Thursday, 28 June 2012

Untuk Semua Dosaku (USD) Bab 23


            Lisa pelik melihat Lili tersenyum – senyum selepas berbual di telefon. Gaya macam bercakap dengan Bos tapi lepas letak telefon, gaya macam orang angau. Lisa dapat tangkap Lili cakap ‘Ya Bos’, ‘Baik Bos’ tapi yang pelik siap gelak – gelak.
            “Ehem...lepas cakap dengan Bos pun tak kan lah nak kena sengih sana – sini. Semacam je Kak Long tengok.”
            “Tak ada apa – apalah.”
            “Jangan cakap pak we Lili tu Bos Lili.” Lisa mengusik. Sakit hati kena hantar Lili sekali pun tapi kalau dah namanya hubungan adik beradik, dia tak kisah beralah. Lagi pun kenalah layan berbual, jenuh nak tunggu sampai JB bawak jalan lurus macam ni.
            “Tak ada pak we lah.” Tengku Akhbar seorang je yang Lili tengah target ni tapi Kak Long janganlah kacau line. Lili menyambung jahat di dalam hati. Cinta pertama. Pertama kali tengok di KBU, hati Lili dah jatuh tergolek – golek.
            Nak tergelak pun ada sebab tiba – tiba tak ada hujan tak ada rebut Tuan Syed telefon. Nak tanya okay ke tak dan nak tanya balik JB dengan siapa. Sah Najwa dah siap bagi laporan penuh dia balik JB dengan Lisa. Memang dari awal lagi dah rancang nak suruh Lisa yang hantar dan perancangannya yang biasa – biasa pada asalnya kini dirasakan seperti amat hebat. Nak sangat dia tengok mereka berdua ni apabila bersemuka macam mana gaya agaknya. Tak seronok dengar Najwa cerita. Dipaksa Najwa cerita kisah pagi banyak kali tapi jawapan Najwa menghampakan. Nampak macam kenal tapi tak ada cakap – cakap pun. Muka Lisa garang sahaja Najwa cakap. Dengar Najwa cakap reaksi Lisa garang tu gaya macam benci benar Lisa dengan Tuan Syed tapi kenapa? Kenapa mereka berpisah kalau dah gayanya macam Romeo dan Juliet dalam gambar tu.
            Kalau budak – budak hotel tahu Tuan Syed ini suatu ketika dulu milik kakak dia, agaknya popular tak sekejap dia kat Hotel Seri Murni? Aci tak dia guna Lisa nak tarik perhatian Tuan Syed? Mana tahu tahun ni dapat anugerah pekerja cemerlang lagi. Tak gerek la pula nak popular pakai nama Lisa. Lili pun dah cukup komersial apa nama tu. Lili bersangka baik. Bukan dengan cara ini dia akan buat untuk mencantas jalan Tengku Akhbar tapi Lili dah cukup gembira dengan panggilan Tuan Syed tadi. Entah kenapa dia rasa Tuan Syed telefon semata – mata kini dia adik Lisa dan bukan sebagai seorang pekerja.
            Tuan Syed: You dah balik JB?
            Lili: Dalam perjalanan. (Pehal tetiba nak tahu ni?)
            Tuan Syed: Samalah kita. Saja nak tahu you okay ke tak.
            Lili: Ya Bos. Saya okay. (Wah, caringnya Bos aku. Uwekkk ni ada udang dalam mee.)
            Tuan Syed: Balik JB macam mana ni? Dengan siapa?
            Lili: Dengan kereta. (Confirm. Udang kara dalam mee ni, bukan sebarang udang. Tunggu ya Bos, surprise!!)
            Tuan Syed: Jumpa esok.
            Lili: Baik Bos. (Hahaha....padan muka. Dia sengaja tak jawab balik dengan Lisa)



