Tuesday, 24 February 2015

DEVIL'S DELILAH CHAP THREE



"ENCIK Ezaq, malam ni datang tak?"
"Tak Rushdan. Malam ni saya kat Yap Kwan Seng. Anything just call." Branch Manager yang baru dilantik untuk menjaga Las Vive di Mont Kiara menghulurkan salam.
"Keep up the good work. 2 million a month for a new operated branch is unexpected." Ezaq memuji. Bangga dengan pencapaian cawangan Las Vive yang baru dibukanya.



DELILAH dan Zairi melepak di kafetaria sementara menanti Liz. Semalam mereka ramai - ramai mengulang kaji pelajaran di kondo mewah Zairi. Dekat sahaja dengan universiti mereka pun. Sekarang, segala beban dah lepas. Fikir nak enjoy atau nak kerja sahaja. Kalau nak mohon kerja secara berhemah kenalah tunggu keputusan keluar secara rasmi atau grad dulu. Siapa yang nak ambik orang yang belum tentu layak dapat degree.


"Work or master? Dah decide?"
Delilah geleng kepala. Susah nak cakap. Dia nak kerja. 
"Kalau nak kerja, you wajib kerja dengan our company. Mandotary. Senang I nak jaga." Zairi risau dengan keputusan Delilah. Bukan boleh dijangka apa yang ada dalam fikiran Delilah.
"I nak kerja tapi I tak nak kerja dengan you. I hate the way your parent look at me."
"Jangan risaulah. They all pun kenal parent you. We are not much different. It just you."
"Me? Again? That I have to adapt with their kind of lifestyle?" Delilah mengacau straw dan tunduk pandang ke gelas.
"Just take what they want to give you Del. Be grateful at least."
"Zairi, kalau betul my mom paksa kita kahwin awal, boleh tak you tolong reject bagi pihak I? At least bagilah I kerja dulu setahun ke macam tu?"
Permintaan apakah ini? Zairi bungkam.
"Krik...krik..." Delilah cuba buat lawak. Cuba memecah ketegangan di wajah si kekasih dek kerana permintaan luar alam.
"You tanya I? Del, you tak rasa ke kita ni bertuah. Nak kahwin bila pun tak payah fikir nak kumpul duit. Restu pun dah ada. It just you. I'm not gonna stop any of your activities nor your liking. You can be you. You...."
"We are too young to talk about this. Why lah my mom tak faham sangat."
"You had break so many hearts before. Maybe she hope you are not going to dump me which is impossible Miss Delilah."
"That's before I met you." Dia sangat gila kalau menolak seorang Zairi. Mana nak dapat lelaki baik yang cukup pakej macam Zairi. Yang sentiasa ada untuknya dan yang tak pernah kisah kegilaan zaman remajanya. 


"Delilah tu materialistik. Baik kau hati - hati Zairi. She is gonna break your heart real soon. Right after she found someone way richer. Way better."
"Nope. If she wants me then I will take that as compliment and definitely up to her game."
Hingga kini dia tak pernah nampak tang mana materialistiknya si Delilah. Keluarga sendiri pun bukan sembarangan. Siap terlebih berdikari adalah. Delilah suka aje kerja part time sana sini sebab nak realisasikan apa dia nak. Kerja dalam cruise tengah cuti semester semata - mata nak dapatkan Speedy B siap hot stamping DEL. Pada hal dalam kategori LV paling cheapo tu, pejam mata pun Zairi boleh belikan. Delilah. 


"Del, You can own the world you dream of even you are with me."
Zairi memujuk. Akan sentiasa dia kenang ayat selamba Delilah dulu. Punyalah dia proposed dalam suasana romantik tapi sebab mulut gatal nak tanya why finally me? Jawapan jujur Delilah menusuk ke kalbu.
"You can lift me higher, with your love. With everything that you have."
Kalau fikir dua kali tak ke rasa nak lempang bibir mungil Delilah yang lancang. Tak boleh ke jangan tunjuk sangat sikap pentingkan diri tu tapi dia dah jatuh cinta bergolek - golek dengan Delilah.



"Hello guys, sorry lambat." Liz menyapa dari arah belakang dan Delilah cepat - cepat bangun.
"I nak pergi spa dengan Liz. See you tonight." Delilah menepuk belakang Zairi manja.
"At 8pm, Las Vive."
"Orait boss." Delilah mengiakan saja.
"Del, your present. Congratulation on your last day as a student." Zairi menghulurkan sampul surat putih ke tangan Delilah dan lama dia menggenggam tangan si kekasih.
"Untunglah babe." Liz mengusik.
"Thanks." Delilah hanya tersenyum tanpa rasa ingin tahu isi kandungan.



"D."
Liz menoleh ke belakang. Bahu Delilah dicuit.
"D...."
"Aku rasa ada orang panggil kau lah."
"Mana?"


