking code’ berjaya dibuat oleh pasukan penyelidik diupah khas untuk mengagalkan kod rekaan mereka. Kod yang akan diguna pakai oleh da Love.
            Tak sempat Jude melangkah masuk kembali ke bilik mesyuarat, Dr Webber melangkah keluar diikuti oleh Dr Hann.
            “Your turn tomorrow Jude. If you want to stay with us, make it happen.” Ayat Dr Hann membawa maksud kod Dr Ahmed gagal untuk digunapakai bagi da Love.
            Jude menarik nafas dalam dan hanya mengangguk. Dr Ahmed muncul dengan senyuman dan bukannya wajah hampa kerana hasil penyelidikannya selama ini sia – sia sahaja.
            Jude hairan.
            “I never want to do this. They want to kill people not heal people. I am Muslim.”
            “Dr, it just a safety feature, not that they going to use the machine to kill people every day.” Jude membalas selamba, tanpa jiwa. Tanpa kesal.

            Congratulations Jude.
            You are the smartest guy.
            You are great.
            The world will thank you forever.

            Semua kata pujian yang diterima di saat hasil penyelidikannya diterima pakai dalam sistem da Love sangat bermakna padanya saat itu. Terasa diri berada di puncak dunia dengan kehebatan hasil kerjanya dengan pujian yang melimpah ruah. Ironinya kehidupan, dulu dalam hatinya tidak wujud erti sesal, tidak kenal erti kesal, tidak tahu erti kalah.
            Kini, seribu rasa menerjah ke dalam lubuk hati. Siapa dia? Untuk apa dia hidup? Untuk apa teknologi ini sebenarnya? Kenapa dia? Persoalan yang menerjah di saat diri berada di persimpangan dilema antara menuntut kebenaran perihal keluarga atau kerjaya.

Kebelakangan ini emosinya kerap terganggu. Hadirnya Alila sedikit sebanyak menghiburkan dan mengalih perhatian daripada masalah yang sedang dihadapinya. Rindunya terhadap Alila membuak – buak. Bagi Jude, status Alila di Facebook sangat polos. Banyak berangan! Pasti kehidupan Alila ringkas berbanding kisah hidupnya yang kompleks. Kena bersedia juga mental kalau hajat nak memiliki Alila. Kena bersedia untuk masuk ke dunia Alila yang serba sederhana. Jude merebahkan badan ke katil. Mata dipejam sambil otak ligat membuat nota penting.

Mental Note No 1: Alila anti - gold shiny playground dan dia umpama kawan sepermainan Chuck Brass. Nasib adik – adik perempuan kaki menonton siri Gossip Girls kalau tak memang dia tak faham status Facebook Alila. Huh, kena tolak tepi la klise gaya mengorat hantar bunga harga beribu, designer chocolate, makan malam mewah atau hadiah gempak – gempak. Tak payah beli Russian Doll edisi istimewa yang dia nampak di butik Piaget yang terletak di GUM Red Square. Beli saja kat Arbat. Bersepah yang murah – murah. Balik Malaysia kena bedal naik Honda jugaklah. Nanti misi mengorat Cik Misi Alila tak berjaya pula.

Mental Note No 2: The art of moving on? Alila baru putus cinta? Macam mana nak cucuk jarum? Jawabnya cara dia yang slow and steady okay lah kot. Tangan dah lama ditahan daripada mendail dan mem-WhatsApp. Cuma elok dapat masuk Facebook Alila, tengok pula status tak menahan begitu, laju tangan menaip. Harap orang kat sana tak jatuh pitamlah sebab dah lepas 12 jam, Facebook Alila masih tak aktif. Tak kan Alila tak boleh teka initial dia tu. Mustahil besepah orang ada initial JJ macam dia. Lainlah Alila kenal pakar bedah plastik paling terkenal di Malaysia, Jalil bin Jidon yang pernah merawat arwah Mommy dulu. Ini Juhaidi Johari bukan Jalil Jidon. Buat kali pertama, Alila menduduki carta hati Jude; orang yang paling dirinduinya.

