Friday, 12 May 2017

LOVE, LILA - CHAP 8

                “ABANG nak balik dulu pun boleh. Kejap lagi Daddy sampai. Lagi pun mesti dah penat.”
            Jude angkat kening. Bomber jacket yang tersadai di kerusi ditarik dan disilangkan di lengan. Sebelah lagi tangan diangkat tinggi untuk meregangkan badan.
            “Bisinglah kat luar. Kecoh jugak awek – awek kat sini.”
            “It’s their day. Tengah happy la tu. Dari tadi rasanya ramai doktor singgah kaunter mereka bagi hadiah.”
            Jude senyum. Untunglah kerja di hospital mewah seperti ini. Kalau kerja di hospital biasa – biasa kena pula negara miskin, tak adanya meriah macam ni. Banyak dah hospital di seluruh dunia Jude dah jejak jadi dia layak membuat perbandingan.
            “Anything call me.” Jude menyentuh dahi Julia. Nasib denggi aje. Dapat kesan peringkat awal pula.  Kaca mata hitam dilekap ke wajah. Jaket dilengan pun disarung elok ke badan.
            “Bye.”
            Jude singgah di kaunter dan melayangkan ucapan ikhlas. “Happy Nurses Day.”
            “Terima kasih Encik Juhaidi.”
            Jude senyum. Datang tengok Julia tak sampai sehari pun dia dah popular.  Seterusnya dalam kepala rindu yang tak dapat dibendung terhadap seseorang. Ya, Alila bukan sebarangan. Dah tahu Alila anti – shiny playground, salah dia kerana berterus terang. Bukan apa, balik aje banyak – banyak kereta yang ada di garaj tapi yang tinggal hanya sebuah kereta mewah milik Daddy dan pada fikirannya tak ada apa – apa kot. Porsche buruk, bukan edisi terbaharu pun.  Tak kira lagi reaksi Alila apabila menerima Russian Doll yang dipenuhi Swarovski buatan Piaget.


            ALILA memandang ke siling. Sengaja dia pilih off day hari semua orang sibuk nak beraya. Alahai….hari jururawat je pun. Dah bertahun merayakan hari jururawat, dah tak rasa apa dah.
            Poyo sangat padahal bertahun yang lepas sambut dengan Amar kalah sambut hari kekasih. Dapat hadiah best. Lepas kerja Amar bawak tengok wayang lagi. Amar lagi. Kau ni Alila, 50 tahun lagi ke baru nak move on? Alila ketap bibir. Hari tu dah ada peluang nak dapat boyfriend baru, dia yang jual mahal. Wajah Jude ala Tarabas versi muda dan moden menjelma. Awal perkenalan, Alila rasa Jude biasa – biasa sahaja. Rasa ‘sesuatu’ mestilah wujud sebab Jude memang jatuh dalam kategori lelaki charming habis. Cuma lepas jumpa Jude lepas kejadian Blair – Chuck Bass buat dia rasa tawar hati. Russian Doll bertatahkan swarowski yang dia rasa sama harga dengan rantai emas di lehernya di pegang penuh hati – hati.
            Jude bagi Alila adalah bayangan Amar. Dia tak kan salah menilai. Dia tak kan jatuh untuk kali kedua.
            “Keluar jom.”
            “Nak pergi mana?”
            “Dating.”
            “Re-phrase please.”
            “Ooo-kay. Let’s go out. Let’s have fun.”
            “Define fun.”
            Rahang Jude jatuh. Alila senyum sendiri. Seronok pula dapat kenakan Jude.
           

