Sunday, 19 February 2012

Jejaka Edisi Terhad Bab 14

            You are cute like Barbie doll.” Puji Hilda tengah – tengah syok melepak di Waterfront selepas makan malam.
            Wanie pun mengangguk. Setuju dengan pandangan Hilda. Maklumlah sebagai pramugari sememangnya mereka diajar untuk mementingkan penampilan diri dan kulit yang tidak bermasalah dan cantik seperti Sara memang menjadi idaman semua pramugari. Malulah kat pax (penumpang) kalau tersenyum – senyum dalam kabin tapi jerawat kat dahi besar berkilat macam sport light.
            “Betullah tu. Dalam kabin pagi tadi kitaorang usha. Kulit awak cantik sangat. Pakai SK II ke? Ke pakai La Mer?” Wanie turut sibuk mengorek perihal Sara Nabila.
            Tadi sebelum Sara keluar kabin nasib baik Wanie buat – buat sibuk tanya Sara menginap di mana. Nasib baik Sara tak lokek memberitahu. Bingo! Mereka sama – sama menginap di hotel yang sama. Krew memang disediakan bilik setiap orang sebuah bilik tiap kali night stopping. Saja mereka nak buat kawan dengan Sara, nak – nak mereka pelik apabila melihat Que Zafril semacam memberi perhatian istimewa kepada Sara. Siap boleh perang mulut sekejap. Nasib baik kabin tak penuh, kalau tak buat malu MAS sahaja. Berkobar – kobar juga nak korek siapa sebenarnya Sara dalam kamus hidup Que Zafril. Sejak mereka kenal Que tak pernah pula tahu Que ada buah hati. Menarik ni nak mengenali Sara Nabila. Lagi menarik dan pelik kalau Sara pandang muka Que je terus muka masam. Depan mereka boleh pula Sara tersenyum manis.
            “Jangan cakap sebab amik wuduk ayat macam retis. Saya muntah kat sini nanti.” Gurau Hilda apabila melihat Sara teragak – agak nak menjawab.
            “You guys funny. Mana ada macam retis maybe I just blessed with healthy complexion regardless of what brand I use.” Jawab Sara merendah diri.
            Nak cakap apa, dulu bolehlah pakai Clinique dan La Mer segala. Sekarang nak beli set The Body Shop pun seksa.
            “Cakap pasal saya buat apa? Hidup korang yang ala – ala Awan Dania lagi menarik tau. Macam seronok je jadi krew. MAS pula tu. Mesti popular.” Sara melencong perbualan daripada topik Mari Mengenali Sara Nabila kepada Mari Mengenali Krew MAS.
            “Orang yang cakap popular. Kerja baru – baru bolehlah rasa popular jugak tapi kalau dah lama, bosanlah. Rutin sama. Part yang awak cakap best jadi krew MAS tu macam tak betul je. Kami gaji tak tinggi macam krew airlines lain walau pun MAS dah 5 kali dapat anugerah World Best Crew In the World tau.” Panjang lebar Wanie memberitahu. Dah macam luahan perasaan pula dengarnya.
            “Okaylah saya faham tapi saya tengok dalam Awan Dania tu macam best je.” Sara menyedapkan hati dua orang kawan yang baru dikenalinya. Que punya pasal! Terpaksa beramah mesra di hadapan Waterfront Kuching ni.
            “Sara, awak tengok ke Awan Dania? Merepeklah.” Hilda memberitahu sambil mengirai rambutnya yang panjang mengurai. Jealous makk  tengok rambut Hilda dan Wanie ni. Menyesal pun ada potong rambut pendek. Sara memerhatikan sahaja dahi Hilda yang berkerut menanti untuk menyambung kata – katanya yang tergantung.
            “Kitaorang cakap merepek sebab mana logik Dania jumpa Fahrin dekat akedemi. Fahrin tu pilot jadi dia kira krew teknikal. Dania tu pramugari jadi dia kira krew kabin. Krew teknikal attend flying school dan krew kabin attend training academy. Nak jumpa celah mana yanadeii?” Hilda tergelak mengenangkan kebodohan drama Melayu.
            Malas nak buat kajian tentang sesuatu perkara. Terlalu mementingkan nilai komersial semata – mata tanpa menyedari masyarakat menelan bulat – bulat apa yang disogokkan oleh mereka. Sekurang – kurangnya kenalah ada etika. Kenalah ada kesedaran akan tanggungjawab yang dipikul kepada masyarakat. Bagi maklumat yang betul dan mereka patut sedar kalau dalam bentuk hiburan seperti drama, pasti maklumat lebih cepat diserap dan diterima oleh masyarakat. Kalau maklumat salah, kesian lah mereka.
            “La...tipu. Mana aci.” Sara pun turut tergelak. Sejak balik dari Edin, dia memang agak terjebak dengan drama Melayu. Rasanya drama Melayu sekarang sudah ada perkembangan dan agak menarik tapi maklumat yang baru diketahuinya ini memang memberi perspektif yang agak negatif. Buat malu je.
            “Lagi kelakar si Dania ni sekejap fly private jet, sekejap fly commercial. Mana boleh. Siapa employer dia nih kalau fikir. Super duper merepek. Kalau kitaorang pun nak fly private jet, serve VVIP dah tentu gaji pun tahap VVIP. Kan Hilda.” Wanie menyampuk. Sara terangguk – angguk mendengar benda yang agak baru baginya.
            “Kalau macam kawan awak Que Zafril tu tak apalah gaji tak VVIP pun sebab dah anak VVIP.” Hilda mengumpan Sara.
            “Que? Anak VVIP? I don’t really know him. Kenal sebab dia pelanggan saya je.” Tak kan nak cakap ‘Iye, memang Que anak VVIP, minggu lepas saya tidur rumah dia. Rumah besar macam istana.’ Buat malu je kalau orang tahu. Nanti lain pula orang fikir.
            Dari jauh Sara nampak Que dan Firash tengah berbual sakan. Malu ni. Orang suruh nyanyi dia buat tak tahu je. Baru ingat nak baik – baik. Potong! Memang tak boleh bagi muka mamat ni. Orang baru nak feel lagu Backstreet Boys tu. Lagu sedih tu memang sesuai untuk hati yang tengah kehilangan. Kalau hilang kekasih lainlah, patah tumbuh hilang berganti tapi ini abang sendiri. Dah hilang kena cekup dengan Indah si perompak, macam mana nak dapat balik. Nak dapat cara kasar sah lah akan memporak – perandakan rumah tangga orang. Yang jadi isu penting sekarang pula ialah Sean sendiri langsung tak nak cari Sara. Buat apa Sara yang terhegeh – hegeh nak pergi jumpa. Parut kat dahi ni pun tak hilang lagi. Sampai hati Sean.
            Tiba – tiba Que yang perasan dirinya diperhatikan Sara mengangkat tangan. Sara memalingkan muka ke arah lain. Malas nak layan. Nasib baik Hilda dan Wanie yang ambush bilik, kalau Que sorang – sorang agaknya makan selipar je. Ada alasan sikit nak ganti Ipanema kat kaki ni. Tapi memang kelakar juga mamat ni kalau nak diingat. Boleh buat Sara tersenyum walau pun dalam sakit hati dan benci.
            “Que.”
            “Yes.”
            “Do me a favour.”
            “What?”
            “Nyanyi sampai habis.”
            “Nyanyi apa?”
            “Tu. Tadi. BSB. Touché.”
            “No, bila saya ada nyanyi? Nope. I’m not singing anything.”
            “Jangan nak mengadalah. Saya tak pekak lagi.”
            “Saya tak jadi penyanyi lagi nak kena nyanyi – nyanyi untuk awak. Ajak kawan pun tak nak, jual mahal tapi nak suruh nyanyi – nyanyi.”
            Sara tak menjawab tapi muncung dah panjang sedepa. Malu tak usah cerita.
            “Okaylah. Saya sambung.” Que tergelak. Suka sangat usik Cik Sara ni.
            “I hate myself for loving you. Can't break free from the the things that you do. I wanna walk but I run back to you that's why. I hate myself for loving you. Nanananana....okay habis. Ting! Dah sampai. Nak dengar lagi saya nyanyi kena bayar.” Que tunduk hormat kepada tuan puteri di hadapannya sebaik pintu lif terbuka. Sara tergelak dengan reaksi spontan Que.
            “Hmm..boleh pun senyum. Bestkan. Tadi tu awak salah dengar. Tak kanlah orang macho macam saya nak nyanyi lagu BSB kot.” Que pula yang termalu sendiri ditangkap menyanyi lagu romantik.
             Kalau jantung tengah berlari 240km/sejam. Keluar lagu dangdut kat mulut pun tak perasan. Lagi pun bukan Que tak faham apa yang Sara nak. Sengaja Que tak nak Sara melayan perasaan. Kalau kita sayang orang tu, tak kan kita nak dia sedih. Tak kisah lah Sara sedih kenapa, mungkin belum masanya untuk Que mengetahui segala – galanya mengenai Sara Nabila atau masa itu mungkin tidak akan pernah menjadi miliknya tetapi bersama Sara sekarang cukuplah bagi Que. Paling penting di saat Sara di sampingnya, biarlah semuanya riang – ria. Tak kan baru kenal terus masuk memori sentimental. Amatlah tak romeo. Bukan Que punya style.

