Thursday, 5 July 2012

Untuk Semua Dosaku (USD) Bab 24


       
Nur Lisa binti Tajudin

            Pagi yang bosan. Dia tak pasti kenapa dia ada di JB. Setakat nak jadi pemandu kehormat Lili? Bangun pagi – pagi, dia membantu Mak Cik di dapur. Menghidangkan sarapan pagi tapi alih – alih yang makan hanya dia dan Mak Cik. Papa dan Lili pergi kerja awal – awal pagi. Lara pergi sekolah. Dia kemudiannya melangkah bosan ke halaman rumah. Menikmati pemandangan taman yang elok terjaga. Banyak pokok – pokok bunga yang cantik dan berwarna – warni menghiasi halaman rumah.
            Terlintas pula untuk menghubungi Lydia. Sekadar berkongsi rasa hati yang bergetar hebat di saat ini. Pertemuan dengan Azri kedua kalinya agak mengganggu emosi. Kadang – kadang dia pelik. Azri membalas dengan pedih perbuatannya tapi apabila berjumpa kembali, dia kelihatan tenang sahaja. Selamba menghadapi ketenangan yang dipamerkan oleh Lisa mungkin? Habis tak kan dia nak melalak bertanya kenapa tinggalkan dia di bumi German seorang diri. Kenapa pergi tanpa sepatah kata kerana jelas benar salahnya juga.
            Masing – masing berlagak matang. Seperti tahun – tahun yang berlalu tidak membawa makna. Gaya Azri, Lisa yakin masih belum berkahwin. Masih riang dan mulut jahat seperti dahulu. Azri menantinya? Tak mungkin. Azri benci perubahan dan jalan yang dipilihnya. Azri tak mampu tinggalkan dunia indahnya. Akhirnya Lisa menghubungi jua Lydia.
            “Kenapa nak fikir sangat? Lisa, just go with the flow. Thinking beyond the line won’t change anything.
            “Kenapa Azri terlalu tenang? Selama ini, kalau benar dia sayangkan saya, kenapa tak terdetik pun satu perasaan bersalah? Perasaan berdosa mungkin? Kenapa dia boleh tersenyum memandang saya? Kenapa dia boleh selamba begitu sedangkan hidup saya sering dihambat oleh semua dosa yang pernah kami lakukan bersama? Dia? Dia boleh berjalan megah di bumi Allah tanpa perasaan ingin berubah.”
            “Enough Lisa. Every beautiful girl has that dumb ass guy that did her wrong and made her strong. As for him, selamba seorang Syed Azri itu bukan sebuah ketenangan tapi istidraj namanya. Ketenangan yang Allah bagi tapi jauh daripada keredhaan Allah. Itulah ketenangan sementara dunia. Ketenangan dan nikmat yang Allah kurniakan untuk menduga dan menyesatkan lagi hamba – hamba Nya yang lalai.”
            Dalam hati Lisa mengakui kata – kata Lydia.
1.      Every beautiful girl has that dumb ass guy that did her wrong and made her strong.
2.      Istidraj – you pass or you fail. Heaven or hellfire.
Apabila kamu melihat Allah memberikan kepada seorang hambaNya di dunia ini apa yang hamba itu suka atau berhajat, sedangkan hambaNya itu tetap dalam kemaksiatannya maka itulah istidraj.

            Lisa kadang – kadang bertanya dirinya sendiri dari mana kekuatan yang dia dapat untuk berdiri tegak dengan keputusannya. Yang dia tahu peluang untuk berubah sentiasa ada di depan mata, terpulang pada diri sendiri untuk kuat bertongkat di jalan Allah. Kadang – kadang mengharapkan pengampunan daripada Yang Maha Esa lagi mudah daripada mengakui dosa – dosa yang pernah dilakukan. Pahit untuk ditelan betapa lalainya seorang hambaMu ini.

           
Syed Azri bin Syed Gilani

            Azri memandang skrin komputer di pejabat Hotel Seri Murni sambil termenung jauh. Baru lepas baca e-mail yang dikirimkan oleh Sharifah Azra. Dari awal hubungannya dengan Lisa yang entah di mana penghujungnya dia sendiri pun tak pasti dapat dikesan oleh si adik. Mungkin kerana pertemuan demi pertemuan antara Lisa dan Sharifah Azra memutikkan hubungan persahabatan lebih daripada menghormati Lisa sebagai kekasih si abang.
            Balik Malaysia, Azri keseorangan. Nasib baik Sharifah Azra masih di Dubai jadi sesekali si adik balik ke JB pernah juga dia ditanya macam – macam. Semua yang berlaku tak seperti yang dirancang. Rancangan untuk balik bersama Lisa. Sharifah Azra tanya, dia cakap rancangan berubah. Tak pernah sekali pun dia berkata hubungannya dengan Lisa sebenarnya telah berakhir. Berakhir kerana pilihan Lisa, berakhir kerana sebuah keegoan kerana jauh di sudut hatinya hanya nama Lisa yang terukir tapi susah benar untuk membayangkan hidup bersama Lisa yang ‘baru’.
            “Is she turning into an alien?”
            “No.”
            “Then, she can fly now?”
            “What the f!” Azri berhenti setakat huruf f.
            “She grows a tail?”
            “Don’t be stupid. She is not Jumeirah Jane anymore.”
            “You are never Jumeirah Jo by the way. So perfect!” Tembak Sharifah Azra. Maklumlah mana Azri pernah sampai ke Dubai. Tak layak nak dipanggil Jumeirah Jo sebab dia tak pernah tengok pun bagaimana rupa Jumeirah Beach tu.
            Okay, dia tahu apabila jawapannya amat meragukan Sharifah Azra, sudah pasti si adik dapat mengesan alasan yang memisahkan mereka tak berapa nak masuk akal. Tak berapa nak masuk akal untuk orang lain lah kot. Dia nak cerita nanti orang cakap dia pula yang jahil gaya Fir Aun. Mana mungkin dia lupa kisah di Konstanz, kisah di hadapan Masjid Ul Ummah, Munich dan kisah di lapangan terbang Munich. Dia nampak Lisa. Bahkan dia nampak Lisa menangis tapi hatinya yang pedih tercalar dengan nota yang Lisa tinggalkan begitu sahaja sebaik dia bangun dari tidur amat susah untuk diterima akal. Lelaki mana yang tak tercalar egonya ditinggalkan kekasih yang selama ini ditatang dengan penuh kasih sayang dan dijaga seperti menjaga emas dan permata tapi ditinggalkan tanpa sepatah kata. Lisa tak kan faham.
            Entah kenapa pertemuan demi pertemuan dengan Lisa memutikkan rasa yang hampir terpadam.