"MACAM mana awak tahu saya ada kat sini?"
"Your event manager didn't how to shut his mouth. May be you should teach him or her?" Ezaq memasukkan tangan ke dalam poket seluar.
Delilah gelak. Ina lah ni. Pandangan mereka bertaut lama dengan senyuman merekah di bibir masing - masing seakan lupa kehadiran Liz sehinggalah Liz berdehem.
"Liz, Ezaq. Ezaq, Liz."
"In private with D. 10 minit, boleh Liz? " Sopan Ezaq mohon ditinggalkan seketika bersama Delilah.
"Okay, Del."
"Oh, D for Del. Delicious." Ezaq senyum segaris. Masing - masing menghantar Liz dengan ekor mata.
"So, whats up?" Delilah sengih. Mr Money nak apa lagi ni. Nak servis tarik rambut?
"Nak bayar hutang dan kalau boleh nak hantar awak balik."
"Today is my last day as a student. Saya dah ada program lah Encik Ezaq. Nak keluar enjoy dengan kawan- kawan. Jadual full sampai dinner." Amboi Delilah, nak menolak pun agak - agaklah.
"Someone should get a present then or perhaps a very fine dine. Boleh kita date. Over supper perhaps?" Got you girl. Lepas dinner lapangkan? Ezaq, budak ni ada boyfriend, kau migraine je bukan amnesia. Ezaq berkali - kali mengingatkan diri sendiri tapi gagal mengawal kehendak hati sehingga membawanya ke sini.
"Encik Ezaq...."
"Ezaq cukuplah." Ezaq cepat - cepat memotong.
"...okay...look. Ezaq, saya halalkan jumlah yang tak cukup malam tadi. It was fun jadi tukang tarik rambut tu. Seriously fun. But that is enough. One night is enough. So...adios." Delilah melambaikan tangan dan terus jalan.
"Del....tunggu."
"Take..." Kunci di tangan dicampak ke arah Delilah.
"Your present. Selamat menempuh dunia pekerjaan and thank you for last night."
Delilah terkebil - kebil. Kunci di tangan dibelek.
"What?" Akhirnya....
"Ingat dah tak boleh cakap tadi."
"That car is now yours." Terdesak, jari telunjuk Ezaq lurus ke seberang jalan. Mini Cooper berwarna hitam dan perak berkilauan di bawah sinaran matahari.
Okay, tell me this is not how the rich man's live their world. Sekurang - kurangnya di alam realiti dan mereka kenal tak sampai 24 jam. I didn't belong to this crazy world at least.
"Encik Ezaq, you mistakenly judged me. I want money. Easy money. Yes easy money but when I work for it only and I will work very damn hard to get what I want. You may be my ladder one day but not now. Your Christian Grey style is an epic fail. I'm not Ana. I'm Delilah. Yes D is for Delilah."
"Del, saya...." Telefon bimbit Ezaq meminta perhatian di saat klimaks begini.


Mak?
Ezaq berpaling membelakangi Delilah.
"Assalamualaikum Mak."
Suara di hujung sana bla..bla...bla...."....kan Mak dah cakap tak payah beli kereta baharu. Tak payah Ezaq."
Ezaq senyum. Mak o Mak.
"Mak, Ezaq call balik kejap lagi. Tengah discussion ni. Assalamualaikum."

Delilah sedang menyaingi langkah Liz di saat Ezaq berpaling. 
She is too young and you are not. Forget this girl Ezaq, Just forget her.
And who the hell is Christian Grey? And Ana?



Note: Korang jangan pulak bayangkan next epi ada BDSM. This is short mini whatever yo may call and to protect my work, I will definitely delete half of the post later. Peace :D


New note: For new readers, boleh follow new version of DD di Novel Melayu Kreatif or follow link

NEW VERSION of DEVIL'S DELILAH



DEVIL'S DELILAH CHAP TWO



EZAQ terkebil - kebil memandang siling. Perkara pertama yang dia ingat apabila bangun pagi ini ialah gadis semalam.  Ya semalam di ball room hotel lima bintang. Sesuatu yang ada pada si gadis yang mampu mengambil ruang dalam ingatannya.
Buluh betung? Dia punyalah anak yang soleh. Jangan difikirkan sangat Ezaq. 
That type of girl comes and go.
Daring girl either lift up your dying heart or bring death! Too much drama. Wake up Ezaq.


"PENAT ke? Kan I dah cakap you tak payah buat kerja part time tu. How much do you want? What you want me to pay? Come on Delilah. I'm all yours. You got me." Dada yang bidang ditepuk tanda kesungguhan.
Delilah angkat jari telunjuk.
"Syyy...kejap lagi paper susah. I nak hafal formula ni. You nak bebel tunggu lepas exam."
"Del, sebab you nak exam I tak nak you sibukkan diri buat kerja part time tu. Apa guna I kalau you tak nak I tolong?"
"Mr. Zairi, I will kiss you and please shut up. Muahhh...ciked." Delilah mengucup jari telunjuknya dan kemudian didaratkan di bibir Zairi. Wtf is muahhh ciked pun dia tak pasti tapi sebut macam best, macam manja. Delilah senyem meleret.
Zairi geleng kepala. 
"I can't understand you. I will never but one thing for sure. I will always love you. Okay study. White coffee? Mocha?"
"Green tea." Delilah jelirkan lidah. Yes, you will never understand me but please love me always. Mata dipejam dan segala formula yang ada dibuku cuba dipahat ke dalam memori.

Dua jam menelaah akhirnya Delilah dah tak mampu nak membuka mata. Mengantuk sangat. Zairi dah selamat tidur di kerusi panjang. Lela masih menelaah. Liz tersembam di meja belajar. Semua takut untuk kertas esok. Kertas maut. Kalau bukan sebab dia perlukan duit rasanya memang tak ada makna Delilah nak gantikan tempat Liz yang tiba - tiba tak sihat. Nervous nak exam kot tapi Delilah chill aje. Malam tadi pun dia sempat sampai rumah sewa tepat pukul 12 malam. Ala cinderella sangat.
Malam tadi?