            Jude malas nak fikir banyak. Tiba di Malaysia, sampai rumah, mandi, tukar baju dan alas perut dengan segugus anggur terus dia keluar mencari Alila.
            Define fun. Hmmm….
            “Let’s go.” Jude menjemput Alila di hadapan pagar hospital. Kalau Alila suruh tunggu depan A&E pun dia sanggup terpacak tunggu.
            Alila cepat – cepat masuk ke dalam perut kereta dan tunduk.
            “Jalan cepat.”
            “I keluar dengan awek orang? Bini orang?” Soal Jude direct apabila dah sampai simpang jalan lepas 500m dari hospital barulah Alila menegakkan badan dan membetul – betulkan rambutnya yang serabai.
            “I’m single and available.”
            “Cool.” Jude gelak. Malas la nak tanya apa yang Alila nak sorok sangat.
            Alila pula dalam kepala macam – macam teori muncul. Mana pergi Honda mamat ni? Kenapa nasib aku macam ni? Eh, ke kereta pinjam. Sebab aku kutuk dia tak ada duit nak belanja air tin milo hari tu ke? Nak tanya secara terang nanti orang salah faham. Kena cop materialistik pula. Play it cool. Dig it!
            “Betulke baru balik dari Moscow ni?”
            Jude angguk.
            “Kerja?”
            Jude angguk.
            Alila telan air liur. Kerja apa sampai Moscow?
            “So…my definition of fun?”
            “Forget it.”
            “Dah penat saya fikir mestilah kena cakap.”
            Alila gelak. Pantang kena ‘game’ sikit nampaknya Encik Juhaidi kita ni. Tak sempat Jude nak menjawab kereta dah masuk ke tempat parking VIP The Lounge.
            “Lepak kat sini ya.”
            Alila angguk. Dia tak biasa ke sini tapi suasana The Lounge nampak tenang dan tak kecoh macam kelab malam. Dah tak ingat bila kali terakhir ke kelab malam. Zaman sebelum kenal Amar kot sebab dia tak pernah pergi tempat macam tu dengan Amar. Longgar betul peraturan Zouk. Tulis perempuan bertudung tak digalakkan masuk. Patut cakap tak boleh terus. Jadi terlepas juga masuk sampai dia nak gelak atau simpati pun dia tak pasti bila tengok aksi mereka.
            “Jes, budak – budak ravers ramai sangat.”
            “Salah masa la kita. Ladies night kan. Campur ada event budak ravers memang bosanlah.”
            “Yang terhangguk – hangguk tu kalau kau nak tau trend budak hijabista zaman sekarang. Masuk kelab tapi tak ada lah nak dancing bagai. Takat hangguk – hangguk kepala tepi meja. Dorang panggil ‘Islamic dancing’.”
            Alila telan air liur. Perubahan yang tak boleh dia nak terima akal. Niat nak suka – suka pun berkubur. Tak sampai pukul 11, sempat terkinja dua lagu dia dah tarik tangan Jes balik. Tu lah kali terakhir definisi hiburan yang Alila padamkan daripada kamus hidupnya.
            Jude mendahului Alila ke ruang di belakang The Lounge yang terbuka dan menawarkan pemandangan taman ringkas yang dibina.
            “Alila, this is fun.” Jude angkat gelas berisi air Coke dan terus menyedut straw dengan rakus. Nampak halkumnya bergerak – gerak membuatkan Alila cepat – cepat memandang ke lain.
            “Tu je?”
            “This is fun.” Alila keluarkan telefon bimbit, mula nak selfie. Lantaklah Jude nak cakap apa pun. Dengan Amar dulu lainlah, spesis sopan santun. Dia sehabis baik nak jadi perempuan Melayu terakhir juga walau pun banyak yang lopong. Kali ni dia nak jadi diri sendiri.
I’m broken and spoiled. Take it or leave it.
Kalau tekaannya tak salah, maka Jude samalah seperti Amar. Anak orang kaya. Boleh memilih sedangkan siapalah dia. Keluarga biasa – biasa. Kerja pun biasa – biasa.  Hatinya barang kali ada tompok emas, asyik salah jatuh cinta aje. Sakit hati betul. Nak masuk Gear 5 aje dah nak kena gostan.
“Saya ada kat sini. Selfie buat apa. Wefie jom.” Jude bangun dan dengan selamba berjalan ke arah Alila. Jude duduk di atas lengan sofa di sebelah Alila. Telefon ditangan Alila diambil dan Jude mendekatkan badannya ke arah Alila sambil berbisik.
“This is my definition of fun; when I am with you Lila.”
Klik.
Alila dah hampir beku.
“Hmm…gambar ni tak sharp dan rambut awak ni…haish…” Jude memandang skrin telefon dan menggelengkan kepala. Jude menala pandangan ke arah Alila.
“May I?”
Tak sempat pun Alila nak jawab apa – apa sebab tangan Jude dengan selambanya membetulkan anak rambutnya yang jatuh di dahi.
            Nurse porn – when a man has a very damn nice vein! This man…urghh. Alila gelengkan kepala cuba membawa diri ke alam realiti.
            “Second shot Alila. Senyum please.” Klik.
            Alila senyum tapi jauh di lubuk hatinya terasa sakit. Alila tunduk. Dada yang sesak dipegang. You are weak Alila. You are weak.
            “Alila…” Jude memegang bahu Alila penuh kerisauan.
            Tangan Jude di bahu perlahan ditarik dan dengan berpaut kepada Jude, Alila berdiri.
            “I’m sorry. I just can’t.” I start to like you and it’s killing me.
           

