Tuesday, 17 July 2012

Pokok Krismas Bergerak (PKB) Prolog & PKB 1







           “Bell, bakal suami kau dah sampai.”
            “Omaigod! Blazer tu. Sini. Hah! Selendang tu pun bak sini. Tolong aku lilit jap.”
            Kiki ternganga.
            “Kau kenapa?”
            “Mommy cakap mamat ni spesis mesjid. Aku kena hypo sikit. Karang habis aku kena titik dengan Daddy.”
            “Kau ni biar betul. Nak tambah lagi siri kahwin paksa kat alam maya ni ke?”
            “Jangan lurus sangatlah. Kitaorang nak pergi bercinta la ni. Aku tak gila lagi nak terus accept proposal Daddy macam tu. All in all aku dah check dia ni pakej baik punya. Bolehla nak bimbing aku ni.”
            Kiki ternganga sekali lagi. Tadi dia ingat Bellina nak keluar dating dengan sepupu sendiri. Nama bapak masing – masing dah gaya adik – beradik. Rupa – rupanya Daddy Bellina besties bakal Daddy in law si Bellina. Haishh! Boleh ke pergi bercinta macam pergi shopping? Dia sengaja singgah di pejabat Bellina alang – alang ada di Putrajaya ni. Sempat dikuli – batakkan oleh Bellina. Nasib baik BFF.
            “Sampai malam ke keluar? Kalau Datuk cari? Kalau Zaqwan cari? Helmi? Ijat? Faiz?”
            “Yada..yada..yada..cakap aku pergi entertain client.”







      

