Tuesday, 11 December 2012

BIMBO Prolog

BIMBO
By Karya Lepak @ Rin Ahmad
12.12.12


Dalam hidup Elsuraya, dalam hidupnya hanya seorang lelaki yang dinantikannya. Bukan bakal kekasih, jauh sekali bakal suami tapi seorang bernama lelaki yang menyebabkan dia tidak bersama keluarganya dalam sebuah tragedi yang meragut nyawa. Dia ralat, dia masih tega menghirup udara segar tetapi apalah sangat maknanya jika bergelar yatim piatu. Dia masih bernafas kerana lelaki itu, kerana Allah sebenarnya tapi kenapa hati terlalu sukar untuk memaafkan? Siapakah ‘dia’ sebenarnya?

“Astalavista loozzer! With double o and double z.”

Adakah kerana kata – kata yang dilontarkan bertahun dulu membuat jiwa sentiasa parah dan terluka? Ingin sungguh dia bertemu dengan empunya suara jelek itu.

Yang dicari tak jumpa tapi yang di hadapan mata, ya ampun!
Bimbo?
Dia panggil aku bimbo?
Bimbo tu untuk Jessica Simpson, Paris Hilton dan Brooke Shields. Bukan seorang Elsuraya.
“Okay, you are so dead!”

Elsuraya binti Abdullah
Simpatiku yang telah lama mati dan hatiku yang tak mampu kuberi.




DANI melipat lengan baju kemeja yang disinsing tadi turun ke lengan sedikit. Basah juga kena tempias wuduk tadi.
“Eh, Bob aku nak tanya kau ni.”
“Sejak bila nak tanya kena tanya dulu ni.”
Dani tayang sengih. Ya tak ya juga. Dah kenapa nak kena skema ‘ayam’ ni. Oh, ya! Hormat masjid bro! Ni dalam kawasan masjid lagi.
“What makes a bimbo a bimbo?”
Bob ternganga.
Dani tersenyum.

Petang semalam di tepi Tasik Titiwangsa;

“Bimbo la weyh.” Suara Azad mencecah telinga.
“Bimbo versi baru.” Mervin menambah.
“Apa bimbo – bimbo ni?” Dani menarik plug earphone dari telinga. Lagu Burn It Down hilang dari deria pendengaran. Dani mengikut rentak kaki Azad yang makin perlahan. Peluh di dahi diseka dengan sapu tangan yang dibawa.
“Bimbo...bimbo...phewit!” Suara Azad, Mervin dan Rizki bersatu.
“Yang mana satu bimbo? Macam sama je?” Dani bertanya dengan muka tak berdosa. Masih termengah sebenarnya. Dia kalau datang joging mata nampak benda yang berwarna hijau, coklat dan biru je. Tak nampak benda lain terutama yang penuh warna – warni macam pakaian dan make - up bimbo – bimbo sekalian yang dimaksudkan oleh kawan – kawannya. Bimbo ni macam tengah photoshoot je. Detik hati Dani.
“Sebab samalah orang panggil Bimbo.” Rizki menjawab.
Dahi Dani berkerut.
“Bimbo tu apa?”
“A combination of great looks and no brain. Tak lupa juga, biasanya mereka ni berkumpulan.”
Jawapan Azad membuat Dani tersengih.  Selamba dorang mem‘bimbo’kan awek – awek ni. Sekumpulan gadis yang dipanggil bimbo tadi nampaknya menyedari mereka diperhatikan. Dalam hati Dani berkata, ala jadi model tak semestinya bodoh pun. Mana tahu jenis gila glamour. Biasalah gadis cantik. Dani tak sempat nak mengulas lebih - lebih apabila telefon yang terletak dalam kocek seluar pendeknya berbunyi. Menggagau dia mencapai telefon yang diletak bersama kunci kereta tadi.

Sambil tergelak Azad, Mervin dan Rizki melambaikan tangan ke arah sekumpulan gadis yang digelarkan Bimbo tadi dengan mengangkat jari telunjuk dan ibu jari ke kepala membentuk huruf L.

L for Loser!         
     