            ALILA memandang telapak tangan. Seakan – akan nampak setiap nombor yang ditulis disitu biarpun berbulan sudah berlalu. Now or never!
“Hai….”
            “Hai.” Jude terkejut mendengar suara di hujung talian.
            “Emm…”
            “I miss you.” Jude berkata dengan nada paling selamba sedangkan dalam hati rindunya seluas lautan. I really…really miss you girl. Selama dia berhempas pulas mencari jalan penyelesaian terbaik untuk kerjaya gelapnya, hanya bayang Alila yang menjadi inspirasi. Kalau segala – galanya di dunia ini tak berlaku seperti yang dirancang, hanya satu pintanya.
I want Alila. Just, Alila.
            “Tengah kerja?”
            “Tak. On leave.” Sesungguhnya dia masih menghitung masa depannya yang gelap selepas berani meletakkan jawatan sebulan yang lalu namun pihak syarikat belum lagi meletakkan tali gantung ke lehernya.  Tak lama lagi gelaran rich and dangerous agaknya bertukar kepada poor and loser. Jude menarik nafas lega. Apa jua milik kita akan tetap jadi milik kita; cepat atau lambat. Kereta dipandu keluar kawasan hospital. Nak tuju ke hospital lagi satu kah? Atau?
            “Jude…”
            “Alila, kita keluar nak tak? Let’s clear the air. Saya jemput awak kat tempat kerja.”
            “Saya pun tak kerja. Kat rumah.”
            “Saya jemput kat rumah ya.”
            “Tak marah?”
            “Saya? Saya tak pandai marah orang. Especially you Alila.”  Saya tak kan bagi awak kehidupan yang awak tak nak Alila. I will leave this shiny – playground because it never belong to me. Tak pernah! Tiba masanya Daddy perlu berterus – terang.
            “Okay.” Alila lega.
            “Tunggu tau. Saya jemput kejap lagi and by the way, happy nurses day. I’m proud of you.” Sesungguhnya tak pernah terjangkau di akal fikiran Alila yang akan menghubunginya dahulu. Patutnya dia yang cari tapi dia pun keliru ditambah dengan kesibukan tugasan – tugasan terakhirnya. Dia kalau ikut hati, selesai aje semua perkara di Sunnyvale terus rasa nak masuk meminang Alila.
Dear Alila, I know you like me. I know it but what I didn’t know is how brave you are.
            Dear Jude, some walks you have to take alone. Some walks I really want to take with you.
            Alila senyum. Rupanya sudah seperti si mandul mendapat anak.




Friday, 3 March 2017

NOVEL TERBAHARU RIN AHMAD: THE EX




Bellina dan Darren dijodohkan oleh kedua-dua orang tua mereka namun, dalam zaman serba moden ini mana mungkin kisah kahwin paksa relevan. Darren membuka langkah untuk menawan hati Bellina. Bellina pula menerima sementelah Darren cukup segala pakej yang diidamkan.

Salah mereka cuma satu; masing-masing berlagak baik apabila disogokkan oleh deskripsi watak oleh ibu bapa mereka sebelum dijodohkan. Hakikatnya Bellina dan Darren sama sahaja. Masing-masing panjang langkahnya. Masing-masing mempunyai teman yang silih berganti.
Apabila sudah jatuh cinta bergolek-golek, tanpa disedari mereka mengikut arus dan terus menjadi ‘baik’. Sehinggalah peristiwa demi peristiwa tersingkap dan masing-masing merasakan diri sangat tertipu.
Mampukah Bellina untuk kekal taat kepada seorang suami yang telah melukakan hatinya setelah rahsianya terbongkar?
Mampukah Darren untuk kekal menyayangi seorang isteri yang tega mempermainkan hakikat kisah sebenar?


*********



“I minta kunci kereta pun you boleh emosional. I belum lagi minta simpan kunci hati you. No big deal okay. Let me do this.”