            BELLINA menyorok – nyorok di sebalik tiang di hadapan blok Auditorium. Cepatlah sikit wahai bakal suami. Dia tak nak terserempak dengan sesiapa yang dia kenal sekarang, masa ini, saat ini. Tak sesuwei! Dengan tudung yang dia baru belajar lilit, dengan muka yang berminyak baru lepas berkejar dari blok E6 ke blok Auditorium atau Blok EAD ni. Layan Kiki pun ala kadar sahaja, budak tanya barang bila sampai dia suruh tanya Ros, semua kelam kabut. Oh, what a day!
            Akhirnya kelibat Volvo XC 90 berwarna coklat tua berhenti di hadapan tiang tempat dia menyorok. Tak toleh dalam siapa, dia pandang sahaja plet seperti yang dihafal dalam kepala, Bellina terus membolos masuk.
            “Hai. Cepat jalan.” Bellina menegur nak tak nak dan terus mengarah sambil mata meliar ke luar tingkap.
            “Assalamulaikum. Bellina?” Suara jejaka di tempat pemandu menyedarkannya di alam ‘realiti’.
            Dengar tak orang pagi salam tu! Ustaz point 1.
            Mana pernah keluar dating dengan stok bagi salam bagai. Terus orang yang di ‘date’ tarik dia peluk dan laga – laga pipi adalah.
            “Waalaikumussalam. Yes, Bellina, I mean Bell. You can call me Bell. Minta maaf. I cuak sikit. Ni tempat I cari makan. Segan nanti kalau client nampak.”
            “Oh, okay. I faham.”
            Dia guna I – you? Bell? Oh, aku boleh meneruskan nafas seperti biasa. Ingat nak pakai anna – anta macam dalam drama P Ramlee dah. Tapi kalau dilihatkan dengan penampilan luaran Bellina yang agak moden walau pun ehem, berkedutnya tudung Si Bell ni. Fesyen hijab terbaru ke apa? Fikirannya yang menerawang tak sempat pergi jauh dan terfokus di tudung gadis di sebelah. Okaylah, gaya pakai sopan dan biasa – biasa aje. Tak ada turban pelik – pelik fesyen zaman sekarang yang macam Raja Syaitan Pikor pahlawan Planet Nameck. Kalau Bellina pakai macam tu, sah dia hantar Bellina balik Planet Nameck. Chartered UFO!
            “Darren Umar righto? I mean I tak salah orangkan.” Bellina memegang brooch di leher yang rasa macam nak tercekik sekejap dengan bahasa kasar yang selalu digunakannya terlepas. Maklumlah dunia kerja dia tak se - glam orang nampak dia yang glam. Jadi kalau bahasa yang di bawa dari pejabat, harus kasar sikit.
            “You can call me Umar.”
            Bellina terbatuk. Ustaz point 2.
            “Pardon?”
            Darren tersenyum kambing tapi buat – buat macho. Bellina nampak termenung seketika apabila dia menyebut namanya. Apa ingat nama Darren tu teruk sangat? Memang pun. Dia teruk macam ni pun sebab nama tak berdaulat tu kot. Cuba namanya Umar sekeping je, sah perangai pun senonoh macam nama.
            “Saya minta maaf tapi can I just call you Darren. I mean I have quite a sad history with the name. That Umar name.” Bellina ligat berfikir dalam kepala.
            Apa class bakal laki Bellina nama Umar? Can not go orang putih cakap. Terpaksa buat karangan pendek. Tu nama ex – boyfriend best friend dia. Bla..bla..bla..dan kesimpulannya orang kat sebelah iakan sahaja. Panggil daku Darren katanya. Yes!
            Suasana sunyi seketika. Maklumlah pertemuan pertama, mula dalam kereta. Amatlah gagal. Nak pandang, jeling – jeling pun haus macam ni. Hakis kelopak mata nak bagi markah tengok sipi – sipi. Bellina menjeling ke sebelah. Nak tilik juga muka ‘live’ bakal suami. Bellina buat muka selamba membuka glove compartment di depannya. Nak CD best. Tak sanggup nak dengar bunyi nafas masing – masing. Tekanan dowh!
            “Where are you from? I mean your family?”
            “Kenapa tanya? Sebab konon our Daddy’s are bestie yet we are strangers now on the way to tie a knot?”
            “You are cool Bell. Bijak.”
            Dengan CD yang terbaik dia jumpa di tangan, Bellina pandang keluar tingkap. Dalam hati ‘Tell me things I don’t know’.