            “LILI nak drive.”
            “Tak payah. Kalau Kak Long mengantuk baru tukar.” Lisa menolak pelawaan Lili. Lagi pun tak sampai Seremban pun lagi.
            Budak tengah remaja memang suka test power. Bagi Lisa, memandu kena fokus. Mana ada istilah test power. Bawak Perdana je pun. Kalau Ferrari, Beemer, Posh ke lainlah. Bawak pulak kat jalan di German. Walaweii kenangan terindah. Rugi kalau belajar di German tapi tak nak ambil lesen di sana. Bila lagi nak merasa bawak kereta macam pelesit. Selamat dan tak kena saman pun. Had laju yang dinasihatkan lebih daripada had laju maksima kat sini. Kat sana 130km sejam had laju yang dinasihatkan. Kat sini 120 km sejam dah kira macam roket. Entah buat apa bayar tol, ada lebuh raya elok – elok pun tak tahulah. Had laju maksima autobahn, ikutlah had laju kemampuan kereta anda. Berani bawak, berani tanggung.
            Baru Lili nak buka mulut nak memujuk Lisa, telefon si kakak berdering. Lili berkerut dahi apabila Lisa menghulurkan telefonnya minta jawab.
            “Apa?” Lili menyambut telefon dengan malas
            “Tolong jawab. Handsfree tertinggal dalam handbag lagi satu.”
            Terlupa nak ambil handsfree yang dia sumbat dalam poket depan beg tangan yang digunakannya ke pejabat pagi tadi. Lepas bercakap dengan Lydia, tangan gatal sumbat handsfree dalam beg. Patutnya tinggalkan setiap masa kat dashboard ni. Kan dah susah kalau stok suka tukar – tukar beg tangan ni. Ya lah, kata balik JB acara santai. Tak kan nak usung beg tangan Braun Buffel kulit berkilat – kilat yang dia bawak pergi pejabat hari – hari. Cukuplah dengan beg jenama XOXO yang santai nak turun JB.
            “Hello Kak Lisa. Darling ni. Sedihla akak tak datang rumah petang ni.”
            “Ops. Ni bukan Kak Lisa. Dia tengah drive.”
            “Oh sorry.” Muram sahaja suara budak nama Darling ni.
            “Nak pesan apa?”
            “Tell her I love her. Bye. Assalamualaikum.”
            Lili tergamam. Dia pernah lah tengok budak nama Darling ni. Baru darjah dua kot. Sopan dan comel tapi selalu lupa nak tanya Lisa siapa dia ni. Lydia kawan Kak Long ni janda ke apa?
            “Siapa?” Lisa menjeling ke sebelah sekilas.
            “Darling. Dia cakap ‘tell her I love her’. Dia anak luar nikah Lydia ke Kak Long?”
            “Lili! Jangan kurang ajar sangat mulut tu.”
            “La tanya je. Pakai tudung, tutup litup belum tentu baik pun. Macam Kak Long la. Dulu bukan main lagi.” Lili tersenyum dalam hati. Nak je cakap macam dia tak tahu Kak Long dengan Tuan Syed dulu dah macam laki bini pun. Nasib baik tak ‘ter’ada anak luar nikah je. Entah – entah ada? Siapa tahu kan?
            Lisa membrek kereta dan memberi signal kiri dan berhenti di laluan kecemasan. Dia dah tak boleh sabar. Dia boleh terima kalau perempuan tua busuk di German menghinanya, remaja – remaja di German yang tak tahu apa itu agama Islam sebenarnya atau dihina oleh Syed Azri tapi darah daging sendiri? Dia tak nak jadi macam kakak Lydia.
            “Lili turun sini. Turun!” Lisa mencerun ke arah Lili. Matanya besar kecik – besar kecik sahaja melihat Lili sekarang. Kalau tak diajar, sampai bila pun Lili ni tak reti nak hormat dia sebagai kakak.
            “Apa ni Kak Long?”
            “Dengar sini ya Lili. Kak Long dah cukup sabar apa yang Lili buat pasal rumah sewa tu. Kak Long dah cukup sabar apa yang Lili burukkan Kak Long dengan Tengku Akhbar. Ingat Kak Long tak tahuke? Lili cakap Kak Long menyewa dengan kekasih? Siapa yang kenakan Kak Long suruh menyewa dengan lelaki? Lili pernah fikir tak entah – entah kakak Lili ni mati kena rogol dan bunuh kat sana? Pernah tak sesaat pakai otak tu fikir pasal orang? Pernah tak?” Lisa menjerit lantang.
            Dia tak peduli langsung berhenti di laluan kecemasan adalah suatu kesalahan. Kalau dia terus memandu pun, mungkin dia tak boleh nak fokus dan bakal mengundang kemalangan sahaja.
            “Betul Lili nak tahu siapa Darling?”
            Lili diam. Takut kalau Lisa benar – benar tinggalkannya di tepi jalan. Hey kat mana ni? Betul – betul sunyi tempat Kak Long berhenti. Dahlah hampir senja.
            “Tak..tak..Lili minta maaf. Lili tak cakap macam tu lagi.” Lili tergagap – gagap memohon maaf. Dalam hati menyumpah – nyumpah. Apa yang Kak Long buat selalu mengena sahaja. Macam mana dia nak menang sekarang kalau sah kereta ni Kak Long yang pandu. Kalau dia nak melawan maknanya mencari nahas.
            “Darling anak sah taraf. Dia anak yatim piatu. Dia anak saudara Lydia. Lebih tepat anak kakak Lydia. Tahu macam mana Darling boleh jadi anak yatim piatu? Sebab....”
            “Kak Long tak apalah. Tak payah cerita.” Lili mengangkat kedua – dua belah tangan gaya meminta ampun. Jalan cerita nampak macam syahdu. Tak kuasa dia nak menangis sebab budak kecik tu.
            “Dengar! Kak Long nak Lili dengar.”
            “Kak Long....” Lili dah takut mendengar suara Lisa yang tegas dan garang. Sebijik macam gaya Papa kalau mengamuk. Ishh...lembut – lembut Lisa yang macam Mama pun, rupa – rupanya ada bahagian yang dia menurun perangai Papa.
            “Kakak Lydia kahwin dengan boyfriend dia lepas kena tangkap khalwat. Mereka memang sosial zaman muda. Masing – masing dah kerja. Dah kahwin, sebab dua – dua pasangan ni sebenarnya budak pandai, mereka mula berubah. Kakak Lydia mula nampak cahaya Ilahi. Suaminya pun sama. Kemudian mereka dapat Darling. Lepas beberapa bulan mereka kahwin baru mengandung. Tapi masyarakat kita suka menghukum semata – mata melihat kisah silam. Pernah kena tangkap khalwat. Jadi Darling semua orang cakap anak luar nikah.”
            “Err...”
            “Lepas Darling lahir, suami kakak Lydia meninggal dunia kemalangan. Keluarga Lydia kaya raya. Anak Tan Sri Ahmad, kenal?”
            Lili menelan air liur. Tak kan tak kenal. Eh, Danish Lutfi anak Tan Sri Ahmad tu adik Lydia lah kot? Siapa tak kenal, playboy seantero. Semua artis baru yang muda bergetah dia sapu.
            “Keluarga Lydia menentang apabila kakaknya nak berkahwin dengan pasangannya. Maklumlah kena tangkap khalwat. Laki tu pula anak orang biasa – biasa tapi dorang tak tahu laki tu lah punca anak mereka menemui jalan yang benar. Keluarga lelaki tu pun menentang juga sebab kononnya tak nak anak mereka kahwin dengan anak orang kaya yang sombong. Dalam hidup kadang – kadang dalam musibah kita bertemu cahaya. Kenapa? Kerana tiapa kali kita susah, kita akan lebih dekat dengan Allah.” Dia faham perasaan Durrah, kakak Lydia.
            “Jadi kakak dia kahwin tak dapat restulah? Anak derhaka betul.”
            “Kat situ ya dia jadi anak derhaka tapi pilihan Durrah menemukannya dengan jalan Allah. Habis bagus sangat ibu bapa yang dah tahu anak mereka perangai macam syaitan dan membiarkan anak – anak terus hanyut? Dah kena tangkap khalwat pun tak bagi kahwin pada hal masing – masing nak bertanggungjawab? Masing – masing dah kerja dan cukup syarat sah kahwin?”
            “Tak la...” Suara Lili kendur sahaja.
            “Masing – masing dah berubah tapi keluarga Lydia tetap memandang hina Durrah dan suaminya. Macam dalam drama Kak Long rasa tapi realitinya memang wujud lagi sistem kasta macam tu. Durrah betul – betul kembali ke landasan yang betul. Pernah suatu hari Durrah balik rumah masa tengah mengandung, seluruh keluarganya pulaukan dia. Dia cakap Durrah anak orang Arab mana sesat. Berkelubung macam tu. Kalau setakat nak sorok perut baik tak payah.”
            “Bodoh betul keluarga Durrah tu. Lydia mana? Kenapa dia tak stand up for her sister? Nampak dia pun baik je.”
            “Cakap orang bodoh. Yang tadi hina orang pakai tudung, tutup litup tu kenapa? Awak tu pun bodoh sama. Sama macam masyarakat Melayu tipikal. Orang nak berubah bukan nak sokong, nak menjatuhkan lagi ada.”
            “La...sorry la.”
            Lisa menjeling cermin belakang. Geraklah. Sambil bawak kereta pun boleh cerita. Harap – harap Lili ambil pengajaran. Lisa yang positif. Lili yang negatif. Penat Lisa cerita, dia angguk, dia geleng, masuk telinga kanan kemudian keluar telinga kiri.
            “Lydia kat London. Masih belajar. Durrah kahwin, tak ada orang bagitahu dia pun. Dia balik pun masa Durrah dah tenat. Sakit awalnya mungkin kerana tekanan. Tekanan orang sekeliling. Lepas suami Durrah meninggal dunia, keluarga mentuanya menuntut hak jagaan cucu mereka tapi mana boleh. Hak jagaan anak mestilah dapat kepada Durrah. Tak payah nak turun naik mahkamah sebab Durrah bekerja dan tiada sebab untuk dia tak layak menjaga Darling tapi sebab keluarga mentua selalu buat hal, selalu pergi serang Durrah, akhirnya dia tak tahan. Tiap kali Darling menangis, tiap kali Darling merengek, Durrah semakin merasakan tekanan membesarkan anak seorang diri. Tekanan daripada kawan – kawan sekerja yang memandang serong melihat Durrah membesarkan Darling seorang diri juga cukup hebat. Tekanan dari depan dan belakang, kiri dan kanan membuat dia kerap mengambil pil – pil penenang. Bertahun lamanya Durrah memendam rasa. Mencari redha Ilahi tanpa sokongan sesiapa pun. Habit yang melekat lama – kelamaan membuat hatinya rosak.”
            “Mati sebab tu? Apa bingai punya budak opis macam tu?”
            “Biasalah kerja dengan KPMG. Atas office, bawah pub. Meeting client dan lepak lepas kerja pun kat pub. Tiba – tiba Durrah berubah, mesti susah nak co-op dengan existing environment dia. Nak tukar kerja bukan senang. Family pun dah tak support lagi. Nak tak nak kena kerja. Kak Long nak tanya ni. Apa Lili rasa penyebab kematian dia? Sakit hati yang rosak atau sakit hati yang terluka dengan tekanan sekeliling?”
            Lisa mengeluh. Lili tak akan mungkin mengerti. Lili masih jauh di alam remaja yang mengkhayalkan. Dia faham perasaan Durrah. Sekali kita bertemu titik cahaya, nak menggapai cahaya tersebut agar menerangi seluruh hidup bukan senang. Terutamanya orang – orang seperti Durrah dan dia. Dosa – dosa semalam menjadi alibi masyarakat untuk menghukum. Dosa – dosa semalam membuat diri rasa terhina dan kadang – kadang terasa kerdil bukan setakat di mata Allah tapi di mata masyarakat sekali pun. Semua yang dilalui oleh Durrah pernah dilalui oleh Lisa. Bezanya Durrah bertemu cahaya bersama orang yang tersayang. Orang yang tersayangnya pergi dalam iman, dalam senyuman. Orang tersayang Lisa? Menghinanya dan langsung tak menghormati pilihannya.
            “Sakit hati kot.” Lili endah tak endah sahaja menjawab.
            Lisa diam. Sakit hati yang dirobek dengan kata – kata memang boleh melumpuhkan semangat. Sayang Lydia tiada di samping Durrah. Lydia dulu tak seliar Durrah, dunianya belajar dan belajar sahaja dan taklah sebaik sekarang tapi bersama Durrah di saat – saat akhir hidupnya menitipkan cahaya dalam jiwa dan raganya juga. Sehingga Lydia sanggup membawa Darling ke London bersamanya. Memanglah ada duit semua jadi. Lydia lebih daripada mampu untuk mengupah pengasuh untuk menjaga Darling tapi untuk membesarkan seorang kanak – kanak seperti anak sendiri? Lisa tabik berkali – kali. Lydia pernah meminjamkan diari arwah Durrah kepadanya. Rasanya air matanya mengalir sehingga tertidur membaca duri dan rintangan yang dilalui oleh arwah. Bila ditanyakan kenapa Lydia mahu dia membacanya. Jawapan Lydia membuat Lisa terpana.
            “Saya tak tahu ajal saya bila. Saya tak akan selalu di samping Lisa. Kalau suatu hari nanti Lisa keseorang dan diuji tanpa henti. Jangan mengalah. Jangan sesekali mengalah. Untuk berubah, kita kena kuat. Ya sokongan orang sekeliling penting dan kita harapkan tapi ingatlah, kalau ditanya amalan kita di akhirat nanti pun kita keseorangan, maka untuk mencari jalan ke syurga, apa salahnya seorang diri. Kalau benar tidak ada orang nak menyokong kita sekali pun. Allah kan ada. Tak cukup kasih sayang Allah untuk kita?”
            Hanya air mata yang menjadi jawapan kepada soalan Lydia. Yang membuat seorang Nur Lisa kuat. Yang membuat seorang Nur Lisa mampu melupakan seorang Syed Azri. Dia faham Lydia tak mahu Lisa lemah seperti Durrah. Memang kebiasaan Lisa akan mengambil pil Duromine atau Xanax kadang – kadang bukan kerana anxiety disorder yang dialaminya pun, tapi kadang – kadang semata – mata untuk melarikan diri dari masalah atau sebagai jalan penyelesaian singkat. Lydia tak nak Lisa jadi seperti Durrah kalau suatu hari nanti Lisa keseorangan.

            Kerana seorang sahabat yang inginkan yang terbaik untuk Lisa.
        Kerana Allah telah menetapkan ujian yang menguji ketaatan Lisa.
        Kerana ujian bakal menuntut seorang isteri menutup aib seorang suami.
        Yang bakal diharungi seorang diri.
        Yang bakal terpendam dalam hati.
        Yang bakal menusuk duri mawar ke tangkai hati.