^
^
^
^
^
^
12.11.12 - some parts hv been removed




            
            I put a comma Azri, for you to think, for you to accept who I am now, not a dot.

            Lisa merintih pilu.
            “Azri!!!!!”
            Sekali lagi Lisa menjerit. Melepaskan semua yang terbuku dan kini dia tahu ini yang dia terpaksa korbankan. Sebuah cinta yang hanya mengundang dosa. Berat dugaanMu ya Allah, tapi aku redha.
            “Lisa, his flight is tonight, wanna catch him?” Lydia muncul di muka pintu studio.
            Lisa mengangguk dan di lapangan terbang Munich, air mata Lisa tumpah sekali lagi. Azri sudah meninggalkannya. Pergi tanpa sepatah kata.
            Tanpa Lisa menyedari sepasang mata yang memandangnya dari kejauhan dengan sayu. Kadang – kadang melepaskan tanpa kata - kata itu cara yang terbaik.





p/s: GET dulu pun ending dgn lagu Sixth Sense jgak :))

Genggamlah cinta yang ku berikanSimpanlah selalu dalam hatiKu akan selalu dalam mimpimuMenemani tidurmu
Sudahlah sudahKu harus pergiJangan kau tangisi aku lagi




p/s: Assalamualaikum Readers, yess my last note here.

Once upon a time, before I started blogging, I scribbled this sentence;

The first thing you need to decide when you build your blog is what you want to accomplish with it, and what it can do if successful. ~ Ron Dawson’

So here come to end, I may say it is a 1 successful year in blogging and found that this is just not my thing. I may not stop writing but I’m not sure how it gonna be yet but as of now, any update or any new project will be updated at Facebook Karya Lepak Fans Page.

 p/s/s: Ni n3 panjang berjela ni. Saya minta maaf dah syok follow tiba2 saya stop so I really hope this n3 make up my decision. Don't worry, it just plain story that you can even guess the ending *ayat motivasi neh :))
TGIF!!!
XOXO - Rin Ahmad @ Karya Lepak


           
           
           
           

92 comments:

  1. As-salammu'alaikum my dear KL,

    this could be the shortest comment i type since i am following ur writings at Karya Lepak blog.
    For everything ... i want to say and will always say and keep on saying:

    THANK YOU VERY MUCH - MAY ALLAH BLESSINGS IS ALWAYS WITH YOU AND MAY ALLAH GIVES YOU AN EASY PATH. AAMIIN

    When i am typing this tears dh mula keluar ...

    Lev u always

    ~ Jazmeen ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam my dear Jazmeen,

      aishhh, janganlah buat ayat touching mcm ni. & you're the 1st for the last new n3? Waa....sob3x

      I pun sama, couldn't gather better words, sugary words to replace the words THANK YOU.

      Lev u always too :))

      Delete
    2. im impress too..jazmeen 1st comment ;p
      slalu amik row last2 jek..

      Delete
  2. salam..rin,
    thanks for the n3. sobb..sobb.ssobb. tak caya ni dah last. ku akan merindui mu SA & NL.

    thanks rin for the journey..info.. and love u put in USD. best of luck babe :)

    lev u much rin and all KL gengs.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w;salam. welcome.
      yess I will miss them too.
      lev u munchooo :))

      Delete
  3. assalamualaikum..
    1st of all..sedihhh..
    tambah lg dgn si twin adam adeel yg merengek2 ni jadi makin sedih plak.huk2..
    btw,gud job kak rin..hehe..
    da tak tau nak ckp pe..love u xoxoxo



    ~jannah~

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam...
      twin??? waaa cubaaan tu. Sy slalu je rasa dpt twin tu cute & best tp kalau sy yg dpt *pengsan
      thank u.....lev u.....XOXO!!

      Delete
  4. ok... akhirnya... sampai jgk hari ini kan?...
    terimakasih yang tak terhingga, kerana sudi berkongsi rasa dgn kami semua.
    tak mau sedih2x.... insyaAllah... ada rezeki, diberi umur pnjg...
    kami semua akan tunggu hasil karya Rin dlm versi cetak...
    best of luck... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok...yes finally. mcm2 perasaan ada.
      sama - sama & kalau ada rezeki insya Allah, tgu ya :))
      thanx 4 the wish!

      Delete
  5. isk. teremosi pulak baca last entry. kali tak buat speed reading pun. nak digest last entry betul2. THANKS KL gives us this awesome place for lepak-ing. hihi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha sy rasa emosi lebih pada this last n3 kot bkn sbb syahdu dlm isi n3, kan?
      welcome....

      Delete
  6. As salam... don't know how to say but really2 touch my heart... can't stop the tears... hurmmm.... mmg susah hati sgt2 bile penghijrahan dipandang sepi dgn yg tersayang.... i feel it was me... not lisa... (t-t)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam...hahahha touch sikit2 je..bgus keluar toksin bak kata Jazmeen :p
      hmm betul la tu. Tu baru Allah uji bab cinta. Kalau kena pilih nyawa atau agama? err *super tough

      Delete
  7. Alahaii...tacing ngn NL & SA pon ia...tapi tacing ngn KL lebey lg...pasti akan merindui ceta2 KL....aii doakan semoga KL tidak akan berhenti berkarya, ttp akan sokong KL. Ttp akan menunggu karya2 KL ke versi cetak... KL owess terbaekk...

