Monday, 9 July 2012

UNTUK SEMUA DOSAKU (USD) EPILOG




            “Hai morning.”
            “Morning.” Lisa membalas tapi pelik terasa. Dia bangun dan bersandar di katil. Menutup mata seketika dan cuba mengingati kisah yang terjadi semalam. Seakan – akan tidak mempercayai senyuman manis yang dihadiahkan oleh suami. Dalam hati terdetik, awalnya bangun. Siap menghadap laptop pagi – pagi dan mood macam orang baru dapat bunga sahaja.
            “Dah Subuh?” Lisa bertanya perlahan. Tak dapat menjangka mood sebenar Azri.
            “Aaa...you go first.” Azri mengelak tapi senyuman manis dihadiahkan untuk si isteri.
            Hampa dengan jawapan Azri tapi tetap juga Lisa melangkah ke bilik air. Pagi – pagi lagi mandi dan dia hampir terjerit kecil apabila jari yang terluka semalam terasa pedih terkena air. Nasib baik cepat – cepat dia menutup mulut. Mana pergi plaster? Malas nak fikir, Lisa membersihkan diri dan mengambil wuduk.
            Usai solat, Lisa tidak membaca Al – Mathurat seperti kebiasaannya. Tak tahan dipandang oleh si suami dan pelik dengan wajah berbezanya pagi ini. Semalam macam naga nak tersembur api tapi pagi ni dah macam kucing Parsi. Lisa merapikan diri di hadapan cermin dan tara.....okay sekarang dia tak tahu nak duduk mana. Duduk katil balik? Pergi duduk sebelah Azri di meja sudut sana dan buat – buat hilang ingatan yang dia kena maki semalam?
            “Yesterday, I’m sorry but it’s really not me. I didn’t drive your car.”
            “Lupakan. Saya dah maafkan.” Azri berdrama. Dia patut cakap dia tahu Lisa tak salah tapi tak kan hero nak cakap macam tu pula.
            “Hey. Come over.” Azri melambaikan tangan memanggil Lisa menghampiri tapi mata masih melekat ke skrin.
            “Apa?” Lisa menapak juga tapi berhenti di sisi dan berdiri.
            Azri menarik lagi sebuah kerusi dan menyuruh Lisa duduk. Skrin laptop disuakan ke arah Lisa.
            “I’m watching this. Verry funny. Verry – very.” Azri beria menyuruh Lisa tengok Youtube yang terpasang di skrin.
            “What?”
            “Beside Just For Laughs, this one beat the rest. Scare Tactics. It is super funny. You can just wipe away your stress by watching this dear. Come closer, watch this.”
            Azri beria memujuk Lisa menonton apabila Lisa hanya memandangnya, bukannya skrin laptop. Dia tahu dari dulu lagi hobi Azri menonton Just For Laughs. Dia pun suka. Sekadar menghiburkan diri sendiri.
            “We need to talk. It doesn’t work this way.”
            “Okay but watch this. Only this, please.” Lisa mengetap bibir tapi diikutnya juga. Kisah seorang lelaki yang di ‘prank’ oleh sahabatnya. Kononnya disuruh menjaga seorang kanak – kanak. Kanak – kanak tersebut sebenarnya hanya berlakon. Kanak – kanak tersebut bercerita yang dia selalu diganggu oleh hantu kakaknya yang telah meninggal dunia. Dan tiap kali dia bercerita, betul – betul ada suara hantu, TV mati dengan sendiri, barang – barang bergerak dengan sendiri dan akhirnya kakaknya yang mati itu betul – betul muncul sehingga lelaki yang sebenarnya di ‘prank’ itu terkejut separuh mati. Lisa hampir tergelak melihat reaksi lelaki tersebut yang ketakutan.
            “Kelakarkan?” Azri tergelak dan menarik tangan Lisa manja. Setelah bertahun – tahun berpisah, ini saat yang mengingatkan mereka kisah zaman remaja di Pasing. Hidup penuh gelak ketawa dan keriangan.


