Tuesday, 5 November 2013

Hey You! (CERPEN by Rin Ahmad)

Lili

            “Betul ke hala tuju hidup Lili ni Kak Long?”
            Lisa terdiam. Entah kenapa apa yang dilalui oleh Lili sekarang terasa tempiasnya. Seorang kakak yang sebelum ini tidak pernah ambil tahu tentang tangung jawab seorang kakak. Diri sendiri terasa masih bertatih, terasa janggal untuk menegur jalan yang dipilih oleh Lili.
            “Apa yang tak betul?” Secara lahiriah segalanya tampak sempurna. Nasib Lili sentiasa beruntung. Kalau nak dibandingkan dengan dirinya yang terpaksa melalui segala dosa semata – mata untuk mengenal cinta Ilahi maka dalam konteks ini Lili tersangat bernasib baik.
            “Apa yang Lili cakap dulu semua makan diri sendiri.” Lili merenung ke halaman. Gerimis mula berhenti dan sang matahari malu – malu bersinar.
            “Like what?” Lisa mengetuk – ngetuk jari di meja diperbuat daripada kayu jati di anjung rumah.
            “Like having one for fun. Like being mature and finding the right one. I hit none. I got the worst. It is either I end up with someone else’s husband or a playboy. I used to hate both. I’m capable of choosing the best man for fun, for my pleasure. I mean that was before.”
            Lisa mengetap bibir. Jalan pulang Lili menuntut sebuah ikatan perkahwinan antara dia dan Syed Azri. Jalan pulang Lili tak sesukar Lisa sehingga perlu merentas benua, mengulit diri dengan dosa dan menebus maruah yang tercalar di saat dia menemui jalan-Nya.
            “Sekarang ni Lili dengan siapa? Dia buat Lili berfikir sebegini jauh? Kebar? No or yes?”  Teringat kisah dulu. Tengku Akhbar atau Kebar, sahabat baik Lisa yang sangat digilai oleh Lili. Macam – macam yang sanggup Lili buat demi Kebar.
            “Kebar? Dah lama tak dengar khabar. Malulah Lili. Tak sepadan dengan Lili.  Sejak Lili sedar selama ni Lili membuang masa di kelab, bersuka ria tak tentu masa. Sejak itulah Lili sedar I’ve problem choosing the right one or the right one never come.”
            “It is not about the right one Lili. It is about what His plan has for you. It is also about being less dramatic in life.”
            Tenang Lili mendengar tiap patah perkataan yang keluar daripada mulut si kakak. Ruginya selama ini dia tidak mendampingi Lisa. Sekarang Lisa menetap jauh dari Johor, lagi susah untuk meluangkan masa yang berkualiti seperti ini. Dia pun hidup bujang sekarang atau lebih tepat tengah belajar berdikari. Dah terlalu lama dimanjakan oleh Papa dan rasanya dia perlu hidup di atas kaki sendiri. Mengenal hidup susah. Orang yang tak pernah hidup susah tak akan menghargai apa yang dia ada sehinggalah dia kehilangan. Lama juga mereka berbual, bertukar pendapat dan bercerita tentang isu semasa sehinggalah senyuman melebar di bibir si kakak.
            “Regenbogen.”
            “Hah?”
            “Sorry. It is Deutsch. It means rainbow.”
            Lili tergelak. Dia tahu kisah cinta si kakak. Abang iparnya, Syed Azri pernah bercerita. Penat dia bayangkan suasana apartment mereka berdua yang menghadap sungai di German dulu. Syed Azri belikan bunga ros berwarna pelangi banyak – banyak sehingga memenuhi ruang balkoni di rumah sewa mereka. Abang Long cakap tu detik permulaan Kak Long berubah. ‘Lisa the lone ranger’. Tu gelaran si suami yang buat Lili bantai gelak sebab sebenarnya Lili tahu Lisa memang dari dulu mempunyai ruang peribadi yang sangat privasi. Sempat diselitkan juga jangan jadi macam mereka, bab yang baik je boleh ikut.
            “Yang gelak sakan ni kenapa? Orang tunjuk pelangi je pun.”
            “Mana tahu nanti ada orang balik solat Jumaat singgah kedai bunga cari ros warna pelangi. Kalau Abang Long beli satu lori, malam ni Lili nak ajak Rena dan Audra parti sambil mandi bunga ros pelangi kat rumah kita.”
            “Lili!!!”
           