***

            Sean mengeluarkan 3 keping duit seratus. Duit kertas bertukar tangan.
            “Abang nak tengok sendiri ke?” Budak memakai pakaian seragam hotel yang bertugas di bilik kawalan menyerahkan mouse ke tangan Sean.
            “Aku cari sendirilah. Ni ke monitor tingkat tu?” Sean bertanya. Matanya tepat pada skrin.
            “Ya bang. Abang cari siapa?”
            “Banyak tanyalah kau ni.” Sean meninggikan suara. Dah bagi duit diam – diamlah.
            Sean memegunkan imej yang dicari.
            “Boleh besarkan ke tak?”
            “Tak boleh bang. Kalau yang monitor sini boleh.”
            Sean kembali tegak. Matanya masih terhala di skrin. Matanya tertancap pada imej Sara Nabila bersama seorang lelaki. Shah Ezlan ke?
            “Boleh tolong cari lagi imej ni kat monitor lain? CCTV lif ke? Lobi ke? Parking ke?” Arah Sean.
            “Macam yang abang tengok tadilah. Kat lobi ramai orang, tak jelas. Yang dalam lif macam yang abang tengah tengok ni lah. Paling jelas pun yang tadi kat tingkat bilik. Itu pun muka laki tu terlindung dengan kawan – kawannya. Dahlah pakai topi. Lagi susah nak nampak.”
            Betul tekaan Sean, dia nampak Sara di lobi tadi. Mana mungkin dia tak kenal adik sendiri walau pun dari belakang sahaja. Alhamdulillah Sara selamat. Ceria sahaja Sara dengan kawan – kawannya tapi pelik jugalah. Sejak bila Sara ada kawan ni. Siap terbang sampai Kuching, lagilah Sean berdetak nak tahu apa Sara buat selama meninggalkan rumah. Sean geram dengan perangai Sara. Tak reti nak balik rumah. Sebagai adik tak kan Sara tak faham perasaan seorang abang. Marah dia bukan apa sangat pun.
            Kemunculan Tuan Sazali seorang diri di SS tempoh hari membuat Sean risau. Baru hatinya tak keruan memikirkan keadaan Sara sekarang. Kurang ajar punya orang tua. Dia ingat hina sangat perniagaan dia ni. Kalau ikut norma biasa mungkin ya perniagaan ni lebih banyak negatifnya tapi SS sedang dibentuk untuk menjadi sebuah pusat sukan cue yang ternama. Tempat bersukan yang sebenar – benarnya. Betulke Sara ni dah terima lamaran Shah? Berani dia buat keputusan tak reti nak minta izin abang dulu. Sara ni naïf sangat. Cinta zaman budak – budak pun nak layan lagi. Shah tu memang baik tapi macam tak sesuai sangat dengan Sara. Kaku je Sara tiap kali dengan Shah. Bolehke couple skema macam tu. Dia dengan Indah kebelakangan ni sering bertekak pun tapi asalnya mereka memang saling melengkapi. Hakikatnya biarlah dia sendiri yang tahu. Lambat laun Sara pasti mengerti. Sean memasukkan tangan ke dalam poket jaket. Tengah berfikir nak buat apa. Kejap lagi nak keluar jumpa pelanggan. Nak kena tadah telinga dengar Indah mengamuk satu hal.
            “Bang, yang ni jelas bang nampak muka budak tu.” Tiba – tiba suara budak lelaki yang sedang duduk menghadap monitor memanggil mengejutkan lamunannya.
            “Mana?”
            “Ni.”
            “Okay, terima kasih dik.” Sean meninggalkan bilik pengawal dengan hati yang lega.
            Tak kisahlah siapa pun janji Sara bukan bersama Shah Ezlan tapi budak di skrin tadi memang Sean kenal sangat. Menyusahkan betul Sara ni. Ingat nak dibiarkan sahaja Sara lepas sehingga dia sedar salahnya. Sehingga Sara memohon maaf dengan si isteri. Memang kalau tengok gaya memang Indah pun 2 x 5 sahaja tetapi Sara tetaplah kena hormat dengan kakak ipar sendiri. Sean melangkah menuju ke lobi.
            “Awak pergi mana? Saya dah lama tunggu.”
            “Toilet. Jom, saya hantar pergi bilik.”
            “Sebenarnya saya dah upgrade bilik kita ke suite. Tukar floor ya.”
            “Kenapa?” Sean beriringan dengan Indah menuju ke lif.
            “Saja. Nak lagi selesa.” Indah beralasan.

