Tuesday, 31 January 2012

Jejaka Edisi Terhad Bab 3

            Sara bergelumang dengan kulit – kulit telur di dapur. Telur putih dan telur kuning dah siap asing. Memang tak puas hati. Memang salah dia buat tak tahu lepas langgar pelanggan di bilik VVIP tu. Mana dia tahu pelanggan tu sewa bilik VVIP. Pakai selipar jepun dengan seluar pendek dan t-shirt warna hijau ingat geng – geng mat rempit lain. Tak kuasa lah dia nak beramah mesra. Ni bukan kali pertama Sara buat tak layan kalau dia buat silap tapi tak pernah jadi isu besar. Kali ni agaknya sebab pelanggan tu melawan dan ugut nak ambil tindakan kot. Sara pun tak tahu kenapa Sean marah betul. Sean memang tak suka kalau ada benda remeh – temeh macam ni. Kalau betul Sean nak layan pun bagilah major kes sikit. Dah tu Sara la kena marah bagai nak rak.
            “Indah, tolong hulurkan aku cheese tu.” Sara mengarah Indah, sahabat karib yang dipaksa menjadi chef assistant nya hari ini. Semua sebab nak ambil hati Sean balik. Mana Sara sanggup bagi Sean marah lama – lama.
            “Apesal tak pakai philadelphia? Ni brand apa ni?” Bising Indah bertanya melihat tulisan yang bertulis Creme de la Gruyere di pembungkus keju yang diambilnya dari peti ais gedabak.
            “Dopplerahm, double cream. Lagi sedap dan lagi buat kau cepat gemuk.” Tukas Sara sambil menenyeh pisau swiss ke dalam bekas keju untuk mengeluarkannya. Kasar je tangannya mengerjakan keju tersebut.
            “Seramlah kalau cepat gemuk. Buat sopan – sopan sikit tak bolehke?” Indah memanjat table top dan menjuntaikan kakinya.
            Seram pula melihat tangan Sara yang ligat memutar pisau swiss. Macam tak boleh guna pemutar keju je. Dalam fikiran Indah hanya satu, berapalah agaknya harga keju yang Sara guna ni. Mesti mahal. Mahal lepas tu menggemukkan. Buat apa? Siapa nak gemuk tengah muda remaja ni. Agaknya itu yang bikin cheese cake yang Sara buat meletup. Sedap sangat. Mak kat rumah kalau nak beli Philadelphia cheese pun bising cakap mahal. Berbeza betul hidup Indah dengan Sara. Bagai langit dengan bumi.
            “Baik kasar janji siap sedap daripada engkau buat pun tak tahu.” Sara membebel.
            Siapa nak ajar dia tatasusila dan segala adab dan peraturan kat dapur ni. Beli pad pertama kali pun terkial – kial. Hampir nak terbeli pad orang bersalin siap tali. Buat malu je. Nak tanya kawan, dia memang tak reti berkawan. Belajar sendirilah jawabnya. Dah lepas PMR barulah Sean bagi dia bercampur gaul sikit. Kalau tak jadi puteri kataklah jawabnya. Duduk je bawah tempurung.
            Sara rajin jugak turun ke dapur pun sebagai tanda menghargai Sean. Apa yang dia nak Sean mesti turutkan jadi dia nak Sean ingat hasil tangannya. Bermula dari tak pandai langsung masak hinggalah dia dah pro sikit. Bermula dari muka Sean berkerut – kerut menahan masin, masam masakannya hinggalah muka Sean puas siap bertambah – tambah. Semua hasil try and error.
            Sara mengeluarkan tiga bekas loyang yang berisi lapisan biskut yang telah dimampatkan dan disejukkkan dari peti ais. Tiga bekas loyang maksudnya tiga biji cheese cake yang Sara buat hari ini. Gila meroyan. Kena grounded punya pasal.