Mental Note No 3: Let’s fly together. Pergh! Dahsyat juga kaum kerabat keliling si cantik manis. Jenuh nak menangkap kalau stok fly – fly ni. Kena kaji selidik juga maksud di sebalik ayat Dr Reeve.

Mental Note No 4: Masa terbaik untuk mendekati keluarga Encik Johari. Alila akan dia bawa bermain di taman menghijau dan bukannya taman mainan Blair Waldorf.



            SEBAIK kaki melangkah ke dalam perut terminal lapangan terbang San Jose, Jude membuat panggilan ke Malaysia. Penat terbang dari Moscow ke lapangan terbang JFK dan kemudian ke SJC terasa di seluruh badan. Balik nanti, dia bertekad untuk menyelesaikan satu misi penting. Setelah berbasa – basi sedikit dengan orang di sana, Jude akhirnya menyatakan hajat yang bersarang.
            “Balik nanti, kau bawa aku jumpa mereka.”
            “Tak kan nak berteman?” Encik Bakar melawak.
            “Temanlah. Nanti ada kes bunuh kat sana, kau menyesal nanti.”



            “DADDY nak kirim apa? Jude balik lagi 3 hari.” Jude menelefon Encik Jayden. Dari Moscow dia terus terbang ke ibu pejabat di Sunnyvale. Kontrak Jude akan tamat lebih kurang setengah tahun lagi. Tak sabar nak meninggalkan misi Intuitive yang sudah berubah secara total. Sungguh dia tak sangka. Cita – citanya untuk melebarkan lagi sayap dalam bidang perubatan robotik terpaksa dilupakan. Seteruk mana pun pegangan hidupnya, utuhnya dalam jiwa yang sentiasa bergelodak sering mengingatkan dia masih lagi umat Muhammad seperti apa yang pernah dikatakan oleh Dr Ahmed dulu.

Teringat misi pertama di St Petersburgh, Dr Hann selamba sahaja berkata;

Kill one, you are a murderer. Kill millions, you are a hero.

Semuanya sebelum da Love diberi hak ekslusif kepada US Army, satu – satunya perkara terpencil yang tak mungkin diketahui oleh orang awam. Dia sendiri tak kan buka mulut. Buka mulut, nyawa melayang. Sayang nyawa, Jude turutkan. Kontrak kerjanya diperbaharui dengan syarat yang gila tanpa rela tapi mujurlah akan berakhir jua. Fasa pengalihan da Love kepada pihak operasi berjalan lancar. Paling tidak, dia hanya diperlukan untuk pengubahsuain Failure Code sahaja. Itu senjatanya untuk lepas keluar dari genggaman Intuitive. Sesiapa sahaja yang telah atau bakal memiliki da Love tak kan mungkin tahu bahawa teknologi da Love jauh berbeza daripada da Vincci. Semuanya boleh diaturcara dari jauh. Semua pergerakan robot dan perisian boleh dipantau dan diubah sesuka hati oleh US Army.

 Kata – kata hikmat orang yang telah berjaya memang benar; all great ideas are dangerous.
           
            Sama ada dia akan bekerja di Brown atau menerima tawaran daripada BWXT sebagai penyelidik robotik untuk industri nuklear. Kerja lebih kurang sama cuma industri yang berubah. Brown sebelum ini sekadar pengimport barang keperluan medikal sahaja dan kalau dia masuk, apa sumbangan yang dia boleh bagi? Paling tak jaga bahagian operasi atau jualan. Nak best sikit ambil saja jawatan anak bos tapi langsung tak mencabar.

            Jude keluar dari pejabat tepat pukul 5 petang waktu Sunnyvale. Sebelum balik ke rumah, dia berpusing mengelilingi Google Road. Tak jauh pun dari Keifer Road, pejabat Intuitive. Apa yang dia sedar, semua business plan Intuitive bertukar sejak kemasukan pihak pengurusan tertinggi yang separuh daripadanya datang dari Google Inc.