            Seakan – akan Lydia mampu membaca rintangan yang menanti di hadapan Lisa. Mampukah Lisa menjalani dugaan tanpa Lydia, sebagai isteri? Sebagai isteri kepada seseorang yang tidak pernah diharapkannya walau pun dicintainya sepenuh hati. Sebagai isteri seorang Syed Azri aturan adik yang menabur fitnah dan aturan takdir Nur Lisa.
            Semester terakhir Lydia meninggalkan Lisa sendirian dia bumi German, dipupuk kata – kata Lydia di dalam hati. Nasihat Lydia yang mengatakan memang ramai orang yang bertemu hidayah jauh di rantau kerana di rantau orang, hati cepat menjadi sunyi, menjadi walang dan tersentuh. Paling penting, di tempat orang senang nak membezakan baik dan buruk. Jelas perbezaannya. Di Malaysia kadang – kadang nur Ilahi terkambus antara adat dan budaya, terselimut antara yang fasikh dan yang benar.
            Lisa memandu dalam keadaan sedikit pilu. Lili di sebelah dah tertidur. Sampai di R&R Seremban mereka berhenti untuk makan dan solat jamak. Baik berhenti awal – awal daripada dah malam benar, leceh nak berhenti. Lisa nampak Lili terus keluar dari surau selepas solat. Dia pula lama berteleku di sejadah. Lama Lisa panjatkan doa. Mengharapkan hadirnya Syed Azri, kembalinya Syed Azri seketika cuma mungkin untuk mengingatkan dosa – dosanya yang lalu. Mungkin dia sudah lalai di mana – mana. Mungkin amalannya ada yang terkurang di sana - sini. Syed Azri hanyalah bayangan kisah silam. Untuk mengingatkannya tentang hari ini. Hari ini yang dia bernafas untuk mencari keredhaanNya.
            Lisa melangkah keluar surau dengan perasaan yang bercampur - baur. Lisa mengatur langkah di lorong yang menyambungkan surau, bilik air dan kedai – kedai sambil mencari kelibat Lili. Tadi Lili cakap nak beli cool blog. Bab solat, Lili kalau suruh boleh pula ikut. Tapi tadi dia gertak nak tinggalkan kat sini. Acilah kan. Sesekali pakai kuasa veto kakak. Lagi pun benda wajib terpaksa ke tak terpaksa ke memang wajib kena buat. Lama – lama okaylah. Sebelum melangkah ke kereta, sekali lagi Lisa membuang pandang ke arah surau. Terkenang coretan diari kehidupan Durrah setiap kali menjejakkan kaki ke rumah Allah yang sudah dihafalnya.

March 2003
            Rupa – rupanya, rumah Allah memberi sejuta ketenangan. Darling menendang – nendang di dalam perut. Mungkin seronok dibawa melangkah ke rumah Allah. Kenapa lambat benar dia berjumpa tempat sebahagia ini? Kenapa kelab – kelab malam yang menjadi tempat bahagia di zaman remajaku? Ya Allah, ampunkan dosa – dosa hambamu yang hina ini. The tragedy of my life is not that it ends so soon but that I wait so long to begin with. For everything I have today, thank you Allah. Alhamdulillah.

April 2003
            Sekali lagi bersama Daddy mengimarahkan majlis ilmu di masjid berhampiran rumah kami malam ini. Darling gembira agaknya. Menendang – nendang dengan aktif apabila balik ke rumah. Daddy Darling pun teruja. Kami semua gembira tapi jauh di sudut hati, terasa kebahagiaan ini sementara sahaja. Bukan aku tidak bersyukur tapi hati ini tetap sakit. Rindukan Mama, Papa seperti mana Daddy Darling rindukan Mak dan Ayahnya. Semoga suatu hari nanti Darling tidak akan merindui kami seperti kami merindui kalian. I know life was never meant to be easy but I never thought it would be this hard. Still, thank you Allah. Alhamdulillah.

March 2004
            Berada di tempat yang sama. Walau pun ketenangan berada di rumah Allah tetap mendamaikan jiwa tapi kini hatiku tidak dapat tidak diselubungi duka. Dulu bersama Daddy Darling tapi kini Mommy keseorangan. Besar dugaanMu ya Allah. Kau berikan ku seluruh cahaya hidayahMu tapi kau ambil satu – satunya temanku. Mampukah aku menghadapi dugaanMu ini? Mampukah ya Allah kerana aku semakin lemah. If I ever have someone to talk to and to share with, I would only ask one question. Have you ever felt so alone and nothing makes sense? Well that’s how I feel right now. I feel like I’m facing everything myself, with nothing but tears and fake smiles. Again, I am still grateful. Alhamdulillah.

            Tubir mata Lisa mula bergenang. Sekurang – kurangnya Durrah bertuah. Merasa menjejakkan kaki bersama orang tersayang di rumah Allah. Dia?            Sedang Lisa menala mata ke hujung taman di hadapan surau R&R untuk menahan air mata daripada tumpah, Lisa yang sambil menyusun langkah, terhenti melangkah tiba – tiba. Air mata yang hampir tumpah di pipi diseka dengan hujung lengan baju. Beg tangan XOXO tersandang di bahu beralih ke tangan. Terbuai – buai beg tangan berhias taburan bentuk love yang comel dan cantik dimainkan di tangan kanannya. Jenama beg kegemaran Lisa. Entah dia tak peduli orang lain kenal ke tak jenama beg XOXO ni tapi dia suka je. Mata yang ditundukkan memandang hayunan beg cuba mentafsir bayangan di hadapan. Sama seperti bayangan yang dilihatnya di hadapan Masjid Ul Ummah di Munich dulu. Syed Azri, bayangan atau kenyataan?
            Hadirnya Syed Azri dua kali dalam lintasan mata di hadapan rumah Allah. Sebelum Azri kembali ke Malaysia, dia ingat kali terakhir dia nampak Syed Azri ialah di hadapan Masjid Ul Ummah, Munich tapi mungkin juga sekadar bayangan sebab jarak yang jauh juga. Apatah lagi setelah lama mereka tak bersua sejak Lisa berpindah ke Olydorf. Azri tak pernah mencarinya di Olydorf. Bohonglah kalau Azri tak tahu Lisa berpindah ke mana kerana dia pernah terserempak dengan Hanif dan memberitahu tempat tinggal barunya. Tak kan Hanif tak tolong pukul canang? Atau namanya sudah diharamkan disebut oleh Syed Azri tapi kali ini Lisa mula goyah. Baru di tengah embun pagi tadi, dia berjumpa dengan Azri. Tak kan sekarang orang yang dia nampak sedang berdiri sambil menghisap rokok di taman seberang jalan ialah Azri? Bukankah Azri di Kuala Lumpur? Tak kan dia silap. SSB Syed Azri yang menawan hati remajanya dulu hanya satu di dunia. Okay tak kira SSB Jake Gyllenhaal, Ryan Reynolds atau SSB model kacak Gabriel Aubry atau David Gandy sekali pun, hanya SSB anak Tuan Syed juga yang melekat di kepala.



