Tuesday, 29 May 2012

Untuk Semua Dosaku (USD) Bab 13



Nota cinta: 12.12.12 Some parts have been removed. Sorry :(


            “THE Verve, Bittersweet Symphony? Yippie!”
            Lisa menepuk tangan juga tanda memberi sokongan. Tadi langkahnya terkaku sekejap, risau kot Azri nyanyi lagu gaya true-blue-i-love-you-stupid. Malu kat segenap masyarakat yang tengah ralit berhibur di Alte Galerie ni. Lisa naik penat bersorak dan cuci mata melihat room matenya tengah melalak di pentas. Dia pun siap nyanyi sekali. Siap terkinja – kinja sekali tangannya menghayati lagu ini bersama pengunjung yang lain.
            Penampilan Azri malam ni teramatlah istimewa di mata Lisa. Matanya tak lepas menghayati setiap pergerakan Azri di pentas. Bib Front Tuxedo Shirt yang tadi kemas kini nampak santai apabila dua butang teratas dibuka dan dibiarkan tanpa tuck in. Dipadankan dengan jeans okay bukan seluar skema di ballroom tadi. Superb!     
            Lisa memandang segenap penjuru Alte Galerie. Walau pun kebanyakan pengunjung ialah penduduk tempatan yang sememangnya hanya mengagungkan bahasa German mereka sendiri tetapi masuk bab lagu, haruslah universal. Rata – rata pengunjung pula ialah golongan muda, sekali imbas Lisa boleh agak kebanyakannya ialah pelajar – pelajar di universiti yang banyak berdekatan dengan Alte Galerie termasuklah TUM main campus. Agaknya ini sebab utama Azri suka layan diri di sini. Masuk pun percuma. Mata Lisa kembali ke pentas apabila pengunjung bertepuk tangan dengan gemuruh. Rupa – rupanya Azri menyanyikan beberapa ayat dalam bahasa German. Pandai pula dia menambat hati semua pengunjung. Apa kau ingat Azri nyanyi untuk kau, kau ingat kau special Lisa? Please lah. Lisa tetap tersenyum sambil mengangkat ibu jari kanan kepada Azri. Thumbs up man!

No change, I can't change
I can't change, I can't change
But I'm here in my mind
I am here in my mind
Von einem Tag zum anderen
bin ich eine Million verschiedene Personen
(But I'm a million different people
from one day to the next)
Ich kann nicht ändern, wer ich bin
(I can't change my mind)