Rena

            “Assalamualaikum.”
            Rena terkejut. Siapa pula yang menegur kat tengah Kota Singapura atau pun lebih tepat dia tengah berdiri depan lampu isyarat sebab nak melintas pergi Vivo City kat depan tu. Siapa yang ramah – tamah - mak -jemah ni?
            “Kita kenal?”
            “Technically yes.”
            “Practically not?” Rena membidas. Sedang elok lampu isyarat bertukar hijau. Rena melintas dan jejaka yang menegurnya tadi cuba menyaingi langkahnya yang sengaja diatur laju – laju.
            “I kenal your brother. Ridzo.”
            “Tak kisahlah you kenal atuk I sekali pun. You ni I tak kenal.”
            “Haris. And I know your grandfather, Tengku Rais.”
            Langkah Rena terhenti betul – betul di hadapan air pancut. Haris? Harisss?? Terus dia berpusing dan menanggalkan cermin mata hitam dan disangkutkan di kepala.
            “Oh you.” Baru dia ingat. Tiap kali Ridzo balik jumpa kawan – kawan mesti ada jambangan bunga untuk dia. Awal – awal dia ingat awek Ridzo yang bagi tapi pelik ya amat la kalau tiap kali keluar awek yang bagi bunga kat pak we. Lepas tu barulah dia percaya jambangan – jambangan bunga tersebut memang untuknya.
            “How are you?”
            “Doing great and please stop bugging me. People like you must be very busy occupied with some elite girls. Stop looking at plain girl like me.”
            Macam tu lah Rena selalu rasakan dirinya. Status keluarga tak pernah rasa melekat dalam diri. Dibesarkan oleh pembantu rumah sepanjang hidup buat dirinya rasa tersisih. Ridzo pun baru balik Malaysia beberapa bulan. Sebelum ini dia sendiri. Mommy dan Daddy lebih gemar menganggap dia pandai berdikari tanpa tahu membezakan apa erti pemberian dan perhatian. Macam Lili selalu cakap, kita tahu manisnya sesuatu setelah kita kehilangan. Dia tak naklah sampai kehilangan ibu bapa yang melahirkannya baru dia tahu erti bersyukur jadi tak lah dia sampai membenci ahli keluarganya. Cukuplah dia ‘jaki’ dengan status dan orang yang mempunyai status. Haris salah seorang daripadanya. Dah lama dia cuba mengelak tapi hari ni bertembung juga dengan empunya badan yang menurut Ridzo sangat sukakannya.
            “Be it plain girl or plain jane, I think I like both.”
            “Cheesy lines. Wake up. We are in twentieth century. We don’t do romance in front of fountain at foreign city.”
            “We will do romance once we get married. Your family agreed to it Rena. You can’t get away.”
            Rena ternganga. Zikri? Tiba – tiba fikirannya melayang ke arah Zikri.
            Officially her boyfriend with Audra disapproval on their relationship, on Zikri being too dependent on her financial. Oh, I can go crazy!
            Rena lemas dengan teori sendiri. Kenapa pula hubungannya perlu restu Audra? Kalau ikut logik pula, Audra pun tak mampu nak luluskan hubungannya dengan Zikri apatah lagi ibu bapanya. Seribu kali tak akan bersetuju. Maka, akan bahagiakan hubungan tanpa restu keluarga?
            “I need shopping therapy. Bye Haris.”
            “Rena.” Haris meninggikan suara, memanggil Rena yang mula meninggalkannya.
            “You ada kat sini buat apa sebenarnya? Don’t tell me you are following me.”
            Haris tersenyum. Rena terpegun seketika. Wajah lelaki di hadapannya sejuk mata memandang.
            “Kebetulan. I ada jumpa client di Sentosa. Nak keluar pergi Masjid Temenggong di seberang sana tu, itu yang I nampak you. Jauh you parking kereta. Bahaya. Lain kali parking kat dalam je. Oh by the way, dah lambat I nak pergi masjid. Khutbah dah nak mula. I will join you shopping next time if Allah willing. Happy shopping dear.”
            Rena pegun. Elok – elok dia yang nak blah, dia pula yang menonton dengan setia langkah Haris menapak ke hujung air pancut, ke lampu isyarat dan berjalan menyeberangi jalan.
            Am I being seduced by the heir cum ustaz wannabe or anything in between?
           