"ENCIK Ezaq, you are not drunk. Get up and take a grip."
"Just a moment. How much? Please..."
"I don't have much time." Delilah kerling jam di tangan. Sah Zairi dah tunggu di lobi. Dia boleh bayangkan awek melilau memandang nikmat kurniaan yang ada pada Zairi. Complete set meal kalaulah Zairi tu spesis makanan berkhasiat.
"30 minutes for 3000 bucks."
"Deal."
Delilah terlompat. Baru nak mengorak langkah panjang - panjang. Tiga ribu noks! Ina tahu ni mahu nangis. Nak sangat aku hit big shot tapi ni takat teman berdiri setengah jam lepas tu dapat riban - riban siapa tak nak. Nak!!!
"Nama?"
"D."
"D for?"
"Sakit lagi?" Delilah buat tak dengar.
"Migraine. Loud music and lousy food."
"Tarik - tarik rambut jom." Delilah sengih innocent dan berdiri kat belakang Ezaq. Tangan dah gentel - gentel rambut Ezaq fesyen yang dia tak pasti apa tapi smart lah. Boleh lah. Komen Delilah dalam hati.
"Saya tarik ni. 1,2,3."
Zap!
"Aduh..." Ezaq menyeringai kesakitan.
"Saya biasa jadi tukang tarik rambut budak migraine kat asrama. Tak student la kalau tak migraine."
Ezaq nak tergelak tapi ditahan. Analogi apakah? Budak ni kreatif terlebih. Betong lah, tukang tarik rambut lah. Akhirnya Ezaq pejamkan mata. Menikmati urutan dan tarikan rambut ala gangster yang tiba - tiba dia rasa sangat melegakan.
"Encik Ezaq, dah setengah jam. Saya balik dulu."
"Aah?" Mata terbuka. Gadis dengan nickname D sudah berdiri depan mata. Siap tadah tangan. Hampeh betul. Baru nak mengorat. Ezaq mula ligat berfikir. Tiba - tiba perasaan membuak - buak untuk tidak melepaskan si gadis pergi.
"I walk you out." Ezaq berdiri.
"Sure." Delilah angguk. Zairi tak kan syak apa pun. Kalau dia tahu so what? Did I commit any crime?
Sambil berjalan, Ezaq mengeluarkan beberapa keping not dan dia baru perasan satu perkara. Orang gila je yang bawak not beribu dalam LV ni. 
"D..."
Mereka berhenti di tengah jalan dan masing - masing berbalas pandangan.
"Ya?"
"I only have this. Can I pay you by cheque or later perhaps? My cheque book is inside the car. Over there." Telunjuk Ezaq mengarah ke tempat parkir VIP dan saat Delilah mengekor telunjuk, matanya bersabung dengan senyuman Zairi menyapa dari dalam kereta sayup - sayup dengan bahasa isyarat.
"Come quick." 
Delilah melambai tanda tunggu dan kemudiannya memusat kepada Ezaq. Tangan Ezaq ditarik ke tepi sikit agar terhalang daripada pandangan Zairi. Tak takut pun tapi hormat. 
Really Delilah? 
"Totally understood. I named quite a ridiculous price. Have a wonderful night Sir."
Not bertukar tangan dan Delilah tunduk hormat.
 "Money...money...money. Must be funny." Delilah sempat berlagu riang.
"Siapa yang bawa awak balik ni? Can I send you home?"
"Tu...boyfriend saya."
Telunjuk Delilah menghala ke arah kereta Audi sport silver metallic yang sedia menanti.
Migraine Ezaq kembali menyerang.


Note: After 4 books, don't expect much from anything simple and raw yes, dearies?

xoxo,
Kl@RA


Monday, 23 February 2015

DEVIL'S DELILAH CHAP ONE




"Hoi dik non... tangan kau ni tak boleh lembut sikit ke?"

Delilah senyum. Dalam hati, "Nyah, aku tolong pun dah cukup baik...."

Tangan Delilah tergawang mengikut rentak lagu. Setakat terkinja suka - suki di kelab memang dia reti. Apa punya rentak tangan dan kaki pun akan nampak seksi - menggoda di bawah sinaran lampu tapi ni lain. Menari berirama over lagu 70's, 80's? God knows. Delilah mengeluh.

"Okay, intro lagu, Ina pasang sekarang ni. Del ikut saja orang lain. Senang saja."

I work all night
I work all day
to pay the bills I've to pay
Aint it sad

"Delilah, punggung lentik sikit, tangan letak kat bahu Rosa."

Delilah ketap bibir.

"Masa ain't it sad tu buat lirik muka sedih, punggung lentik, tangan ke bahu orang sebelah ya."

Money money money
Must be funny
In the rich man's world

Untuk malam ni boleh dapat RM500 Delilah oi. Pejam mata dan ikut saja arahan Ina mangkuk tu. Ina konon. Adam's Apple kau sebesar lesung batu nyah! Delilah menghafal rentak tari yang diajar Ina sebentar tadi. Dia yang jadi penari utama secara bidang terjun dan bila masuk bab money money money sungguh dia tak sampai hati nak tabur duit atas stage macam arahan Ina. Giler kot!

"1,2, 3....Del...masuk depan...campak."

Dari barisan belakang, Delilah ke depan dan bakul berisi kepingan not seratus berkeping - keping dikaut dan dilemparkan. Terkelip - kelip mata memandang duit yang bertebaran di udara sebelum jatuh di belakang stage tempat mereka rehearsel untuk sekian kalinya. Kalaulah duit aku. Kalaulah aku tak payah terkinja dan dapat duit jatuh dari langit macam tu. Kalaulah.....

"Okay, cun! Pandai Liz cari pengganti. Cepat kau belajar Del. Mana tahu malam ni ada big shot sangkut. Bila kau gerak ke depan tu, senyum lebar - lebar sikit."

Delilah buat muka stone. Dia nak duit. Dia nak kerja sebab nak duit. Nak bayar segala bil, nak bayar yuran dan nak cepat - cepat habiskan belajar dan nak hidup senang. Hidup senang tak semestinya kena bergayut kat poket jantan. Bab tu kalau ada jantan poket penuh dan boleh buat dia jatuh cinta, Insya Allah pasti dibuka hatinya seluas alam semesta tapi tu lah, dalam mimpi!

Money money money
Always sunny
In the rich man's world

Akhirnya sampai ke lirik ini, rentak Delilah mula yakin. Biarlah, buat kerja apa pun kena sungguh - sungguh. Gotta love what you do!
Lampu yang bergemerlapan, kostum yang berwarna - warni, seksi dengan bulu - bulu di bahu membuatkan Delilah tenggelam dalam rentak tarian. Betul - betul dia menjiwai sketsa tarian malam ini. Biarlah segala big shot dalam ball room ini terhibur. Dorang kaya pun sebab kerja keras. Tak payah nak skeptikal sangat. Dia pula terkinja sekarang sebab nak duit. So what? That's life.