“I dah biasa buat sendiri semua. Lagi pun bumper jatuh bukan enjin rosak ke apa. Nak kunci buat apa? We can just fix the bumper here creatively.” Bellina malas nak layan ayat pick up line kau kunci hatiku konon. Again cliché!

“Jadi, you patut tanya dulu I nak buat apa kunci tu.”

“Hey boo, wanna play find my spark plugs? Roll up your shirt’s sleeves, tinker with a car and just popping the hood, staring at it and hello Bellina, am I attractive and suave? The bumper then not gonna be forever fixed Mr Darren!” Nada suara Bellina perli tahap maksima. Perkataan suave tu disebut panjang ada dekat 7 harakat. Terkeluar semua imaginasi dia terhadap ‘lelaki dan kereta’.










p/s: Novel terbaharu daripada Rin Ahmad, yeay finally! Silalah pelepak tegar sekalian terutama pelepak sejak dari zaman batu blog, die hard fan Darren dan Bellina dapatkan di kedai - kedai buku berhampiran ya. Siapa yang masih sudi membaca gaya penulisan saya (santai/flashback/manglish) bolehlah dapatkan ya.

Kalau dah complete kesemua 6 buku saya (termasuk The Ex), sudilah share gambar booktower 
anda di page Facebook Rin Ahmad, Karya Lepak Fans Page atau tag di Instagram saya @rin.ahmad.

Tajuk asal novel ini ialah POKOK KRISMAS BERGERAK.

Assalamualaikum and Happy Weekend :D

xoxo, 
KL @RA



Friday, 3 February 2017

CERPEN: BEKAS KEKASIH



            “Keluar jalan jom.” Hilda mula menyucuk.
            “Wil tidur. Lagi pun aku punya azam tahun ni ‘buy nothing’.”
            “Ooo…kay.” Jawab Hilda panjang penuh sarkastik.
            “Oh, by the way, nothing tu maksud dia ‘anything’ kan? Ah…Kau tengok apa? Macam syok je.” Hilda dengan selamba merampas telefon orang. Pandai rekacipta azam tahap mission impossible konon kan.
            “Kau ni dah terjah batas privasi. Bak sini.” Nik dah mula buat aksi stunt. Kalau boleh, skirt labuh dia nak tarik sampai ke peha nak mengejar Hilda yang dah berlari menyorok dengan telefonnya sekali. Susah juga ada BFF ‘weng’ ni.
            Hilda menutup pintu dan berkurung dalam bilik.
            Nik memekup kedua – dua belah telinga. Standby sebab dah boleh agak lantunan suara Hilda bakal menggegarkan rumah. 1, 2, 3…….
            “Nik…..are you crazy?”
            Kan dah cakap….
            Krekkk….pintu dibuka. Nik cepat – cepat mengambil kembali telefon di tangan Hilda.
            “Puas ceroboh privasi orang?”
            “Alah..kau tadi reply apa kat Kimi, ‘Sorry, not feeling well. Lain kalilah kita set up Nik – Mark tu.’. Kau siap pretend jadi aku tanpa rasa berdosa kot.”
            “Dah kau buat kerja gila.”
            “Kau dah dua hari duk tadah website cari jodoh. Aku risau tau tak.”
            “Tu tak sengajalah. Dah berapa malam Wildan asyik duk cakap nak Daddy….Daddy as birthday present. Aku google lah. Kot ada kat mudah ke, carousel ke…” Nik buat muka tak berdosa untuk sekian kalinya.
            Sebelum Hilda baling apa – apa je yang ada kat tangan dia, cepat – cepat Nik sambung, “…tu yang aku tergoogle ‘tempat cari jodoh di Malaysia’. Tak sangka bersepah website keluar. Aku ingat kat oversea je ada dating site.”
            “It is about time Nik.” Suara Hilda bertukar serius kalah suara Mak kat kampung dah.
            “Of all time…” Rendah suara Nik. Bersambung dalam hati, why now?