            “Indah, tolonglah.” Sara bengang melihat Indah bergoyang kaki sahaja. Kalau tak suruh, tak tolong.
            “Ya lah.” Indah mula mengikut rentak Sara yang memasukkan adunan yang telah siap ke dalam loyang kemudian dimasukkan ke dalam oven.
            “Dah siap nanti kau tolong hantar kat SS.” Sara memberi arahan. SS tu singkatan Sean Snooker. Indah selalu juga melepak dengan Sara di sana. Sean pun dah kenal Indah jadi tak ada masalah takat tolong hantar.
            “Suruh je lah Jijie datang ambil.” Cadang Indah walau pun hatinya berbunga riang bakal berjumpa dengan Sean.
            Lagi bagus daripada harapannya sebelum tiba di penthouse mewah ni. Ingat sambil – sambil tolong Sara buat kerja, boleh melepak sambil jeling – jeling tengok abang Sara yang kacak. Kacak dan macho, memang gaya jantan habis. Rasa Indah, air muka Sean jauh lagi manis daripada Sara yang sentiasa masam. Harap muka je lawa macam baby doll tapi serius dan masam 24 jam. Kalau tanya mak-ayah orang mana mesti ingat datang dari planet hubsch. Adik – beradik masing – masing muka macam Barbie – Ken pada hal mak – ayah asal Pekan je.
            “Memanglah Jijie datang tapi datang ambil kau. Ni special delivery. Tadi kau cakap sanggup je tolong aku.” Sara mengingatkan kembali janji Indah di telefon pagi tadi.
            “Apa yang special?” Indah buat muka pelik cuba menyorok keterujaannya yang sebenar.
            “Dah bawak nanti, tengok ni. Dua kotak ni letak kat kafe, kotak special ni letak kat pejabat. Kalau boleh bagi kat tangan Sean. Pastu ayat sikit dia. Kau puji – pujilah sikit aku baik kat depan dia. Mintak dia ampunkan aku ke.” Pandai Sara mengajar Indah.
            Ni betullah orang panggil friend with benefit tapi yang Sara tak tahu, rancangan Indah jauh lagi besar kalau nak dibandingkan dengan sikap Sara yang sering mempergunakan Indah ni. Apalah sangat takat permintaan Sara ni.
            Sejam kemudian, Sara sibuk menghias cheese cake yang amat wangi baunya. Huh! Macam nak ambil sebiji, tak nak hantar semua kat SS. Malangnya Kak Hanim dah siap pesan tadi, cheese cake yang menjadi signature cake SS dah tinggal suku. Kenalah buat. Sara rajin nak buat sendiri. Bukan tak boleh ditempah tapi saja nak buat aktiviti terapi minda. Kat rumah ni, selain pergi kelas, balik duduk rumah, kemas rumah sikit – sikit, masak untuk dia dan Sean, apa lagi yang dia buat. Sara bukan suka merambu walau pun dia masih muda remaja. Dia lagi suka melepak di rumah. Tempat merambu Sara kat SS je. Kalau duduk kat dapur sekurang – kurangnya boleh dijadikan aktiviti terapi minda. Nanti malam mesti buat Add maths laju sikit. Yalah tu.
            Dua biji kek untuk kafe siap dihias dengan topping jem strawberi. Manakala untuk Sean, Sara buat topping istimewa. Topping buah – buahan cocktail dan siap ada flag bertulis I’m sorry bro. Yang penting ada 3 biji strawberi yang amat segar dan merah meranum disusun di tengah – tengah. Faham – faham je lah maksud 3 biji strawberi tu. Kasih adik terhadap seorang abang terutamanya adik macam Sara yang tak beribu dan berayah ni memang tak bertepi. Sebentar kemudian loceng pintu berbunyi dan Sara mengarah Indah mengangkut kotak berisi cheese cake. Tangannya sendiri penuh kiri – kanan menjinjit dua buah kotak.