            “Wow!” Lisa menepuk bahu Azri yang berdiri di sebelah.
            “Sorry, I can’t sing love song.” Azri mengangkat kedua – dua belah tangan tanda menyerah diri.
            Lisa tergelak.
            “Glad to hear that.” Balas Lisa gembira. Betul – betul bergembira di tengah keriuhan pengunjung yang sedang rancak berparti.
            “Tak order lagi?” Azri melihat meja yang kosong.
            “Tak, seronok sangat layan diri. Macam hari ni pertama kali saya kat sini that I totally enjoy myself.” Lisa membuat pengakuan.
            “Really? I’ll make sure you really enjoy tonight then. Let’s move to that table.” Azri memaut pinggang Lisa dan mereka beriringan ke meja bar di hujung pentas. Tak sesesak ruang tengah yang mereka lepak sebentar tadi.
            Azri membuat pesanan tapi sempat bertanya kegemaran Lisa.
            “Longdrink or shot?”
            “Shot please.”
            “Shot fur jeden einen.” Azri membuat pesanan. Shot untuk setiap orang.
            Dia pun sama, kalau kat kelab nak kena layan longdrink dengan kawan – kawan bolehlah, lepak lama – lama. Dah agak Lisa ni stok taram segala benda. Baguslah sekepala. Senang sikit. Dia pun bukan baik sampai nak kena letak syarat cari pasangan yang baik. Menyampah dengar ada setengah kawan lelakinya yang perangai macam anak Firaun tapi berlagak nak kahwin dengan ustazah tapi rupa macam model. Common, wake up!
            Bar tender menghulurkan dua gelas shot.
            “Tipu kan.” Lisa bersuara. Orang pesan shot, dia langsung tak cakap apa. Tak pun pelawa suruh pesan beer.
            “Apa?” Azri blur. Apa hal tiba – tiba serang orang menipu ni.
            “This is not the best house beer in Munich.”
            Azri tergelak besar. Terserlah giginya yang putih walau pun kuat merokok dan sexy-smart-beard yang menghiasi wajahnya memberi imej yang sukar untuk masa Lisa menoleh ke arah lain.
            “Lisa.....Lisa.”
            “Ya Tuan Syed.”
            “Everybody claims that beer is better in Germany, but it's not really true. Sebenarnya semua restoran atau kelab atau pub are in the pocket of some brewery and may only serve one type of beer here. Kalau awak pergi US, biasanya kita ada pilihan sampai 10 hingga 20 jenis beer. Even in Malaysia, we have so many choices so don’t be so naive. Here it is correct to say it is special if you want to taste the local brew then you can compare. I don’t like beer that much anyway.” Azri meletakkan tangan kirinya ke bahu Lisa. Tangan kanan meneguk shot.
            Lisa memasamkan muka. Tak boleh ingat gaya Azri bercakap mengenai beer paling bagus kononnya di Alte Galerie. Sempoi, macam ya-ya-je betul. Pada hal langsung tak betul. Kena tipu hidup – hidup dengan jejaka bertuah ni. Lisa geram.
“Excuse me.” Azri meninggalkan Lisa sebentar.
            Lisa buat tak tahu. Matanya tertancap pada skrin TV yang digantung di atas siling bar. Walau pun tanpa suara kerana hanya alunan muzik yang berkumandang di seluruh pelusuk kelab tapi dia layan sahaja siaran langsung tennis.  Lagu – lagu yang dipilih oleh DJ memang menarik. Semua jenis lagu pop, rock, soul, black beat, hip hop dan macam – macam lagi. Memang sesuai untuk dijadikan tempat melepak pelajar.
            “Sorry.” Azri kembali duduk di sebelah Lisa. Tangannya didaratkan kembali di bahu Lisa.
            “Hallo Leute! Dieses Lied widme ich Nur Lisa.”
Suara DJ yang berkumandang membuat mata Lisa berkalih ke arah Azri. Tak akan ada manusia lain di sini yang ada nama Nur Lisa selain dia. Lagu yang sedang berkumandang sekarang untuk dia.
            “For you.”
            “Thanks.”
            Orang tujukan, dia dengar je lah. Lagu Beattles yang dinyanyikan dalam bahasa German. Masa ni dia sangat – sangatlah memuji Azri. Lain sangat gaya dia menambat hati. Lagu yang dipilihnya semua taklah jiwang karat lapuk kena telan zaman.
            “Best lagu ni?” Tanya Azri dan memandang Lisa di sebelah.
            “Best.”
            “So, what do you say?”
            “I don’t understand what the song is all about. I know it’s The Beatles. Only that.”
            Azri mengeluh. Blur tak ingat jawapan Lisa.
“Let me ask them to play this song again and please listen with your heart.” Arah Azri dan beredar.
In deinen armen bin ich glucklich und froh
Das war noch nie bei einer anderen
Einmal so
Einmal so
Einmal so
And when I touch you I feel happy, inside
            It's such a feeling
            That my love
            I can't hide
            I can't hide
            I can't hide

        



39 comments:

  1. aaaaa..... hanyut seketika... really don't know how to say... huhu

    ReplyDelete
  2. oh my, dh dpt jwpn! *facepalm* nampak sgt otak tepu dgn kerja mggu nih. lol

    Ngek la damia ni. nak buat hal pun tak reti cari port lain ke? dah sah-sahla family SA ada kat situ. sesia je kantoi bongok (lama x guna phrase ni) dengan Azra.