            AZRI mencampakkan puntung rokok ke dalam tong hijau di hujung taman. Taman yang betul – betul menghadap surau R&R Seremban. Penat memandu seorang diri. Entah kenapa dia rajin nak menghabiskan masa di R&R. Biasanya kalau setakat KL-JB atau JB-KL dia akan rembat sahaja. Malas nak membuang masa berhenti. Tadi dia sempat dengan santainya minum kopi siap makan mee rebus. Tak sedap langsung. Akhirnya dibiarkan sahaja tak habis. Sekarang, dah habis rokok sebatang, perut terasa masih lapar. Beli roti pun cukup. Macam tak biasa alas perut dengan roti. Kalau Lisa dulu, dapat cheese bun dah menjerit macam dapat makan seekor kambing. Suka sangat.
            Lisa? Azri menarik nafas dalam. Lisa tinggalkan dia tanpa sepatah kata malam itu. Dia tak kan lupa. Dia tinggalkan Lisa di bumi Germany tanpa sepatah kata juga. Adil bukan? Cinta? Kasih sayang yang dia taburkan Lisa belum cukup ertinya. Lantas bagaimana lagi dia nak tunjukkan cintanya, buktikan betapa pentingnya Lisa dalam hidupnya?
            Bukan dia tak menghormati perubahan Lisa tapi egonya menambat jiwa yang pernah dibalut duka. Bukan takut dengan bayang – bayang sendiri tapi takut langkah Lisa tak mampu diikuti dan akhirnya Lisa memandangnya penuh hina. Biarlah mereka berpisah begini. Walau pun hati sakit tapi egonya masih bertempat. Dia boleh hidup dipandang Lisa dengan kebencian tapi bukan kehinaan. Cantiknya Lisa, ayunya Lisa sekarang mungkin bukan untuknya lagi. Dia tak layak pun untuk Lisa. Memuja dari jauh mungkin atau meneruskan hidup dengan bersandarkan kenangan lalu. Cukup? Cukuplah. Selama ini pun, hari – harinya bukan ditemani oleh kekasih atau mana – mana perempuan pun. Hidup juga. Azri malas nak fikir lebih – lebih walau pun tanpa sedar tadi dia menelefon Lili. Buat malu hero. Tak pernah umur dia nak telefon tanya – tanya khabar macam tu. Dia memang Bos yang prihatin tapi kalau setakat mabuk waktu bersuka ria, dah di luar etika kerja nak kena ambil berat pula.
            Azri membeli cheese bun dan sebotol Coke. Malas nak berlama – lama dengan orang yang makin ramai. Dengan plastik di tangan, Azri menuju ke arah bertentangan, tempat keretanya diparking. Sebelum tu singgah dulu masuk bilik air. Basahkan muka yang agak mengantuk dan lemau ni. Keluar dari bilik air, elok dia mengesat mukanya dengan sapu tangan, baru perasan lighter tadi tertinggal di atas bangku di taman. Laju kaki melangkah ke taman. Harap – harap ada lagilah. Azri tersengih apabila lighter biru masih berada di atas bangku. Sempat sebatang lagi rokok dibakar. Tengah menghembus asap dengan penuh nikmat, mata terhala ke arah seseorang yang juga sedang memandangnya. Lisa? Dia nampak Lisa cepat – cepat mengalihkan pandangan. Rokok tidak dihabiskan dan dicampakkan sahaja ke dalam tong sampah. Azri berjalan perlahan menuju ke arah Lisa. Tak pula dia melarikan diri. Tegak macam patung sahaja.
            “Lisa.” Azri menegur berhati – hati. Takut salah orang pula.
            “Assalamualaikum.” Lisa berpaling dan berdiri memandang Azri. Nak lari pun nampak macam budak tadika pula.
            “Nampak saya awak nangis? Kenapa? Terharu sangat ke?”
            Azri nak tergelak tapi air muka Lisa yang mendung macam baru lepas menangis membuat dia tak sampai hati nak meletuskan tawa. Senyum je la. Jumeirah Jane yang dah jadi Ustazah Nur Lisa baru lepas menangis. Kenapa agaknya?
            “Tak tapi pelik.”
            “Apa yang tak? Apa yang pelik? Kalau dah jodoh tak ke mana.”
            Lisa mengetap bibir mendengar usikan Azri. Jodohku siang dan malam kupinta agar diketemukan dengan seseorang yang mampu membimbingku. Azri? Not in million years!
            “Kali terakhir saya nampak awak. Kat Munich. In front of the mosque. It’s you, it’s really you. Right?”
            “Kalau orang tu handsome macam saya. Ya kot.” Azri tersenyum lagi.
            “Ya lah. Apa yang saya cakap, apa yang saya pilih, mana pernah penting bagi awak. Semua nak main – main. Tak pernah nak serius. Tak apalah.” Lisa melangkah meninggalkan Azri.
            “Lisa...okay look.” Azri menarik tangan Lisa.
            “Azri...” Lisa hampir terjerit kerana terkejut tapi cuba mengawal suaranya daripada memalukan Azri di tengah – tengah orang ramai.
            “Ops! Sorry tapi berlapik kan?” Azri cepat – cepat melepaskan tangannya yang mencengkam lengan Lisa kuat. Terlupa batasan yang dijaga oleh Lisa sekarang. Tertampar sekali lagi egonya. Bosan!
            Lisa menarik tangan kanan yang dilepaskan oleh Azri dan menunduk.
            “Kenapa panggil saya ‘Azri...’ macam tu lagi? Kenapa nak merajuk lagi? Merajuk dengan orang yang sayangkan kita Lisa. Yang cintakan kita. Patut ke saya pujuk awak sekarang? You tell me.” Azri menyambung senafas. Meluahkan apa yang terbuku setelah kisah mereka di Pasing berakhir.
            Senafas Azri menuturkan kata – katanya. Senafas sesak nafas Lisa mendengarnya.
            “Azri...”
            “Lagi. ‘Azri...’ Jangan Lisa. Jangan.” Azri menghela nafas dalam. Lisa sahaja yang memanggilnya lembut begitu. Panggilan yang dirasakannya penuh dengan kasih sayang.
            Lisa makin menunduk. Termalu sendiri dengan kata – kata Azri yang semuanya benar. Lenggok bahasa adalah jenis zina. Macam mana dia boleh lupa manusia boleh hanyut hanya kerana suara merdu?
            “Saya jalan dulu.” Lisa tersenyum sekadar menghormati Azri dan meminta diri. Sebak masih menguasai diri. Tiba – tiba dia betul – betul menjiwai perasaan Durrah sekarang. Beginilah rasanya mencintai seseorang tapi sebenarnya jauh. Durrah terpisah nyawa, dia? Terpisah dengan pilihan hidup yang berbeza.
            Have you ever felt so alone and nothing makes sense? Well that’s how I feel right now. I feel like I’m facing everything myself, with nothing but tears and fake smiles.
            Lydia, bukan setakat Durrah Nujhan, seorang yang bernama Nur Lisa pun boleh kehilangan arah dan panduan kerana tersesat dalam ulitan cinta dunia. Kuatkan semangatku ya Allah. Betul diri terasa kosong. Kosong kerana dulu Azri dunianya. Dia belum hilang ingatan. Jauh diusir segala kenangan bersama Azri di Pasing dulu sekali pun, semuanya datang bertandang sekelip mata. Kalau dibuang sekali pun segala gambar – gambar kenangan mereka berdua, Lisa tetap tak mampu membuang ingatannya sendiri.



Pasing, Germany

            “Azri tolong please....please...”
            “Sebut nama Azri tu ikut nota muzik yang betul ya.”
            “Azri...”
            “Lagi?”
            “My love, my shining sun, honey bunny, darling, sweetie pie, my everything....”
            “No...no...lagi...” Azri mengarah sambil bercekak pinggang.
            Amboi! Nak minta tolong sikit pun bukan main kena buli. Lisa memasamkan muka.
            “Azri...Azri...Azri...”
            “Congratulations. You just hit the right note! Okay. I’ll do.” Azri menepuk tangan. Dia suka cara Lisa memanggilnya begitu. Antara mereka tak pernah wujud istilah panggilan mesra tapi cara Lisa memanggilnya amat istimewa. Betullah orang cakap, keserasian wujud sebab toleransi. Lisa amat bertoleransi selama hidup dengannya. Tak sama dengan kemanjaan Damia Humaira yang tipikal. Lisa manja bersahaja. Lisa membuai hanya dengan memanggil namanya.
            “Okay, saya tidur dulu. Bye! Good Night!” Lisa terlompat – lompat keriangan. Seronok apabila Azri sanggup menolongnya menyiapkan assignment. Kacang je lah bagi senior pandai macam Azri tu. Dia sekadar mengambil kesempatan. Sungguh dah dua malam rasanya tak tidur. Macam ni seksanya jadi budak TUM. Pada hal baru semester ketiga.
            “Lisa...Lisa...come here.” Azri menggoyangkan jari telunjuknya.
            Baru nak tarik selimut, kena bangun balik. Dengan malas Lisa menuju ke meja belajar. Azri dah siap dengan pen dan kertas A4 kosong. Skrin laptop yang tadi menayangkan game poker dah bertukar kepada Words.
            “Kiss Pill. Nanti ngantuk.” Azri menarik tangan Lisa mendekatinya.
            “Yalah.”
            Cup!
            Lisa mengahdiahkan sebuah kucupan di dahi Azri.
            “Buat biar dapat full marks tau.”
            “Yes madam.”
            Lisa dengan senyuman berbaring siap sempat buat senaman betulkan urat di atas katil. Azri hanya tergelak melihat keletahnya.
            “Emmm...” Azri menghampiri Lisa di katil. Suis projektor pelangi dibuka.
            “Sleep with rainbow tonight. Tidur sambil dengar lagu MLTR, Sleeping Child ni okay.” Azri menepuk bahu Lisa sebelum kembali ke meja menghadap laptop. Lagu MLTR Sleeping Child dimainkan di laptop. Azri mula ralit membuat kerjanya. Untuk Lisa, demi Lisa.
            Lisa tergelak. Mata dipejamkan dan tak sampai berapa saat, dia sudah hanyut dibuai mimpi. Keesokan pagi, dia bangun dengan badan yang segar tapi Azri siap terlentok di meja belajar. Semata – mata nak menyiapkan assignment Lisa. Perlahan Lisa menghampiri Azri. Mouse digerakkan ke skrin dari muka surat pertama hingga ke muka surat akhir.
            Perfect!
            Lisa menguntum senyum. Belakang Azri ditepuk perlahan.
            “Wake up!”
             Lisa memeluk Azri dari belakang dan berbisik “Thank you dear.”



            AZRI sanggup berkorban apa sahaja untuknya tapi kenapa Azri tak sanggup untuk berjalan seiringan dengan jalan yang dipilihnya kini? Bukan susah pun. Malah ilmu Azri jauh lagi hebat dari ilmu di dadanya tapi apa gunanya ilmu tanpa amal?
            “Lisa, tunggu. Saya, ya saya yang awak nampak.”
            Air mata Lisa mengalir tanpa dapat ditahan lagi. Tempat yang sama. Di hadapan rumah Allah. Waktu yang berbeza tapi perasaan yang sama. Dulu, memandang Azri dari jauh. Hati pedih dalam keterasingan. Kini, memandang Azri di hadapan mata tapi hati tetap pedih. Pedih dalam keterasingan.
            Lirik baris terakhir lagu Sleeping Child ‘keep you away from the world so wild’
melekat di kotak fikiran Lisa.
            Dear Azri, you can’t even keep me away from sin, the simplest sin, how can you ever keep me away from the world so wild?
            Dear Lisa, hold strong. Sometimes love just ain’t enough.



p/s: i think this song suits them well :(
I don't want to lose you
but I don't want to use you
just to have somebody by my side. I don't want to hate you,
I don't want to take you
but I don't want to be the one to cry.

And that don't really matter to anyone anymore.
But like a fool I keep losing my place
and I keep seeing you walk through that door.

(Chorus)

But there's a danger in loving somebody too much,
and it's sad when you know it's your heart you can't trust.
There's a reason why people don't stay where they are.
Baby, sometimes, love just aint enough.