***

            “Berapa lama abang nak grounded Sara?” Indah memulakan kata. Berdebar melihat pandangan Sean yang macam nak tak nak je pandang dia. Kek yang Sara suruh bagi diletakkan di atas meja pejabat.
            “Sebulan. Not negotiable.” Sean mengesan niat Sara menghantar Indah ke sini.
            Siap bawa kek bagai, nak bagi rasuah lah tu. Bukan Sean tak faham perangai Sara. Nak – nak hari ni hari Sabtu. Mesti Sara bosan duduk rumah. Peliknya bukan Sean tak bagi Sara keluar pun tapi Sara sendiri yang tak suka berlibur di pusat membeli – belah. Perangai Sara dua hari lepas memang tak boleh nak dimaafkan. Layan pelanggan VVIP macam tu.
            Memang budak nama Que yang baru diketahuinya melalui Jijie baru berumur 18 tahun tapi kalau dah budak tu berani sewa bilik VVIP, siap pegang cue limited edition yang harga mencecah ribuan ringgit, tak kan tak boleh teka anak siapa. Tak payah tanya pun Sean dah boleh agak mesti anak big shot. Kalau takat mat rempit Sara nak buat macam tu memang dia tak marah sangat, setakat tegur gitu – gitu je tapi ni lain. Tak kan Sean nak suruh Jijie tanya awak ni anak siapa? Anak orang besar ke? Sendiri mahu ingatlah. Kalau anak gangster senang pula nak diuruskan.
            Sean memang tak masuk campur, dia tengok je dalam CCTV Jijie uruskan budak tu. Kalau kena anak orang majlis tak ke susah? Baik sentiasa berhati – hati. Kalau cari pasal dengan orang majlis silap haribulan bungkus pusat snooker ni. Modal dah hampir sejuta dilaburkan, tak kan nak lebur sebab perangai kebudak – budakan Sara.
            “Tapi bukan ke setiap hari Ahad Sara datang siram pokok bunga Azalea dia tu.” Indah memuncungkan mulut mengarah kepada pasu – pasu putih di segenap pelosok premis yang dihiasi dengan pokok bunga Azalea berwarna pink terang yang sedang berkembang.
            Pokok bunga Azalea yang dipilih Sara untuk menceriakan suasana pusat snooker yang sinonim dengan suasana kusam dan gelap. Bukan Indah tak tahu susah untuk menjaga pokok Azalea di dalam kawasan tertutup tapi Sara punya pasal, semua pekerja disuruh jaga pokok – pokok kesayangannya.
            “Kak Hanim boleh buat, lagi pun awak dan Sara kan SPM tahun ni. Duduk rumah diam – diam belajar.” Sean berdiri dan di saat matanya terpandang monitor CCTV di pintu utama, tangannya gatal nak membesarkan imej yang menarik perhatiannya.
            “Que.” Sean menyebut perlahan.
            Datang lagi pun. Ingat dah kena sembur dengan air tak jadi datang. Semalam pun Que datang. Bilik VVIP 1 juga yang ditempahnya. Sean membesarkan lagi imej. Cue lain pulak yang budak ni angkut. Pandai sangat ke main? Semalam Que sewa bilik untuk kawan – kawannya tapi dia sendiri main pool kat hujung premis. Sean menarik walkie – talkie di meja. Indah di sebelah tidak dihiraukan.
            “Don, tahan budak pakai t-shirt ultraman tu.”
            “Okay bos.” Don yang sedang berdiri di muka pintu menghalang langkah sekumpulan anak muda yang baru nak melangkah keluar.
            “Sekejap, Sean nak jumpa.” Don memandang Que yang santai dengan t – shirt putih gambar ultraman dan jeans paras lututnya.
            Que hanya tersenyum. Tak habis lagi ke drama dua hari lepas? Nasib baik hari ni Que pakai kasut edisi terhad supra goldie warna emas menambahkan gayanya. Kalau pakai selipar jepun orang ingat mat rempit macam hari tu, mahu kena tumbuk lagi sekali. Sean ni siapa la pulak?
            Owh!
            Sean Snooker. Owner???