            “WILDAN….” Suara Nik dah tak boleh control ayu dah. Hilang aura ibu mithali layak menang award. Yang tinggal hanya sisa kesabaran yang menipis berganti dengan kemarahan yang tak mampu ditepis.
            “Panas Wil cuaca sekarang. Kita main petang nanti. Kalau Wil demam Mommy yang susah tau. Please understand baby.” Nik separa merayu. Malu dekat hero kat hujung bangku yang dia perasan lagi banyak stalking dia dengan Wildan daripada membaca buku yang terbuka depan mata. Nampak sangat lah bro!
            5 freaking years! Kalau kau boleh survive selama ni Nik, kenapa sekarang kau lembik macam tapai? C’mon! Dia ada hak dan dah berapa lama dia bagi muka pun. Layankan saja kau punya degil tu. Fikirkan Wildan jugak.
            Sebab serabutlah, Nik melarikan diri kononnya jauh ke pinggir kota. Menyesal pun ada datang. Bayar mahal. Kolam renang kecik, laut kotor, bilik harga mahal gila! Perfect combo bak hang. Akhirnya Nik berjaya menarik Wildan naik. Cepat – cepat badan Wildan dibersihkan dengan shower yang terletak di hujung pagar. Tak sanggup nak biarkan badan Wildan diselimuti selut hitam. This is not a beach vacation! Berpuluh kali jugak Nik duk chanting sorang diri. Tak sangka tempat percutian yang sangat elit sebenarnya mempunyai kawasan pantai yang tak layak pun untuk mandi – manda. Turun ke laut macam turun ke sawah penuh selut. Nik hanya bersabar demi Wildan. Dah berapa lama sebenarnya dia tak bawak Wildan bercuti. Cuti aje balik kampung. Tu je lah kerjanya. Zaman gemilang Nik tamat sebaik sahaja jodohnya terlerai. Pathetic Nik!
            “Mommy, betulke Will boleh jumpa Daddy nanti? I want to meet my Daddy. Please Mommy….”
            Nik ketap bibir. Kedua – dua tangan didaratkan ke bahu si anak. Mata dipejam seketika. Jangan pentingkan diri Nik. Be strong!
            “Okay baby. We will….” Nik senyum. Dalam hati menyambung…Insya Allah.


            “PUAN Nik. Ada parcel untuk Puan.”
            Nik cepat – cepat menandatangani kertas pos di tangan adik posmen. Untuk kesekian kalinya Nik merenung bunga di tangan. Saban minggu berlalu dan kiriman ini tak pernah putus.
            “Kata nak balik awal?”
            “Yup…tengah kemas ni.” Nik menjawab sopan soalan Puan Maria. Sambil tu tangan sempat menaip laju di skrin.

            N: I ambik Wil tempat kita jumpa hari tu.
            F: You rush tak?
            N: Tak tapi I penat. Dari tempat kerja.
            F: Can we meet at our ‘usual spot’ and have dinner together?
            N: Wife you tak masak ke?
            F: She didn’t cook just like you.
            N: I dah terer masak sekarang. (Nik menekan kembali ikon anak panah ke kiri dengan lambang x. Delete jelah daripada mengundang sensasi. Lantak dialah bini tak pandai masak pun. I don’t have to tell him I’ve changed a lot! Tak ada faedah pun. Nik sempat solat Asar sebelum keluar pejabat. Laju kereta meluncur di jalan raya meredah kesibukan.