           

Audra


            iPhone yang tadi elok di tangan kini berkecai di lantai.
            “You seriously a douchebag!” Audra memaki dengan jelas. Tu dah kira markah bonus kena puji sambil maki. Kalau iPhone 4 ke 3s ke dia tak kisah. Ni iPhone baru kot. Nak dapat pun bukan main susah. Harapkan Rena yang kaki –rewang Singapore tu beli minggu lepas. Hari ni agaknya Rena masuk Singapore tak? Waaaa......aku nak nangis. Rena, tolong!!!!
            “Excuse me?”
            “Douchebag.” Audra selamba men’douchebag’kan orang yang melanggarnya. iPhone yang berkecai dipungutnya. Dengan rasa marah yang berapi Audra buat muka garang dan berlaga pandangan dengan orang yang setia menanti dia melahar lagi.
            “A handsome douchebag.” Audra berkata spontan. Perlahan tapi dapat ditangkap oleh orang di hadapan yang tadi cuak kini bukan main lebar senyumnya. Cis! Derhaka sungguh mulut ni dengan tuannya.
            Ni mamat yang dia bersentuh bahu semalam. Doa malam Jumaat makbul nampaknya tapi kenapa galang gantinya iPhone yang baru dia beli????? Ah....geramnya. Baru Audra nak berdiri tegak, kakinya terpelecok...
            “Ah....” Si douchebag sempat memaut lengan Audra.
            “Err...thanks...no.... no... I shouldn’t thank you. iPhone I baru pecah berderai sebab you.”
            Lagi lebar senyuman Si douchebag. Lengan Audra dilepaskan dengan sopan.
            “As far as I know. Douchebag means man with good looks and no brain. So handsome douchebag make me double handsome. Am I?”
            Audra tersipu malu.
            “I nak cepat. Your name Miss?”
            “Audra.” Cepat Audra membalas.
            “Miss Audra. I akan ganti balik telefon you. Sekarang I kena rush nak pergi solat Jumaat. This is my card. Do you have any?”
            Lama Si douchebag merenung kad yang baru bertukar tangan. Audra pula segan – segan nak tengok kad yang ada di tangannya. Sekadar dipegang erat dalam genggaman.
            “Miss Audra, by looking at your position, by any chance do you study Science Actuary at Manc?”
            Audra angguk perlahan. Kat bawah jawatan dia tu terang lagi bersuluh dia tulis grad dari mana. Sajalah Si douchebag tu tanya.
            “I think I am your senior. Oh, we should chat sometime over dinner with your new iPhone. Bye Audra.”
            Sebaik sahaja Si douchebag melangkah pergi, Audra cepat – cepat membelek kad di tangan. Lega dia dengar mamat ni senior di Manchester. Kalau bukan Albert Einstein sekali pun tak apa janji bukan douchebag. Tak ada orang pergi belajar luar negara tapi tak ada otak.
            Ir Akram Juhaidy bin Johari
            Cepat – cepat Audra merenyuk kad di tangan. Sedap – sedap dia men’douchebag’kan orang dan kini diri sendiri terasa seperti bimbo. Apatah lagi dia sedar Akram rupa – rupanya sedang memandangnya dari kejauhan.
            “Oh, shit!” Audra cepat – cepat mengatur langkah.