Now, I could never change you
I don't want to blame you.
Baby, you don't have to take the fall.
Yes, I may have hurt you, but I did not desert you.
Maybe I just want to have it all.

It makes a sound like thunder
it makes me feel like rain.
And like a fool who will never see the truth,
I keep thinking something's gonna change.

(Chorus)

And there's no way home
when it's late at night and you're all alone.
Are there things that you wanted to say?
And do you feel me beside you in your bed,
there beside you, where I used to lay?

And there's a danger in loving somebody too much,
and it's sad when you know it's your heart they can't touch.
There's a reason why people don't stay who they are.
Baby, sometimes, love just ain't enough.

Baby, sometimes, love... it just ain't enough.
Oh, Oh, Oh, No



p/s/s: tetiba nak tambah. Since cter ni x hbs di blog, basically asal sy buat USD is nak share this value je kot. So the main objective of this USD is actually wrapped up in this epi. Dosa kecik, dosa besar, nak berubah, tepuk dada, tanya selera. Jgn harapkan org utk berubah. Sentiasa positif dlm hidup.
Yg lain bunga2 je kot. Kalau x cliche & sweet, sape nk baca kan? I'm great in making u guys ada rama2 dlm dada & flying & sitting on rainbow..hahaha...

87 comments:

  1. suka sangat cerita ni....
    dpt rase feeling lisa dlm ni....
    btw, nanti nk jd kn novel ke....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah, kalau ada rezeki :)
      Doakan.

      Delete
  2. hmmm..terjawab gak kenapa lisa menangis.. pertemuan yg indah.. tp tak dapat ke lisa selami yg azri juga menuju ke jalan yg lurus.. hmm ego seorang lelaki tak mahu nampak lemah di depan wanita kesayangannya. padahal dia tahu... dia juga mahukan perubahan tersebut... next dah last part ek...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaaha..ya ke azri tu? drama je kot...
      next dah last.

      Delete
  3. salam... morning... &thanks a lot kl... mmg betul2 BF USD.....
    lisa - berharap tabah mengharungi dugaan hidup...
    azri - berubahlah demi kehidupan yg hakiki & utk lisa juga...
    lili - insaf lah lili... sekali dua org masih boleh memaafkan kalau dah byk kali? lu fikirlah sendiri!! huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau banyak kali??? hahha tau la nasib Lili ni tinggi rendah.

      Delete
  4. Touching..touching...

    -cthans-

    ReplyDelete
  5. make it this story as novel pls..confirm ramai nak beli :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah! org lain sy tatau tp awk kalau jadi novel, wajib beli eh :))

      Delete
  6. so sweet...sedih jek baca..

    ReplyDelete
    Replies
    1. no la sedih. Sy berbakat nk buat sedih2 sgt.

      Delete
  7. ish ish geramnya kat lili, rasa nak ketuk2 kepala dia yg senget tu. bole lak kurang gitu ngan kakak sendiri. bila kena bahan ngan lisa baru dia tau langit tu tinggi ke rendah hehehe..
    sweet kot pertemuan tanpa drancang ant lisa-azri, dh kantoi pun azri still nk cover line. tp akhirnya ngaku gak azri, x slh kan kalu kita mengaku tp mungkin azri ada adalan tersendiri naper x nk muncul dpn lisa. yelah org nk berubah mana bole menunjuk2 kan itu lg afdal hihihi. keep it up Rin Ahmad, teruskan mengolah citer USD ni, nk kuar dlm btk novel dh ek. tahniah x sbr menunggu. pas ni last nn3 kan, mrindu la kami semua ngan azri si naga sakti n lisa si jumeirah jane tu.
    p/s: Bila mata tidak mampu BERTEMU MATA, melihat resahnya jiwa..bila SUARA tidak mampu singgah ke telinga, membisikkan kata-kata SEMANGAT..namun INGATAN bertandang mengusik rasa..tertanya-tanya, apa KHABARMU di sana..kutitipkan DOA padaNYA, ...semoga kamu BAIK-BAIK di sana..✿~
    Walau jauh menyisih, tetap jua TERPATRI di hati..di dalam hati ada CINTA, di dalam cinta ada "dia"..dua BENUA pasti dapat DISATUKAN dengan JANJI Allah, insyaAllah..(✿◠‿◠) khas utk lisa-azri( kopipasta dr fb hihi)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kata2 tu manis..haha thanks sbb rajin copy paste utk sy. Kat wall sy penuh Euro jer....ayt2 puitis mcm nk x singgah kat FB saya :))

      time mcm ni br Lili tu takut sket. Kak Long tuu...jgn nk main2 tp skali mmg teruk Lisa-Azri kna ayamkan...uwaaaa....

      Delete
  8. arghhh huhu da na stop da..tgl 1 je entry lg..ta nak ta nak ta nak..*note bdk kecik kne pakse mkn sayur k..
    thanks kak rin..love u..love lisa..love azri..
    da terjwb siapa darling kepada lydia..sdh ngan nasib mommy darling..ta sangka sakit hati dr environment bleh buat org tergadah..ye la kan kalu difikir2 btul jugak, bila dah sekeliling jenis y nak hentam je mane tahan kalu ilmu n iman tak tinggi..nak nak macm mommy darling y bru dpt hidayah n berseorngan tempuh hidup ni..dengan daddy darling y tbe2 tinggalkan die..
    memg kan masyarkt slalu pandng ap y pernah jadi, bukan na amik iktibar or bukan na sokong ke arah kebaikan..y jahat la y diingat..bila je y pernah nakal buat baik, mesti igt ad 10 udang blik sepinggan mee.. buat 1 kebaikan na ttup 10 kejahatn..hurm typical punye thinking..
    lisa be strong..betulla ckp azri kalu da jodh tak kemana..hehe face it lisa..
    azri kalu bleh korbnkn sglanya utk lisa y not korbnkn ur bad att to get the good lisa..but kalu mcm ni da mcm ta ikhlas plak na berubah..hurmm....

    thanks alot writer..congrats for becoming 1 year..love u babe..

    ~adda~

    ReplyDelete
    Replies
    1. adda
      awk mesti slalu sgt melepak kat sini kan smpai kat blog emy pon awk boleh igt kisah Farid & Darry yg sy sdiri pun blur2...muahahaha...
      welcome & thanks 2 u sbb slalu jer melayan karya sy yg x tersusun mana ni.

      Delete
    2. haha dah name blog pun karya lepak..kk rin berkarya sy melepak..haha..fair mcm cube gtu..
      ape ta igt, sy duk bce sampi ter esak2 tau..huhu sedih gile citer tu..sbb kn slh fhm je diorg break, jumpe time si dary da sakit..huhuhuhu..sedih bercampur sadis..
      thanks for the superb story tau..takkan pernh bosan bce karya u..

      ~adda~

      Delete
  9. Atty Ismail28/6/12 7:02 pm

    Kesian nye pada nasib si Durrah...Di buang dan sisih keluarga kerana memilih agama...
    Lili ni mmg patut kena siang ngan si Azri...Kurang asam betul...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp mcm kelakar...bkn pilih agama...dh mmg born with it tp sbb hanya pada nama semata - mata kot...uwaaa....ni yg kaya kira okayla..yg miskin pon berlambak masalahnya Islam pada nama pon. Nk double sad ;(

      Delete
  10. Terasa sedih pulak bila baca entry ni. Kesian Durrah :(

    Terima kasih kak KL! Love you! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh welcome dear!
      love you!!

      Delete
  11. rin karya awak ni betul2 the best ever....semua rasa, nilai dan emosi di adun dgn sebaiknya. mcm delicious cake yummy....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ermmm teringat pavlova delicious...ni yg x leh blah ni.....

      Delete
  12. salam jumaat KL,

    sejak kebelakangan neh n3 USD sedih je ... dean sodih le!
    sedih p byk pengajaran
    haru dgn kenangan & kehidupan Durrah

    thanks KL .. sentiasa terbaik dr KL!

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam....n3 sedih? mana ada...sikit jer.
      welcome ImaAn!

      Delete
  13. Sangat menyentuh perasaan... TQ KL

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome tp lili merosakkan scene..huhu....

      Delete
  14. Pagi jumaat yang kak sue rasa sedih bila baca kisah Durrah .. seorang wanita yang tabah walaupun dirinya x diterima oleh keluarga terutamanya ... tapi bertuahnya Durrah berubah bersama orang yang tersayang seperti yang Lisa katakan...
    Lisa rasanya lebih sedih bila perubahan yang dilakukan x mendapat sokongan dari orang tersayang ..... rasanya lebih terasa sakitkan....
    Azri ego yang tinggi x bawa ke manakan???? hanya merugikan diri sendiri.... bila orang yang kita sayang sanggup tinggalkan kita demi DIA yang maha berkuasa Lisa pilih melebihi segalanya.... hormatilah pilihan Lisa.....
    Lili tu patut kena masuk dalam mesin basuh lepas tu letak sabun dan klorok sikit bagi bersih sikit otak dia.... buat sakit hati ja.... cubalah menghayati cerita Lisa yang sedih tu.... nasib baik bukan adik kak sue kalau x..... SELAMATTTT....hahaha....
    TQ KL..... bab ni banyak pengajaran yang boleh dibuat pedoman hidup terutamanya bagi yang muda remaja...... TQ...
    Sorry lah kali ni terpanjang pulak komen..... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Durrah u menyemak je kak part dia. Nk bg Lisa rasa bersyukur skit.
      tiap kali kita rasa kita susah, ada lagi yg lg susah...

      panjang? x la kak....okay ni....betul2 feel...sy jer lately tereply terpendek je...feel ada tp kat rumah dh x der maid...masa sgt2 terhad. Sy x ckup superwoman nk spend masa menghadap skrin & baby :(

      Delete
  15. scene Lisa crita psal Durrah dlm kereta tu, kalo blh sedihkan lagi.. part sedih tu x sampai untuk membuatkan pembaca menangis pnjng.mgkin sbb prngai Lili kot yang menrosakkan scene tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak, sungguh sy fail bab2 buat cerita sedih ni. habs upaya ni. Mayb i should try harder & mmg sengajala part Lili bg nmpk kekurangan hajaran dia tu..