            Sean hanya berdiam diri.
            “I love listening to lies when I know the truth.” Sean berbicara sendiri.
            Bukan dia tak nampak dalam CCTV tadi Indah menolak Sara masuk bilik dan kemudiannya terkocoh – kocoh keluar daripada bilik Sara. Tak apa. Kita tengok dulu sejauh mana kedua – duanya nak berdrama. Lama – lama dia akan tahu juga siapa yang benar dan siapa yang salah. Jijie dan Kak Hanim sampai sekarang cakap Sara tak salah. Gaya mereka cakap macam nak menyalahkan Indah tapi tak  pula beritahu secara terang – terangan. Jadi Sean mengambil jalan mudah. Tunggu dan lihat. Kebenaran pasti terbentang jua.
            Selepas menukar bilik, Sean meninggalkan Indah di bilik keseorangan. Dipekakkan sahaja telinga mendengar bebelan Indah. Dia tak pernah cakap pun ni trip babymoon. Sean datang Kuching semata – mata untuk bertemu pelanggan. Sean menekan butang lif tingkat bilik Sara.
Ding!Dong!
Ding!Dong!
            Lama Sean berdiri di luar pintu bilik Sara. Loceng bilik Sara ditekan. Dah tidur ke? Ke tak balik lagi? Dah pukul 11 malam ni. Melampau betul. Tak kan nak periksa CCTV lagi. Tadi dah melayang tiga ratus ringgit.
            “Sara.”
            “Sara.”

            Setengah jam Sean berdiri di luar bilik Sara dan akhirnya Sean beredar. Sean singgah di kaunter pendaftaran. Panggilan disambungkan ke bilik Sara tapi tetap tak berangkat. Sama ada Sara tidur atau pun tak balik ke bilik pun lagi. Salah dia juga tak bayar bil telefon Sara, sah – sahlah Sara dah pakai nombor baru. Tak ada makna Sara merajuk sekerat – sekerat. Mesti Sara protes habis – habisan. Kalau tak, tak adanya Sara nak potong rambut pendek macam tu. Hampir Sean tak perasan tapi sekali tengok cara jalan Sara dia dah tahu sah memang anak Saidin. Sean beredar meninggalkan perkarangan Hilton. Lama pula pelanggannya tunggu nanti. Memang kedatangannya ke Kuching untuk bertemu dengan Pengerusi Persatuan Snuker Dan Billiard Bahagian Kuching. Nak membincangkan usahasama dan bekerjasama untuk tournament besar – besaran satu Malaysia yang akan dikelolakan oleh SS.

 