DELILAH berkejar ke bilik persalinan di belakang kafe. Belakang stage penuh sesak. Dia nak cepat. Ina pujuk suruh tunggu hingga ke akhir majlis katanya lepas majlis mereka melepak ramai - ramai tapi tu bukan tujuan Delilah ke sini.

Sambil berlari, bulu dibahu ditanggalkan. Tiba - tiba di sebalik tanglung besar bergantungan di celah pokok di tengah taman, kedengaran suara menyerigai kesakitan.

"Encik, boleh saya tolong?" Delilah menghampiri. Apa nak takut, kawasan hotel penuh dengan CCTV dan malam masih muda. Persembahan kumpulan dia tadi ialah kemunculan utama sebelum upacara utama majlis yang Delilah tak ambik tahu pun majlis apa sebenarnya.

"Tak apa." Seimbas lelaki yang Delilah agak tengah mabuk sedang tunduk dengan dahi berkerut menahan sakit sedang berusaha melonggarkan tali lehernya. Blazer kulit coklat gelap nampaknya sudah tersidai di lengan.

"Come, allow me..." Delilah senyum. Alah, dengan orang tengah mabuk apa ada hal. Bukan dia tak biasa. Lagi pun tengok gaya jatuh kategori big shot mamat ni. Muda dan bergaya. Kerja apakah atau anak siapakah?

Delilah tunduk dan cuba membantu.

"Encik?"

"Ezaq....just Ezaq."

Angguk. Patuh. Tali leher taraaa....dah selamat di tangan Delilah.

"Apa yang awak fikir masa main baling - baling duit tadi? Must be fun. I never did that. May be I should." Ezaq masih menekan - nekan kepalanya yang sakit. Kepala berdenyut migraine dan perutnya pula sungguh loya. Memang dia alah dengan segala makanan mentah. Menu yang dihidangkan semua tak masuk di tekak. Part kampung dalam diri Ezaq nyata masih utuh.

Delilah nganga. Bukan dia mabuk ke? Dia cam aku yang macam kera kena belacan kat pentas tadi?

"Encik Ezaq dah okay? Duduk kat sini. Saya tinggal ya." Selamba Delilah memimpin tangan Ezaq ke beach chair. Delilah tak menjawab soalan Ezaq. Patutnya dia yang tanya apa perasaan duduk dalam rich man's world?

"Does your parent know you are here?"

Merah muka Delilah. Jangan diingatkan dia tentang mereka.

Would she be here if they know how to ask where have you been Delilah?

Delilah cukup pantang dengan komen orang macam ni. Kalau orang buat perangai atau pilih sesuatu yang tak sebulu dengan pandangan korang pasti kena cop 'anak sapalah ni', 'kesian mak bapak dorang' atau 'mak bapak tak ajar ke'. Hello? Semua orang ada otak sendiri bukan mak bapak je ada otak yang nak kena fikir 24 jam atas keputusan dan perbuatan anak - anak.

"Encik Ezaq anak buluh betong ke anak mak?"

Ezaq yang memang tengah migraine lagi bertambah heavy migraine dengar soalan cik adik tak ada nama kat depan ni. Excuse me? Buluh betong?

"Obviously saya ni mumayiz. Leave my parent out of my decision to be here or to be exact, to help you." Delilah senyum sinis dan mula mengorak langkah.

"Okay...sorry...don't go. I will pay you to stay here with me. Please."

to be cont....CHAP TWO








Notes:
1. Nak melepak sebab tekanan tinggi di tempat kerja. Bosan yang sesungguhnya bosan.
2. Cerita tak bertapis/italic or anything. Everything is raw and written straight to the template. Decided so as not to waste my time transfer from word etc etc. Jadi maafkan segala kekurangan for those yg expect perfection.
3. Berniat nak aktifkan blog. Saya sayang blog saya ni :D
4. So here it goes .....Devil's Delilah - for fun.
5. Thank you very much to all yg dah dapatkan Bimbo. This DD is for you!


xoxo
KL@RA

Friday, 23 January 2015

BIMBO DI PASARAN JANUARY 2015

Assalamualaikum

Hi

I've been hiatus/hybernate/MIA dan semua perkataan yang membawa maksud seangkatan dengannya for soo longg. Double O and double G!

Presenting ...............



Kali ni serious saya sangat in love dengan cover Bimbo. Thank you pihak publisher yang merealisasikan imaginasi saya yang tak seberapa. Yang penting it had been transformed very well from the original cover at blog designed by my partner in crime Crash Tillez.
Actually saya request awek ni pakai tudung dan pihak kreatif gigihlah bagi saya 2 options but finally I decided this free - hair girl yang tak berapa nak syariah compliance ni lagi suit the title. According to him..................


"basically..it is the same thing put away the girl fashion...hahaha..mne suit ko nye imagination heroin character?..the answer belong to u..ak x bole la bg advise sbb ko yg lg memahami cte ko..tp klao ikot kepala aku la, in design terms, yg freehair tu mostly fits the white cover obviously coz space filling + some nice colour..it doesn't look plain + bored..yg penting x nmpak koson..yg bertudung tu cam dead plain.."

 

Sila dapatkan Bimbo di bookstore berhampiran anda atau boleh dibeli secara online di 

http://www.kakinovel.com/pendaftaran-ahli.html?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=239&category_id=1

atau baca dulu di carta meletop Novel Melayu Kreatif

http://novelmelayukreatif.com/index.php/karya-kreatif/novel/tema-cinta-komedi/item/101-bimbo


Here saya nak share a few reviews yang buat saya tersenyum dan bersemangat untuk edit my long overdue J.E.T or maybe S.A.H.M. I know my coming title getting shorter and shorter...hahaha...

1. From Hajar @ goodreads

Buku kedua yang buat saya sayang nak habiskan baca tahun ni. And kudos untuk diri sendiri sebab tak selak belakang sebelum baca. :P

20-01-2015

Bertahun-tahun Elsuraya menyimpan dendam terhadap Azad yang kononnya jadi penyebab kematian kedua orang tuanya. 