            “Mommy….” Wildan menerpa ke arah Nik tapi sebelah tangan masih menggenggam erat tangan si Daddy. Elok tangan Wildan menggapai tangan Nik, mereka umpama sebuah keluarga bahagia. Daddy, Wildan, Mommy.
            Nik tunduk mencium ubun – ubun si anak.
            “I miss you Wil.”
            “I miss you too Eva.” Bisik Faiz perlahan.
            Nik menghadiahkan jelingan tajam dan cepat – cepat berdiri. Menyesal pula bersetuju jumpa kat tempat purba ni. Muncul semua memori indah.
            “Tempat dating kita warung celah KL ni ke? Jatuh standard betul.” Nik melawak. Cuba menghilangkan gugup apabila disapa bekas suami begitu.
            “You yang suka tempat ni. Mommy pernah bawak Wil makan sini?”
            Wildan geleng.
            Teringat apabila ditanya beberapa soalan kepada si anak dan semuanya dibalas dengan gelengan.
            Mommy pernah masak ni? – Merujuk kepada sardin goreng yang selama setahun mereka kahwin itu sajalah masakan Nik yang paling hebat.
            Mommy selalu ajak Wil jogging? – Merujuk kepada jenis sukan yang paling Nik suka sebab Nik tak suka buat sukan setempat macam duk terperap dalam gym atau layan threadmill kat rumah.
            Mommy suka minum ni tak? – Merujuk kepada air sirap bandung laici kegemaran dia dan Nik pandai minum sejak kenal dia.
            Benar – benar patah hatikah Nik dengan perpisahan ini?
            “You balik for good ke?” Nik ubah topik.
            “Yes and ini bermaksud you dah kena bersedia share Wil dengan I.”
            “Kontrak? Permanent?”
            “Permanent. Cargo I dari Jepun semua dah sampai.”
            Nik tak bagi apa – apa jawapan. Dia buat – buat fokus kat brader tengah nak ambik order ni.
            “Sirap bandung laici 2. Wil share dengan Daddy okay.”
            Wildan angguk sambil nampak benar menahan kantuk. Seronok sangat jumpa Daddy dengan main dengan adik tiri ke? Soalan Nik sangat berbaur cemburu.
            Dengar pesanan bekas suami tu dah boleh mengundang amarah. Marah sebab ingatkan dia tentang kisah silam. Sebab malas nak bergaduh setelah bertahun – tahun hidup aman damai maka Nik buat tak kisah.
            “Makan I order macam biasa ya?” Kali ni Faiz tak nak memandai. Takut kena back hand dengan bekas isteri sebab pipit u dah nampak berona merah. Sah bukan malu lah sebab Nik memang bukan spesis malu – malu kucing. Marah la tu.
            “I order sendiri.”
            Faiz mengalah. iPad dihulurkan kepada Wildan buat ubat diam. Jangan kacau Mommy -  Daddy berbicara.
            “Nik, you banyak berubah. Kalau semua sebab I, tak tahulah I am sorry ni still valid ke tak but yes. I am really sorry. Kalau you tak berdegil, we will still be happy.”
            Nik senyum sinis. Lelaki! Senanglah cakap. Terada anak luar nikah. Terkahwin. Lepas tu expect dia jadi bini tua? Memang tak lah.
            “Kalau I tak berubah, Wil belum tentu membesar elok macam you tengok. Your I am sorry tak kan pernah valid. It just… life goes on. I move on. So did you.” Nik buang pandang. Wajah Faiz yang masih maintain kacak macam dulu tak boleh nak pandang lama – lama. Boleh cair. Mereka berpisah sebab pendirian Nik. Bukan tak ada cinta antara mereka tapi kesilapan Faiz tak mampu Nik terima. Cintanya tak kan pernah mati dan kisah silam Faiz juga tak kan pernah padam. Dia terpaksa pilih antara pilihan yang menyakitkan. Dan Nik sangat kecewa kerana dia gagal jatuh cinta lagi. Oh Ya Allah, bukakanlah pintu hatiku untuk menerima kasih sayang dan cinta yang ikhlas jika benar masih wujud. Namun jodohku nanti, ada atau tiada, aku redha.
            “Umi cakap you selalu juga tinggalkan Wildan tidur rumah.”
            “Nenek dia kan. Tak kan I nak pisahkan pula.” Nik jawab acuh tak acuh. Dia belum lagi berfikiran terbuka sepenuhnya. Bekas mak mertua memang mak lah juga tapi Nik tetap segan dah sekadar menghormati hubungan itu. Tak dalah dia nak main redah tidur macam zaman bergelar menantu lagi pun terlalu banyak kenangan di rumah besar itu, sebesar cintanya yang tak pernah padam.
            Wildan dah mula merengek. Penat nak tidurlah tu.
            “Jom, balik.” Nik pun rimas.
            Faiz terus mendukung Wildan. Nak jalan pun nampak sangat dah tak larat.



           
            F: I balik lambat. Futsal seround. Jangan tunggu.
            A: Ain pun dah tidur. You dah hantar Wil?
            F: Dah. Take care.
            A: Yeah…love you