Lili, Rena dan Audra

           
            Mereka memilih untuk lepak di Restoran Jo's Steakhouse. Selesa dengan suasana yang agak ‘hidup’ tapi tak serabut dengan ramai orang. Kalau ramai orang sekali pun di sini masing – masing buat hal sendiri. Orang cakap tempat makan yang bagus, ‘it is all about food and friends’.
            “I always remember Lisa said that you have to be less dramatic in life. We are too much of drama queen, aiming for unreachable and millions possibilities. We may rise or we may fall.”
            “Lisa ada kat Johor?” Audra teruja. Ada sesuatu pada Lisa yang sentiasa membuat Audra kagum. Padanya Lisa lambang kekuatan seorang wanita. Siapa cakap orang yang pernah hidupnya 360 darjah berpusing dari paksi tak boleh tegak berdiri bertiangkan agama, sujud di sejadah lima kali sehari atau lebih?
            “I always want to meet her.” Rena hampa. Dia seorang yang tak pernah ada jodoh berjumpa dengan Lisa.
            “Dia balik sekejap. Abang ipar aku ada mesyuarat di Hotel Seri Murni tu.”
            Audra dan Rena mengangguk serentak. Lili banyak bercerita tentang kakak sulungnya. Bermula dengan cerita dia ‘pedajal’kan si kakak di German sehinggalah memerangkap kakak sendiri kahwin. Memang gila betul Lili zaman dahulu kala tapi nasib baik semua dah jadi sejarah. Lili yang mereka kenal kini ialah seorang sahabat yang susah –senang-sakit bersama. Dah bertahun juga mereka berkenalan dan menjadi sangat rapat. Bertambah rapat apabila ketiga – tiga mereka mempunyai persamaan. Setiap pasangan yang mereka jumpa seolah – olah tidak sepadan pada pandangan mereka atau mereka sendiri yang sebenarnya mencari kesempurnaan yang tidak pasti.
            “How are you coping with Ikram and Bella the B?” Rena bertanya sopan.
            “Ikram lost his mark by letting himself attached to Bella.” Audra menyampuk sarkastik.
            “I don’t care anymore.” Lili menjawab sambil mengunyah steak yang nampak sangat lazat.
            “Dia cari kau? Kau ada cari dia?”
            “No Audra. I need time to think.”
            “You should.” Audra tetap dengan pendiriannya. Antara Lili dan Rena, Audra yang paling keras hati. Setiap lelaki yang dia jumpa tak pernah sempurna di matanya atau kalau terlalu sempurna, dia mula memberi pelbagai alasan untuk keluar dari hubungan tersebut. Hidup ini sangat ironi. Sangat tragik apabila kita sendiri tak pasti apa yang kita mahu.
            “I met Haris.” Rena mengubah topik.
            “Sungguh? Kau setuju keluar dengan dia?” Lili teruja mendengar. Mereka sangat faham kenapa Rena menolak Haris. Alasan kukuh dia selesa dengan Zikri. Dia tak perlu lelaki yang serba – serbi ada. Dia ada segalanya. Dia sanggup untuk berkongsi apa jua yang dia ada dengan Zikri.
            “Kebetulan. He is nice. Nicer than I would have guessed.”  Rena bertambah terkejut apabila Ridzo mengiakan kata – kata Haris. Benar Haris telah berjumpa dengan keluarga mereka. Bukan seperti yang difikirkannya tetapi lebih murni daripada itu. Lelaki yang baik akan meminta izin keluarga perempuan terlebih dahulu sebelum memanjangkan langkah. Satu yang mampu Rena komen, ‘he is gentleman’.
            “Siapa cakap lelaki biasa – biasa tu baik dan lelaki yang mempunyai segala – galanya tak baik?” Audra sekadar berbahasa. Bukan apa. Dia kenal Haris. Walau pun kaya, Haris sangat baik. Tak kan nak salahkan Haris sebab dilahirkan dalam kesenangan. Kalau mampu pakai Ferari, tak kan nak paksa Haris pakai Viva pula.
            “I met my Albert Einstein but I felt sentenced to death. He is so perfect. In every way and that make me feel like a bimbo.”
            Lili mengelap bibir dengan tisu. Perbualan dengan Lisa banyak membuka mata. Kalau dulu dia dengan susah payah berubah daripada jahat kepada baik pada bahasa kasarnya. Sekarang rupa – rupanya perubahan itu perlu berlaku dalam setiap perkara kerana titik kesempurnaan dalam hidup terlalu tinggi untuk digapai. Setiap insan yang bernafas patut mencuba untuk sentiasa bergerak menuju ke arah yang lebih baik atau mencapai sesuatu yang lebih baik, lebih sempurna daripada sebelumnya. Kesempurnaan itu terlalu subjektif. Sempurna pada mata manusia belum pasti lagi sempurna pada mata Yang Maha Pencipta.
            “I would like to share something Lisa said to me earlier about being less dramatic in life. We are too focusing on having the right partner. We are going nuts I think.” Lili tergelak. Rena dan Audra turut ketawa nipis. Faham apa yang dimaksudkan oleh Lili.
            “How to be less dramatic according to Lisa’s theory?” Audra jungkit bahu.
            “Hope for the best and anticipate for the worst. Whichever turns first still we must have faith in the Devine plan.”
            “She has two?” Rena sunguh – sungguh mendengar. Bukan dia mendengar kerana fikirannya tersepit antara Zikri dan Haris. Bagi Rena, biar pun Zikri yang menjadi pilihan tapi jodoh bukan terletak ditangannya tapi di tangan Dia.
            “She has four. Number 3 is be prepared for all possible outcomes and lastly is what I found simple but the hardest to do, do not procrastinate. We can die now or tomorrow.”
            “It is quite a challenge to do all.” Audra berfikir jauh. Selama ini penat dia mencari Mr Albert Einstein dan bila ketemu, dia melangkah lagi ke depan. Berfikir tentang Mr Albert Einstein atau Mr Douchebag buat Audra malu sendiri. Jodoh itu kerja Tuhan.
            “We will less be a drama queen and think only us who haven’t met Mr Right and keep whining all the way.” Lili menyambung. Dulu dia drama queen dalam rumah. Menuntut segala perhatian daripada keluarga. Kini rasanya dia drama queen dalam lukisan hidupnya sendiri.
            Too much to ask.
            Too little to appreciate.
            “Regenbogen.”
            “What?” Rena dan Audra menjerit serentak.
            Ingat Lili dah gila ‘bogenbogen-apa-entah’ tapi apabila tangan Lili terhala ke luar tingkap restoran fahamlah mereka. Pelangi yang sedang menonjolkan diri cantik menghiasi langit. Cuaca yang tidak menentu sekarang dengan sekejap hujan dan sekejap panas membuatkan pelangi sentiasa memunculkan diri. Memberi senyuman kepada manusia yang menghargai keindahannya.
            Rena menjerit kuat melawan bunyi muzik di dalam restoran, “Hey you! And You! Let’s do it and face it as they get to ours.”
            Audra dan Lili angkat tangan.
            High five!