Kata Azad, "Su, if only you knew. You will laugh little and weep much."

Sebenarnya Azad bukanlah lelaki yang sepatutnya didendami Elsuraya, sebaliknya Dani Ikram (Dani) , lelaki yang dicintainya sepenuh hati. Biarpun perkenalan mereka bermula dengan kisah Bimbo - Mr. Douchebag, Elsuraya senang berhubungan dengan Dani. Namun bila kebenaran terbentang di depan mata, mampukah Elsuraya mempertahankan rasa dalam hatinya atau tunduk kepada dendam yang dipendam sekian lama?

Komen saya:

1. Mula-mula saya memang rasa perwatakan Elsuraya ni agak kebudakan. Ialah, mana tidaknya. Simpan dendam bertahun-tahun bila jumpa Azad dia cuma mampu calarkan kereta kesayangan Azad je? Like seriously??? Haha. Tapi sebenarnya kalau kita mampu selami apa yang nak disampaikan, dendam kesumat tak bawa kita ke mana pun. Bila kebenaran terbukti, Elsuraya cuba sebaik mungkin untuk memaafkan dan melupakan. Biar pun kesabaran teruji sewaktu pemergian ayah mertuanya, Elsuraya masih mampu dan setia berdiri di sisi suami. Tabik!

2. Dani Ikram memang bermulut 'longkang'. Kepantangannya adalah perempuan gedik yang mahu menempel di sisinya. Siapa sangka Elsuraya yang digelarnya Bimbo mampu meruntuhkan tembok hatinya yang selama ini kukuh berdiri? Lebih memeritkan bila ada sejarah pahit yang mungkin memisahkan mereka bila kebenaran terbongkar. Bila diuji dengan penyakit, Dani lebih banyak bermuhasabah diri untuk jadi insan lebih baik. Terkesan dengan kata-kata ni : orang yang baik, objektifnya nak jadi lagi beriman. Orang beriman, objektifnya nak masuk syurga. Ingat mudah? Ingat semua orang yang nampak baik tu beriman? *Dush!*

3. Kesian juga dengan Azad. Cuma tahap kesiannya tak sampai macam tahap kesian kat Tengku Akbar la.. Ahaks. Tapi nak puji dia juga sebab dia rela di'kambinghitam'kan atas kesalahan orang lain. Semangat setiakawan punya fasal, sanggup jadi kambing hitam. Fuh, mujur ketemu juga kebahagiaan sendiri. :)

4. Kali ni macam banyak pulak cameo watak-watak yang dikenali yang pastinya bakal mengubati kerinduan. ;)

5. Dah lama tak rasa perasaan macam ni bila membaca - rasa tenang dan tak rasa nak habiskan cepat-cepat. :) Terima kasih + tahniah buat penulis. Your writing skills really improved. Kudos! Kena bertabah tunggu sampai tahun depanla gamaknya utk next book. ;)



2. Farah Deqya @goodreads 

Favourite book of the decade!

Thank you, Rin Ahmad. BIMBO is a treasure. 

Takda part yg saya tak suka. I devour every word written. Stayed up all night, on the eve of 2015. Worth every second spent. Susah dah nak jumpa buku that can beat BIMBO untuk 12 bulan akan datang. 

The journey of Dani Ikram and Elsuraya is so beautiful. 

The lil journal entries about Bell's Palsy were so heart-wrenching. Made me cried buckets. I learned something new, thanks to you. 


Dani Ikram, you've beaten my Joe Jambul. Lol. 

The characters are so amazingly written. Bacalah sepuluh kali pun (which I, did) tak puas. 


You've always been my favourite writer, Ms. Rin. You'll remain to be so for years to come. Hehe. The best book from Rin Ahmad so far. Sorry, USD!




"We love ourselves even after we made so many mistakes. So, why do we hate others for one or two mistakes they have made?"

Thank you starting my new year with such a beautiful story. 


I love BIMBO soo muchh, with double o and double h. 



*I'm not good with reviews and it's very rare for me to give reviews. But as this book hits so many right notes (and being close to perfect), so it's worth a try.



Even so, setiap kekurangan yang ada dalam naskhah kali ni sesungguhnya akan saya cuba perbaiki di masa hadapan.

Jangan lupa dapatkan BIMBO di pasaran.

Dear Readers, 

A solitary fantasy can be transformed to a million realities!