***
           
            Baru Que nak memegang bahu cik adik kurang ajar yang tumpahkan airnya, bahunya dulu yang ditepuk orang.
            “Excuse me.” Jijie memegang bahu Que.
            Bukk! Lepas tepuk, terus muka handsome dia kena penumbuk sebijik. Nasib baik penumbuk ala – ala manja. Yalah, tak tahu hujung pangkal terus dapat hadiah penumbuk.
            “Bro, apesal ni?” Que tenang mengusap pipinya yang pijar.
            Nak marah, tanah jajahan orang, kalau pusat snooker sendiri bolehlah nak tunjuk hero. Ni pusat snooker gangster Cina mana ni? Ingat Melayu punya siap ada surau kat dalam ni. Suasana pun nampak elit je. Haishh....ni yang beta murka ni. Tak bagi salam, tak cakap hai terus tumbuk orang. Que sempat mengerling ke arah pintu bilik yang berkatup kemas. Sah dorang ingat aku yang nak menggatal dengan pekerja dorang. Aduh! Bala betul.
            “Bro, dengar dulu eyy...cik adik sardin tu yang bla..bla..bla..Daddy saya bla..bla..bla..” Que mengarang cerita senafas.
            Entah bila Daddy terlibat dalam dunia sukan cue dan hiburan ni pun Que tak tahu. Main belasah je nak selamatkan diri.
            “Okay, esok datang main free. Nanti aku suruh cik adik tu datang minta maaf. Dia tu memang sardin sikit. Tunggu jap. Nanti aku suruh dia jumpa kau kat bilik.” Jijie tumpang kutuk.
            Perkataan minta maaf tak ada dalam kamus hidup dia. Ganti je dengan main free. Senang. Mati kalau Sean dan Sara tahu ni tapi tadi dari jauh, mati – mati dia ingat budak ni tengah nak mengorat Sara.
            Jaga Sara dah termasuk dalam skop kerja semua pekerja di pusat snooker ni. Adik bos katakan. Sara tak pernah pun menimbulkan hal – hal yang menyesakkan jiwa pekerja di premis ni tapi kadang – kadang ada juga kerenah dia yang boleh buat semua orang pening kepala. Jijie masuk melaporkan kejadian pada Sean. Kalau Sean tak ada, pandai je dia adjust tapi tadi Sean dah nampak jadi kena bagi laporan lengkap. Benda yang melibatkan Sara, isu kecil pun jadi besar kat mata bos dia ni.
            “Sara mana?” Sean perasan Sara menghilangkan diri sebaik Jijie masuk ke pejabat.
            “Tandas bos.” Feena gadis pelayan yang sedang menatang coke untuk Sean memberitahu.
            “Berkurung lah tu.” Sean merungut.
            “Mana ada.” Sara tiba – tiba mencelah.
            “Grounded and go say sorry to him now.”
            “No way.” Bantah Sara.
            “Yes way or never ever come here.”
            “Okay.” Lirih pula suara Sara yang membuat Sean kalah.
            “Sara, look. You must be very careful of your actions. Your actions may become your habits one day. I can’t always be around for you Sara.” Sean berleter senafas.
            “Yalah.” Sara menarik tangan Feena keluar.
            Keluar dari bilik pejabat, Sara menapak ke Rest Hall dan Feena hanya setia mengekori. Kertas dan sebatang pen yang diselit di poket skirt dikeluarkan.
            “Ni, tolong bagi kat mamat kat dalam bilik VVIP 1.”
            “Yang mana? Rupa macam mana?” Tanya Feena blur.
            “Mana aku tahu muka dia macam mana. Pakai baju warna hijau. Kalau 2-3 orang pakai baju warna hijau tanya je lah yang mana kena langgar tadi.” Langgar terus pecut, mana sempat dia nak scan muka mamat tu.
            “Okay bos.” Feena mengambil kertas yang dilipat menjadi kapal dari tangan Sara.

***

            “Sean.”
            “Que.”
            Mereka berjabat tangan. Que memandang Sean atas bawah. Yang dia bayangkan ialah mamat muka warna kelabu asap siap tattoo rata – rata kat lengan tak pun siap curut kat hujung bibir tapi mamat kat depan dia ni lain betul dari bayangan. Smart dengan faded jeans biru muda, t – shirt putih kosong yang amat putih, jam Tag Huer besar dengan muka berwarna hijau, sneaker Adidas warna putih belang hijau-kuning dan rambut macam Brad Pitt dalam cerita Tree of Life. Kemas siott. Yang menampakkan aura tauke mungkin rantai tali hitam dengan loket sempoa dan badan yang sasa berketul – ketul dan lengan yang terkeluar urat – urat hijau. Err ganaske macam tu? Macam tak relevan je tapi sekali Sean lempang orang, boleh melekat tapak tangan kat pipi kot. Okay, kesimpulannya brother ni smart tapi air muka boleh tahan seriusnya.
            “Semalam tu kau okay?” Sean memulakan kata. Bukan niat nak minta maaf pun. Bukan dia lah tu benda kecik macam ni pun nak minta maaf.
            “No hal. Settle.” Que menarik nafas lega dalam hati. Ingat apa lah lagi tapi matanya tak lepas memandang loket sempoa di leher Sean. Adakah sebagai tanda saya ahli perniagaan berjaya? Kira duit 24jam?
            “Bagus.”
            “Pelayan abang dah minta maaf. Perkara kecik je.” Langsung Que ber’abang’ dengan tuan punya pusat snooker ni. Kaya nya mamat ni. Ingat kalau bukan jutawan boleh ke nak bukak pusat snooker macam ni. Kabel jangan ceritalah kena kebal dan kuat kalau nak senang hidup. Kalau tak mahu kena ambush hari – hari.
            “Minggu depan turun, ada tournament. Nak join?” Sean mempelawa anak muda yang dirasakan berbakat di hadapannya ini. Sara dia cakap pelayan? Huishh...selamba je tapi lantaklah. Serve her right. Siapa suruh buat perangai macam budak tak sekolah.
            “Tak boleh la bang. Saya dah pergi UK next week. Sambung belajar. Itu yang sekarang hari – hari turun ni. Nak lepas gian sebelum pergi main kat tempat orang pula. Hari ni pun last datang ni.”
            “La... tapi just in case you’re still here. Just drop by.”
            “Okay.”
            “Nah, ni amik. Lain kali bawak lagi kawan – kawan datang.” Sean menghulurkan kek yang dibuat Sara khas untuknya kepada Que.
            Entah kenapa aura budak ni kuat sekali. Macam kelakar pula mengenangkan Sean boleh beramah – tamah dengan pelanggan semesra ini. Sara punya pasal!
            “Apa ni bang?” Que teragak – agak hendak menerima pemberian Sean.
            “Budak yang langgar kau bagi.” Selamba Sean cakap dan terus beredar.
            “Bang, tunggu jap. Saya okaylah. Jap abang tolong bagi ni kat budak tu. Berapa hari saya datang, tak nampak pula dia. Abang jangan pecat dia pula.” Que cepat – cepat menarik kad nama entah siapa – siapa dalam wallet dia dan menulis sesuatu.
            “Okay.” Kad bertukar tangan. Sean terus beredar dan ayat di namecard tersebut membuat Sean tersenyum sendiri.
           