            “Still, where are you from? Where do you spend your childhood days?” Darren masih berminat untuk meneruskan sesi - suai kenal. Nak bagi markah saiz badan, muka cun ke tak tak tengok depan – depan lagi. Tengok sipi – sipi dan masa dia nampak Bellina melangkah yakin ke arah kereta tadi, overall not bad. Tinggi, kulit cantik, rupa macam seksi la sekali tengok. Entah walau pun dengan suit lengkap berwarna hitam dan selendang dililit berwarna senada dengan blouse di dalam blazer, wajah Bellina nampak apa orang cakap ‘inviting’. Uhh, susahlah nak cakap setakat sekali tengok. Darren mengeluh dalam hati. Fizikal penting baginya. Amat penting. Ini dia terima cadangan Daddy sebab cukup syarat di kertas yang dia tahu mengenai Bellina. Masuk bab perangai ni yang dia risau. Kot kena ceramah hari – hari longgar lubang telinga nanti.
            “Jannah.”
            Darren terbatuk. Mak ngaii...apa punya jawapan ni. Ustazah point 1.
            “You?”
            “Sure not Jahannam.”
            Bellina terbatuk. Mak ngaii...smash lawan badminton ke ni?
            Dia teringat jawapan tu dalam artikel yang dia baca. Kalau orang tanya awak asal mana, jawapan yang betul bukan nama hospital atau nama negeri tapi jawapan yang betul ialah Jannah atau syurga. Kita datang daripada Adam dan Hawa dan tempat asal mereka ialah Jannah. Okay bahagian ini boleh diaplikasi saat ini untuk memberi markah bonus kepada Bellina yang ‘baru’.
            “Yes true enough. We all came from Adam and Eve  and they were made in Jannah. And that is where we're heading. Jannah is our destination. That is our aim and vision and goal in life.”
            “And to achieve your goal, partly is by marrying me?”
            Tak mampu la Bellina nak jawab soalan cepu mas. Itu tak ada dalam artikel yang dia baca. Lagu Eagles I can’t tell you why berkumandang. Tak sempat CD di tangan Bellina nak disumbat, Darren terlebih dulu dapat membaca. Lagu apa ni ? Tahap jiwa kacau punya lagu. Bellina menarik nafas dalam.
                        “I suppose you love sexy song?” Bellina menukar topik pantas. Maklumlah kat tangan dia ni pun CD Dinah Washington.
            “Why? You love Maher Zain?” Kalau ikut skema memikat dia, jawapannya berbunyi ‘When I’m with you only’. Cair habis segala wanita yang ada di tempat Bellina sekarang tapi dengan setiap jawapan selamba Bellina, aura playboy Darren tak berapa nak keluar. Haish...
            Bellina tersenyum. Malas nak tipu bab ni.
            “Nope. Rock gals rule, I’m on Janis & Amy!”
            “Yes, both dead by drugs. Sounds very rhyme.”
            Terpaksa surrender sebab cakap Darren tu betul. Bellina mula lemas. Hujan makin lebat kat luar. Kereta dan keluar dari Putrajaya. Nak pergi mana ni? Dah rasa macam duduk berdua – duaan la pula. Memanglah berdua dalam kereta tapi tadi cerah, sekarang gelap, sejuk.
            Perfect! Great timing for great lovers. Totally not a great session for I’m Bell-You-Darren-Let’s get married.
            “So why you agreed?”
            “I guess I'm not the waiting kind. I really am not. I'd rather walk and go round the world and if it happens that I come back to the same place, not needing to wait no more then that'll be it. Fate. Qada' and Qadar.”
            Dalam hati Bellina tergelak sakan.
            Did I just mention the words Qada’ dan Qadar? Omaigod!
            Sebetulnya ayat dia tak salah. Dia playgirl ulung. Jalan – jalan, pegang – pegang, hai – hai, bye – bye. Tak pernah ada istilah tu ex – boyfriend Bellina. Tak pernah. Kenapa? Sebab dia malas nak menunggu. Dia benci menanti. Kot terjatuh cinta nanti parah. Dia suka hidup bergembira tanpa sebarang komitmen. Tukar pasangan silih berganti tu dah jadi perkara biasa.
            “Then married?” Darren bersiul tapi cepat – cepat menutup mulut. Biasalah bersiul biasanya menutup tingkah yang cacat.
            Qada’ dan Qadar? Ustazah point 2. Dia mula merasakan sesuatu tentang seseorang yang bernama Bellina.
            “You tengok Grey’s tak?”
            “Meredith tak cun tapi I boleh agaklah you tengok Grey’s sebab Patrick Dempsey.”
            “Oh, please....”
            “So relevant? Nak cakap tu minat you? I so far tak layan series. Sorry so I can dedicate 701 and 711 channels to you.
            “Ishh...merepeklah. Taklah sampai ke situ. Tak stylo nak tanya awak minat apa, apa hobi awak, apa warna kegemaran awak. C’mon.” Bellina tergelak.