Dani hanya tersenyum, menjawab panggilan telefon ringkas dan mula mengayuh langkah lebih laju, meninggalkan Azad, Rizki dan Mervin sehinggalah dah nak balik baru dia perasan kunci keretanya tercicir.

Dani menyusuri jalan – jalan yang dilaluinya tadi sambil mata luas mengesan. Kalah Horatio cari bukti celah semak gaya seorang Dani Ikram.

“Awak cari ni?” 
Dani yang sedang terbongkok – bongkok tersenyum, menarik kunci di tangan si gadis dan berdiri tegak.
“Thanks Bimbo!”
“Awak panggil saya apa?”
“Errr.....”



Lagu tema Dani Ikram...hahhaha pardon me for being cuckoo after a hectic week. But today is very lovely.



(boy ke girl ni..aauww but the song is osem to my ears)


P/s: Wah! good date, good vibe today 12.12.12 blog setting time of course, LOL! Alhamdulillah, for everything, for every oppurtunity.

BIMBO - cerita untuk mengasah penulisan saya, cerita sesajer seperti PKB. Oh, selingan juga, saya akan mula memuatkan PKB di blog sehingga TAMAT (satu bab je lagi pun nak habis).
BIMBO - Kisah ringan untuk menghabiskan masa saya dengan bermanfaat dan kalau bermanfaat bagi anda juga, silalah melepak. Di sini atau di KLFP (wink Jazmeen), belum pasti.

Untuk yang telah mengikuti kisah Nur Lisa dan SASG, saya minta maaf atas segala kekurangan. Untuk yang terhibur, terima kasih. 

Kisah Untuk Semua Dosaku,


I want to be forgiven by Allah for the countless wrongs I did and I do every day, and yet I am unwilling to forgive others for any wrong done to me?


Kalau saya nak mencintai Allah, saya kena mencintai diri saya terlebih dahulu. Saya kena ubatkan hati saya yang sakit. Saya akan malu untuk menyintai Allah jika saya tak mampu menyintai diri sendiri.


XOXO!
Lev, KL

pssttt: Review from unknown and thank you 'you' for PM and sharing this with me. You know who you are. Bnyk review (+/-) yg readers share at KLFP but this one randomly picked. 





Penghargaan;

Syed Gilani is very real, exist, alive and yeah as handsome as described. Married Canadian (wehoo) with children still studying @Swiss & German (handsome mcm SASG i hope eh lagi handsome la mak Canadian wooo)


ahaa...org tgok graf...daku duk menulis, meng'koya' bout Nur Lisa...such a dreamer me 

One morning with him seems not enough and now I heard he was called back and was offered very low like almost our marhaen salary????? and back there he was paid like almost triple - maple? okay pls...duduk la diam2 kat sana, kat sini they can pay estupido tonto like more than that..like it is so true ppl who runs the country hate educated ppl who CAN make better changes but they love educated ppl who THINK they can change the country for the better.
With all my respect, wish you all the best!


39 comments:

  1. as-salammu'alaikum KL

    Waah ... another new piece?
    Great dear! as usual will follow tis Bimbo... sounds accentric ... yet mouthwatering!
    characters ... let's take a rest first hehehe :)

    TQVM ♥♥♥

    p/s. USD is my best pick! Never regret it! And Alhamdulillah i followed USD - great story byk pengisian - as most readers oso cakap - all blends so well. Congratz dear!

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam,
      wah tgk profile pic blog tu last week pegi redah tp dah lama eh x update blog?
      Nanti update the travelog tu ya, nti nk bagi Elsuraya pegi Barce.

      Thanks for happily reading USD :)

      Delete
  2. sukanya ayat BIMBO- combination of great looks and no brain hahahaha. sesuatu yg pasti menceriakan harai2 kami lgi Rin. X sbr tgu ending PKB sebenarnya tp klu dh ada citer baru ni leh la surutkan sikit aura nebes tu. yelah lps ni dh 'berpisah' ngan Darren. hope Dani n Elsuraya mampu membuatkan hati kami seindah pelangi lps ni hehehehe. LIKE IT OR LUMP IT...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ton....sabar ya tgu dulu ending PKB....
      Elsuraya buat Kak Ton menangis je nanti :( eh ya ke?