    (MyHaNeZa)

    ReplyDelete
    Replies
    1. MyHaNeZa
      last la ni eek sy test jari tulis hurup besar hurup kecik nama awk..seksa ooo...
      hahhaa....
      thanks dear!

      Delete
  8. Lyna Roslina5/7/12 6:55 pm

    As-Salam KL,

    Sedihnya nak berpisah ngan Lisa & Azri.... waaaa...huhuhu....
    Apapun, Thank you so much untuk semua karya KL..Byk benda/perkara yg saya belajar dari karya2 KL...sy harap agar semua karya KL dapat diterbitkan versi cetak...Teruskan berkarya ok...chaiyokkkk...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam...sy pun lg sedih tp sy tgah gigih nk siapkan kisah dorg ni & now stuck sbb teremosi jap dgn last n3 ni :(
      thanx yo!

      Delete
  9. hi rin..salam kenal..
    frankly speaking i'm ur big secret fan and this will be my first as well as my last comment. just wanna say how i luv all ur entries esp USD. I'm so in luv with ur style of writing, very very much.
    So sad that it hv to be ended, but anyway thx a lot for this awesome USD, it really made my days..
    plz keep on writing....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi mita vina, w'salam. Hai....
      USD jer? hishh awk x knal lagi Johan Arif dlm Arluna...hahaha oh joking!
      Thank you dear :)

      Delete
    2. i luv johan arif n Arluna, also Que n Sara..cuma GET aje yang tak sempat baca sampai habis (coz dah 'hilang' hehehe..)
      but i would say SSB Azri n Nur Lisa is my most favorite couple..so in lurveee with them..thx sbb sudi reply
      wish rin all d best..

      Delete
  10. sob sob sob x mampu dh berkata2 bila bc n3 ni. kena pula dgn lagu khatimah cinta sesuai n sgt sedey. cuba menahan air mata dgn bhenti bc tarik nafas n bc blik malu membe tgk menangis huhuhuhu... naperlah ni n3 last wpun dh tau diorg slmt dsatukan tp lum puas bc. x sabar utk bc versi cetak. harap sgt cpt keluar ye rin.
    dear Azri n Lisa,
    maafkanlah, walaupun hati TAK MAMPU bertahan..
    maafkanlah, walaupun hati terpaksa menanggung KEPERITAN..
    maafkanlah, walaupun hati berkata TIDAK..
    maafkanlah, walaupun hati SELALU disakiti..
    maafkanlah, walaupun hati merasa TERPAKSA..
    memaafkan itu lebih baik dripada berdendam..kerana dendam itu hanya menambah menyakitan hati yang telah disakiti..

    Jika kita kehilangan CINTA,pasti ada alasan di sebaliknya.Alasan yang kadang-kadang sukar untuk dimengertikan.Namun percayalah bahawa ketika Nya mengambil sesuatu,telah Nya mempersiapkan sesuatu yang lebih baik untuk diberikan...♥

    - Hadapi dengan senyuman (^_^) -
    pp/s: sharing is caring...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akakkkk
      apesal sweet sgttt poem tuh?
      itu hak cipta sdiri kerr?
      kalau ya nak amik ltak dlm USD bulihhh???
      kalau x..hehehe ltak dlm kepala je la utk peringatan diri sdiri. Touching okayy....

      pssttt: thanx for everything oso

      Delete
    2. Akak ambik dr satu FB,mmg dh ckp ngn owner n dia benarkn sbb ktnya sharing is caring. Dlm mgzine pun akak ada ltk sbb kt2 dia cukup bmotivasi n ckup bmakna.

      Delete
  11. tears.. *sob sob sob*
    great story great jobs great author..
    indirectly this USD teach me a lot..
    thanks to the writer..May Allah s.w.t bless u always..
    will keep supporting ur stories :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Pikah,
      tertinggal satu *great reader
      (they will say hi to appreciate the blog owner, don't they?)

      welcome & thanks!

      Delete
  12. Rin sayang
    i luv the ending..thats what needed in a marriage actually,saling berkomunikasi..nk membentuk seseorg kena ada caranya..x semesti kita yg selalu betul. We are humans we are not perfect. If there is a will, there is a way.

    Akhirnya Lisa tahu mcm mana nk bercakap dgn seorang SSB Azri..Tahniah! Sooner Azri the one with penuh ilmu didada, sepohon pokok yg rendang will be a gud leader for you,Lisa..
    Sabar & terus cairkan hati Azri in ur old Lisa style..

    Lisa way of life soon the be their way of life..I believe,there is a blessing in disguise somewhere. Thats what I believe always. Dont expect too much from your partner..

    Sy sebak part Lisa naik taxi p Studio..tgk studio kosong just rainbow bears tinggal.

    SSB Azri mmg ego kan..tergamak tgk Lisa nanges kat airport huhuhu!But I likeeeee..dia pon ada perasaan kan walau pun x nampak cahaya ms tu(ni Lisa yg pikir)..dlm hati SSB AZri sapa tau..
    Gud job Rin!nice ending..ada rs sedih & happy & MELTING off course!!Fuh!!mantop la u..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan Sal,
      kalau org yg berilmu ni sesat jln pon, x susah mana & x jauh mana peginya...
      Lisa kena skillfull je.


      Dlm hati Azri tau semua. tahu je Lisa betull tp duk bela ego tuh.hishhh....sentimental la nk igt watak dier ni *sy plak emo huahuahua

      Sal sayang: thanks for all ur support. Amat menghargainya.