Di sini
            Sara memandang Sean tajam. Saja buat – buat protes. Pagi Ahad yang hening ni ada ke patut Sean suruh dia belajar. Hilang akal ke? SPM lambat lagilah. 5 bulan lagi kot. Nasi lemak lauk paru dan sambal meletup Kak Kiah ditolak ke tepi. Pagi – pagi lagi Sean keluar beli nasi lemak lepas tu sambung membuta.
            “Sara, kenapa tak breakfast?” Sean yang baru melangkah masuk ke dapur pelik melihat nasi lemak tak berusik.
            “Diet.”
            “Dahlah kena grounded, berlapar pula. Kasihan budak comel itu.” Sean mula mengayat. Saja nak mengusik adik kesayangannya.
            “Tak makan pun tak apa janji dapat ikut abang.” Tukas Sara memuncung.
            “No means no Sara. Tolong buat air horlicks.” Sean mengarah. Dera je si Sara ni. Bagi muka karang manja sangat pula.
            “Nakk ikutt...” Sara menghentakkan kaki ke lantai.
            “Sara.” Sean meninggikan suara. Pantang tengok Sara macam tu.
            “Okay.” Sara laju membancuh horlicks siap hembus kot Sean berubah hati walau pun Sara hampir pasti jawapan Sean tak akan berubah. Sara hanya duduk di hadapan Sean, langsung tak menjamah apa pun. Lagi pun dah tengah hari, nak makan pun tak lalu nasi lemak yang dah sejuk tu.
            “Ni ada orang bagi.” Sean menghabiskan air horlicks dan berdiri.
            Sara menarik namecard buruk yang dihulurkan Sean kasar. Nak tunjuk protes tapi langsung tak jadi apabila ayat dengan tulisan pen biru di belakang namecard membuat Sara ternganga.

            Dear Cik adik masam@sardin,
            Play fair. Don’t hit and run people. Say you’re sorry when you’re wrong.


Di sana

            Que menarik jeans yang dipakainya semalam. Semua benda yang ada dalam poket diseluk keluar. Dah berapa hari pakai ni, tak kan tak reti – reti nak campak masuk bakul. Beg duit, kunci kereta hadiah keputusan SPM gempak, telefon bimbit, kapal kertas dan duit syiling yang berterabur dalam poket semuanya di kumpul setempat. Kertas dilipat menjadi bentuk kapal dihulurkan oleh gadis bernama Feena dibaca seimbas.

            Bro,
            Tak basah kan? Tak sakit kan? Datang lagi ya :)

            Ayat gaya macam adik gangster. Langsung tak nak minta maaf tapi Feena cakap budak ni tak nak masuk jumpa minta maaf sebab mata bengkak. Tengah nangis sebab teruk kena marah dengan bos. Kasihan juga Que dengar tapi kalau kecik – kecik dah kurang ajar, kerja kat tempat tak senonoh pula, bila masa karektor nak berubah? Hishh..kesian. Mesti orang susah kena kerja tempat macam tu. Kena gelak sebakul dengan Dino, Syed dan Goku sebab dapat hadiah penumbuk. Okay apa, kalau kena tumbuk hari – hari, dapat main free hari – hari. Que meletakkan kapal kertas tersebut di atas rak yang menempatkan koleksi minyak wanginya. Ini tak payah angkut. Kat sana boleh beli baru semua.
            Sebentar kemudian Que keluar dari bilik dengan menyarungkan Levi's® x Futura Limited Edition dan polo shirt biru air. Kat Jepun je ada jeans ni.