xoxo,

Rin Ahmad @KL 

TGIF





Sunday, 20 July 2014

RAMADHAN PICK UP LINE AKHIR: A SHORT STORY BY RIN AHMAD

“FIRUZ kirim salam.”
            Taufik menjawab salam perlahan. Mata tunak memandang gadis manis di hadapan. Terasa nak bagi pick line kepada Hidayah yang manis berbaju kurung warna biru lembut dengan bunga – bunga kecil berwarna putih dan merah jambu. Pick up line Ramadhan yang dah jadi viral di media sosial bunyinya ‘saya nak berbuka dengan awak sebab sunat berbuka dengan benda – benda manis ni’. Mahu kena lempang 13 juta kali dengan Hidayah. Tak pun kalau Hana mampu ingat, jadilah dia Daddy yang paling memalukan abad ini. Jatuh saham Taufik Hakimi ooi!
            Semua meja dipenuhi orang menantikan waktu berbuka atau ada juga yang bukan Islam menikmati hidangan buffet yang disediakan. Taufik memilih Jogoya. Pilihan makanannya pelbagai variasi dan paling penting, walau pun makan secara buffet, meja yang dipilih agak terlindung. Dia perlukan privasi bersama Hidayah dan Hana.
            “I ambilkan makanan untuk Hana dulu ya. Bagi dia kenyang dulu.”
            Taufik angguk. Hana diam apabila disua dengan tablet. Ralit nampaknya melayan Tom and Jerry. Kalau di rumah, dia pun boleh layan Hana tengok Tom and Jerry. Sebentar kemudian, Hidayah tiba dengan kedua – dua tangan memegang pinggan.
            “Hana, Auntie suapkan okay?” Hidayah segan sebenarnya nak melayan Hana. Tak pernah terlintas pun nak mengambil tempat Husna sebagai ibu. Dia tak layak. Hana cuma disayangi dan dilayan sebaik mungkin. Kalau ada jodohnya kelak dengan Taufik, Hidayah tak mahu dia menjadi penghalang antara Taufik dan Hana.
            “Lower your gaze please.” Hidayah segan dipandang begitu.
            “Opps…sorry.” Taufik gelak dan menundukkan pandangan. Jam tangan dikerling sepintas lalu. Setengah jam lagi waktu nak berbuka.
            “Husna cari I. I mean cari bukan datang serang apa lah. Phone.” Ayat Hidayah berterabur. Biarlah dia yang mula. Sampai bila nak tunggu?
            “I tahu.”
            “So…finally you berterus – terang?”
            Taufik angguk sebelum berkata, “I am a man of his words.”
            “Hmmm….” Ya, Hidayah akui Taufik tak pernah mungkir janji. Nak menabur janji palsu jauh sekali. Kalau di zaman awal perkenalan mereka, Taufik tak kan menipu kalau temu janji mereka terpaksa dibatalkan kerana Husna atau Hana atau atas alasan apa sekali pun. Kadang – kadang dia terasa berjauh hati dan mungkin juga cemburu tapi sikap berterus – terang dan jujur itulah yang menjadi kunci hubungan mereka bertahan walau sedaya upaya Hidayah mengelak. Tipulah kalau dia tak pernah cuba lari daripada Taufik. Tipulah kalau dia seronok menjadi perampas walau pun tak pernah dilabel secara depan – depan tapi dia sedar diri. Taufik bukan hak milik dia seorang.
            “Hana nak Daddy suap lah Auntie, please….” Hidayah tergamam tapi senyuman tetap diukir.
            “Okay, asalkan Hana makan.” Sudu bertukar tangan dan Taufik sempat membuat mimik muka agar jangan terasa hati.
            Lama Hidayah memandang wajah polos Hana.
            “Husna maki you kan?”
            Hidayah senyum tawar. Kalau nak berumah di tepi pantai, kenalah sanggup dibadai ombak. Ayat Husna tak kurang perit untuk dihadam tapi dia redha.

            ‘You nak kahwin atau tak dengan Taufik bukan keputusan I. Tak perlu isteri kena beri keizinan baru suami boleh kahwin tapi sekadar ingatan, orang yang berani bermain api, jiwanya kena kental.’

            “Husna dapat apa yang dia nak. Apa yang dia mintak, I bagi jadi I amat harapkan Allah lorongkan jalan yang mudah untuk kita.”
            “Apa yang kat Husna mintak? Dia mintak cerai?” Hidayah kaget.
            “Beribu kali Husna mintak I ceraikan pun I tak kan ceraikan dia. I’m sorry for sounds selfish but we have Hana.” Apa yang Husna minta biarlah antara dia dan Husna.
            “In between the lines then, why should Hidayah exists?”
            Mata mereka bersatu sehingga Hidayah yang cepat – cepat mengalah dan menundukkan pandangan. Jatuh kepada Hana yang sedang mengunyah sambil ralit melayan tablet.
            “I dah banyak kali cakap rasanya tapi mungkin you nak dengar juga. Husna dah berubah. Dia pernah buat salah dan I maafkan dia demi Hana. Jauh di sudut hati, I tetap tak dapat lupakan apa yang dia pernah buat. Tugas I sebagai suami untuk mendidik Husna apatah lagi Hana. Apa yang Husna pernah buat dulu menandakan khilaf  I sebagai suami. Kalau I tak buat silap, Husna tak kan tersasar begitu. Cukuplah ini yang mampu I ulang.”
            Ayat yang sama. Taufik terlalu baik malah mungkin hampir sempurna kecuali Taufik tak pernah merasa cinta sejati yang setia. Cinta sejati yang setia itu dituntut daripadanya tapi mampukah dia setia dengan menjadi seorang madu? Di mana mahu dicampak perasaan cemburu dan rajuk di hati di kala dia mahukan Taufik di sisi tapi hakikatnya bukan gilirannya? Mampukah dia bersedia untuk hidup sendiri sesekali? Taufik datang sesekali dan putaran hidupnya sentiasa berpaksi begitu? Tak kan berubah selagi dia bergelar isteri yang kedua.
            “Hidayah patut ada di mana Taufik berada. Kalau you nak tahu, you sumber kekuatan I. Hanya you yang mampu buat I merencana kembali masa depan I yang dah lama kelam.
            “Sweet talker.” Hidayah pantas menutup kata – kata pujian untuknya itu.
            Giliran Taufik pula yang senyum hambar. Sukar benar untuk memenangi isi hati Hidayah secara total. Dia tahu Hidayah sangat pandai menjaga diri dan itulah yang dia dambakan. Seorang wanita yang setia dan taat pada yang satu.
            “Maaf dengan soalan I tapi tak kah you rasa Kak Husna patut diberi peluang untuk dicintai sepenuh hati you?”
            “You pernah tanya soalan yang sama Hidayah. Cuma you dah re – arrange sikit aje ayat you. Kenapa I nak kahwin dengan you? Kenapa I nak seorang yang betul – betul setia dan sayang kepada I sedangkan I masih ada Husna bukan? Hidayah, tak ada lelaki yang pernah terfikir kasihnya akan berbahagi begini. It just happens. I found my long lost soul when I am with you. I’m not a teenager anymore. I can’t have pick lines all the way just to win your heart. I just hope you can see how sincere I am.”
            Akhirnya azan menandakan masuknya waktu Maghrib dan berbuka menamatkan sesi yang agak emosi bagi Hidayah.
            “Tolong ingatkan I untuk bungkuskan makanan untuk Husna nanti ya. Seharian dia merajuk dan I rasa dia akan balik rumah dalam keadaan lapar.”
            “Suami pasti tahu apa yang isteri suka dan mesti tahu nak memujuk. I takut you penat.”
            “Hidup ni kita yang pilih jalannya dengan usaha dan doa. Kalau nanti benar ada jodoh antara kita, you akan rasa bahagia itu dan you akan tengok macam mana I jaga you. We will compliment each other. Insya Allah.” Taufik menghulurkan cendol pulut berisi ais krim kegemaran Hidayah sambil tersenyum.
            “Makan….”