      Delete
  13. Assalamualikum Rin.. Tk tau nk bahasakan kak atau adik, sy pun 80's babe jg.. Sedih ya menjadi seorg Nurlisa tp cinta seorg Nurlisa tak buta..
    My hubby always ask me.. Kenapa ya seorg Islam 'baka' sgt tak menghargai agama Islam tu sendiri, tak perlu mencari lahir je dah sbg Islam.. Dia meminta jawapan dr sy sbg seorg islam 'baka'.. Untung u all tak perlu bersusah payah katanya..
    Ni last komen sy kat si ni mungkin.. Ya mmg sy pun jarang nak komen.. Tp sejak terjejak blog karya lepak ni tak pernah 1 haripun ter'miss' nak buka.. Pas ni sy follow Rin kat page pula ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakak kot....hahhaha...
      sbb born with it la kak. Even saya pun. BIla menulis ni, bertambah lagi kesyukuran & setingkat lagi naik betapa menghargai kita yg lahir Islam ni.
      Susah kot keterbiasaan dgn agama mmg akn bercanggah here & there & benda salah nmpk tak salah. Benda dosa nampak seperti 'salah' tapi bukan dosa.
      hahhaa....sy pun slalu miss nk buka *ikut mood. So awk lagi terbaik, menghargai apa yg ada dlm ni more than I do.
      Thank you so very much!

      Delete
  14. rin...
    good morning babe. so today is the day, USD finale yg semua tunggu *tarik nafas panjang sebelum start..from where should i start? (rasanya ni mesti komen ni jadi dua part nanti..)

    i have to tell u this...i cried 6 times while reading, and it took me 45 minutes to finish the whole entry. bila sa nangis? mari sa listkan...

    1 : bila azri duduk hanya bertemankan projektor pelangi. projektor yg dia hadiahkan utk lisa buat peneman tidur malam, yg kini jd peneman dia masa lisa dah tak ada...sa terpaksa stop kejap, then sempat p dapur bukak peti ais minum susu. tak bfast lagi sbnrnya rin. penangan USD punya pasal...then i continued back with USD..

    2 : bila azri cakap dia blm sedia and dia x dpt berubah dlm sekelip mata. dia hanya manusia biasa yg tak sehebat nur lisa yg dpt berubah terus. huhuhuhuhuhu...yg ni sa betul2 banjir..

    3 : bila dia buat2 de' je hanif bgtau mana lisa tinggal. walhal dia ada pergi cari before tu, ikut dr blkg sampai dia nmpk mana lisa tinggal..huhuhuhu...ni kes yg bila sentuh tak dapat, hanya mampu menggapai dari jauh...

    4 : yg ada part 'how i wish i can say i want lisa now and i want her without changing anything but her'...sa stop utk kali kedua..sgt touching. huhuhuhu, sampai kabur mata sa rin. hidung tak payah nak cakap, dah macam badut sarkas...azri, u got ur lisa that u wanted. ya her appearance changed, but deep inside she's still ur lisa. the one that makes ur heartbeats turn to tachycardia, the one that kiss u with her right leg lifted up...tsk tsk tsk...

    5 : part azri peluk darling and bagi rantai 'my love'...oh goodneess me rin. i was thinking, where did u get all these ideas from? memang kaw2 touching. seriously, i cried more than that first 4 parts. betul2 terkesan di hati. sama macam bila dorg pegi zoo dgn darling hari tu. the fatherly part of azri. huhuhuhu... until i had to stop and sempat pegi luar rumah, pasang hos and simbah kat anjing sebelah rumah sambil jerit "tak reti nak diam ke?!", then lari masuk rumah balik...melalak dari tadi, mana sa x geram. nasib xda witness..sa kejam? ya kot ;)...

    6 : part lisa pergi studio, yg tinggal cuma 7 teddies. wuhhaaaaaaa so that was the climax of all my tears. tak boleh nak taip apa2 utk part ni, cos its too deep inside my heart that i myself cannot express the feeling in words version..

    azri bukan tak nak berubah, cuma it's not about time. dan lisa pulak x dpt nak tunggu. mcm awak pernah cakap dulu, bila nak berubah tak payah nak tunggu org. diri sendiri kena ingat.

    'i'll be the one who will lead you but not you who will lead me'...ayat2 seorang syed azri yg sa akan tunggu utk betul2 terjadi satu hari nanti bila USD akan keluar sebagai buku..tak kiralah berapa lama pun rin, readers akan tunggu ;)

    so akhirnya habis juga USD..happy and sad at the same time. but as one of ur readers, sa tetap sokong apapun keputusan awak babe. and that PKB, i'm looking forward to read it sebab tak kiralah pokok krismas ke, pokok kaktus ke, pokok bunga azri yg kena siram pakai susu tu ke, ur pieces are always awesome. u are so talented with that cute brain gifted by Him.

    i have my own specific song to listen to everytime i read each novel. will keep on repeating the same song again and again sampai novel tu habis. so same goes to USD..its 'the one that got away' cover by tiffany alvorf and chester lee. mmg teman setia sa kalau baca USD...so lepas ni xda USD..this song and rainbows will remind me of USD..the story that managed to make me cry and melt tahap aiskrim mat kool...the story that made me cry after for so long lepas lagenda budak setan (lama tu rin, entah masa tu sa form 2 ke form 3 when it first came out)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. emyyyyyyyyyyyy

      apa nak reply nieee?
      1stly
      saya kagum sbb kita lain agama kan? Tapi jln cerita buat awak tersentuh. So I assume awk dibesarkan dgn culture yg sama kot.
      But I believe this lovebirds kinda lifestyle is prohibited & a sin dlm mana2 agama pun.
      2ndly
      saya kagum jgak dgn awk sbb dlm kesibukan blajar pun smpat luang masa utk meroyan di sini.
      3rdly
      sy ni mmg stock happy go lucky jd nk express benda sedih biasanya mmg x smpai la tu yg sy baca org ckp sob3x tp sy tergelak kat dpan lappy nie...hahhaha *sorry though.
      4thly
      tipulah kalau sy ckp sy x syg avid reader mcm awk kan...of course syg..hahhaa....kita tulis berpages22...tgk ada org komen sepatah pun dah happy apatah lagi kalau gaya cerpen ni *wink2. lagilah happy kan
      5thly
      saya harap you lead the best tat life can offer. People making choices every day and choose the best for yourself!