            “Que, turun makan. Mommy tunggu kat bawah.” Dato’ Abdullah menegur anak yang baru keluar bilik.
            “Daddy?”
            “Daddy makan kat luar. Nak keluar pergi main golf ni. Kamu nak ikut ke?”
            “Boleh gak. Nanti Daddy dah tak ada caddy bertauliah macam Que.” Que sempat mengusik Dato’ Abdullah. Aktiviti membodek jugak tu bab teman – meneman Daddy main golf ni. Karang duduk sana duit sampai ciput macam mana nak enjoy. Tak kan 24 jam nak menghadap buku kot.
            “Mommy, assalamualaikum and a very good day to you.” Sapa Que mesra dan with correct accent please...nanti Mommy mengamuk kalau dengar English berterabur. Ayat berterabur Manglish tak apa tapi bunyi kena pure macam yang Mommy dengar kat kampung halaman dia.
            “Tak jawab Mommy ee..” Usik Que.
            “Emm..Mommy jawab dalam hati. Ni kek girlfriend kamu yang bagi ke?”
            “Tak lah, ada awek terlanggar Que then yesterday she gave me that cake. Minta maaf kot.” Cepat Que menidakkan kata – kata Mommy.
            She must have done that in purpose then.” Datin Annie menolak kek yang siap diletakkan di atas tray kristal kek.
            Yeah..looks yummy!” Jerit Que belum menangkap maksud Datin Annie.
            She knows your taste.”
            “Kebetulan je lah Mommy.” Que mula memotong cheese cake topping fruit cocktail yang nampak amat sedap. Kalau topping lain memang Que tak sentuh.
            “Que tahu tak this girl letak tiga biji strawberri dan siap letak this tag.”
            Que buat tak dengar sebab dia tak nampak pun strawberries kat topping ni. Yang dah siap potong – potong kombinasi fruit cocktail adalah. Que mula menyudu cheese cake ke mulut.
            There you go. They are like roses. 3 mean I love you.”
            Mata Que membulat melihat tiga biji strawberi yang Mommy siap asingkan di piring kecil. Siap strawberi kat tengah dicucuk tag yang Mommy maksudkan.

I’m sorry bro

            What? Nasib baik sudu yang baru disua ke mulut tak ditelannya sekali.
            Mommy, it could be I am sorry.” Que buat – buat tak reti walau pun terkejut.
            Yeah right. Only crazy girl would bake cake for boy just to say sorry.”
            Gulp!
           


           
 p/s: Pjg........sgt n3 ni sbb next n3 last week unless kalau sy available nk melepak kat sini.
Lev....Que white guy         





30 comments:

  1. Haha...
    Kek untuk orang lain dapat kat orang lain...

    Harus yang terima mesej salah anggap...

    Adakah diorang nih nanti jumpa kat UK lepas ni...
    Ataupun itulah pertama dan terakhir berjumpa...
    Sebelum kisah kembali ke masa kini...

    ~w.t~

    ReplyDelete
  2. Thanks for this entry. Sgt membantu mood yg dilanggar todak semalam. Huhu.

    Okay, que pakai baju gambar ultraman, FF obses ngan doraemon. Johan je yg takde karakter kartun nih. Hahaha.

    Erk, memang takde interaction between diorg ni ek until jumpa kat rumah Que tuh?

    ReplyDelete
  3. zura
    glad u r back! SB x bukak lagi ke?

    w.t
    adakah?
    ataupun?
    hahha tamo jawab

    Hajar
    Johan mana boleh, tu kasanova kelas satu..tak ghai la ada kartun bagai ni.

    ReplyDelete
  4. barbie-ken?? ahhaha..tb2 rase nk psg lagu aqua :)

    howdiee abg sean,nape abg p bagi kek tuh kt que sera sera??kan dh salah faham,siap i lebiuuu bagai..

    ReplyDelete
  5. hep hep.. awak mmg suka bad boy ek syira? hehe. teringat ada sorang readers yg dah berkenan kat sean gak smlm. kena fight la dgn indah ni. hehe..

    ish, kenapa watak tempelan lagi menyerlah nih? haha.

    ReplyDelete
  6. Syira
    okay..awk syokkan Sean jugak sy simpulkan di sini. Mommy dia omputih, standardla terlebih sporting.