      Delete
  16. KL, bagi balik air mata saya..huhuhuhuuhuhuhu
    nangis kt opis nie...sambil2 sort out doc sbb opis nk pindah, bc USD23
    nasib org lain xnampak

    aznati

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu......
      aznati naper nangis...ni story semata - mata.....
      *sort out docs sbb opis nk pindah??????????/ waaaa
      teringat kat Sara lol! dlm JET tgah kemas opis

      Delete
  17. nampak dah kat situ.... kat situ.. kat situ.. kat mana?? hehe.. pertemuan yang dicipta dihadapan rumah ALLAH... DIA dah bagi hint tuh.. cuma mungkin belum tergapai dek akal fikiran... saya suka tang flashback kisah kasih mereka dulu2... momentum value yang mmg x leh pergi dari akal fikiran walaupun gambar2 tu dimusnahkan...

    SASG.. nak komen part dia dulu... aishh.. rindu.. (nak SASG pujuk saya bila german kalah..) wakakaka.. how sweet dia tolong siapkan asigment NL.. nampak kan... kasih sayang dia pd NL bukan kerana nafsu semata-mata.. dah bnyak bnda dia korbankan untuk NL... dia bukan x leh time perubahan NL.. tp betulah cakap dia tuh.. dia x mahu NL pandang dia hina.. benci tak pe.. sokong jugak part nih.. tapi better sebenarnya dia slow talk kan… (gila nak slow talk.. habislah berkecai ego dia … aishhh) SASG kan suka guna kuasa VETO.. hmm..

    NL.. ngeee.. sedihnya.. serius, sekuat mana pun seorang wanita tu.. dia tetap tak akan mampu menepis kenangan… rasa sebak bila tang dia baca diari durah tuh.. banyaknya kata2 yang menyentak hati n fikiran.. begitu rupanya sejarah darling dan lydia.. hebat betul lydia.. dia bekalkan kesabaran, ketabahan... nasihat yang berguna buat NL.. tabik orang mcm lydia... mmg orang mcm ni wujud kat dunia nih... hmm.. NL antara orang yang dipilih oleh ALLAH untuk menghadapi ujian getir bersama seorang sahabat seperti lydia..

    Lili... apalah yang dia bakal lakukan bila dia tgk NL ngan SASG tu nnti kan... sebenarnya dialah watak terpenting dalam menyatukan SASG ngan NL.. dlm memperkenalkan mereka berdua.. kadang2 nak ucap terima kasih.. tp kadang2 nak sepak masuk gawang gooll jeh.. bengang dgn sikap x matang tuh.. tp kan.. mmg ramai orang macam lili ni.. x leh nak kata apa...

    Hmm.. agak2 sempat tak ada part yang depa berdua bersama tu sebelum USD stop..hehe.. macam manalah gaya SASG nnti bila depa kahwin tu kan.. oh.. agak2 xleh ke kahwinkan TA ngan lydia..haha.. x mahu dia dengan lili.. plezzzz @_@.. overall... terubat kesakitan kekalahan german semalam... lebiu u alwayz kak.. apa pun keputusan akak.. sy sokong.. yeaaahhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sara
      awk punya wish nti scrolllllll smpai bw k...x bnykla..as epilog je kot sbb nti nk cter how they bla..bla...berepi2 plak.
      TA dgn lydia?
      hmmmm.....dgn lili la :))
      sy ni cpat kesian kat watak jahat. Sy buat Sean dgn Indah boleh, confirm sy buat TA dgn Lili boleh....*larikssss

      Delete
  18. bes jk...mmg bg ksdaran la...mmg bkn sng nk brubh...hnya dri sndri yg blh brusha nk bubh kn..gud job...n thnks..

    ReplyDelete
  19. Sara

    b4 i type my owm comment nak tmbah sket je tuh - USD lambat kuar Germany dh awal out from the final if USD published b4 90 minutes final whistle ---- sure Sara dpt sepak je Lili tuh terusss ke gol Italy ... n most probably 99.99% probability Germany draw 2-2 ... n extra time terus penalty shoot-out --- 5 kali tendang Lili masuk gawang Italy *sbb Lili asyik nk nyampuk je 5X bila Lisa bagi Tazkirah dlm kereta tuh ..... kan senang Germany masuk final vs Spain nanti isshhh .. :)

    ok as usual suke cerpen awak Sara - nex waiting another for another cerpen from emy .... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh goodness me..hahahahahahaaha meeennnnn ni mesti demam euro lagi cik kak sorg ni ;p..ni boleh jadi commentator bola kot ;)
      sara syg, meh kita gabung komen. manalah tau kot2 boleh tmbh jadi USD25, dgn imaginasi kita yg pelik2 ni mesti rin tgh geleng2 kepala sambil baca komen (tsk tsk tsk...budak2 ni memang dah sah meroyan) ;p..
      tp seriously, penangan USD memang hebat. mesej dia, cerita dia...pendek kata, semua ttg USD kita bagi 5 bintang..bukan lagi 5 bintang. 7 speed mcm gear kereta lexus azri tu ;)

      Delete
    2. oh my! I x tgk pon x per..baca je ulasan Jazmeen. I dh boleh imagine the game lol!

      Delete
  20. Assalamualaikum KL :)
    saya rasa lisa sangat kuat untuk berubah ;)
    alamak taktau nak cakap apa dah. just wish you goodluck for USD, GET n semua la.
    saya harap komen saya keluar. last time dia tak keluar :O

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam syakira....x boleh type nama awk tingat kat Fasha Sandha...muahaha....

      x keluar ke last time? ouchhh sorry! Babap template baru ni :p

      Delete
  21. lili and family durrah adalah cnth trbaik typical malay..igt family Tan Sri otk berkembang..tp makin kecut otak lak ek.

    finally,Lydia's secret revealed!!! coretan durrah "semoga suatu hari nanti Darling tidak akan merindui kami seperti kami merindui kalian"....

    ommooooo sdih nye..tp Lydia dh buat yg trbaikn..semoga Darling dh bsr nnti perangai xmcm Lili!!!

    and yeah part azri siapkn assgmnt lisa xtau la lisa rse tu sweet memory atau dosa smlm.tp ape pon memories will lives on forever... (time ni dgr lagu breath easy kot).

    p/s kak rin,tq so much :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hey u....bancuhan simen ni bila nak amik? *ROTFL!!!
      hahhaha....nk bg Lydia & Durrah dr background miskin karang ckp sy jahat..kesian dahlah miskin, bengap plak..bagila bonus at least dia kaya harta walau miskin jiwa....

      oh part tu amat memori...(sy dgr bnyk lagu nk amik feel buat cter ni..hishhh x paham org yg boleh buat 8-10 bijik cter tp duk diam2 bertapa dlm bilik)
      p/s: w'come syira!

      Delete
  22. wah...suke gile ngn lisa..n rase mcm da terfalling in love kat azri si nage api pulak...oh kebar..kembalilah dikau merebut hatiku kembali..hahaha




    ~jannah~

    ReplyDelete
    Replies
    1. jannah
      awk kna baca masa jd buku kot sbb nti jantung awk bakal terlepas sekejap kat Kebar baru balik kat Azri balik....hahahha

      Delete
  23. Dear writer,
    It's such an amazing story. Really get to my heart. I pray that this will be publish into a novel. X bestlarr kalau x da kesudahan and just tergantung........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear reader,
      thank you. Saya tgah gigih nk siapkan manuskrip cter ni. Kalau sy concentrate kat blog...jwpnya tak siap sbb dok gelak sorg2..dok membelek utube lagi...hahaha....sy kna bertapa nak siapkan & insya Allah, kalau ada rezeki nti blh baca dia punya ending. Life Love Lisa & Awesome Azri

      Delete
  24. wahhhhhhhh terharu betul la bila perjumpaan lisa ngn azri adalah di hadapan rumah Allah...hint yang menunjukkan jodoh lia ngn azri....wah terharunya....nampak azri sebebnarnya pon dh nak berubah ke arah kebaikan tapi mungkin dia tak sekuat lisa or ego azri tinggi melangit kot.....kak rin ahmad siapa pemenang yang dapat teka ngn betul??