            HIDAYAH menggeletar saat mendengar suara ayah memulakan lafaz ijab dan qabul. Baru ayah nak mula, air mata dah bergenang. Terasa masa depan yang bakal dilakari nanti memerlukan semangat juang yang tinggi. Hari raya pertama yang memberi makna yang berbeza. Tanpa sedar, Taufik sudah berada di hadapan, menghulurkan tangan untuk disalami dan diangkat darjat selayaknya. Menitis air mata Hidayah tak mampu ditahan saat Taufik mengucup keningnya.
            Aku perampas. Aku jahat. Sampai hati aku menghancurkan hati Kak Husna. Semuanya berlegar – legar dalam kepala. Firuz di sebelah menghulurkan tisu.
            “Hidayah, I tak kan sia – siakan you. I love you so much.” Perlahan Taufik memujuk. Faham gelora di hati isteri.
            Mereka diraikan dengan meriah. Seluruh ahli keluarga hadir tanda sokongan. Taufik merisik dan meminta dengan cara yang kehormat dan tiada sebab ayah nak menentang. Hanya Mak yang nampak sedikit sugul tapi tak pernah beredar dari sisi Hidayah.
            “Mak support system Dayah. Mak jangan tinggalkan Dayah sorang – sorang. Walau pun ini yang Dayah nak dan banyak mana pun Dayah sayangkan Taufik, jauh lubuk hati Dayah tetap takut.”
            “Jodoh itu ketentuanNya dan Mak nampak Dayah cuba buat yang terbaik. Ingat, kena sentiasa merendah diri. Ingat kita siapa dan isteri yang solehah ialah isteri yang membuat kebaikan dan mendorong suaminya membuat perkara kebaikan. Jangan sekali pun tamak Dayah.”
            “Ya Mak….” Hidayah sudah mengongoi macam anak kecil dalam pelukan Mak.
            Itu cerita semalam. Cerita malam ini, Taufik sudah berada di depan mata, sebagai suami, sebagai yang halal. Bukankah ini mahunya? Hidayah gementar.
            “Sayang, sini.” Taufik yang sedang bersandar di katil menggamit. Terkulat – kulat Hidayah dibuatnya.
            “Duduk.” Taufik mengarah.
            Tangan dilingkarkan ke bahu Hidayah.
            “Nampak tak bintang dan bulan di langit malam sana?”
            Gigihlah Hidayah fokus ke luar tingkap.
            “Jangan cheesy sangatla. I nervous wreck ni.” Selamba Hidayah mengaku dengan pipi yang mula memerah. Makin galaklah Taufik mengusik.
            “Langit dan bintang tak boleh dipisahkan seperti Taufik dan Hidayah. Walau pun siangnya langit bertemankan matahari tapi malamnya tetap dipagari bintang dan bulan.”
            Bintang dan bulan itu Hidayah. Matahari itu Husna. Pandai – pandai sahaja Hidayah meneka.
            “Hidayah ialah suatu pemberian yang amat besar daripada Allah untuk seseorang hambaNya iaitu cahaya iman. Taufik pula sesuatu yang diciptakan oleh Allah yang mendorong seseorang itu melakukan kebaikan jika perkara tersebut berada dalam dirinya. Taufik dan Hidayah perlu saling melengkapi. Our names should rhyme with their meaning. You kena sentiasa ada untuk I. I kena sentiasa ada untuk you. Kita perlukan taufik dan hidayah agar tidak tempang dalam perjalanan hidup ini.”
            “Fik, kak Husna mana?” Hidayah pantas menukar topik.
            “Dia raya dengan Hana and her family. Why?”
            “I feel so guilty.”
            “Don’t. Everybody have their own share.”
            “Esok you raya dengan dorang ke?”
            “You bagi ke? I think Husna should understand.”
            “Don’t ask me because my mouth will never speak for my heart. Just do what is right.”
            Taufik senyum. Dalam manis ada pahitnya.
            Hidayah terjaga di satu pertiga malam. Agaknya kebiasaan selama Ramadhan masih berbaki dan doanya biarlah selamanya. Taufik yang sedang tidur pulas direnung penuh kasih. Tangan yang melingkari badan dialih perlahan.
            Hidayah menghilangkan diri seketika dalam bilik air sehinggalah sedar tak sedar sudah hampir sejam dia berteleku di sejadah. Mata tertancap kepada bungkusan istimewa di hujung bilik. Hadiah daripada blogger terkenal Sofia. Siapa sangka dia mendapat tempat di hati Pia. Dia masuk peraduan mereka video Hari Raya 15 saat untuk disiarkan dalam Instagram dan dia menang. Dengan telekung, dia berjalan menuju ke arah kotak hadiah. Pembalut dibuka rakus. Hidayah tersenyum. Pia bagi hadiah tiket percutian ke resort milik keluarganya dan sebuah teddy bear yang sangat comel. Terima kasih Pia!
            Video pendek tersebut mampu memikat ribuan like. Itu gambaran kisahnya. Gambaran masa depannya. Lagu yang dia pilih sebagai latar ialah lagu Pulanglah nyanyian Aisyah. Hidayah rakamkan adegan suami isteri terpisah sedang bersalam kerana suami terpaksa berhari raya dengan keluarga isteri yang lagi satu. Isteri yang ditinggalkan ternanti – nanti di pagi raya. Masa dia buat video tu, tak sangka pun jodohnya secepat ini. Tak sangka juga itulah yang bakal dia hadapi. Bak kata Pia, be careful of what you wish for.
            “Hidayah, kau sure ni?”
            Hidayah angguk dan menggenggam tangan Firuz.