            Patutlah semua kejadian yang berlaku sekelip mata hilang dari radar media. Berita dan tajuk – tajuk utama untuk misi kedua di Burkina Faso sempat muncul di internet tak sampai 24 jam kemudian carian terus gagal.

            Prime Minister of Burkina Faso: Death on the table.
            Blood on the table: The tragedy of Africa.
            Say farewell to corruption and welcome our first American – African Prime Minister.
            Who killed him? Man or Machine?  

Tiada seorang pun wakil syarikat berada di hospital The Netcare Group tempat Perdana Menteri negara Burkina Faso mendapatkan rawatan saat tragedi terancang berlaku. Namun mereka yang terlibat menyaksikan segalanya jauh di Sunnyvale. Teknologi benar – benar merubah kehidupan manusia.

“Transit mana dari San Jose?” Encik Jayden bertanya melenyapkan fikiran Jude yang menerawang ke lain.
“Taipei Daddy tapi Jude memang drop New York dulu. Ada hal. Jude memang rancang nak shopping sikit.”
“Macam biasalah. Singgah Montecristo. Belilah sikit La Gloria dengan Padron. Tu je lah.”
Jude senyum. Dah boleh agak. Kiriman biasa untuk penggemar rokok Cuba. Kalau kat Malaysia memang jangan harap nak dapat murah macam di New York. Nak jumpa jenama yang benar – benar bagus pun susah. Panggilan diakhiri dengan sebuah janji dan jarang untuk seorang bernama Juhaidi Johari memungkirinya walau pun dari lapangan terbang ke Fifth Avenue bukanlah dekat. Tak apalah, demi seseorang yang sudi membesarkannya tanpa dia sedar selama ini siapa dia sebenarnya.

Seminggu kisah Blair Waldorf berlalu dan menyelusuri jalan Fifth Avenue ke Montecristo Cigar menyegarkan ingatan Jude tehadap Alila. Apa agaknya perasaan Alila kalau di bawa ke sini dan ke Upper West Side? Jangan lebih teruja dengan semua filem dan drama yang berlatarkan tempat ini melebihi dia sudahlah. Jude membuat senarai misi selama dia berkampung di Malaysia sebelum kembali ke Sunnyvale. Misi paling utama ialah;

1.     Sesi perkenalan dengan keluarga Johari.
2.     Sesi mengikat Alila.

Hey watch out. Buta ke?”
Jude terkejut apabila hampir berlanggar dengan seseorang. Banyak sangat berangan tapi ayat terakhir tu nampak sangat perangai tak senonoh. Menyumpah orang senegara pula tu. Mungkin tak perasan yang Jude orang Malaysia dengan cermin mata hitam ditambah dengan ketinggian seperti orang kebanyakan di sini dan gaya berpakaiannya. Bagi Jude perkara kecil begini tak perlu nak marah. Bukan sengaja pun.

Tanah airku, tanah tumpah darahku. Kawan senegaraku. Jude menyabarkan diri. Tak kan melupakan lebihnya negara sendiri. Tak kan luntur sayangnya terhadap negara sendiri dek kerana seorang manusia yang kurang budi bahasanya. Zaman belajarnya di Imperial dan Stanford dulu tiap kali ada acara mewakili negara, dia tak kan segan silu mempromosi lagu Warisan oleh Allahyarham Sudirman. Orang kata, hujan emas di negara orang, baik lagi hujan batu di negara sendiri. Bila jauh tercampak di negara asing, semangat patriotik biasanya lebih menebal dalam diri. Orang di Malaysia pun belum tentu pandai melagukan rangkap lagu Warisan ini agaknya. Dua rangkap terakhir sangatlah Jude suka.