            “Yes. Funny. The look on his face. Oh my!” Dan akhirnya pecah juga ketawa Lisa bersabung dengan ketawa Azri.
            “Lisa.” Tiba – tiba Azri menyebut namanya lembut dan menarik kerusi Lisa supaya duduk berhadapan.
            “Sakit lagi?” Jari Lisa yang terluka dibawa ke ribaan. Dahi Lisa juga diurut perlahan dengan jari – jari lelakinya yang kasar tapi penuh kasih sayang. Sentuhan yang tak pernah berubah. Yang berubah mungkin hanya pada kata – katanya yang tak seiring dengan kata hati.
            Lisa tunduk. “Sikit je.”
            “Okay, good. Sekarang saya ada benda nak bincang.” Tegang suara Azri.
            Cuak juga Lisa dibuatnya.
            “Saya nak beli kereta baru. Lexus tu nak jual. Memang pantang saya orang lain bawak kereta saya.” Azri bersuara dalam nada yang agak marah. Susah dapat adik ipar yang pandai mengambil kesempatan.
            “Orang lain? Siapa?”
            Jadi Azri tahu bukan dia yang Azri tuduh semalam?
            “Nak kereta apa? X3 okay tak? Cool kan? Atau new Volvo? Anything but please German’s car.” Serik bawak Lexus. Tak mencabar langsung.
            “Say sorry.” Lisa berdiri. Dia yakin hal semalam tu dia betul. Dia tahu Azri ego orangnya. Kalau dulu memang Azri pandai memujuk tapi sekarang lain. Pertemuan mereka kembali umpama percantuman dua dunia yang berbeza.
            “I love you.” Azri memandang Lisa. Menentang pandangan Lisa yang tajam.
            
12.11.12 - some parts hv been removed
     
      

22 comments:

  1. KL,
    I love u. Dah la tertekan tunggu Fareen ngan Jasmeen. Now, u tambah seksa lagi tunggu Azri ngan Lisa...SAMPAINYA HATI

    ReplyDelete
  2. alah why why kenapa cpt sgt habis nih...so sad :(

    ReplyDelete
  3. Azri apa salahnya mengaku silap sendiri dan turunkan ego sedikit demi orang yang tersayang..... Insyallah rumahtangga akan lebih bahagia..... MISS LISA yang nampak tenang tapi kalut sikit.... hehehe....

    ReplyDelete
  4. Atty Ismail9/7/12 7:51 pm

    Abis....sedey....

    ReplyDelete
  5. Oh my..sooooooooo sweet.
    Kalau selama ini Lisa sudah cuba cara lembut,berkeras untuk mendekati Azri(walaupun Lisa yang selalu beralah).Mungkin,menjadi Lisa yang dulu..Nakal,seksi dan pengoda mampu menjinakkan 'the bad boy' hehehe..
    Mesti lepas ni bakal rindu Azri n Lisa daa..
    KL..u do such a good n very good job..
    Semua karya KL ada nilai yg tersendiri.Bersifat matang,nakalnya tetap ada.
    Bagi seseorang yg tersasar dari landasan hidupnya,istilah terlambat langsung tiada.
    Kalau kita ikhlas untuk berubah,tiada alasan untuk tidak berubah.
    Semua orang mempunyai peluangnya.Cuma tepuk dada,tanya hati masing-masing.
    Thanks 4 the wonderful story..
    teruskan..

    ReplyDelete
  6. laa...dh abis ke???

    ReplyDelete
  7. Salam Rin... I missed your chap 24 earlier and only read it today before i read this epilogue... Just want to say thank you..thank you for... for cheering me with your writing ... really hope you won't stop writing ...gd luck dear..luv u

    ReplyDelete
  8. okay ... epilogue n3 is detach from previous n3 USD 24 ...surprise dah ! Ingat kena remove hehee ...
    wish Lisa says these words as clear as crystal directly to Azri,

    “I might not be perfect but I’m working on it to get His bless, every day and every single second.”
    but she could only speaks her mind to herself! May b Lisa knows tat keep on repeating of her choice & stand to azri may only trigger azri's egoist & backlash!