            Perjalanan mungkin lagi panjang. Perjalanan mungkin juga terhenti di sini. 



p/s: Assalamualaikum.
It has been great long holiday with family. I am blessed.
This simple story is great for you to think with who they ended with or you want to...you wish to...
We all should be less dramatic in life.
As we will never know when our life stop and at which point?
With just be in the golongan orang yang baik or orang yang lebih baik.
Salam Maal Hijrah.

19 comments:

  1. Right on time entry ni. Sesuai utk saya yg baru diketuk dengan kunjungan kad kawin si dia. Allah akan hantar yg kepada kita siapa yg baik untuk kita bukan dengan siapa yg kita rasa baik. Thanks to u rin. It so true we should be less dramatic in life cinta allah is most powerful. Trust Him... it will lead to jannah. Abaikan bahasa rojak. Kesan emosi terganggu. Hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh my, saya pun slalu jd drama queen jgak but my own way la...still buat teori like this make me think of being less dramatic n focus more in other important thing.
      Selamat menempuh alam baru, not easy you know (hahahaha but pahala senang dapat)

      Delete
  2. Assalammu'alaikum KL,

    wahhhhhhhhhhh ... Lisa is in the house :) really miss our kuntum renjong so much

    To be honest reading the first part of this cerpen, i don hv a slightest idea tat Lili is the same person in USD .... hahahaaa LOL. May be i hate Lili's character in USD n tetiba bace Lili dlm part 1 yg character punyer 'baik' n 'slumber' jer - so i could not relate her to Lili yg jahat kat Lisa dulu aduiiii :P

    Oh dear ... this is wat we human do ... so prejudice kan???
    Suka judging people --- yg tak baik tu konon they gonna remain 'bad' but thro' this cerpen again you try to instill the message to readers tat not necessarily people like Lili tak boleh berubah - berHIJRAH to a better path!