***
           
            “Datang sorang ke?” Que bertanya apabila Hilda, Wanie dan Firash meninggalkan mereka berdua. Pergi cari tandas pun ramai – ramai. Apebende la. Sara malas nak ikut Hilda dan Wanie tadi. Tak tahu pula Firash pun ikut dan meninggalkan Que dengannya.
            “Yap. Mr Boon patut ikut tapi cancel last minute.”
            Lama masing – masing diam tak bersuara.
            “Kenapa awak macam tak pandai sangat nak bergaul dengan Wanie dan Hilda? Segan – segan je saya tengok. Nampak so out of circle.” Que memecah keheningan malam.
            “Mana ada. Awak tak nampak. We did talk a lot.” Sara mempertahankan diri. Pandai pula Que meneka. Memang Sara susah nak buat kawan pun pada hakikatnya.
            “Barbie doll should know how to win every heart in town.” Seperti mana awak menawan hati saya dan kini hati saya dah jatuh tergolek – golek mencari tempat di hati awak. Que menyambung di dalam hati.
            Que pelik melihat pembawaan diri Sara yang nampak canggung. Senyum je. Sepatah Wanie tanya, sepatah juga dijawabnya. Sepatah Hilda tanya sepatah juga dijawabnya tapi cuba kalau dia tengah angin dengan kita, sepatah kita cakap, berpatah – patah dia bangkang. Kalau dengan Mommy dan Daddy di rumah tempoh hari boleh pulak dia mesra alam semacam.
      “Saya Barbie doll? Knows how to win every heart in town?
 Awak gila agaknya Que. Even if I am a Barbie doll, then  if Barbie has so many friends
 why do you have to buy them?”
               Que terdiam. Tengok tu ada je jawapan dia. Memanglah orang yang kumpul Barbie
doll wajib beli Barbie doll banyak – banyak nak buat koleksi. Itu yang dia maksudkan beli
kawan untuk Barbie doll. Petah sangat. Entah hape – hape jawapannya. Que memandang
jauh ke Sungai Sarawak. Sayup – sayup dia nampak orang tengah menjala di pesisir sungai
 di hujung gerai terakhir.
               “Sara jom. Nak tunjuk awak benda best.” Que menyuruh Sara mengekorinya menuju
ke pesisir sungai. Jauh ke hujung juga. Kalau di tengah – tengah Waterfront tadi mana boleh
nak menjala. Orang ramai malam – malam begini.
               Sara melangkah malas. 
               “Saya pun suka menjala. Hobi tu. Semalam baru pergi PD tapi menjala kat lautla
bukan  sungai.”
               “Patutlah tanned semacam.” Sara mencebik. Tak berminat langsung dengan hobi 
Que yang agak kekampungan. Macam tak kena gaya je.
               “One day saya pasti  akan bawak awak.”
               “Eh, tak payahlah. Tak kuasa saya nak ikut.” Sara duduk bersila di batu besar di tepi
sungai.
               Que berdiri di sebelah Sara. Matanya dihala ke tengah sungai. Apalah yang pak cik
dapat alam jala yang tengah ditarik tu. Mesti nak jual di pasar. Kalau dia lainlah menjala
sebab hobi. Memancing dah bosan. Baru jugak sebenarnya dia beralih arah kepada menjala. 
Que ni nama je budak  bandar, anak minah salleh lagi tapi hatinya variasi. Banyak sangat
pengaruh kawan – kawan keliling yang  membentuk jati diri yang berbeza dalam diri seorang
bergelar Que Zafril.
               “Hilda SMS. Dorang nak pergi nearby club. Nak join them?” Que membaca mese
di skrin LG Prada.
               “No lah. Jap lagi balik bilik teruslah.”
               Que beralih duduk bertentangan dengan Sara yang tengah mengelamun. Sara
langsung tak mahu  bersuara. Kalau orang tak mula, memang Sara jadi bisu la jawabnya.
               “Apa yang awak fikir? Macam tengah fikirkan masa depan je gayanya.” Que meneka.
               “Betullah tu tapi bukan masa depan saya. Masa depan kawan saya.”
               “Hmm..menarik. Kenapa masa depan dia, awak pula yang berkerut seribu?”
               “Sebab kisah dia menarik. To make it short, dia kenal mamat ni sejak sekolah
menengah.  Jatuh cinta. Couple. Sampai sekarang. Tak pernah berubah perasaan dia
dekat mamat ni tapi bila mamat ni ajak tunang atau kahwin ke, dia macam teragak – agak.
Pelikkan?” Sara bercerita senafas.
               Apabila menyedari Que tengah memandangnya tajam, rasa nak pukul mulut sendiri 
pun ada.  Cabul pergi buka cerita ni buat apa. Dahlah cerita diri sendiri konon buat versi orang
lain.
            “Sara, boringlah cerita pasal kawan awak ni. Perempuan tu pun blah je lah. Is she a 
7th grader or what? Can’t decide that kind of simple thing. Buat apa nak buang masa lagi.
Once you have doubt, once you hesitate, your heart already gives way for a new love.
Tell her that.” Que membalingkan batu – batu kecil ke dalam Sungai Sarawak.
             Buang karan apa bercerita pasal orang lain. Cerita pasal kita okay jugak Cik Sara ooi.
            “Mana boleh. They were friends since high school. Susahlah nak cakap. She said she loves him but she said she doesn’t feel any excitement upon proposal.”
            “Susah nak faham perempuan ni. Then if your friend serba salah sangat. Cinta tapi tak
sayang. I mean does that kind of emotion really exist? I just don’t believe you girls.”
               “Tak baik cakap macam tu. That guy really likes her.”
               “If you love something and dumb enough to let it go. You didn't deserve it in the
first place. And then just tell her If she love him but doesn’t want to end up married, give
him the option to leave, but never give him a reason to.”
               “Simple je laki fikirkan.” Sara berdiri dan berjalan ke arah Que yang sedang mengutip
batu – batu kecil untuk dibaling ke sungai. Que berdiri di hadapan Sara tiba - tiba. 
Menghalang  Sara daripada membaling batu ke sungai. Sara tergamam. Batu di tangan
digenggam erat.
               “Sibuk pasal orang. Yang awak ni Cik Sara, hari tu awak tak nak terima lamaran saya
jadi kawan kan jadi sekarang saya nak lamar awak jadi girlfriend saya terus. Saya jatuh cinta
pandang pertama. Saya cintakan awak Sara Nabila. Tak kira lah apa jawapan awak sekarang
tapi nanti kalau awak rasa sama dengan apa yang saya rasa, I’ll be waiting. Jom, balik. 
Dah nak  pukul 12 ni.” Senang tembak terus satu das.
               Que berdebar – debar beriringan dengan Sara menuju ke hotel. Terus Sara senyap.
Hahaha...kan sape suruh sibuk hal orang? Sekarang fikir hal sendiri. Que nak tergelak
melihat Sara yang dah macam Barbie doll letak bateri, jalan tegak tak bersuara langsung. 
Firash punya  pasal la ni. Mommy punya pasal jugak. Tak kan nak tarik balik, tengok
 muka Sara pun Que tahu Sara ingat dia tengah bermimpi agaknya.
               “C’mon man. This one makes your heart beat faster right?” Firash menepuk bahu
Que dan berdiri. 
            “Pandailah kau. Aku mana pernah nak serius. Kerja pun tak stabil macam ni. Anak
dara mana nak melekat.”
            “Yang melekat macam lintah kau dah kuis dengan api, yang menjauh macam harimau, 
kau sibuk nak jinakkan. Habis tu bila nak dapat yang macam kucing. Boleh manja – manja.
Boleh jinak – jinak. Boleh peluk – peluk.” Firash berfalsafah tapi buat Que tergelak.
Mahu tak gelak kalau semua perempuan dibandingkan dengan spesis kaki empat.
Ishh...ada ke patut.
               “Aku ingat apa kau selalu cakap Que. Women are like dessert nice but not
necessary. But this one, I can assure you, nice and irresistible.” Firash mengangkat ibu jari.
               Que tergelak. Bukan Sara yang terbayang di ruang mata tapi kelazatan ais krim
Ben & Jerry’s Chocolote Fudge Brownie. Haishh...sah – sah ais krim lagi sedap.
            “And the menu taken so chances to endeavour is zero.” Que menyambung
sambil matanya galak memerhatikan Sara yang sedang ditemuramah oleh Wanie dan Hilda.
            “If you want to get the chances, you got to beat the odds man.” Firash memberi peransang.
           


p/s:
sy x tatau mcm mana alignment lari.
nti sy free adjust blk. Sorry for now.
Happy Monday!

42 comments:

  1. Nampaknya Sean x suka yer dengan datuk kerek bapak si syah tuh...
    Dah tau pun datuk tuh datang nak siasat SS...
    Mmg mcm dah boleh nampak jer SE akan kucar kacirkan hubungan sara ngan sean...

    Sean masih jumpa dengan Que ker, sampai kenal tuh...
    Rasanya macam bertahun2 yang lampau jer diorang berjumpa...

    Yang bencikan indah tuh, bawak2lah bertenang...
    Sean pun x marah indah buat adik dia macam tuh...

    Bagus jugak Que, x nak kawan...
    Terus upgrade jadi GF...