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...pemenang dia saya! yeay....x der pon yg jwp betul2....skema jwpan KLFP dah bagi..pjg gilerr kau skema dia...hahhaha tp bab teka tu fun kan?
      saja sy nk have fun dgn korang. Tak ada yg betul pon...the moment is priceless :))

      Delete
  25. rinnnn...(jerit kuat2) ;)
    hello rin, testing testing one two three..harap2 komen kali ni masuk. kalau tak, haruslah meroyan lagi utk kali yg ntah keberapa..

    dah puas baca rin, sa siap baca super the very the slow lagi. sebab sayang nak habis baca. itu rupanya yang buat lisa menangis..kesiannya dia..;(;(;( macam mana lisa boleh jadi sekuat itu? berubah ke jalan yg betul tanpa yg tersayang di sisi. durrah tu ok lagi, at least berubah sama2. u jump i jump punya kes dgn husband dia. merasa nikmat keinsafan dan baiki diri tu sama2. tapi lisa...sorg2 hadapi semua ;(;(;( tak dapat imagine dia sendiri2 tanpa lydia, tanpa darling, tanpa azri masa last2 dia kat munich tu ;(;(;(...kalaulah sa lisa rin, sa tak sekuat itu kot. serious tak kuat babe ;(..


    cara dorg jumpa balik tu sgt menyentuh hati. kali terakhir di masjid, skrg jumpa balik depan surau. dua-dua di tempat suci tu. huhuhuhuhuhu part ni sa betul2 tersentuh. sambil terkejut dan tutup mulut yg melopong depan laptop di pagi hari.awak sgt awesome lah rin! of all places, dorg jumpa depan surau, masa on the way ke tempat yg sama. huhuhuhuhu...;(;(;(

    lily ni pulak, ehem...memang nak kena cili sikit mulut dia. takde insurans ke apa mulut budak ni? kalau sa lisa, dah saya tenyeh budak ni. tinggalkan aje kat jalan, 10 mins later baru patah balik ambik dia. bagi pengajaran sikit(oleh itu, nasiblah sa bukan lisa. kalau tak rosak aje cerita USD ;p)..but thanks to lily jugalah. dorg jumpa sbb dia. mungkin kalau bukan sbb dia, lisa dan azri lambat sikit kawin sbb lmbt jumpa. well azri, kalau jodoh takkan ke mana pun ;)..

    ur USD really made my day rin. sa senyum, diam sejenak pun ada. USD ni memang penawar hati yg berduka lara;) semalam frust menonggang germany kalah. entah kena sampuk hantu padang ke apa dorg tu, sgt frust tahap super mario. tu ha, italy punya player mario balotelli tu. dia makan cendawan banyak sgt kot macam super mario, tu yg score sampai dua gol tu...tapi italy mmg hebat, fact yg harus ditelan. gulp! ;)

    rin, sa ada request sikit boleh tak? nak tahu apa jadi lepas lisa terluka tgn dlm bilik hotel dorg tu. sebab kesian kat lisa, azri tak patut cakap macam tu "damia is right, u will never change. partly is not enough" <----entah betul ke tak ayat ni, tp lebih kurang mcm tulah kot. dushhhhh azri..awak tak patut cakap mcm tu, readers sedih tau tak...


    and yg paling penting, mesej yg awak sampaikan tu sgt jelas rin. i got it. like i said before, your USD taught me a lot. knowledge wise, lesson wise, emotions, pendek kata everything babe. kita dari dua agama yg berbeza, tapi mesej awak memang berguna sgt2 utk sa. sgt meluas dan open, sgt2 terharu dgn part tu. mesej awak overall utk semua orang. tak kira agama apa, tak kira dosa dia kecik ke besar, tak kira tua ke muda ;) thank u so much for that rin. thank u so so much ;) u are blessed babe ;) mmg sedih bila dpt tahu USD dah nak stop and aura2 awak dah nak pencen. ni sa dah cakap kat jazmeen, it took me a while to accept it babe ;)

    tapi apapun decision awak, sa tetap sokong. komitmen awak yg tinggi, itu priority utama ;) dan selama ni awak memang buat yg terbaik utk readers and followers yg tak pernah jemu dengan karya awak. u're such an awesome writer babe, that's all i can say;) sa takkan pernah bosan dgn KL. never. never. never. siap ulang tiga kali lagi.

    sa akan rindu KL, itu semestinya. tapi i think i know how to endure it. baca banyak kali, ulang lagi balik. menangis lagi balik, ketawa lagi balik, geram lagi balik, jiwang lagi balik..karya awak takkan pernah luput pun kan ;)

    and sa harap dpt baca karya awak dlm bentuk buku nanti. wish you all the best for that babe. sa akan tunggu GET..and hopefully USD also one day ;)..

    btw, quiz semalam tu sgtlah ouch. tak ada sorg pun kot yg dapat teka. hahahaha ;p...but it was fun babe. seronok baca predictions yang lain. macam2 ada, seriously it was fun ;)..

    ok dah cik kak, silalah berhenti merapu di sini. don't mind me rin...reader sorg ni mereng ckit akhir2 ni, haruslah awak terpaksa tahan ;) sayang awak rin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak oittt... kak emy ni nak kalahkan saya ke? hahahaha... okay.. ada peningkatan dari cerpen2 sebelumnya.. sebab dah enter kan.. sebelum ni berpinar mata nak baca.. kah kah kah.. cerpen kali ni saya bagi... hmm... 20 ***..jari tangan plus jari kaki include skali.. muahhhlah kak emy... =p

      Delete
    2. emy,

      again am flabbergated with ur words .... awak neh ... di mana awak dpt idea panjang2 buat komen mcm neh???
      tadi ai dh bace 'surat chenta' u .... terharu ...
      but no worry i suke ... bak kata KL ... pls 'jgn insaf' nk hantar surat chenta --- the door to my mukabuku is oweys available for u to flip .... seriously!

      Delete
    3. sara...bila sara cakap yg jari kaki tu, akak terimagine jari kaki darling. kaki budak kecik kan, mesti comel ;) macam watak darling. innocent tahap mickey mouse ;)...


      jazmeen...
      hahahahahaha ini kes terharu sgt2 ni meen. skrg dah pandai control ckit, air mata tak meleleh sgt sebab dah pasrah n dpt terima berita ttg USD ni. kalau dulu tu, mak oiiii..sentap! rasa macam nak ketuk diri sendiri dgn dulang mak kat dapur tu...semetinya babe, sa xkan pernah insaf utk hantar surat chenta! ;) kat sini pun sa xkan pernah bosan utk menganggu ketenteraman shoutbox sana tu ;)

      Delete
    4. Emy.. Wowwww.. Hebat!!!!!

      Delete
    5. emy.....sy x yah reply komen awak ni hah...aigooo
      & atas usaha gigih awk tu nti next awk baca last epi...awk scrollllllllll smpai bwh...nti sy bg apa yg awk wish tu :p

      Delete
    6. KL....ngeeeee~~~ sa dah agak dah rin. mesti awak geleng2 kepala sambil berbunyi macam cicak bila baca komen sa (tsk tsk tsk...budak ni memang dah sah meroyan) ;p...
      haruslah sa bersabar sambil tersenyum sumbing tunggu next n3 ;) thank u so much rin! (head bow) ;) terima kasih daun keladi, arigato, spasiba ( bahasa ex komunis ni);) will keep on supporting u babe ;)

      Delete
  26. oh my. touching sungguh this entry. hopefully readers gain something from here. sob sob..

    kekadang bila fikir, ujian yang datang pada kita ni kalau nak compare dgn ujian yang Rasulullah terpaksa hadapi dulu, sangatlah jauh bezanya yet kita still nk complaint macam-macam kan. Astaghfirullah..

    suka part Lisa dok tazkirahkan Lili tu. Tetiba terbayang lisa dgn muka garang. hoho tu pun tak insaf lagi si lili tu. Huh.

    Anyway, thanks for this entry. Macam terhantuk kat bucu meja rasanya. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome...tukang buat pon hantuk kepala sdiri kat buku meja...hahahha...Hajar, koya is free, doing one is hard :p

      Delete
  27. pada saya , saya rasalah.. saya dapat tangkap apa yang nak di ceritakan dalam cerita ni. value mana yang perlu di tarik keluar. how to live bila kita in pain. sebenarnya kita tak seorang diri. berubah tu senang nak sebut. bila nak buat tu , memang habis tahap susah. dan second main topic kat sini. tentang cinta. kita mungkin tengok orang yang bercinta tu best je. tapi sekali dia bagi rasa sakit , haih.. sendiri mau tau la macam mana rasa.

    btw, suka gila cerita ni. Azri pikir lain , dia pertahankan ego dia. Lisa pulak rasa lain. dia cuma nak azri sama-sama dengan dia buat perkara yang sebtul-betulnya. tu aje. tapi nak buat macam mana. telepon , dua dua ada. tapi putus dekat communication. alahai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha....alahai sbb communication? tak la...dorg break sadis pun cool je tp sbb masing2 dh stick dgn jln yg msg2 pilih...kna tgu last epi kat blog & next2 episss...insya Allah okay!

      Delete
  28. semuanya bermula dgn diri sendiri kan kl....hanya kita yang mampu mengubah diri sendiri...')

    ReplyDelete
  29. lalala... apahal yg ramai sgt teka lisa nangis sebab terharu azri jodoh dia?? tetttt! jawapan anda salah. hahaha..

    Mana la nak tau lisa nangis sebab durrah. Durrah pun kak rin tak pernah sebut sebelum nie... main tipu ek... haha :P

    adik yg kurang diajar mcm lili tu mg kdg2 kena gertak sikit biar dia ingt langit tu tinggi ke renda. Tapi kalau saya... dah lama halau lili tu turun betul2. lol. Tapi ya lah... tu lisa bukan saya...

    azri?? "Kalau orang tu hensem macam saya. Ya kot." Alahai... tak habis2 perasan dia hensem...hurmm.. walaupun dia mg hensem kan?? hehe.

    papa pun nice one. :) Dosa sendiri... sendiri kena ada inisiatif nak berubah.. betul la tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha tu la jawpan ke laut semua...ke longkang pun ada.
      hehhe confirm la kan sy main tipu...wakakaka....