    Ha, part yg kata lelaki perangai mcm firaun tp nk cari pasangan hidup yg baik tu memang realiti kan? jahat cemana pun nak cari stok baik untuk buat bini. haish, ramai betul manusia yg tak reti ukur baju kat badan sendiri skrg nih. Duhhh!

    ReplyDelete
  3. warhh..romatik giler...bice sgt2..

    ReplyDelete
  4. hajar
    say nothing & enjoy :))

    Hajar
    Words sy zmn muda gak tu ngokngek, bongok but dh besar cam segan nak guna . Kah200x.pandai je awk korek kenangan lama2 ni.
    Haishh silalah ukur baju di badan sdiri, menyusahkan kaum wanita, kalau yg dpt firaun kaya x pe gak, kesian kat wanita yg dpt firaun miskin tu..mmg x leh budget ala2 novel punya life lah kan :p wahhh emo..maklumlah lapar ni :)

    Anonymous
    Bingo

    didies
    hohoho..,jgn lupa turun bumi balik yea

    ReplyDelete
  5. azri mmg romantik...
    nice..

    ReplyDelete
  6. wohaaaaa
    jatuh golek2 dah kat azri ni..

    ReplyDelete
  7. epy elina
    romantik? hahhaha untunglah Lisa


    zatie
    wohaaaa...bergolek - golek eh..hujan pulak tu kat sini..mmg feeling lah.

    ReplyDelete
  8. Bisalah tu bila berdua mesti ada yang ketiga kan????...
    kantoi dengan adik sendiri..... hahaha...

    ReplyDelete
  9. KL dearest,

    :) :) :) saya suka!

    ReplyDelete
  10. finally, terlentok jugak NL ni dalam dakapan SASG ya.. adeeeh.. suka cara SASG meluahkan rasa sayang tu pd NL... x lah kejiwangan sangat tapi terkandung jutaan keromantikan di situ.. (jahanam bahasa.. hahaha.. ni bhsa melayu ala2 german... kah kah kah)agk2 nk bawak pi jumpa sape ya? hehe

    palig suka part aspirin tuh.. sungguh x sanggup nak eja bahagian satu lagi.. mmg kadang2 ungkapan i love u tu macam mudah, x susah nak sebut.. tp berat maknanya.. kalaulah owg sedar, I LOVE U tu adalah satu tanggungjawab, mampu ke owg nak ckp ya? hehe

    marvelous entry kak rin... makin x sbar nak tahu yang akan2 datang... #$%^&* mlm ni mimpikan SASG n NL pulak lah.. hahaha

    ReplyDelete
  11. Aahhahahhaa... Gile la depa nih!!.. Tp sgt sweet.
    So dah official couple le nih.. Hihihihi tahniah yer..jgn terlebih nakal lak Tuan syed Jr.

    Tahniah kak rin..walau cite ni agak 'underground' still akak selitkan pengajaran dlm cite.
    Thanks for the superb story ^___^

    ReplyDelete
  12. Uwaaaaaa melted! melted! melted! and melted! again Aaaaaaa moment yang sangat Gojes! Happy Yippie... ^_^

    Rin, want more..more and more :-)

    ReplyDelete
  13. jap2,scene this this this -___-" azra nmpk ke x??

    scene this3x tu letak blkg dulu...ohh my,the way SA ajak NL brchenta tuh alahai,shooo shweeettt ;D

    setuju hajar,ukurlah baju di badan sndri.

    ReplyDelete
  14. Tq...rin tak sabar nak tahu why lisa suddenly berubah....and life Lisa & Azri lps kahwin....:)

    ReplyDelete
  15. sue
    oh pengacau tu standard...malu je kat adik.