    ~w.t~

    ReplyDelete
  2. Eeee. Rasa bengang pula dgn Sean. Pergi je la tegur Sara tu. Dia dah nampak mcm mana indah layan Sara pun nak wait and see juga ke? Tapikan Kiranya Sean takde la halau Sara terus kan. Cuna Sara je yg merajuk. Yeke? Dah konfius pula -,-

    ReplyDelete
  3. Tq rin...bestnya que dah confess kat Sara ....barulah gentleman. Sean tlglah cepat sedar perangai indah yg tak indah tu geramnya..lps ni mesti byk scene sara dgn que dgn cinta yg baru nak berputik ni & pls Sara cepat ah sedar yg dia memang suka kat que, best..best nak lagi ;)

    ReplyDelete
  4. oyeahhhhh...que straight je..no belok2..mmg menusuk ke hati...mau sara xtido mlm neh hahaha..

    kenape ade statement 'hakikatnye biarlah dia saje yg tau,lmbt laun sara pasti mengertiiiii ya pak'

    u may stay ur speculation now.. ;)

    ReplyDelete
  5. Sean, ye pon kebenaran mmg akn tbentang luas depan mata tapi jangan laa pakai wait n see..ntah dah btanduk daa kucing kat umah n awak still dudok tmangu tggu kebenaran...kena kerja keras ckit nk siasat sape benar sape salah...adek n bini, haa! pilih sndri..hehe

    Que, i love u more!! kompem jeles punye kawan2 Que tu tgk Que mcm ad chemistry kat Sara. Anak VVIP tuu~~~~ hehe..Mesti geng2 tu jatuh tgolek2 klu Sara cakap die ade tido kat umah Que..hahaa
    Que, klu upgrade terus wat bini lagi bgus...Maju setapak dari SE..

    ReplyDelete
  6. Yay, we love you Sean! Jgn jd dungupiang gak mcm ur wife. :P mintak2la Sara terjumpa Sean juga.

    Advance sgtla plak si Que ni. Betul2 potong Que dah ni.

    Hahaha, tapi part yg Awan Dania tu mmg sokong! Byk yg x logik drp yg logik. Heh!

    ReplyDelete
  7. Dear readers,
    Sorry alignment mcm hampeh. End of the day I'll try to correct tat. Ikutkan hati x nk publish dulu hr ni tp I love my readers. Tat's a happy Monday thingy rite!


    w.t
    good point. Sean ada jmpa Que ke lpas lama tak jmpa?
    Hehheeh...kenalah tgu next2 n3 sbb esk punya n3 EPI 15 - ALL ABOUT INDAH
    Harus terus potong queue.



    Syakira
    mmg Sean halau Sara pun tp x sangka Sara langsung x blk. Ayt sy mcm berbelit ke?
    Kna improve ni cara penyampaian. Thanks awak.


    Eeyta
    jgn risau. Sean dh sedar tu. Tgu nak move at the right time and right moment je.
    Sara sedarke? Mcm lagi hangin ada kot.
    Mana dia nk campak SE tu?


    syira destroyer
    Nak bunga2 bagai dh terlambat Syira. Terpaksa beat the odds. Coolio heh :)
    tajam mata ya. Tu ayat nk keep readers punya bontot panas okeh.


    zarah
    hahahha...kelakar, tak kan lah Sean sengal mcm tu kot. Mmg x kan keluar la tanduk kucing even kat Kuching pun.
    Adalah tu strategi Sean. Mesti terbaik punya.


    Hajar
    apakah peminat Awan dania akan banned blog ni. Owh no! Teruskan menonton. Itu hak anda.
    Advance kan?
    Baru QueSara tapi...

    ReplyDelete
  8. Pasti lepas nih Sean agak rajin nak jumpa Que...
    Atau dia paksa jijie jer gi carik Que...
    Selain cuba2 pancing Que join pertandingan tuh...

    Juga jadikan Que jambatan untuk dia tahu keadaan dan perkembangan sara...

    Selamat la saya nih spesis Que, x layan drama2 melayu...
    Jadi x lah kena tipu dengan citer awan dania tu...

    ~w.t~

    ReplyDelete
  9. ohhh. taktak. tp mcm lupa skit. hehe

    ReplyDelete
  10. Like this very much que&sara - expecting que to say it all to Sara
    and now Firash too encourage Que to make d move!
    kesian jugak Sean kena 2nggu sara epan bilek tapi sara pulak yg outing! haishh

    -guest melepak

    ReplyDelete
  11. dear cik puan writer yg cantik tertarik menarik kau memang da bomb.......
    1) yeah hari nie happy sesangat coz abg sean sye ada dialog pnjg, sye suker ok. tepuk tangan kuat2
    2) xmau la marah2 abg sean sye, dia msti ada reason dier sndri kenapa dier bfikiran mcm tu,sara tu adik dia, mestilh dia syg ok. mesti indah muka btalam tu ada auta dia smthg, buat criter sedih khidupan dia ,smpai abg sean sye trjebak n trus jtuh trjeremus dlm pncintaan dorg yg agak tidak suci itu...
    3) abg sean kenapa hari ni cakap yg abg sean dgn indah muka btalam tu saling melengkapi, trguris taw perasaan sye ni, nsib x nagis. tu ayat sentap ok.... xsuker la, lain kali x mau ckp mcm tu lgi ok.....
    4)memang confirm la, kalo bukan nasi kankang indah, mesti abg sean sye kena ubt guna2 dri indah, apasal nk bela sngt wife dia tu smpai adik sndri pun dia dh x pcaya,dia bkn xtahu yg wife dia pn peragai buruk. abg sean ni jgn la buat prgai sngt, nanti xpasal peratus turun,dah la ska ambik jln mudah, ni pun dh ramai org xpuas hati dgn abg sean ish2 kesian abg sean sye..
    5) ok puji blik, sya rsa abg sean ni dah mula sedar ckit tentg brtapa x indahnyer si indah tu, sje nk tgk apa lgi pmainan yg bini dia tu nk buat, nmpak sngt la kejahatan indah mkin lama mkin trserlah. perut mboyot pun still nk buat jahat, kang mati masa bsalin baru tahu.
    6) lega hati sye bila tahu ni bkn trip babymoon, so xder lovey dovey ok. abg sean kena kuat smngt skit, xmau cair kalo indah btalam tu buat aksi guder2 kucing miang..... aishh
    7) que hari ni memang best la, sye suker la gaya pcakapan dia, terus straight, xder pusing2. ala2 mcm hero sye, encik fareez krypton.
    8) sara... sara... sara... agaknye nk kena bgi minum air penerang hati ni, degil jer budak ni..
    9) ya ampun, esok criter si indah tu ker, kena kuatkn mental ni....
    10) abg sean, ni nak pesan ckit, kalo sye yg jdi bini abg sean, mesti sye xbebel mcm pompuan tu... hehehehe, bila abg sean nk curang ni...
    -sekian terima kaseh... thank u-

    ReplyDelete
  12. kelakar yooo Que ... terus tembak satu das melamar sara jd girlfriend!