    Hajar
    long way to go Hajar
    baru epi 3..ada berpuluh epi lagi..
    anything can happen.
    Read my mind...hahaha (boleh ke?)

    ReplyDelete
  7. hajar/kak rin :)

    suke bad boy sbb my life surrounded by jejaka2 yg berimej bad boy..ahaha mcm poyo la plak sttment..

    owhh yaa mummy omputih,tats y kek tuh jadi isu skg hehe..

    ReplyDelete
  8. haishh.. x saba gile nak baca next entri .. tibe-2 pengarah cerita kata 'cut '. Uhuk ..
    betoi ah , pempuan skang ni pemalas nak buat kek . apatah lagi semata-mata nak ckp im sorry jeh . kecuali ada benda lain di hati dia an.. ha ha

    ReplyDelete
  9. Hajar... saya laa reader yg suke kat Sean..hehe..mmg kena fight ngn Indah laa pasni.hehe

    KL,
    Lagi suke klu n3 panjang2..puas ati membaca nye..hehe..Que n Sara bjmpe lagi ke kat UK??

    ReplyDelete
  10. hahaha.... semangkin menarik kan....
    sara dan sean sama ja 2x5 ...... suruh lain buat lain.....
    hahaha..... suruh minta maaf ... Tak basahkan? tak sakit kan? datang lagi ya :) ..... Si Sean kek untuk dia bagi si Que pulak..... hahahaha..
    bikin pening ....layannnn.....

    ReplyDelete
  11. Wah cheese cake nyummy....hmmmm mood baru panas ttg JET ni....masih blur2 lagik huhuhu anywhere still looking up next n3 dear cikpuan KL :-)

    ReplyDelete
  12. syira
    dnt worry, JET akn mengajar awk betapa malangnya jatuh cinta dgn bad boy..err beruntung..Jd bini lagilah beruntung. Safe & Secure!


    RinsyaRyc
    betul2...bdk SPM nk buat kek? oh kemon, I pun buat time raya je kek. ahaks


    zarah
    hbslah tp naluri kuat ckp nih awk lg cun dr Indah..hahahha
    nk tau kna tgu okeh jmpa ke tak.


    sue
    bdk2 kak sue, mmg bikin kecoh je. Sean pulak dh jangkit perangai sengal adik dia. Kata sekapal.


    TLC
    kalau flw awl bosan kan..mcm GET & Arluna dulu, langsung x de org komen okay 1st 10 entries.

    ReplyDelete
  13. huhh..... finally hav 'time-space' 2 read d n3!
    feel like my heart prickly itchy n inflamed nk bace 'QueSara' knowing new n3 is on! - tengah driving here n there!
    waah sara ... well done!- learning her life on her own w'out parent around! no wonder she is so attached to sean!
    aahhaaa looks like sean yg more on d spotlight from readers right now! x de yg nk jatuh 'chenta' ngan Que yet??

    n.. n.. n n... d cheese cake whoops!!! ........
    hahaa "lagi sedap n buat cepat gemuk" - lucky re-read dis statement from sara or else .... nk jugak makan ... so better not! takut gemuk kot!
    tq sara ... for reminding! lev u

    ReplyDelete
  14. Biasala mula2 baru nk kenalkannn..... Tp x pe tak kenal maka x cinta....tp once dah tersangkut x nak lepaskan....sampai setiap n3 mesti nak ade mereka tu huhuhuhu :-)

    ReplyDelete
  15. Jazmeen@Melor
    Don't rush la dear. Cerita early chapter ke laut lagi so take ur time. Holiday is family time. We r in the same boat ok.
    sooner or later i'll make them jatuh chenta. don't worry.

    hahha...tat phrase also remind me ths wkend, I can't eat bestest cake on my nephew's bday..waaa
    lev u too



    TLC
    okay mereka tu is CC-FF. I knw :)

    ReplyDelete
  16. ooooo... sean nk ayatkn que for sara! Bravo bro!
    ni yg nk cinta ngan sean-but kena compete! Lots of readers dh book sean!
    Xpe better giv up awal - nk Que...aduyaaiii... mcm cool je que!

    -ImAn ar-RahmaAn

    ReplyDelete
  17. KL .. mana ada ke laut - infact i can see tat u r so intelligent how to hoax n trap readers even with only d 1st para or caption!!!
    i have read somewher smthing like:
    The rule is tat u throw some type of bait in a fish park in order to get the fish to come closer, and then u can then hook them with your fishing rods! .... hahaha .... ehh don know whether it is correct or not!

    *sorry ni dh betul2 melaut!