    Yattie
    awak dearest
    tq oke :)


    nur ezzah maisarah
    eeiiii...penulis mmg suka merosakkan bahasa & ckp benda yg bilogically incorrect....denyut rindu? jantung berlari? what the heck? kekadang lpas tulis pastu baca blk my writing as per my profession, I feel vomiting!!
    Hahhaa...kena tdo awallah, bg dia msk dlm mimpi lama - lama sket.


    Ayu dzulkarnanin
    Underground kau...hahhaha tp btulla tu..haipp realiti pon bnyk ni . Tak yah Pasing, KL pon bersepah ni...err ke x?
    Welcome


    TLC
    yippie...uhhh more n more to come! Tgu tauuu.


    syira
    hahha ala kalau nmpk pun apa salahnya, sah2 lebih kurang sekapal tu, eh ya ke? syira2...melting la tue :)


    Bulanhijau
    yes, why not?
    :D

    Eeyta
    w'come. hahaha request awk ni trus lompat straight to the point I like :)

    ReplyDelete
  16. azra skodeng si Abang! ... now tau & nampak tabiat Damia!
    Dasar lh Damia! but ... apa beza with Nur Lisa?
    haahh ... seronok je tuan syed menegok!

    -guest melepak

    ReplyDelete
  17. Rin!apa makna Ja..yg Lisa jwb tuh..
    will you go with me..
    so sweet la cara Azri make it official
    2x tuh tuju lagu..
    Azra si spy kan yg dtg..sib baik dia nampak aksi Damia
    Well..what else to say..MELTING!!
    no change..i cant change..
    Wah..terasa semangat ni nk follow..BUT x nk paksa Rin hari2 upload..sbb i nk entry u yg bergaya ..lambat x per janji i meroyan!!

    ReplyDelete
  18. guest melepak
    hai..biasanya awk drop komen mcm late evening sket kan...wah masa pon sy dh terbiasa..hahaha...x der beza pon, nti kna tgu la komen si Azra tuh. Sah dorg ni mmg layak nk kna humban dlm lautan dlm..sume saja je :p


    Sal
    Ja tu yes, ya!!!
    erkk mcm sy x translate eh before *jgn nk expect org igt duh!
    Sorry Sal!!!
    n3 tak tentu Sal but harap konsisten...doakan :))

    ReplyDelete
  19. Ja..warum nicht?
    Yes..why not?
    Got it..tq Rin..hope can hear a few words in german, amik feel,nnt nk gugel hehe

    ReplyDelete
  20. mata bling2 kejap baca n3 ni haha..
    damia dah terkantoi..tu laa..kan azra dah nmpk..
    lelaki sama saja..tang enjoy mmg no 1.tapi part cari bini nak juga yg stok ustazah.habis,anak orang yg da lunyai tu kena tggal bubye macam tu saja..nasiblah..sndiri tak mahu jaga..payah nak ckp salah siapa.syaitan juga yg bersorak bila dah hanyut kan..
    kl..terbaiklah.gaya santai yg sntiasa mnjadi peringatan.
    good job!teruskan..hehe

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum...

    KL...

    SUKA...SUKA..SUKA..
    MISS U MUCHOOOO.....

    sayang selalu..Mrs Jijie.. :)

    ReplyDelete
  22. Sal
    German x boleh gugel sbb dia ada grammar sdiri. Bolehla as a referrence but once u gugel, nti ada salah guna, lain kalau girl ckp kat boy, boy ckp kat girl..hahaha


    Kk Zen
    hahha bab Firaun tu jgak yg catch eyes kan tp x jgaklah, sy tgk kwn laki yg cam konon hebat, handsome, kaya, nakal mmg dpt wifey yg sepadan pon...hahaha...
    eh tang bling2 tu tang mana? ke the whole lines bling2 n melting2?
    hahaha...