      THANK YOU!

      Delete
  15. the story of azri and lisa which i will never forget and will always remain in me. mungkin cerita ni terkesan sangat sbb memang terjadi dlm reality. two lovely birds staying together with that kind of lifestyle. apatah lagi duduk overseas, byk lovely birds mcm tu. tak terhitung dengan jari kaki...thank u so much rin ahmad, ur USD really taught me a lot..i'm not perfect either, so all messages in USD semua pun meaningful utk sa...*lap air mata lagi...

    so i'm hoping and praying that one day, ur pieces will be in my fav collections on the shelf. the talented rin ahmad that touches each and every heart of her readers.

    sayang seribu sayang sa lambat sangat jumpa blog ni. tapi late is better than never kan...oh my goodnesss air mata sila jangan keluar lagi. huhuhuhuhuhu....lepas ni sa kena meroyan dgn kak meen...

    big hug rin ahmad! should i say u are now in rank 1 in my fav list? YES YOU ARE...all the best babe! me, emelyne bani jam, anak jati sarawak yg tinggal jauh ni, is one of thousands who will keep on supporting u in ur writings. love and big hug once again!

    ReplyDelete
    Replies
    1. better late than never :p
      Hugs, Love & ALL THE BEST FOR YOU TOO!

      Delete
  16. Emy,

    Emy,

    dh le bace n3 nangis ... now reading ur comments and all comments kat atas lagi le make me crying ... huhuu
    Rin wat are u going to do with us here? ...
    to comfort us we need to reread USD again & again & again mmg never get bored! NEVER yes NEVER ... but the more we read it the more we like & adore ur writings isk isk ... emy come here ... let's hug ketat2. and Ayu & Sara & Arzalif ... manae u?
    hmmm Hajar dh start marathon with USD neh!

    perfectly said emy! tq for helping to say those words!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sini2...tgh shooting tp curik masa bc lg skali. Penangan rin ahmad mmg x bole blah.mn rin dpt idea yg awesome mcm tu.garapan ayat seolah2 dia berada kat situ. Seriusly setuju sgt dgn emy punya list kat atas tu. Ini klu jd drama kat tv kena dgn pelakon yg sesuai bole booom citer ni.

      Delete
    2. Jazmeen, arzalif

      hahahha...saya ada kat situ? yes great mind do travel :p *joking!

      komen Jazmeen pendek tp if I were to b pon, tiap2 kali n3 nak komen, I pon x der kata dah nk cakap. Nk tulis lg senang kot dr komen. Paling x lupa part yg rajin tegur sy ada slh info mana2..ada salah tulis sikit2....so readers, yg komen utk improvement saya. Thank you so much!

      Delete
    3. kak meen...
      huhuhuhu kak meen i agree with u. to comfort us we need to reread tak kiralah berapa byk kali pun, WE NEVER GET BORED...USD ni akan kekal di hati. cerita alam maya yang betul2 terkesan di hati dalam dunia realiti kita. huggggg kak meen! huhuhuhuhu...

      kak arzalif...
      betul kak, kalau drama kena cari pelakon yg ngam (mcm xde aje yg ngam takat ni).. sbb azri dan lisa adalah dua bayang yg kita x dpt nak describe exact features dorg dlm reality, dan bayangan dorg ini akan kekal dalam imaginasi dan hati readers ;)bayangan SSB azri dan pretty lisa ;)

      Delete
    4. jaz..

      sy ada ni. meh kita hug ketat2 . owhh my sobb..sobb.. komen emy sgt menyentuh perasaan. xleh nak nanges cos kat opis, dah le kepala sgt tawaduk mengadap screen tepon..

      Delete
  17. kenapa sedih sangat jalan untuk menuju keredahan yang MAHA BERKUASA.... Azri menghormati jalan yang Lisa pilih kerana Azri tahu kalau diri dia sendiri x boleh bertahan bila berdua dengan Lisa.... bila berdua Azri tahu mesti ada yang ketiga kan..... dari itu lebih baik dielak dari buat Lisa terasa hati... Insyallah akhirnya bahagia.... Ego Azri lebih sikit ja.... rasanya lebih rasa hormat keputusan Lisa ja.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sue
      kak su punya komen mmg meletupsss la...Azri tu ego ya lah tp sbb dia sdiri pun tau yg Lisa buat tu betul, mcm malu pon ada. Laki kan...
      kak sue, thanks for all your support :)

      Delete
  18. Tq rin....sedih sgt saya baca n3 ni...lagi sedih mengenangkan rin nak tinggalkan blog ni, saya follow semua karya Rin..u awesome dear...sedih sgt...touching...regret semua perasaan tu ada...I'm gonna miss u dear..all the best ya...if ada karya yg jadi buku for sure Saya memang Akan beli...semoga terus berkarya, im i really ur big fan...tqvm luv u :(...

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome eeyta,
      sy sedih plak korang wish saya gaya sy nk gi Mekah ni..uwaaaaa....
      tapi sy akn menghargai semua harapan korang. Insya Allah :))

      Delete
  19. I love this entry walaupun yang last punya :') rasa nak nangis pulak. sobs..sobs.. thanks kak KL! i love you <3 :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai dear....
      i love you *wink2

      Delete
  20. Hi rin! It just sad that this blog has come to an end..
    I just found out ur blog mid June this year and it such a short time knowing ur blog..but I am happy that I have a chance to lepak here.:)
    I hope I can have all the novel of yours.esp GET and JET since u've remove those posts :( and also USD!
    I just wanna say thank you and good luck
    -dila

    ReplyDelete
    Replies
    1. dila...hi!

      June this year? sipi2 jer tu :)) still glad u enjoy ur journey with me here. GET this coming January 2013 insya Allah.
      JET = ? USD = ? and doakan sy semuanya berjalan lancar.
      welcome & thank you.