Pesanan ringkas dihantar buat isteri di rumah. Faiz merenung luar pagar rumah Nik. Kalau tak jumpa tak apa. Rindu sekadar rindu. Kalau dah jumpa terus perasaan untuk memiliki Nik menebal seperti dulu. Kenapa diduga begini?
“Sumpah bukan I tak sengaja. It was a mistake. I was drunk.” Faiz dah mati kutu nak menuntut kepercayaan Nik. Stupid prank! Stupid friends! Tak payah ada kawan pun tak pelah daripada ada kawan satu level dengan setan. Itu perasaan sebenar Faiz saat itu. Salahkan kawan pun dah tak guna.
“Aishah, your version?” Nik dah bengang tahap tak boleh nak dikawal. Mujurlah Wildan di bilik atas sedang tidur nyenyak.
“Aku tak tahu. I was drunk too.”
“Protection?”
Faiz rasa soalan Nik melampau gila tapi disabarkan sahaja sebab sekarang dia berada di kandang pesalah.
“Get out Aishah, I don’t want to see your face ever again.” Telunjuk kanan Nik tegak ke muka Aishah.
Faiz lega. Sangkanya ada peluang untuknya dengan Nik. Wildan yang masih bayi akan menjadi senjata utama benteng pertahanan rumah tangga mereka tapi sangkaannya meleset.
“Eva…please…I tak pernah curang dengan you. Ya semua dah berlaku tapi I tak cintakan dia dan I tak sedar pun. No feeling at all.”
Nik diam. Terlalu banyak yang berlegar di fikiran. Dosa – pahala. Benar dosa suami bukan hisabnya tapi? Mampukah selamanya dia lupakan? Mampukah juga dia hidup tanpa Faiz? Aishah mungkin mengandung. Aishah bukan gadis liar pun. Apa masa depan yang ada untuknya nanti? Masa depan Wildan? Dia?
            Nik mendiamkan diri berbulan lamanya. Hanya suara ketawa dan tangisan Wildan mendominasi komunikasi antara mereka. Akhirnya Aishah muncul dan apa yang ditakutkan mereka benar menjadi kenyataan lantas ruang – ruang untuk kekal bersama makin sempit dan berliku.
            “I’m pregnant Faiz.”
           


            DARI gelanggang futsal Faiz melencong ke kondo yang pernah didiami bersama Nik. Banyak masa dihabiskan di sini seminggu bersama Wildan. Hanya beberapa kali Wildan dibawa bermain bersama Ain dan Aishah.
            “Janji besarkan Wil sebaiknya. Janji bagi Wil yang terbaik. Janji kalau you tak mampu hidup sendiri I akan sentiasa ada. I hanya cintakan you sorang Eva. Janji I you akan hidup bahagia.” Dan Nik hanya menunaikan permintaannya yang nombor 1. Wildan nampak sangat tak mampu mendapat segalanya yang terbaik dalam definisi mampu – beri Faiz tapi mungkin terbaik bagi Nik dia tak tahulah. Yang ke 3, ke 4, ke 5 nampak sangat Nik yang bernafas tapi tak hidup pun. Entah, sebab dah kenal Nik lama dan pernah bergelar suami isteri rasanya dia dah faham sangat apa yang Nik lalui. Satu je yang Faiz marah dah kecewa, kenapa perpisahan yang dipilih?



“EVA, we need to sit and discuss this.”
“What?” Nik dah tayang muka kerek. Kalau dia buat drama tak nak ikut giliran jaga Wildan macam mana? Cukup dengan jumpa tiap kali raya macam tahun – tahun yang dulu?
“Us.”
“Tak ada dah istilah tu. Yang ada you and Wil. I dah outsider ya.”
“I rasa you kena pertimbangkan balik cadangan awal kita dulu. You pun tahu I tak pernah nak lepaskan you. Aishah tak pernah demand nak jadi yang pertama. Dia tahu I hak you.”
“Stop talking rubbish. You ni kenapa? Macam kita tak pernah jumpa sebelum ni. Dah bertahun berlalu sekarang you nak ungkit semuanya?”
“Dulu I jauh. Balik sekejap. Sekarang I ada kat sini. I boleh jaga you. I boleh jaga Wildan. Aishah tak kisah. She will understand. Your place is forever there. Yang penting I tahu hati you tetap pada I.”
“Hati I dah lama hancur, mati. I pun dah tak jumpa cari, macam mana I nak bagi you? I’m happy with my life now. Setakat ni, I bersyukur dengan apa yang I ada.”
“Eva…please… Things you repeatedly do to yourself. Keeping promises yet at the same time mentally torturing yourself.”
Nafas Nik dah mula turun naik. Perasaan cinta ini milik dia. Kalau tak mungkin padam sekali pun, apa hak Faiz?
“Faiz, ada benda yang kita nak tapi kita takut. I tak pernah lupa dan tak kan mungkin lupa. I cuba. Berkali – kali I cuba untuk terima you but I just can’t. Kalau kita kembali bersama pun things will never be the same. I’ll never be the same cheerful Eva.” Yeah… dah lama dia sangap jadi the boring Nik. For the sake of motherhood plus her own self - shut down.
“Tak boleh ke you berkorban untuk Wil?”
“No...I pentingkan diri dan I tahu sebagai ibu apa yang I boleh bagi untuk Wil dan I tak pernah deny hak you dan tanggungjawab you. Hidup Wil just complete the way it is now and in fact we can live very well without you.”
“Nik Eva Alaia, of all the things you can be, please don’t be stupid!”
Pang! Kesabaran Nik terbang pergi.