    ReplyDelete
  23. Nina
    hellllooo...igt tak de, dorg ckp Nina sibuk, ada guest ya kat rumah?
    miss uuuu toooo

    ReplyDelete
  24. senyum2 sambil tepuk2 tangan ;) as usual rin, only one word to describe...AWESOME ;) sampai sengih2 sendiri, siap second round lagi babe!
    USD ni buat sa rasa nak melencong ke munich pulak untuk winter break. rinnnnn, haru biru! ;)
    jahiliahnya zaman lisa dulu. dosa pahala dia tak bezakan. tapi salute ngan lisa, berubah jugak satu hari nanti ;)
    love u babe!

    ReplyDelete
  25. sengih lebar nampak gigi... :D

    gilalah azri dgn lisa nie main aci redah je peluk..well, tapi tu masa jahiliah... sebab tu agaknya azri x selesa dgn lisa yang baru.. lisa yg sopan, lisa yg baik, lisa yg jaga pergaulan... tapi lisa still awesome... :)

    ReplyDelete
  26. jahil sgt budak dua orang neh!
    tuh bersorak le geng syaitan huh NL & SA..

    but ur n3 alwayas the BEST KL !

    ReplyDelete
  27. as usual ur entry selalu buat kita melayang-layang sampai ke jerman...solute dgn u rin...mana dpt idea yg superb mcm ni???
    i'm melting with SA mmg ployboy kelas 1 hahaha...

    ReplyDelete
  28. mmm.....suka sgt2....

    ReplyDelete
  29. Hmmmm speechless bila bc n3 ni hihihi. Smakin mncair ngn SA dlm otak senget dia tp bab romantik x mnahan kih kih. X bputus asa utk ngorat lisa hahaha. Sapakah 'insan 'kat pjuru tu ye. Sharifah azra or kebar...x sbrnya tgu sambungan.

    ReplyDelete
  30. haishhh..notti budak dua org nih!!! siap terangkat kaki sebelah yg xtahan!! ekekekeke..
    kiranya ni azri jatuh chenta xhengat la ngan lisa nih.. herm..xsabo nak tau apa yg menyebabkan lisa berubah..
    n damia.. mmg bengong xingat laaa.. nasib kantoi ngan azra.. cer kantoi ngan mommy azri?? hehehe.. br la beshhh!! mesti jd drama kat situ :p

    ReplyDelete
  31. As-salam & Hai dear KL,

    Azri is a typical type of man who gives reasons never to say okay I’m wrong or right …!
    Giving wrong infos yet denying it is wrong but reasons always on hands ….!Pretty obvious! *eh is my perception of azri correct???

    Tat’s it … agreed to coupling hence carried away to “the bring me to the moon” – a victory for the ‘syaitaan’ successfully dragging unmarried couple joined their path to the Hellfire !!! …

    Advantage for Azri coz he knows how to read Lisa’s spontaneous respond - she is "turned on”.. : typical description of a girl with one leg raised-up!
    *hehee …. historically this kind of reaction was back in the 1930’s where film directors used this instead of showing the actual kiss which was a sort of taboo – n later copied for cars’ commercial advertisement!

    I take my hat-off = really salute you KL … despite the sweetness of this affection fr Azri to Lisa, you highlight tat such reaction fr both of them is no way a satisfaction! Readers reaction of being “the melting, the cair, the romantica de armour, the hati golek2, the melayang-layang = dan tangisan malaikat yang gagal mencatat sebarang pahala di pagi hari yang mencatatkan kekalahan hamba Allah yang tewas kepada godaan dunia sekelian kalinya.
    The message is crystal clear!

    Yeah Hajar & Syira … true true … heheee no wonder skang byk yg pakai baju either trlalu besar or tlalu sempit coz dh x reti ukur baju sendiri kehkehkeh …. If besaq x pe p sempit???