            Darren tersenyum.
            She’s different. Indeed!
            “Dalam satu episod tu. Ada cerita pasal couple yang masuk hospital. Dia cerita kat Lexy, adik Meredith. Pasal dah lapan tahun mereka bercinta dan Valentine’s Day yang ke lapan ni, dia harap sangat nak dapat hadiah cincin. So they went to celebrate. Laki tu keluarkan velvet box. The girl kecewa bila buka kotak tu kat dalam is necklace and not a ring.”
            “Bell, panjangnya cerita you.”
            “Please bear with me. This is to justify why I call this fate. I’m not desperate okay if that is what you think.”
            Darren mengangkat bahu dan mendengar dengan setia. Pertama kali mendengar perempuan membebel mengenai cerita kat TV! Bellina memang calon isteri terbaik nampaknya. Kali pertama keluar dia siap nak membebel dah. Sabar aje lah.
            “Perempuan tu lari, merajuk. Laki tu kejar and he was hit and later admitted.  Dalam ambulan, laki tu cakap, awak tak tengok pun lagi rantai tu. Perempuan tu cakap tak payah tengok sebab tu bukan cincin yang dia harapkan. Perempuan tu menyesal. Cerita kat Lexy dia siap ambil gambar cincin dan kongsi bersama kakak – kakaknya to help the boyfriend get a clue that she wanted a ring this Valentine. Lepas tu keadaan lelaki tu makin parah dan dia meraung cakap dia tak nak cincin. Dia cuma nak laki baik dan pulih sahaja.”
            “You jangan nangis pulak Bell.” Darren mengusik.
            “I cried before and I don’t plan to cry on my important date. Don’t worry.”
            Pandangan mereka bersabung buat kali pertama. Beberapa saat sehingga Darren tersedar dan cepat – cepat fokus kepada pemanduan.
            “Okay, then?” Darren menjeling telefon di dashboard yang berkelip. Terang nama Veronica terpampang di skrin. Ish! Masa ni la pula nak telefon. Bellina di sebelah dah jeling semacam. Kalau tak angkat nanti Bellina cakap apa.
            “Darren here.”
            Suara manja di hujung talian mengganggu konsentrasi. Tanya jadi tak dating malam ni. Nak pergi mana. Nak pakai baju apa. Nak sedondon ke tak. Aduh! Sakit kepala la Veronica ni.
            “Okay, your delivery is on time. Don’t worry mam. Yeah..yeah..Oh I think tonight is not possible.”
            Veronica menjerit di hujung talian. Darren berdehem.
            “Okay mam. Sorry but I will make sure you get it right.” Nanti boleh dipujuk dengan bunga dan hadiah. Tak pun ciuman mahal Darren Umar dah cukup nak menutup mulut para gadis yang terkejarkannya. Bellina je yang sibuk berceramah on her first date! Bukan sibuk nak menghargai jejaka di sebelah dia. Cium karang baru tahu.
            “My customer. The shipping wrongly placed. Sorry then what happen to the boyfriend? Dia matike? I guess.” Darren mengerutkan kening untuk memancing mood Bellina bercerita yang terganggu seketika.
            “Yes, he died and the girl was very sad. Later the doctor, Lexy check on his possession and found the necklace mentioned. It was with a heart pendant that opens. So she did open it and inside it were the words 'Will you Marry Me?'"
            “My!” Darren menjawab.
            “Okay so laki tu jahat bagi I. Buat perempuan tu tunggu lapan tahun dan mati masa nak propose? Crazy! Dan perempuan tu on top list of the most idiot woman on earth. Kenapa dia nak tunggu lama macam tu. Itu bercinta macam dari sekolah rendah kot.”
            “Yes, ironic and poetic.” Darren mengiakan sahaja tapi dalam hatinya Tuhan sajalah yang tahu apa yang patut dibuatnya sekarang. Bersedia ke tak ni? Muka Bellina pun tak habis scan lagi tapi nak tak nak dia dah kononnya setuju dengan perancangan perkahwinan ini. Darren memegang dada. Jam mata bulat Oris Divers di tangan kiri menyerlahkan kejantanan dikerling sekilas.
            Now? Like now is the right time? Is this a hint?
            “Bellina, I so agreed with your principal and Daddy couldn’t be wrong. You either want forever or never. If I’m not ready for forever, I don't choose to see you today. Never ever. So Bellina binti Megat Amani, will you marry me?”
            “Darren!”