PIPI Nik masih basah dengan air mata. Sampai hati Faiz. Nampak sangat ke dia masih mengharapkan Faiz sampai begitu murah dan mudah Faiz fikir dia akan kembali. Banyak sangatkan cinta seorang lelaki? Dengan Aishah boleh je hidup bertahun aman damai tapi masih mengungkapkan cinta kepada bekas isteri. I love you Faiz. I love you not. Oh! Boleh jadi gila aku. Baiklah pergi jejak dating site bagi cepat sikit dia lupakan Faiz dan membina cinta baharu. Mustahil? Tak ada yang mustahil kalau kau berusaha Nik.

Elhaan from Rawang
Skin Specialist, MDE Clinic
36 years old
Salam, I would like to meet you Nik Eva Alaia.

Pergh! Nama penuh dia sebut. First time orang baru kenal sanggup sebut tiga nama dia tu. Single mother with a package. Nik baca lagi sekali personal data dia. Kotlah dia tak declare nanti susah lah orang tahu dia mak jan terus lari. Malu wey! Zaman sekarang gelaran tu tetap taboo.

            Kali ni dari dating site ke betul – betul punya dating. Sorry Hilda, I need to work this out on my own!
           
Elhaan: You tak ingat I?
            Nik: Macam kenal. You senior I ke?
            Elhaan: Susahlah kalau orang asyik nampak orang lain je.
            Nik: (Gelak je lah sebab nampak sangat Elhaan dah tahu semua cerita ni)
            Elhaan: Hilda cakap you layan dating site. Sampai ke sini I stalk so apa yang buat you terasa nak ‘layan’ jejaka nama Elhaan ni?
            Nik: Entah. I can feel your sincerity that you are not looking for a perfect heart. (Sebenarnya apa status yang Elhaan share di personal profile dia yang buat Nik tergam tak bergerak baca dan berfikir. Tadi punya bangga buat move sendiri tanpa sangkut paut Hilda tapi terlibat juga rupanya minah tu)
            Elhaan: Oh, ada ke orang yang perfect kat dunia ni? (Elhaan gelak)
            Nik: Flowers?
            Elhaan: Pandai you teka. Maaf kalau you rasa mendesak but I need to make a move. Not gonna lose you twice. Dah lama I tahu you single tapi I kena bagi masa yang cukup dan I always trust His plan.


            Elhaan membaca Bismillahirrahmanirrahim. Dah mati kutu sebenarnya. Susah sangat nak mendekati si gadis pujaan. Beria jadi Mark pun selamba kena reject. Itu dah guna kuasa Hilda pun tak jalan. Betullah orang cakap. Hati manusia tu Allah yang pegang. Kalau nak ubah dan terbalikkan perasaan pun kerja Allah. Bila Elhaan terbaca amanat tinggalan Imam Al – Ghazali, terus dia letak kat personal profile. Sekeping hati Nik Eva Alaia tak perlu direbut kerana mencari hati yang sebenarnya terletak di tiga tempat ini dan bukannya pada manusia.

            ‘Carilah hati di tiga tempat. Pertama ketika membaca al-Quran, kedua ketika solat dan ketiga ketika mengingati kematian.’
           
Itu letaknya hati yang kekal abadi dan kerana mencari di jalanNya, niat hati yang ikhlas dipermudahkan.



TAMAT



Nota kaki: Kalau nama bekas tu, bekaslah ya. Tak payah nak buat U-Turn but guys it depends on your own preference and cherish your own choice and respect that. Ini sekadar cerita pendek.

Contest: Dalam ceritanya ada clue tajuk buku baru saya (Pokok Krismas Bergerak) akan ditukar kepada new tajuk. Siapa terer boleh teka dan kalau peneka pertama yang betul boleh dapat buku baru saya FREE. Sedara – mara, staffs KN, publisher, printing co ke tak aci join ya. Peace…..


Love
XOXO