    ReplyDelete
  32. kl, n3 kali ni rasa macam baca M&B zmn k.ju muda2 dulu. esp bab kat club yg SA kiss lisa dan aksi lisa sendiri (tp scene peh tu paham2 je la). wa, zmn dolu2. kl mmg kreatif...thanks. k.ju.

    ReplyDelete
  33. Emy Roberto
    waaa kalau nk pegi tlg belanja sy tiket return plsssss...nk pegi jgak....aaarghhh....
    kalau pergi tlg shoot drama ala2 SA-NL okeh :p
    Lisa the best...berubah dengan tabah :)


    anis farzana
    harus Azri gelabah, kalau dulu selamba main aci redah, tetiba Lisa ala skema2 ayam, baru nak on, potong kan..hishhh Azri nih kna gi klas KAFA blk.


    ImaAn
    ganas smpai syaiton pon senyum2 alahai kat NL-SA ni...


    mag
    melayang2 smpai? wah bgus dh x yah beli tket mahal2...kalau smpai sana do contact me, nti sy suh insider bwk awk jln2..they r gojes ppl!!


    wida
    hai hello :))


    arzalif
    harus kna speechless kalau x mana nk feel kan?
    kat penjuru tu penyibuk je..abaikan dia..hahahha


    mizz acu
    patutnya kantoi dgn Daddy SG trus, baru kai2 kan.
    hehhe bab kaki terangkat jgn kaki mizz acu pon terangkat skali dah la ya...karang haru satu opis nmpk tu :p
    thank u sbb marathon dgn gigihnya USD & siap drop komen kat every chapter even dh tetinggal ketepi.


    Jazmeen
    hahha totally correct, Mr Always Right, siap gelak2 dia tunjuk hero dpan Lisa.haishhh...langsung x nk drop water face.
    Siap review scene 1930 tu, I think how lucky la readers here, baca komen pon dpt info..hishh i salute u jgak!
    kalau I irresponsible writer I bg di awang - awangan smpai x turun2 okay, I'm good at that :p
    hahhaha kut masuk hellfire x kuar2 pon satu jgak kan..derr...

    Bab terlalu sempit pon tkenang jgak zaman jahiliah & bnyk dh bg kt my maid. Lucky she is very small mcm bdk primary je. Kalau main2 dgn Iman sebijik mcm kakak & adik.. seriously I rindu dia???? hahahha penangan kna mop lantai sdiri lol!


    k ju
    M&B hahhaa..zaman muda sy x sgt baca...lpas zmn Enid Blyton sy trus lompat ke koleksi Danielle Steel & Sidney Sheldon. Complete hokey..pastu barulah stok chic lit berlambak mcm skang. Welcome...

    ReplyDelete
  34. Dear KL,

    - wow..apa dah jadi ngan lisa ni...love make people happy..."ja"...aje jawapannya...
    - terbuai sekejap bila baca entry sekali ni...teringat zaman muda dulu..ha..ha..ha..
    - bila azri nak kenalkan lisa ngan mommy ni ?
    - next entry please.........!!!! kalau boleh akak nak hari-hari ada new entry tau....meroyah tahap hagemaru ni...ha..ha..ha..
    - luv u tooo kl....

    -kak fadz-

    ReplyDelete
  35. B-DDD...
    fuhh...slamber rock btl si Azri nih!!abih la Lisa..lunyai la gamaknyee..hahah
    ishhh...Azri perokok tegar?!Lisa,tlg control belahan jiwa awk tuh.ishhh xsnon laaa.. =( ..

    (nasib baik Si Que(Sara) tu x smoke.soo sweeeeetttt. Abg Sean sy,hmmm...nak kena brainwash ni. T,sian kat Nadiff...)

    sufi (",)

    ReplyDelete
  36. nak sebut aspirin in german tu susah! hehehehe!
    rasanya azri nak bawak lisa jumpa azra tu :)

    azra nampak ke apa yang abang dia buat tadi tu? :P

    love you, KL! thanks for the entry! hehehe!

    ReplyDelete