                

38 comments:

  1. i love christmas coz its holiday :)
    now i super like christmas tree coz happening :)
    waaaa moreee please..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai girl *kan?
      moreee & moreee otw but timing is all about...
      yes & i love the soo green treee...osem!

      Delete
  2. as-salammu'alaikum KL & G Day

    first of all ..... the cover is so beautiful .... cantik yooo ...
    the color is so awesome plus the illustration of Umar & Bell ....
    Darren is kindda type of metrosexual guy out there & Bell rcoky so stylo could be with her sentimental feelings tho' ???? .... a lady tat could melts & attract anyone see her at first sight ... so inviting! ngeee

    overall first n3 .... best and that comedian converse ... between the two ... so so hilarious & spontaneous
    i am gonna fall in love with this couple ...

    I know they are hiding their true color at this moment.... BUT sure they will berGERAK towards the the true path later...
    oh really enjoy this first n3
    and again KL,
    your n3 never failed to integrate infos tat blends so well either thro simple converse or tell a tell description!

    what a sweet way to propose .... the hint is so sweet tooo
    oh i don hv any further words nk komen lagi pepagi neh
    so flabbergasted

    congratulations with this n3 .... best & awesome

    TQVM KL ♥♥♥

    ~ Jazmeen ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam Jazmeen,
      ni komen, tengok tab sambil lilit tudung nak pergi ofis ke?
      Gotcha!

      Nampak Darren yang cool, Bell yang rock kan?

      Welcome :))

      Delete
  3. Love this Pokok Krismis Bergerak!

    ReplyDelete
  4. intro yang amat mengujakan...akan tetap setia menanti tuk PKB yg seterusnya...
    KL owess terbaik..

    TQ & Luv u KL...tuk ceta2 U yang sentiasa membuatkan kitaorg teruja,menanti dan terus sabar menanti n3 yg sterusnya..

    (asal cam skema saaangaaat la ayat aii pepagi cam ni ekk....hihihi )

    >MyHaNeZa<

    ReplyDelete
    Replies
    1. n3 seterusnya mayb lmbt *errr ikut masa yg sentiasa mencemburui saya *sebut gaya Maya Karin plssss :p

      w'come!

      Delete
  5. wow!!! righto *word of the day*

    best!! kelakar.. okies menanti next n3.
    bell memang best!!

    kbai!!!

    tq rin.. mcm biasa takpernah mengecewakan sy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. righto gal!
      u always rocking our FB, thank you *bow2 sket neh

      kbai!!!

      w'come :))

      Delete
  6. My feveret tv show in da house hihihi. Sng je kan si darren ni propose si bell. Sesuai sgt la diorg ni sorg playboy sorg lg playgirl. Anyway cute cover especially love tu haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh mine too, lately je bnyk tertinggal epis. tak smpt nk flw.

      love? love?
      Gigih teka tu, berbaloi tak? muahaha.....

      Delete
  7. Tq..dh tgk episode tue so blh byngkn..huhuhu.nice self introduction;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. prolog mmg dh ltak b4 but u sure u dh baca PKB 1 scrolling down tau...
      nti rugi :p

      Delete
  8. syaithonnnn pikor??

    wahahhahaa igtkn bell je lawak,kak rin pun klakar hahahaa..
    my mum ckp yg turban2 tu mcm kubah brgerak ;)

    p/s sy mcm jtuh chenta dgn watak bell,kuat mmbebel mcm saya!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha saya lawak *kes terjebak bergosip dgn bdk jantan kat opis. Ginilah jadinya. Hbs keluar Syaithhon Pikor bagai.

      awk kuat membebel? tgk muka x pun. ayu2 gitu :))

      Delete
  9. good morning rin ;)...

    how r u babe? first of all, i miss commenting on KL ;)...

    sa senyummmmm memanjang ;) PKB1 awal2 dah buat sa gelak sorg2 ;p seriously funny! mcm lama dah sa x gelak dlm KL ni. entries USD yg akhir2 dlu tu buat sa byk meleleh air mata ;p...

    and this funny n3 reminds me of kuntum renjong punya n3. the part where hanif called her by that kuntum renjong name. hahahaha! *wush wush, enough with USD...

    bell & darren, tgk cover pun sa dah jatuh cinta ;)darren yang coolio and bell yang yo yo whats up girl. looking forward to meet them in PKB2 pulak nanti ;)

    as usual, ur pieces are awesome babe, including this PKB ;) so should i say my christmas tree will remind me of darren & bell? my answer is YES ;)

    selamat menyambut Ramadhan rin and have a blessed week ahead ;) love u and big hug!