      Delete
  21. sape yg x nangis mmg sah2 xde perasaan lah...huhuhu
    sedih sgatttttt...huahuahuahuahua

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha....jgn la awk...awk sedih sbb ni last n3 sy je kot :(
      USD x la sedih mana cuma touching & menyentuh hati kita yg kdg2 lalai je kot *ayt neh utk saya sdiri :))

      Delete
  22. Well since this is a last n3.... I would like to say the story is really great. I wish that cite nyeh can become a novel. N btw bila that JET nak kena bukukan? Hehehheheee i really love that story...........

    Dear KL,
    Ur story always makes me feeling superb.
    I love most of ur story. I wish you could continue blogging coz ur such a good blogger.
    Anyway i would be glad to find an update from u at fb.... Hehhehheehe
    Keep on writing....

    Btw for usd x da sambungan ka? Hehhehehee though i could imagine the ending but still the written story would be amazing.... So please do me a favour and finish this story and publish it as a novel..... Hehhheee

    Anyway i would always support u.... Hehehheheeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. JET? actually sy remove half cpat2 pun sbb sy pun igt nk bukukan kalau GET lpas tp actually publisher x minat sgt nk publish kalau dh publish kat blog bnyk sgt n3. Full manuscript JET tu sy revise pun okayla tp segan nk anta sbb dh tau requirement dorg mmg mcm tu to tgk rezeki okay.


      Dear Bell
      (boleh panggil ni sb nk amik mood projek baru?)
      Yes, i put epilog as the last n3 at blog only but now am writing full manuscript & insya Allah....one day :))

      thanxxxxxx.....

      Delete
  23. kat epilog azri still layan ego
    Lisa is back to her old Lisa layan azri - ni yg buat si naga lemah!
    Lisa teruskan Lisa:
    “I might not be perfect but I’m working on it to get His bless, every day and every single second.” Bisik hati kecil Lisa. Besarnya dugaanMu ya Allah.
    suke sangat2 ayat neh

    ni kira last komen ke KL???

    TERIMA KASEH KL ... awak & karya awak mmg terBAIK!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha ayat tu tampal kat peti ais...nk minum susu jerr nti ingat.

      tak la nti kalau awk nk follow GET & Arluna once sy re-publish, boleh jer nk komen2, drop say hai lagi tp new n3 mmg tak der la kat blog.

      SAMA - SAMA! Awk pun great reader!

      Delete
  24. assalamualaikum..

    hye KL.. so, this is last hmm..
    dunno wat to say.. jus wanna wish u all the best.. :)
    hope will meet u someday..
    thank u, thank u & thank u for the valuable information u shared here.. the great story..
    n i miss tyme meroyan cm dolu2..huhuhu.. xde dah pas nih yer :((

    p/s : all the best nur lisa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mizz acu...waaaa neh terharu. Biasa mizz acu komen lmbt sbb skang busy kelas lah examlah kan...ni yg last awal tuuu :p

      nak jumpa? aii pemalu *buat muka malu nk kna tampar*

      sy pun rindu tp readers ni fr different types of taste. Lain org lain taste jd nk kumpul semula susahlah...mana tau one fine day buat gathering ker :p

      p/s: all the best to u, for all the way you go to support me

      Delete
    2. Sebab last post kan.. tu yg komen awal.. hewhewhew.. no laaa.. hari ni hari utk ai rest..sblm kmbali menghafal besok..:)

      sbb last kan..nak ckp la.. lev u KL.. ;P

      Delete
  25. Assalamualaikum Rin,

    Rasa sayu & sedih pula hati ni, sekian lama duk bertenggek kat blog Rin, akhirnya berakhir juga perjalanan dalam 1 tahun ni. Ape2 pun semua karya2 Rin mmg best, pelik tapi benar ( hehehe), menarik, lain dari yang lain, bak kata saya memang layann lah...

    Anywhere saya nak ucapkan thank u coz telah menceriakan dunia kita dgn karya awak yang delicious ni :) lepas ni kena lak bertenggek kat fesbuk pulak kann ^_^

    Gud Luck Rin and May u get bless from Allah s.w.t

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam....TLC yippie...sekejap jer kan...
      saya x mampu nk berblog la TLC lama2...kalau setakat sy nk update n3 once in fortnight bolehla tp tu dh tak komited so sy hands up la...x reti :(

      sy pon akn igt picture2 yg mendera nafsu sy kat blog awk....hahahhaa nak2 this comin puasa.

      Thank you & lev u!

      Delete
  26. "we r still young.that can wait.i'll the one who lead u,but not u who will lead me...."

    deymmmm..siyesly rse nk hempuk muke azri dgn teko,cmne la die leh trfikir smpi ke situ??dasar ego tinggi pak syed ni.

    then sy trfikir azri rse keputusan die put a dot in a relationship sbb die trnmpk lisa pki shawl dkt dpn masjid atau die put a dot sbb die rse kapel dgn gf pki tudung not soooo cool??

    mmg dugaan bsr utk lisa,wlpun in the end dorg kawin (sbb kalau jodoh xkemana), harus di polish otak azri ni.kalau leh kasi wax k :)


    p/s kene start bce usd blik ni,pas2 nk refresh balik memori gosip2 kt page ni..ohh my sedih gile ni..,...

    neway kak rin,sy smbung ke email k....later sy email..

    lebiuuuu kak rin ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tetiba nk nyanyi lagu Janelle Manoe we are young tuh....

      hmmm tu la dok biasa Lisa manjakan, skali Lisa buat pilihan sdiri dh x leh terima.

      sbb dia rasa skang Lisa dah berubah jadi baik & he is not cool dh pada mata Lisa. Of course la sape nk buat laki mcm tu kan :p

      wax pun kna cari brang terbaek baru kilat kan syira.