    Sean ni kn maseh jugak layan Indah smpai pindah suite room isshh makin naik lemak lh Indah!

    -lovelylady

    ReplyDelete
  13. Dear KL,

    -Hoping that Sara akan fikir berjuta222 kali pasal Que tu.
    -And to Sean, please be extra patient pasal Sara
    and please more extra22 careful kat Indah yang tak berapa Indah tu...hati tak elok..
    - To Sara, lupa kan SE...both of you tak ada chemistry laaa...
    - Dah baca entry 13 hari tu, tapi baca kat BB...mana best..kecik ajeee....
    - I'm waiting your next entry...cepat22 yea..



    -kak fadz-

    ReplyDelete
  14. wah... berdebar2 terus que tak konar2 simpang siur! suka2

    hahaha...sempat lg perli drama melayu, mmg pun diorg ni bukan nk siasat habis2an main hentam je..pernah x tgk filem melayu berkisah berlatar belakang negeri di utara tp pelakonnya cakap loghat KL (bukan karya lepak, hihi), pelek tak?

    yeay, tembelang indah meroyan dah terdedah sikit2! sean <3

    ReplyDelete
  15. dear zawani mukhtar.as usual i like ur comments..thumbs us(copy ayat u-tube) mcm kak jazmeen gak..ur comment sgt2 best..

    even xde new entry,komen2 depa neh light up my life..xoxo..

    ReplyDelete
  16. w.t
    Que punya story another next2 n3..cheewah..korg kuat speku, pening sy nk integrate plot.
    hahhha..sy layan yg pelakon harus cantik pandai berlakon & hero hensem pandai berlakon. kalau x harapan...drama sy okay lg tp filem Melayu biasanya mmg mengecewakan. Buang duit je.


    syakira
    No sweat la :)


    guest melepak
    Cool kan Que. Macam tu lah baru hero. X mo stoberi2 nih.
    saja nk buat drama. Nti cter abis cpat kalau dorg jmpa cpat2...tambah konflik ringan2 here & there bg emo bnyk2.



    zawani
    x mo jwb kali ni.
    esk nk jwb sbb esk agaknya awk ada 20 points.
    Tapi sy tujukan lagu penerang hati utk awk.
    (bak sy lah air penerang hati tu)

    Mencinta Mu tenangkan jiwa
    Merindu Mu hatiku selalu
    Hanya diri Mu satu cintaku

    Oh takkan mampu ku jauh dari Mu
    Satu nafas ku harap Kau ada
    Hanya pada Mu Tuhan ku rayu

    Ku akan mencinta Mu
    Selalu merindu Mu seluruh jiwaku
    Kau terangi aku

    Engkau penjaga hatiku
    Pendamping jiwaku
    Cerahkan cintaku
    Cinta yang abadi

    Jangan pernah kau menjauh
    Ku akan mencinta Mu
    Selalu merindu Mu seluruh jiwaku
    Kau terangi aku

    Engkau penjaga hatiku
    Pendamping jiwaku
    Cerahkan cintaku
    Cinta yang abadi

    Ku akan mencinta Mu
    Selalu merindu Mu seluruh jiwaku
    Kau terangi aku

    Engkau penjaga hatiku
    Pendamping jiwaku
    Cerahkan cintaku
    Cinta yang abadi


    lovelady
    tu namanya layan angin. Bg je Indah dok terawang - awang.
    hahha tembak sedas cpat lg dr ptg queue kot.



    Dear kak fadz
    - harus pikir bnyk kali tp jgn smpai tkar keje sudah
    - Sean ada style dia kak. Jgn risau. Skng bg je Sean nmpk dungu dulu. Hero mmg mcm tu.
    - Mana boleh lupa, Sara ni naif x tentu pasal campur bengap pun ada
    - hahhha...cpat2...Insya Allah




    kin
    x boleh konar dah, sbb terlambat. Nti mkn asap jer.
    mcm2 pelik. Tu yg skt hati. Kita Melayu, harus berjiwa Melayu & nk layan drama Melayu tp bab2 minor bg dorg yg bikin potong stim. Hehhe my two cents.
    Adoi ada ke peminat AD tgah kutuk sy nie. Ampun. Tat's quite a personal view + facts.

    ReplyDelete
  17. syira
    I appreciate urs too & all my readers voices. Even they may not shout here but I believe dorg meroyan sorg2 kat dpn lappy, BB, iPhone, tab & FOR WHEREVER U R, WHOEVER U R,
    Appreciate la readers yg shout ni sbb dorg inspire me a lot. Without them my fingers may go slow, my brain may go rusty.
    Dorg pun penat shout every n3, korg take turn la. Errr x paksa pun, sound je...hahahha...Writer meroyan ke nie?
    No - no...

    ReplyDelete
  18. Kat ep satu tuh, sara ingat kat sean bila nampak Cue dan Moto...

    Agaknya selalu gak nih sean dan que jumpa, sebab minat dedua sama jer...

    Cue = Snooker, mesti ada jumpa kat mana2 bilik vvip...
    Moto = Mat rempit, mesti selalu jumpa masa merempit...

    Tuh la agaknya sean kenal jer Que sampai skang nih...

    Mesti best nih kisah sean-indah...
    Biar la sean tarbiah indah baik2 lepas nih, cucikan balik hati dia yang gelap tuh...

    ~w.t~

    ReplyDelete
  19. kenapa harini semua nk meroyan? badi indah kot...

    dear cik puan KL....
    - terima kaseh la tujukn lgu untk insan seperti sye ni, duk trbayang abg sean sye duk nyanyi ni....

    dear syira d yg cantik rupawan
    makaseh yer... ahhaha dah x boleh nk buat apa2, abg sean hero sye dlm cerita ni. mesti kena support habis2. lgipun dalam hati sye ni dah penuh dgn bola2 snooker kaler pink abg sean.... harap maklum.