    ReplyDelete
    Replies
    1. emy! hai love

      oh PKB ni nk release tension je :p

      & sy akn sentiasa kagum dgn pilihan bahan bacaan awk. You did appreciate multi religious & culture very much!
      Totally osemmm :))

      Delete
  10. Sama-sama kaki klentong.... sama-sama x betul lah ni..... hahaha ....
    sangat menarikkkk...... kak Sue Follow....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak sue depa ni nk kena hantuk kepala baru padan...

      Delete
    2. Betul tu apa orang cakap .... KENALAH BUKU DENGAN RUAS .... X ada yang menang, x ada yang kalah .... SERI

      Delete
  11. good! great couple! :p

    ustaz darren + ustazah bell ~ omaigodd!!

    the right word is righto ek.. ai alwayz said oraito :p

    ok, xsabo na tau pe jd pas insiden kat pool tu.. kehkehkeh :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ustaz & ustazah version kulit ular ni Mizz Acu.

      kot oraito tu wujud :p tatau

      kat pool tu Bell kena selam kot tapi perut leh jadi tube..terapung yo!

      Delete
  12. Sukaaa sangat! Cover tu pun super cantik :D Sy memang suka purpleee <3 Darren pun tak belok2 nak propose Bell. Terus straight to the point :D Hahaha!

    Thanks Kak KL. Love youu! :DDD

    - fallenmoon :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Darren mls nk buang masa. Dah konpem kna kawen pon kan :))

      welcome & love youuu!!

      Delete
  13. yadaa yadaa... vocab baru . hehehe... yg darren kantoikan bell tpi kolam buat party tu, rin gelak smbil tepuk dahi haihhh... mengandung pun buat perangai lama. bila masa dia nak insaf cuba...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha jgn guna vocab 'menganjing' tu..x manis dek non nak guna merata :p

      Delete
  14. ya Allah sabar jela diorang ni. Tapi quite straight fwd gak dedua ni on their first date. Memang crazy. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini cerita simple Hajar. Just For Laugh *so far la target :))

      Delete
  15. hai kak rin, whatzup?

    crita kali ni.... fun+funny+sexy....
    tq kak rin, i miss u....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai zm, i'm doing good. Puasa soon. 1 Ramadhan soon.

      FFS aah, coolio!

      w'come & miss u too

      Delete
    2. zm,jtuh chenta dgn hero x???
      larikssss ;)

      Delete
    3. insyaallah syira, janji abg heroine jgn macho lebih dri hero..... laallalal

      Delete
  16. kak rin...
    bell n darren ni ke2nya kaki temberang eh...
    apa motif agaknye eh family diorg cakap terbalik ngan realiti..
    family bell ckp darren stok ustaz begitu jugak family darren cakap bell stok ustazah...
    best gak kan mcm p.ramlee ckp penipu jmpa pengangak kan dah kene...
    mesti kehidupan slps kahwin diorg hapening...
    sape yg kene tipu n di tipu...

    ReplyDelete
  17. Dear KL,

    - Ha..ha..ha...akak nak tergelak tang KL tulis, Bell menari tunjuk bulan...
    - so funny....anyway hoping that depa dua akan alright...
    - and of course masing-masing terkezuttt....bila dah terbongkar rahsia tersendiri..
    - and i'm sure Darren ni akan terima seadanya...
    - luv you today and forever lahhh........

    -ka fadz-

    ReplyDelete
  18. okayh . crita ni memang masyukk.. Darren is sooo interested in Bell, i guess, tpi bell sort of hard-to-catch woman :)


    kDija

    ReplyDelete
  19. satu lagi karya yang pasti akan meletup.. baca intro pun dah boleh rasa feel kesedapan cite nih.. ahaksss.. sampai bilalah dia orang mampu untuk belakon kan?? ish ish ishhh

    ReplyDelete