           

Aku
Bukanlah seorang perwira
Gagah menjunjung senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Akulah penyambung warisan


Perasaan bangga bertambah lagi apabila menjadi warga Malaysia pertama berkhidmat di Intuitive Surgical. Terasa diri bakal mewariskan sumbangan teknologi yang tiada nilainya tetapi hakikatnya kini? Dia malu dengan sumbangan kotornya terhadap dunia. Lagu kegemarannya bakal berkumandang di radio tiap kali negara menyambut Hari Kemerdekaan pada setiap 31 Ogos dan tiga bulan akan datang tak mustahil jika air mata mengalir jika dia mendengar lagu ini. Apa yang akan terjadi kalau segala kebenaran tersirat? Kalau dunia tak kan mungkin tahu tapi Dia tetap tahu.


Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Kemana harusku bawakan
Kemana harusku semaikan cinta ini

Apa perasaan Alila jika dia berterus – terang apa sumbangannya terhadap dunia perubatan? Alila bertungkus lumus menyelamatkan nyawa dalam setiap kapasitinya dan dia pula? Mengenangkan semua ini sangat menyesakkan jiwa Jude.

Jude melupakan hasrat untuk mengambil langkah gaya ‘slow and steady’. Takut terlepas pula. Lantas sebaik sahaja mendapatkan barang kiriman Daddy, Jude mendail juga nombor Alila.

“Alila.”
“Ya, saya.”
Jude melepaskan nafas dalam. Akhirnya dua patah perkataan yang keluar dari mulut Alila meleraikan segala rindu yang tersimpan. Terlupa ucap hai atau salam apatah lagi. Yang dia tahu, mengiramakan nama Alila sangat menenangkan. Nama yang unik dan sebutannya yang lembut dan manja.
“I’m glad you answer my call Lila.”
“Encik Juhaidi?”
“Encik lagi? Oh, common Lila.”
“Okay – okay. What’s up?”
Jude gelak. Budak ni memang sempoi.
“Hujung minggu ni date jom. Nak bagi Russian Dolls tu. From Russia with love. ” Jude mula mengusik.
“JJ. Awak kan? Memang dah agak. Orang sent friend request bukannya nak terima kat Facebook.” Alila buat suara merajuk tapi teruja. From Russia with love? Mimpikah?
“Bila sent?”
“Sebelum masuk kerja tadi.” Jawapan sungguh tak boleh blah.
“Oh, ya ke?” Jude gelak lagi. Baru sepuluh minit? Seminggu baru rasa nak tahu siapa JJ ke? Lambat pun lambatlah asalkan ada balas dari pihak Alila. Memang dia tak jengah halaman Facebook dah berapa hari.
“Nanti saya accept tapi accept dulu invitation saya okay.”
“Tak janjilah. Lagi pun Jude, saya dah kena hang up ni. Saya tengah kerja, tak boleh lama borak.”
Shift malam?” Jude mengira perbezaan masa antara mereka.
“Ya.”
“Lila, awak tahu tak watak Blair tu dah ala – ala witch? Awak pulak vampire. I think vampire is cool. A witch is a big no.”
“Mengarutlah awak ni…. Okay see you when I see you.” Kalau jumpa, jumpalah.

Witch? Vampire?

Malu diingatkan lagi kisah pertemuan pertama mereka. Alila geleng kepala tapi bunga – bunga mula berkembang dalam taman hati.

I think vampire is cool.’ Senyuman Alila meleret sampai ke pagi.


See you when I see you.’ Jude tersenyum. Ah, Alila! Dipanggil mari, ditangkap lari. Umpamanya si jinak – jinak merpati.



Selamat Menyambut Hari Kebangsaan! 
Mulakan tanggungjawab anda dengan memahami logo di bawah okay! 
#sehatisejiwa 

(Kabinet setuju untuk mengekalkan tema sambutan Hari Kebangsaan tahun lalu 'Sehati, Sejiwa' untuk 2016 kerana perlunya memupuk semangat bersatu-padu yang telah lama menjadi amalan dalam kalangan rakyat Malaysia.