    ReplyDelete
  20. *does not mind all the alignment chaos –who cares? most important is d new n3!!!! TQVM KL☺

    So excited n aflamed to the max when Sean does not approve SE! Pheeww…

    Hoorayyy …. Que tat is d best n most daring move u did so far trying 2 win Sara’s heart. Well done!
    Feels like to call all my staff to give Que a standing ovation for his effort 2 sheer his own version direct proposal! – but most important Sara’s response later …. Aarghh so impatient to wait for nex n3!

    This is so sweeeet - “sekarang saya nak lamar awak jadi girlfriend saya terus. Saya jatuh cinta pandang pertama. Saya cintakan awak Sara Nabila” ….let’s say good bye 2 SE!
    For sure these cheesy statements will keep Sara awakes all nite long hahaaa…. or she doesn’t bother 2 think of it … oh Sara!

    Hope Sara will take what Que said: “just tell her If she love him but doesn’t want to end up married, give him the option to leave, but never give him a reason to!”

    Okay so Tuan Sazali did come n foolishly labeled SS or specifically both Sara n Sean are carrying an immoral activities!!! Sehol !!!… You look absurd n laughable Tuan Sazali (Phd?)….
    No wonder Sean was so fumed n mad if Sara accepted SE proposal!
    No worry Sean readers out here-more than 120% r bhind u !!!!

    By now Sean do realize there is something fishy about Indah – yeah the truth wil b revealed sooner or later –
    its ok we’ll b waiting patiently – as long tat Indah will not do smthing heedless 2 Sara!

    Tat’s it d family-bonding between Sara n Sean is oweys there – no matter what either Sean or Sara can sense it!
    Sean x kira nk rasuah budak security tengok CCTV jaz 2 look for Sara n 2 enusre d guy is NOT SE!– out of d blue Indah was caught red-handed! – haaa Indah awak tengok le ALLAH tu ‘adil kan?
    So u jaz wait d day for u 2 fall apart….. *n there is cik Zawani lovingly waiting for Sean … •♥•.¸¸.•♥•

    ~جزمين @ ملور ~
    p/s lucky fasting 2day else nk habis2an kutuk Indah!

    ReplyDelete
  21. yeay!!! sean x suka bpk shah..aka shah jgak.. hehehe..

    yeay 2nd time!! sara mcm sdr yg dia x bapa suka shah dah..

    yeay 3rd time!!! que!!! anda memang terbaik.. hehehe.. comel dalam nakal...*i'm melting*

    yeay 4th time!!!! sean ni kira hebat jugak la..taw ja kan apa jd dgn indah..okeyh sean..kita tunggu ja!!

    yeay 5th time!!!!!!! tetiba terasa next episode mesti daebak..

    ;) LOLs

    ReplyDelete
  22. uuwaaaaa windu sama cikpuan KL, lame betol x shout kat sini...sgt super duper bz ngan life & unexpected occurs....
    Back to da story glory mory hehehe...Hmmm Sean dah tau ape yg berlaku antara Indah dan Sara, then it was good, just wait & see huhuhu wat gonna happen next... for Que sila berusaha dgn gegeh...ok BYE ^_^

    ReplyDelete
  23. Sweet giler Que spontan je propose kat sara to be his girlfriend -
    nape x cakap terus nanti blk KL (Kulala Lumpur ok) - nk hantar rombongan meminang???? Mau terus habis bateri barbie doll!


    ha Indah tau le awak nanti - sifat bodoh awak akan makan diri awak! Sean xkan brada di smping mu!

    -!uglybetty malaya!

    ReplyDelete
  24. p/s kak jazmeen..mcm best ayat jawi..kbye :)

    ReplyDelete
  25. tetiba rasa nak bagi SE lagu ni. You are so yesterday! *evil laugh*

    oh, I am waiting what will Nina reply to Que. Agak2 Que kena baling ngan ipanema tu ke? hahaha.

    ReplyDelete
  26. memula.. i loike zawani's comment!

    Que~bagus prestasi hr ni.. terus sedas no kona2..
    setuju ngan que kalo kita sayang org tu xkan nak wt die sedey..ihiks!

    sara~ mcm da nak tejatuh ati kat que jer.. sedar2la dik oiii..kan que org yg boleh buat sara tersenyum wlpn dlm skt ati + benci? xpaham2 lagi kah..haishh..nti blk bilik ingat balik apa que ckp pasai kesah chenta "kwn awak" tu yer..

    indah si perompak(sound nice)~ pdn muka kan da nampak perangai sebenar engkau.. xsabo nak tgu tyme dia ni kna bambu ngan sean..

    sean~ entah nak kata bijak @ bengong (sorry zawani)"mereka saling melengkapi, hakikatnya biarlah dia sendiri yang tahu" ade yg xkna la ni dlm hubungan dorang.. asal mcm cinta sgt skrg da x lalu?? (speku lg)
    da nampak indah cmtu da tau indah 2x5 pon xkata pe g..kalo da pecah tembelang nti stil nak suro sara mtk maaf kat indah ke.. hope u've the best strategy on it k..

    suka ayat que ni " ajak kawan pun xnak, jual mahal tapi nak suro nyanyi2" ahaks! amek setepek ngko sara nabila saidin!

    sorri kalo merapu.. ngeee~~

    ReplyDelete
  27. w.t
    apesal awk tetiba mood baik dgn Indah ni? X mo yg hardcore2 ke?


    zawani
    hahha...kalau badi Indah jwbnya hari2 org meroyan kat sini. Hari mood melting + skt ati Indah dgn dungupiang & Sean lembap + blogspot ayam = i knw korg x feel dgn kehuru -haraan n3 kali ni. Tu yg meroyan sume.


    Jazmeen
    Welcome. XOXO!!!
    Wah so excited aah Sean didn't approve but must SE next strategy. Any man would fight 4 their love. Will he?

    Dr I'd met ppl who pandang rendah dgn ank yatim. It is my own xp & the person who did kinda Dr jgak. Mayb they think w/o parent, she will not be raised properly or just some silly mind. *Sigh.

    Sean back up makk kau ramainya & i think the character quite successfully dveloped sbb msg2 ada fan lain2. I bet SE pun ada fan ni yg dok pikir apa dosa Se tu korg anti sgt hah?Erk..

    rasanya Sara satu malam fikir on the option to make SE leave rather than thinking of Que. Tuh konfirm dh org tgu.

    Hahha..I was like, hmm how should Sara react, over the sky rejection? over the rainbow feeling & melting or keep it silent & cool.