    Oh Lisa is still romantic at heart -- may b this approach is the best way to soften the hard-rock heart of Azri. Well Lisa u can apply the theory of chemical weathering hehee ...

    The chemistry between them is still there & this is enhance with the HALAL relationship!

    Flashback to USD 1 --- mmg betul le tu Lisa 3 bulan cuti & enam bulan lepas itu dah siap dapat hasil agaknya! ...

    yeah i remember i quote this phrase in my comment at USD 1 now again to end my comment at USD with the same quote. Harap awak faham why i did it? .... hehhee nk tengok pic azri & Lisa with their baby -- girl or boy??? or both ... lev this kind of ending ! :) or is it too cliché???

    ReplyDelete
  9. ni epilog..at least kak rin bgtau gak ending cite ni kn :)

    ReplyDelete
  10. kak KL....ALL D BEST all d times.....menanti penuh kesabaran ur new baby...hopefully all manuscripts diterima dan dipublish...comment sama je kan....nice story of lisa-azri....:)..all ur story ada isi didalamnya....all about family,friends n relationship....lot of love KL

    ReplyDelete
  11. dah hbis ke..adoi sedih betul..tp yg pasti each of your karya mmg terbaik n sangat best..plg x sabar nk tggu GET.. but truly..always miss lisa and SSB Azri..huhuhu.. banyak perisian yg dapat..thumbs up lah..=)

    ReplyDelete
  12. hahaha....
    sorry alllss
    lambatnya saya reply sbb sy x perasan all the comments msk spam.
    sob3x...nak reply pon x semangat :(

    ReplyDelete
  13. oh my..my..my..

    tak sabar la nak tunggu jadi novel..bile nak publish nih..huhu..
    da hantar dekat mane2 publisher ke KL?

    :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha next year kot Insya Allah....

      Delete
  14. Hi Ms Author !! USD really awesome!!! please keep on writing and share with us...
    USD gona be publish ey? Nex year? cant wait.....definitely will b in my wishlist....
    If USD b published, izzit goin to be exactly the same? I mean form USD 1 to Epilog? even if is YES i still gona buy the book....but if there is expansion of the story...wud b really great...i mean Nur Lisa & Azry life after marriage.....yeahhh definitely Ms author can twist some idea on it...one of it....how Lisa can persuade hubby to find Allah blessing or Nur in Islam....juz my 2 cents....(actually I dun wan USD to be ended too soon...:P)......

    thumbs uppp to ms author

    ReplyDelete
    Replies
    1. I can say...a few more months waiting :D
      So far no changes request by editor & plsss *ur twist expectation scaring me ....the aftr marriage & Azri's finding his blessing way not really bcos of anybody :p

      Delete
    2. hahaha...don be....nway...thx for your reply yah...juz wateva it is...pls continue writing...u one of kind okeyyy...
      btw wat hapen to ARLUNA?? arghhhh i miz the flite...didnt get a chance to read ARLUNA b4...sobb sobb....any by chance that i cud read yr 1st karya ms author? pleaseeeeeee

      Delete
  15. Buat lah novel cerita ni !Sangat besttt!!! xD

    ReplyDelete
  16. salam kakak writer yg osem lagi bergaya,

    oh maiii, this story is really damn awesome,seriously, damn awesome.
    even some part had been removed, it is still awesome. no kidding!

    btw, i just found ur blog recently, *ok sy tertggl train -.-* but u r a good-original writter, looking foward to see this in a printed version, insyaAllah :)

    sincerely, joenyz yg ttgal kereta api bullet X_____X

    ReplyDelete
  17. Oh my...marathon okey i bc...ohsemmmm....i like...i'll make sure i buy it...

    ReplyDelete
  18. already bought n read the novel..nice :)..GOOD JOB!! <3

    ReplyDelete
  19. Hello Kak Rin! I truly adore your writing, very original and informative in it's own way. Sayangnya, I baru terjumpa your blog ni today. I'm not sure whether it is appropriate to ask, but the parts yg have been removed akan ada dlm the hard copy ke?

    Thanks and keep up the good work! Am so excited to read your other novels. :)

    -fn-



    ReplyDelete