      Azri tu cuak tp konfiden kna ada, baru cayoo

      Delete
  30. As-salam & happy weekend KL,

    As expected after reading USD22 previously – Lili is now on her evil mission to rekindle azri-Lisa lovey days – looks her mission is going to b easy as ABC coz Azri too gonna tracking Lisa’s life from now on …!

    Finally, Lisa able to cast out her outburst to Lili on the role she played tat led Lisa to being azri’s roommate!

    I am along with other readers too … so touched with Durrah Nujhan lifestory! But Alhamdulillah she managed to survive despite the circumstances she had to face esp after the sudden death of her husband!
    And Durrah words to Darling hoping Darling not going to miss them as how she & her hub missed their parents …. oh … so touching … no wonder Lisa cried …
    And the answer given by Lydia to Lisa of Durrah diary … so emotional & heart-breaking !!!

    Plus … really admire Lydia … the way she cares Darling … hope more story of Lydia & Darling will be featured in full version later – hope Lisa’s friendship with Lydia is still intact even after Lisa marriage.

    But wat a spoiler Lili is …. Lisa’s story of Darling was not even seriously pick-up by Lili .. ishhhh … she jaz take it lightly and her ‘head’ is indeed somewhere else!!

    I like how u expressed the ‘typical casta’ – yg secara x langsung di praktik oleh mereka yg ‘berada’ – looking down to those who are not in their circle – it’s a fact of life here & there!

    Overall, there are lots of emotional parts in this n3 … really … am lost of words to type more – thunderstruck!…. Plus reading comments from readers … sadisss & terharu!

    TQVM KL ♥♥♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam & Happy Weekend. I do reply on happy weekend :)
      hahahha...hibernasi konon2 heh.

      Jazmeen yess...i enjoy reading readers punya feeling. & i know some give up oredi to read since dh announce next gonna be the last epi :(
      But there is always decision tat hard to do but u got to do anyway & one of tat is this :(

      w'come dear.

      Delete
  31. dear mommy, kita is sad !
    sobsobsobssss.
    enuff said.
    bam kat muka sendiri.

    ReplyDelete
  32. touching straight to my heart! oh my...be strong Nur Lisa...

    ReplyDelete
  33. assalamualaikum...
    firstly this story never ever make me stop smiling depn lappy smpi roomate ckp mcm apa je...
    secondly i hav a fren yg in process brubah...
    n some others yg mcm plik rupa mcm x penah tegk org yg tetibe brubah tu x abis2 dok perli smpi my fren tu tye...kalo aku tetibe nk pki tudung yg labuh2 tu kau nk kawan ngn aku x???
    n i was like...knp perlu fikir mcm tu..x smue org mcm tipikal melayu yg lain yg tgk hari smlm bukn masa ni....semalam itu pengajaran n sekarang itu masa depan...n ble bce USD rse mcm sedih sgt...n to NUR LISA yg kt luar sne...prubahan itu suatu yg pasti...hati yg kuat + kental mmg diperlukn...tp ingtlah..perancangn Allah itu amt indah n sebaik2 perancangan...x smue org bernasib baik mendapat hidayahNya...
    ps;sbnrnye nk ckp ur story yg lain dr yg lain ni hrus dteruskn...tp mcm da byk sgt la palk kt ats ni...hee...srry..:)
    with smile-bata merah-

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear,
      harap kawan awak tuh tetap akan bsabar ... Insya ALLAH ..
      Tell her byk lagi orang yg brdo'a untuk dia wlpon ade yg x senang --- readers kat sini mesti akan sokong dgn pilihan yg dia buat ... ya bukan senang nk dpt hidayah ... hanya org di pilih oleh ALLAH saja ..

      Delete
    2. w'salam...touching plak sy dgr kisah ni. yes la objective USD mmg ni tp sy x mampu nk spesific the topic (*& need to add cliche plot here n there) so sy bnyk repeat & repeat ke jalan Allah..ke jalan Allah sbb nk suruh fikir yg jalan Allah tu very wide. Bkn takat pakai tudung, tp jaga pergaulan..jaga diri...kemaskan lg ibadat...the list goes on but apa2 pun...nak buat baik mmg kna kuat semangat as 4 ur frens...tell her it's not easy but ganjaran yg dia dpt nti amat AWESOME!

      To anonymous, ur support & kind words are highly appreciated :))

      Delete
  34. Dear KL,

    - akak dok countdown sorang-sorang ni...seram sejuk aje...maklumlah tinggal lagi 1 bab aje...
    - alaaa..KL..jangan la stop ..teruskanlah..KL lah nyawa akak ni..
    - ha..ha..ha...tu la orang tua-tua cakap, dari mata turun ke hati..
    - macam kes Lisa ngan SA ni laaa...walau jauh terpisah kau tetap pujaan hatiku...
    - Lili...tu..kerana mulut kan dah kena "tembak" ngan machine gun Lusa..
    - KL, bila other novel nak berada di pasaran..please hurry up dear...nak baca sesangat ni...anak akak cakap..mak ni ngalahkan budak-budak aje...ha..ha..ha..
    - luv u alwayssss......

    -kak fadz-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Kak Fadz,
      akak x yah seram sejuk la kak....nti last epi tu biasa - biasa jee :p
      hahahhha...sweetnyaaa..ni mesti slalu luah perasaan kat ank...sambil ckp...ishh KL ni...bila nk mau update la?? hahhahaaa
      always luv u...sure!

      Delete
  35. Baby ..sometimes luv just aint enough
    Lisa..Lisa, why u been so difficult,true u dh jumpa jln yg diredhai. Helping ur SSB Azri also baik..he needs u, all u have to do is try to understand. Mengalah bukan erti kalah. Lisa patut gembira dgn pengakuan Azri yg dia adalah org yg Lisa nampak di masjid Munich. Satu sign yg baik..
    Selepas kawen,perlahan2 Lisa pujuk Azri yg lebih ilmu didada utk praktikkan segala.
    Azri pun dh sanggup hidup tanpa perempuan..yg pasti Lisa yg terbaik utk dia. Wah!!mana mau cr itu ya?
    Mendapat HidayahNya dan berkongsi Hidyah dgn yg tersayang..akan membuatkan jadi Fakes Smiles no More
    Lisa & SSB Azri..both of u deserve each other
    Tq Rin..ending part bkn USD24 yer..pjg lg citer ni
    Sy sgt Suka..inti cerita ini sgt mengujakan,dia punya creme pun best & the plating so nice!!menjadikan USD satu hidangan yg AWESOME!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fakes Smiles no moree...huhuhu ...tgah pikir real smile tu muncul kat epi mana :p
      Sal....
      hmmm sedapnya kalau USD ni makanan...yummy!

      Delete
  36. Trhrunya crta ni...
    tp x sbr mcm mna dorng blh kawen...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh!!! long way to go :)

      Delete
  37. awesome...Kl dah x sabar nk tgu dicetak...rrrrr..sukanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. rrrr.....sy tgah gigih siapkan dgn mood yg mellow nih. Mmg haru sikitla :))

      Delete
  38. KL,

    - dah hbs ulang USD23.. now, nak repeat balik arluna (one of my fav.. terbaik) :) sambil2x menunggu USD24 menjelma.. :)
    - Why stop at USD24 jer..? nak dibukukan ya.. saya tunggu... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai Yattie....repeat? tuan yg buat pun x repeat k :p
      stop sajer2 bg korg skt jantung pastu buat demo bakar blog nie :))
      hahhaha as per expected yes :))

      Delete
  39. Hi Kl.
    Assalamualaikum to you :)

    You never lemme down.Selalu awesome. Ur words, menusuk kalbu. and I hope, sempena nifsu Syaaban and buku kita yang dah tukar baru ni, everyone will have the strength to change for the better. slowly pun takpe kan KL? Hehe. Keep writing sissy. Love you always.

    tried to reach ya via twitter,tapi KL busy eh? hehe.

    kak fadz so like my mother. dia pun asyik cakap alah USD dah nak habis. lpstu nak stop satu ramadhan ke? tak best la apelah. hahaha. but im sure, dia bukan obses dgn KL cuma this is entertainment to her. yelaa takkan nak shopping hari2 to release stress kan. botak lah my father. hahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Kay

      Nama Khaireen sound very tough la...i terbiasa pgil Kay. la pakai nama ni jd heroine pon cayoo..ishh.

      Kay...igt lg u ckp nk beli GET for ur frens, seems tat ur convo pass & everybody starts new & GET still left behind. Biasalah, kalau cerita x brapa nk market susah dpt tempat but really hope 1 day, u x dpt bg ur frens as prezzie pon but i hv a chance to read in PV!


      hahhaha.....stress shopping hari2...exactly, x hensem nti ur father.

      Maidless & quite busy at work also :(

      Delete
    2. oh maiii. terguna profile sendiri. tidakkk. hahahah.

      Tough eh? yela ada boy nama khaireen jugak. most of my friends panggil kayreen. yeah kay soft sikit. nnti dapat anak buah nak suruh panggil auntie kay. hehehehe.

      isokay sis. tak kisah keluar lmbt pun, i will buy for them. prezzie for grad on time.

      wish you luck, career mother! im sure your hubby do lend a hand. hihih.

      Delete
  40. stuju ngan depa tu.. makin nak stop makin sedey lak n3.. haihh
    mcm2 rasa ada.. tp yg plg penting lisa kembali ke jalan-Nya..harap azri pon mcm tu..soon insyaAllah..

    err..ai like that pill :)

    ps: part ayam tu xmo komen.. kasik backhand jer..

    ReplyDelete