      p/s: hahaha....bila2 masa pun boleh baca Syira....syira kahwin jgn lupa bgtau....hahhaha bnyk tips nk bg ni kot awk dh lupa tips Arluna :p

      lebiuuu

      Delete
  27. no this is not yet reaching the ending. What happened during they were in the hotel room? with lisa cut her finger??? this story have no ending..will it be publish out?? confuse so much with this story but never the less, this story is touching and best. I can give you 9 out of 10 star...among thousands star...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha Kalam Cinta. I'm so sorry. The epilog is the scene at the hotel room. I knw the plot & the flash back scene is not keen to so many people & I am learning from this journey to write better & smoother. And yess I'm in process completing the full manuscrip for USD and Insya Allah, we'll read it in printed version. When? I don't know but doakan untuk saya :))

      Delete
  28. I know this is the last entry. I try to hold my tears. But then, I read your note. Your last note make me cry! Though I don't know you but I feel so close to you when I read your pieces. Your talent is a give from Allah, use it!I guess this is the last comment on the blog! Keep your talent as bright as the sun and keep on writing! I'll wait patiently of the printed version! Good luck and assalamualaikum. :')

    With love,
    Yong. :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam Yong!

      sedih la baca awk punya komen ni :(
      I hope my journey here is somewhat to be shared with others in meaningful way. It's glad to know the messages, joyfulness, sweetness r conveyed and get to the readers perfectly!

      Thank you.

      With love, KL

      Delete
  29. bapak ego si azri ni..
    rse macam nak humban die kt sungai.
    biar kne makam ngan buaye.
    nway,,bombastic story.
    printed version punye nnt msti epic.
    i love your story sooo much.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaa....jom humban kat Sg Wuerm depan balkoni studio dia tuh. Dekat je nak humban pon. Hishhh :p

      i love you!

      Delete
  30. assalammualaikum KL

    dh 3 kali ulang bace, kot sume points haru-haru tuh mmg stuju sgt apa yg Emy tulis kat atas tuh! sob sob sob!

    Nur Lisa ... awak mmg layak di jadikn role-model utk org kat luar yg hendak berubah!

    Sedih lagi ... nape? sedih sbb KL dh tetap dgn pendirian yg USD is the last enovel kat blog!
    dh namenyer tetamu, tetamu x kan dpt terus tinggal kat rumah orang kn?
    so saya as a guest melepak here, kena leave this place. But i left this place with abundance of knowledge & harga sebuah persahabatan dgn readers kat blog!

    tq KL sy tetap cakap: love, luv &lev u always KL!

    -guest melepak-

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam

      Nur Lisa hmmm bolehla dijadikan model utk budk2 yg tgah bercinta sakan yg x reti nk beza baik buruk tu. Couldn't agree more tp cara ada org ckp USD ni mcm sarat sikit so kot ada yg x leh digest. Hahhaa...

      Emmm x der new n3 je tp nti GET & Arluna sy publish blk here. Boleh khatam lagi sekali :))

      I lev u & thank u 4 all ur support!

      Delete
  31. Ehem2. gile lambat saya komen hari ni. Haha. Hari cuti yang busy. Ampunnn! :P

    I'm speechless. Tatau dah nak komen apa. Cuma rasa cam nak lempang Azri tu lelaju. Ego tahap langit ke 7. Huh. Harap Lisa tak give up la nk jinakkan si Azri ni.

    Overall, saya rasa USD salah satu eksperimen yang menjadi. Walaupun katanya cerita biasa-biasa, tapi Alhamdulillah tetap menjadi luar biasa utk pembaca. Congrats and all the best.

    Just like Jazmeen said, I wanna say thanks for this superb one year (walaupun saya melepak sini tak sampai setahun pun). Knowing you and other friends here is such a bless. Alhamdulillah. Dah, tamau taip pepanjang. Nanti kang ada yang banjir plak kang. :P

    *pelukketatketat* :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually sy pun cuti gak Friday. Last Friday actually apply cuti tp ganbatte je gi keje. So br tukar yesterday. Hahhahaa....ada jgak org mcm ni :p

      hah u still remember my words ckp nk buat biasa2 je USD awl2 dulu? the time Syira risau tajuk & cover serius kemain, kan? But mayb the sugar & spice along the original plot yg buat eksperimen ni menjadi. Thanks for all the kindness & all your support. Yg rajin e-mail sy, komen sy punya flash back kdg2 dh terover, yg rajin suh sy buat komen reply footer, rajin print screen even tgah tgu berbuka...& mcm2 lagi...wah....dh mcm BFF alam maya plak ni *grrrrr

      sy pon tamau la tulis pjg2...u r nit just a great reader but a great fren!

      *pelukketatketat* :)

      Delete
  32. assalamualaikum..wishing u da best sis..
    really ta tau na ckp ape da..great work..been reading this over n over again n been crying over n over again..myb becoz this is last entry here..myb coz i felt that im losing here..
    its a great experience n great moment for me being here for all these time..
    b great ya..insyaallah..
    really tak nak meroyan mcm emy even mmg i da meroyn mcm die ni..
    will miss this place so much..
    love u sis..see u @ klfp..
    ~adda~

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.
      adda
      hahahha...emy tu dh mewakili semua kata - kata org. Dia kan penulis jgak..harus ayat laju keluar mcm air...oh my!
      hmm...awk sedih sbb x der n3 kan bkn sebab lain :p
      tuh ayat motivasi. I'll always be around & everything here, in this blog will remain as it is :))

      love u too

      Delete
  33. salam alaik~

    never thought that this blog will come to an end
    but hey , every good thing will also end , right ?
    i start reading this just to kill my time ,
    but never thought that i'll get so addicted to it that i'll be waiting for your new entry every single day
    you give me so much knowledge here and there ,
    emotions here and there,
    love here and there,
    and just everything here and there
    guess this is my last comment ,and never thought i'll write so much . haha ;DD
    until then ,
    good luck kak rin and i'll wait for your books :))
    errr.. i love you..... can i ?*malu ahhh. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam,

      hahhaa u mcm I la..x leh baca buku, actually x leh beli buku so writing just to kill my time...tgk2 taraaa....dh 4 e-novel siap, dah almost 1 year menghadap blog.
      Sometimes unplanned things if it started with good intentions will end just perfectly!

      x malula...when we appreciate anything,anybody tat wat we'll say
      i love you too!