    Oh Lisa ... you're now an ICON n role-model to Lili and her friends Rena n Audra n for us readers too ... :)

    On Audra statement --- “Siapa cakap lelaki biasa – biasa tu baik dan lelaki yang mempunyai segala – galanya tak baik?”
    heheee ... true
    Too much to ask to little to appreciate... yessss

    Thanks KL for rendering another simple short story but gives a huge impact ... Suke!!!

    TQVM KL ♥♥♥
    ~Jazmeen

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam

      oh Lili...
      sebab geram sgt kan. Dulu dia kan Lili 'ayams'....
      saper yg x baca lagi rugi...kena baca USD, Jaz u dh berapa kali baca? hahaha....

      simple story, cut it short sebab masa melepak pun short ooo :D

      Delete
  3. wah.....best2....x sbr nk tgu next n3....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moonchild, cerpen ni dah hbs...
      laa x de n3 dah unless kalau2 ada yg request nk smbgan watak mana like Lili, Rena or Audra.
      Yg mana plg korang suka?
      errr kalau sy dilimpahi rahmat idea + masa melepak lah ya jgak :p

      Delete
  4. Seronok layan cerpen nie bila kepala tengah serabut...time release tension..I'll vote for doucebag (DANI) ohh... rindu Bimbo laa...

    ReplyDelete
  5. mcm x percaya tu lili... ngeee.. rindu ah nk melepak kat sini.. seriuss

    ReplyDelete
  6. seriously i love u sis :) ur story always makes me think about something :) it's not just a story to me but in the same time i also can gain knowledge from it :D jodoh x kn tau dri mana dia datang :D

    ReplyDelete
  7. Best cerpen ni sebab Lili lebih menghargi Lisa dan sentiasa ingat apa yang lisa beri nasihat.... dan Lili berkongsi nasihat tu bersama Adura dan Rina untuk sama-sama menjadikan iktabar dan pengajaran ..... bestttt....

    ReplyDelete
  8. As always, sentiasa ada pengisian utk kita audit balik diri sendiri... Inshaallah:)

    ReplyDelete
  9. Tige2 watak sgt best kot! (Y) Akak buatlahh tige cerpen, hehe. Aniwayss, karya akak sgt mnyentuh hti and all your novels were my favourites too :)

    ReplyDelete
  10. Haiiiii..Cakkk!!
    done follow sini no. 641
    sudilah kiranya follow me back yea..
    he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

    http://tengkubutang.blogspot.com/

    dan my 2nd blog
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. Nak sambungan lagi... please. 3 girls story pun best. Kalau nak request story Kebar & Adrianna boleh tak?? Pleasee... hehe ;)

    ReplyDelete
  12. Nice one kak...less dramatic in life... appreciate what we have..in shaa Allah...

    ReplyDelete
  13. I love karya akak rin ahmad! USD, GET and arluna tak pernah mengecewakan.by the way. I like Audra character! Sambung la lagi slalom.hihi.

    ReplyDelete
  14. Best la. Buat la novel citer hey you ni

    ReplyDelete
  15. cerpen ni sgt penuh dgn pengisian..bkn crita kosong.. kak rin pleaze sambung the story about three girls in separate..best sgt jalan hidup mrk..klau x blh pun sya nak sgt tau psl Audra storylife..pleaze..

    ReplyDelete
  16. Salam, can i request for audra ? "plain but doesnt mean plain at all . Its all about yr life. " hiks i just so inspired w the bogen i mean whtsoever bogen rainbow but i love it :) -a plain girl-

    ReplyDelete