    ~Jazmeen@melor

    ReplyDelete
  18. eekk .... Sean pakai loket sempoa! ... mcm nk gelak tbayang lak kat leher dia -
    3 strawberries for u Que ... i lap u .... yeah mesti mau lov lov ngan que neh!
    hmm dh start calling sean abang! but x sedar panggil adik dia adik masam@sardin ....

    -NuR

    ReplyDelete
  19. Lol .. que dh ads aura-abang sara pon dpt rase!
    Bace dr awal bleh senyum je memanjang-xtau ape but all your words sgt menghiburkn!!!

    !uglybetty malaya!

    ReplyDelete
  20. Apa jadi ngan sean yer, sebab dalam ep satu ada 2 benda dalam rumah Que yang mengingatkan sara kepada kisah lampau...
    Rasanya kedua2 benda tuh ada kaitan dengan sean, sebab merupakan nyawa sara...

    Mesti Que dapat ingat, sara tuh awek sardin yang ucap 'I love U' kat dia dulu dengan kek, sebab tuh x nak lepaskan sara yang datang kembali menyerah diri...

    ~w.t~

    ReplyDelete
  21. Ohhhh....klu saya lagi cantek dari Indahh, ohh itu saya suke sangat2!! hehe....
    tapi watak die nnt akn mnyebabkan saya kalah terus...hehe

    ReplyDelete
  22. wahhh...suke3! erm.. rase sempoi je dedua ni berbahasa.. hehehe.. sara ni cm sempoi n suka wt derkk cm arluna gak ek.. masak2 tu da jangkitan arluna sket2.. (ni sbb joenina fresh lagik nih..) que lak cm cool jerp.. pape pon, suke la sumenyer! :)

    ReplyDelete
  23. Iman
    Trust me Que is supercool sbb the way he's been brought up. Walau pun hero sy yg plg youngest but the coolest...ecece..ya ke?


    Jazmeen@ Melor
    ada dgr jgak. Tak ke laut almost close tu. Hahha...x nk org commit terlebih je nti kalau baca hampa karang korang frust :))
    Tamo dtg sini sedey2. Emo2 boleh.


    NuR
    kena bagi tanda kegansteran sket. padahal x genster pun pakai loket tu kan? Sajer tu add spice & signature.


    !uglybettymalaya!
    tq!! sbb awk dh jatuh cinta dgn sy tu sy buat ayt terabur pun awk dh x perasan.....hahaha


    w.t
    okay awk readers yg plg curious. mcm mana nk ckp nti dah jadi mcm blurb next n3 pulak.
    Yesza - 1 jwpan pastinya Sean nyawa Sara. Tamola Que nyawa Sara tp who knows lpas tu kan. Ishh bgus betulah awk punya semangat inquiry ni.


    zarah
    hahha mana tau :p


    mizz acu
    Arluna sempoi tp berbahasa & mature tp ni lg kureng bahasa. kan lebih kurang baya je ni. btul2..smbil buat cerita smbil tukang karang pikir sebenarnya nk masak apa kat rumah sdiri...hahahha

    ReplyDelete
  24. Dear KL,

    Jeng2222.....kisah baru nak bermula.....
    ni kiranya flash back lah yeaa......
    semalam waktu lunch dah baca tapi kelam-kabut so hari ni repeat lagiii.....


    -kak fadz-

    ReplyDelete
  25. KL ... lum puas bace later rewind d epi ...
    mesti cari time yg santai-so dat ade feel!!!
    :)

    -Lysa M R

    ReplyDelete
  26. kesiannya sara kena grounded! tabik kat abang sean*eek aku panggil ABANG!!!
    tabik kt sean handle adik masam@sardin dia tu!!!
    yummy nyer cheese cake-lain kali KL masukan le resepi cheese cake puteri sara ni :)

    -lovely lady

    ReplyDelete
  27. kak fadz
    sila repeat sampai lebam..hahaha..


    Lysa MR
    okay. no hal!


    lovely lady
    hahha nak resipi? ala sy punya karang korg buat x jadi haru...nti eeh terkebetulan sama dgn n3 content, i'll put the recipe :)

    ReplyDelete
  28. ape la sean nih...bg cheese cake yg sara wat tuk die kt que...ssh2 jer sara wat tuk abg syg die..huhu...kan dah ter perasan si que tu...

    ReplyDelete
  29. Anonymous
    Que mana nk amik port. Sean tgah marah kat Sara. kesian Sara pnat2 buat.

    ReplyDelete