      Delete
  34. <---air mata meleleh... ohmyday...

    ReplyDelete
    Replies
    1. RinsyaRyc..
      aishh bila masa dtg nanges sini ni? Amik feel nk buat novel baru kah?

      Delete
  35. kak rin...
    akhirnya dapat gak baca w/pun terlewat...
    x tau nak taip pe..
    bermacam rase yg ada...
    apa pun rasanya dalm 1 tahun ni akak dapat apa yg ingin akak sampaikan...
    1 tahun yg penuh ngan suka duka...pengajaran...n info yg berguna.
    best lepak kat blog akak n kadang2 baca komen pun suka..

    utk komen yg terakhir.....mungkin...
    ada kala nya kenangan adalah kebahagiaan...xpun kesedihan...
    bg lisa kenangan antara azri n lisa adalah suatu yg indah tpi telah tersasar dri landasan agama...haruslah kenangan itu di jadikan 1 pengajaran

    bagi azri...dia tidak menghalang perubahn lisa tapi biarla masa yg menentukan segalanya...
    azri tau lisa berubah ke arah kebaikan tpi bg azri biarla azri berubah utk kebaikan n bukan kerana lisa.
    betul la kata azri ...i'llthe one who lead you but not you who will lead me..
    azri prlukan masa..
    mgkin bg azri tinggalkan lisa adlh utk kebaikan lisa...
    betul la kata lisa azri ada ilmu tpi x di gunakan adalah sia2..
    azri bukan nya x pandai agama cuma dia fikir masa muda adalh utk bersuka n bila berusia baru brubah...(agaknya la)
    smp kan syed gilani pun x tau nk buat apa dgn azri..

    lisa n azri ada pertemuan n jodoh tapi....
    masa yg akan tentukan segalanya...
    'to have the best thing in this world u got to taste the pain first'...di sebalik kesusahan pasti datang nya kesenangan...
    di pertemukan di perkarangan masjid mmbuat kan azri berfikir..dia pun patut berubah supaya seiring ngan perubahan lisa...atau pun azri perlu melangkah lebih jauh spya dapat membimbing lisa di kemudian hari..
    bila melihat lisa memakai skarf....ia akan mengingatkan azri tentang batasan yg perlu dia hadapi....
    berpisah lebih baik dari melihat kesedihan org yg kita syg...
    dekat tapi jauh...boleh tgk tpi x blh rasa...

    lisa dpt bear....azri ambil pelangi...kenangan yg mengusik rasa...
    lisa ikut la ckp arluna....tewas itu taat...lgipun azri kan ur hubby...x salah kan kalu nak mengggoda n membelai....
    lisa perlukan kepercayaan azri...n azri perlukan lisa yg lama tpi rasanya lisa yg baru pun ok gak...

    kesudahan nya kene tggu...
    kak nak hapy ending ye....
    kak rin ....
    all the best...smga di rahmati allah slalu..
    bila dah di terbitkan jgn lupa bgtau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha nak komen part Lisa kena ikut Arluna je...
      again...hahaha..klakar la ryana ni.

      terima kasih kerana sentiasa melayan cerita saya yg biasa - biasa ni. Komen awk kdg2 lg luar biasa dr cerita, how much I appreciate & Thank You!

      Delete
  36. Dear KL,

    - hhhhmmmm dah ending rupanya........so sad..
    - tapi apa pun, i'm waiting the next novel....
    - story baru bagus jugak...akak dah baca..best...
    - and one more thing, jangan lupa inform tau bila novel-novel KL akan keluar..
    - i'm right here waiting...
    - luv you more than yesterday.....

    - kak fadz-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Kak Fadz

      ala kak ending kat blog la...pjg lg kisah Lisa - Azri,
      saya tgah gigih siapkan manuskrip USD. Doakan yang terbaik okay!
      insya Allah kalau keluar saya inform.
      luv u always!!!

      Delete
  37. KL, dh abeh ea USD nie?
    speechless la nk komen apa..
    your story very2 nice la...suka sgt..
    so peminat setia nie akan tunggu next karya plak dri KL.. :D

    [hawa]

    ReplyDelete
    Replies
    1. hawa...thank you :))
      USD basically hbs di blog, sy ltak as epilog sbb x nk la sakitkan hati readers yg parah sbb dulu GET lg sy tgalkan tergantung trus di blog *ampunkan saya :))
      jadi dgn epilog, sesiapa yg rasa by the time USD keluar versi cetak, rasanya semua org dh lupa kisah Lisa-Azri..hahahha

      Delete
  38. such a great writer,.million of thumbs up for you,.

    p/s: disagree if USD diadaptasikan in movie,.its worth in reading than watching,.tq^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak reply yg p/s: publisher pun mkn tahun fikir nk publish karya saya, not to mention produser, they will nvr think even for once. Jgn risau :))

      Delete
  39. nice story...
    kak rin,mabruuk!!
    sangat deep thinking n main dgn emosi..

    ReplyDelete
  40. damn good writer! hope ur talent could lead many ppl to Allah. i just know u can

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay ths words such a deep wish. As so far my writing is just for fun and maybe this USD is just an eye opener for myself and am sharing with others.
      Still thank you & ur doa 1 day, who knows :)

      Delete
  41. salam kak rin...

    akhirnya saya ada peluang untuk bagi komen untuk entry terakhir USD nih.. sob sob sob.. gila lambat bin lembab.. nak wat guana.. terpaksa berpeleseran dengan lambakan kerja di ofis...hehe.. sempena bab akhir, saya x nak komen.. wahahaha.. just nak cakap, saya akan support kak Rin.. alwayz be your supporter sis.. will love u.. will miss them much much.. @_@

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam sweet sara,

      hmmm touche!

      Delete
  42. Dah beli novel ni best .....

    ReplyDelete