    Sean pun clever, tau jgak bini yg buat hal. Thanx for Sara who taught Sean the importance of CCTV at the 1st plc (equipped SS with).

    Er..dosake kutuk org yg x wujud neh?Masuk buku kiri jgak ke?
    Wishing u a good Iftar.


    Miss Kira
    suke yg 3rd *i'm melting too..sukee
    nk tambah yeay 6th!!! Of course igauan ngeri tu.



    TLC
    biasalah. Normal life full with ups & downs.
    Hope sume dh settle ehh, karang nk feeling lebih2 pon x dapet noh.
    Time kasih ats dorongan akak, Que cakap..ok BYE


    !uglybettymalaya!
    Balik KL (amboi siap braket uuu) nti sy msk pinang awk jawabnya Que kena campak dlm Sg Sarawak pastu msk jala pak cik tu.
    Owh ya ke Sean x kan? Eh konfiden tue :p


    syira
    Jazmeen, i loikke it too. kbye :)


    Hajar
    Lagu best tu bg kat SE.
    Pity him la tp hujan2 lepak kat sini & layan lagu ni mmg terbaek la Hajar. Thanx mem!(erk mcm tujukan utk sy la plak)
    But u r not my yesterday oke :)
    Serious feeling neh.

    ReplyDelete
  28. mizz acu
    zawani awk x leh layan. Dia ni die hard fan Sean. Kalau tiba2 sy buat Sean mati eksiden tobat dia pulaukan blog ni.

    Que tembak sedas bg gempak sikit. Baru Sara Nabila terdiam tak terkata. Hishh banyakla 'kwn punya cerita chenta'. Kan dh kena.

    Mcm best campur pedih ulu ati sikit2 kan ayat mereka saling melengkapi tu...Aiii ayt mahal Sean-Indah tu.

    time korg kna mambu tu kot karang korg pun kelu x terkata x pun Sean halau je trus. Hehhee...*writer speku lagi.

    ajk kawan x nk, jual mahal, kn sy dah beli sekarang tapi pakai credit card. Beli dulu bayar kemudian. Cakap i love u dulu, balasan kemudian. Ganbatte Que!
    Ahaks...
    (boleh merapu bnyk2 lagi,mampu layan lg neh)

    ReplyDelete
  29. erkss.. KL, bukan pedih ulu ati sikit2 dah nii.. tertusuk jantung ati limpa sume bila baca ayat tu.. owhhh..excuse me, nak p muntah....

    ReplyDelete
  30. Shira - welcome!
    Hajar - nape Nina yg kena reply to Que? .... still cannot get over nina arluna? ...... kemon kesian le my Sara! QueSara okay!

    ~جزمين @ ملور~

    ReplyDelete
  31. KL jangan kejam dengan indah yer...
    Dia pun nak bahagia jugak akhirnya...
    Sental dia skit2 dah lar sampai bersih...

    Sebab dia lar Que dapat jumpa sara...
    Kira dia mmg paling banyak membantu...
    Sara pun mesti x marah kat indah lagi lepas nih...
    Apalah 100K yang indah ambik tuh, sedangkan dia dapat bapak paus yang lagi banyak lemak...

    ~w.t~

    ReplyDelete
  32. helloooo my lovely sweet couple ♡quesara♡quesara♡quesara♡
    bagus le tu SE punyer papa g jumpe Sean - otomatik lh SE kena reject!


    -ImaN ar-RahmaAn

    ReplyDelete
  33. erk, ha'ahla. cemana leh timbul Nina nih? adoi. mamaila tu masa taip tadi. haha. thanks Jazmeen.

    oh, lagu tu? thanks to my bestie. dia yg sibuk promote masa hati saya tgh luka berdarah. ceh, ayat takleh blah sungguh. haha.

    ReplyDelete
  34. Ader g..
    Tn sazali tu talam bermuka2 kah..hr tu anak dia citer baek punya papa dia jatuh ati kat ss.. Ni p jmpe sean pesal plak.. Ni mst maen wayang ngan anak dia c se tu..poor se!
    Ai rs sian gak kt se ni tp sbb papa nya membencikan so ngn anak dia skali ai suke..
    To sean~psl sara+se tu..dun wori knfm indah akan dajalkan..ngeee~

    ReplyDelete
  35. I like ur blog, the comments and the answers of the comments. Just can`t take the eyes from here...hehehe...caiyoook KL...

    ReplyDelete
  36. mizz acu
    hahha..smpat xcuse nk pi muntah tu. x leh blah.


    Jazmeen
    lol!


    w.t
    skang tgah tumpukan kekejaman Indha dulu. Part kita kejam dgn Indah blakang kira...hahaha


    ImAn
    masalahnya yg reject Sean bkn Sara...hahahha
    My QueSara too.


    Hajar
    lagu zaman duan keladi rupanya. Patutlaa menusuk ke kalbu betul.
    mlm Jumaat ke igt Nina ni...hahhaa


    mizz acu
    tambah2...ayt last pasal Sara tu, confirm Indah dajalkan? oitt kejam tu.


    Anonymous
    hahhaha..nampaknya awk terjebak jgak dgn speku2 yg dilontarkan di komen box. Mmg x boleh blah, kalau dh start mmg ketagih dorg emo.
    Glad awk pun dh ketagih (in a gud way)

    ReplyDelete
  37. pergh. gila betul penangan KL.
    semua komen panjang2.
    kalau gabung rasanya dah boleh buat 1 cerpen.
    ekekekeee.

    ni namanya, penulis kegemaran ramai.
    =)

    ReplyDelete
  38. hahaha...exactly zatie..dorg suka meroyan kat sini :p

    ReplyDelete
  39. ahahhahaha...lamar jadi girlfriend 2...tp asal x lamar jadi bini terus baru kejung si sara 2...terus bukan jadi barbie doll pakai bateri dah hahahha

    ReplyDelete
  40. I believe this is one of the so much important info for me.
    And i'm glad reading your article. But should statement on some general things, The site style is wonderful, the articles is truly nice : D. Excellent job, cheers
    Feel free to surf my page - youtube.com

    ReplyDelete
  41. These are actually fantastic ideas in concerning blogging.
    You have touched some good things here. Any way keep up wrinting.
    Stop by my blog post ; how to get rid of acne fast

    ReplyDelete
  42. Thank you a bunch for sharing this with all of us you really recognize what you're talking approximately! Bookmarked. Kindly also talk over with my website =). We may have a hyperlink trade arrangement among us
    my page :: make money online

    ReplyDelete