            “Doakan aku bahagia.”
            “Aku doakan kau tabah.”
            Hidayah senyum teringatkan kerisauan Firuz dan telekung yang membaluti tubuh dibuka. Lama direnung gambar Kaabah di sejadah sebelum sejadah turut digantung. Kaki menuju ke katil. Selimut suami dibetulkan sebelum Hidayah sendiri memanjat dan bersandar di kepala katil. Tiba – tiba tangan Taufik melingkari pehanya. Mata Taufik terbuka dan sempat berkata sebelum matanya kembali pejam.
            “Aren’t you not tired?”
            “I am. Syyy…tidur Fik.”
            Tangan Hidayah mengelus lembut rambut suami. Fikirannya menerawang jauh. Tak pernah sangka ini dugaan hidupnya. Jatuh cinta dengan lelaki sebaik Taufik tapi suami orang.
            “Ayah restu ni? Betul ayah tak malu dengan pilihan Dayah?”
            “Dayah, hari ni dah hari ke dua puluh Ramadhan. Sepuluh hari lagi ialah hari kita mengejar malam lailatul qadar. Sepuluh hari lagi juga Ayah dan Mak akan sibuk buat persiapan untuk Dayah.”
            “Kita postpone?”
            “Tak apa Dayah. Teruskan saja. Tak ada beza cepat atau lambat. Kamu pun dah lama berkawan dengan Taufik. Dia suami orang. Tak elok kawan saja. Tak manis.”
            “Maafkan Dayah ayah. Betul, Dayah mintak ampun.”
            “Kalau Dayah nak buat persediaan bersuami tapi akan ditinggalkan seorang diri sesekali, kejarlah makna lailatul qadar. Dayah akan dapat kekuatan di situ.”
            Pada malam Ramadhan ke 24, Hidayah bangun satu pertiga malam seperti biasa. Usai solat dan mengaji dia ke dapur dan tak sangka ayah juga sedang minum di dapur.
            “Ayah nak Dayah buatkan Milo?”
            “Tak apa. Ayah dah buat sendiri ni.”
            “Kenapa tak kejutkan Mak?”
            “Mak dah tidur balik lepas solat.”
            “Ayah ni suka buat sendiri – sendirilah.”
            “Dayah, apa perasaan Dayah sekarang?”
            “Kalau sekarang mestilah sunyi. Bangun malam – malam macam ni rasa sepi dan sunyi tapi nikmat.”
            “Itulah sebenarnya fitrah manusia Dayah. Walau pun Dayah berkeluarga dan beranak – pinak. Atau pun bos suatu organisasi besar. Atau Dayah hidup lingkungan sosial yang ramai dan hebat tapi akhirnya fitrah manusia ialah bersendirian. Kita bangun malam nak mengejar malam lailatul qadar atau malam di bulan lain kita pun bangun dan beribadat juga. Untuk apa?”
            “Nak mengejar keredhaan Allah.”
            “Dan nak mengejar keampunan Allah. Percayalah tak ada orang pun yang bangun waktu begini tapi mendoakan perkara dunia. Semuanya berlumba nak mintak ampun dengan Allah. Semuanya berharap nak keredhaan Allah. Kita sendiri kan?”
            Hidayah angguk.
            “Fitrah manusia ialah bersendirian. Jika berpasangan, suatu hari nanti pasti diuji dengan kematian pasangan. Jika beranak – pinak, suatu hari nanti anak – anak akan tingalkan kita. Mereka akan mempunyai kehidupan mereka sendiri. Tengoklah ayah dan Mak. Abang kamu dah ada hidup sendiri. Nanti kamu pula.”
            “Kami adalah. Ada pulak cakap macam tu.”
            “Ayah nak cakap bahawa suatu hari nanti kamu akan bersendirian. Itu fitrah. Orang yang mengejar hari akhirat akan tahu hanya amalan yang mulia menjadi bekalan apabila meninggalkan dunia. Jangan risau kalau sunyi ditinggalkan. Suatu hari nanti, kita akan bersendirian juga. Dunia ini pinjaman sahaja.”
            “Ayah….” Hidayah faham analogi Ayah.
Inilah kehidupan barunya yang bakal ditempuh. Sunyi itu sesuatu yang damai. Kehadiran itu suatu rahmat. Hidayah menyedapkan hati walau pun hatinya sebak. Sangat sukar untuk mentafsirkan rasa hati yang sering bergolak.
“Fik….”
“Ya sayang….belum Subuh kan?”
“Tak nak bangun Tahajud?”
Taufik terpisat – pisat namun akhirnya bangun bersandar di kepala katil seperti Hidayah. Bahu Hidayah ditarik ke dalam pelukan.
“Accept the love that you deserve. You deserve to be happy. Don’t think too much.” Kata – kata dan desah nafas Taufik buat Hidayah tenang. Taufik melompat turun, sempat dilayangkan ciuman di pipi Hidayah sebelum bunyi cucuran air menderu di kedengaran dan Hidayah akhirnya terlena.
Taufik merenung isteri yang sedang tidur. Sekejap sahaja terlena. Penat sangat agaknya. Nak tidur dah tak lena, akhirnya Taufik mencapai telefon milik isteri. Niat nak skodeng tapi baru skrin muncul, dia dah terpanar. Screen saver dalam bentuk nota menarik perhatiannya.

Pick up line Ramadhan: Last day of Ramadhan. May Allah give us Taufik and Hidayah. The most sincere feelings are the hardest to be expressed by words. May Allah forgive of all our sins and may Allah bless us.




I HURT MYSELF OVER AND OVER BY WRITING THIS BUT I CAN’T STOP MYSELF FROM SHARING THE MEANING OF BEING LONELY EVEN WE ARE NOT. IN HUSNA POINT OF VIEW, I WILL CRY THOUSAND TIMES JUST BY WRITING IT. BETTER NOT. 
Salam ramadhan and happy eid mubarak.
XOXO, 
Rin Ahmad@KL