      Delete
  3. Terima Kasi KL untuk cerita baru "BIMBO"...
    Pemulaan baca ja dah dapat aura BESTTTT....
    USD memang cerita yang BESTTTT...
    X rugi membeli dan membaca...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Sue,
      Thanks for grabbing USD :) terima kasih sgt2...
      Bimbo - too early to expect anything hahhaa...

      Delete
  4. Hai Rin, Wah! cerita baru ekk kat blog... Huhuhuhu lama blog ni senyap, skang dah kembali lagik.... BIMBO i polowww

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai!
      Lupa nk tanya, terpengaruh x dgn dessert terbaru skg? DC aka Durian crepe?
      hahhaha....
      x glamer mcm pavlova kan?
      x lah kembali, ni buying time nk tgu GET keluar....kalau ada rezeki Arluna :)...so it should be a simple story.

      Delete
    2. Crepe durian x minat la Rin, coz x makan durian hehehehe.... Pavlova alwayss my febret :-)
      Owh GET dan Arluna dh nk kuar ekkk.... Bagus2
      USD mmg superb Rin, tak sabar nak grab yg lain...
      Wish u luck okiesss :)

      Delete
  5. masih belum sempat beli usd.. tapi akan usaha untuk dapatkan secepat mungkin...bimbo? saya selalu gunakan perkataan tu dulu...hahahhaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe...ada je USD tu kat rak bookstore. Ada masa dpt kan okay :)
      Bimbo? waaa bdk laki kat my uni pun slalu address ni kat awekss di one faculty ni..hehehe..

      Delete
  6. bimbo??? 1st tyme heard! slalu baca org kutuk bimboy adalah.. u know who s bimboy? hihihi.. mcm2!
    elsuraya?? niceeee name.. mcm kumpulan nasyid dolu2.. ;)
    br prolog da beshh... cmne ni? wajib folo la nampaknya.. :P

    btw, letak la kat blog plak.. kasik meriah cm dolu2..
    miss nak meroyan here..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acu bimboy apa?

      tak jatuh wajib follow tp wajib meroyan je :p
      ltak kat blog nti sy meroyan kot tak der masa.
      So x decide lagi...mood nk berbelog kurenggg ni pun saje nti x menulis, lama2 lupa...

      Delete
    2. ahaks.. bimboy tu gelaran untuk ..... (rahsia! mampos ckp kt cni)later la ai tell u k..

      alah, cer ckp rajin.. rajin la jdnya nanti.. :P

      cmne nak meriyan? gengs sume makin ilang..

      alaa.. letak kt blog la pulak.. motif?? ai jrg on fb skrg ni.. ;p

      Delete
  7. Oh God....Org jumpa kunci dier & he called her Bimbo?????...hahahhahahahhahahha...U r soooo death men....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaaa...refleks..reflekss...tatau nama selamba membimbo kan org..mmg sooo dead!

      Delete
  8. Hai rin...

    lompat bintang! now back to all me, commenting on every of new entry ;)

    BIMBO?? hahahahaha! lama tak dengar perkataan alah ni. that really suits Paris Hilton for sure! looking forward for your new project ni. so ada alasan yang lebih banyak utk terus melepak di sini ;)

    thanks for the prolog babe. love u much muchoo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Emy,
      i miss tgk cerpen u & Sara tp kan x berapa rajin nk jaga blog ni pun.
      melepak boleh jer baca yg lain smpai lebam :p

      welcome & lev uuu.....

      Delete
  9. Bimbo sgt ngam ngan paris hilton.. *dia tau mampus kene saman* hahhaha.. Teringat cite legally blonde :)

    Baca prolog pon dah teruja.. Gud job rin.

    Owhh tuk USD.. SASG & NL ohsemmmm!! X rugi simpan sampai 2copy..ngeee.. Dan berbaloi kene gelak ngan CT..hahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak der masanya dia nk layan blog cenggini, nak gi belek koleksi beg yg dia ada pun x cukup masa main aci rembat je kot...x per la rembat pun kalau x Hermes, Balenciaga erk **ting tong

      Dua copy???????? la igt nk bg org lagi satu tu?
      jual la, duit tu 22 hinggit bulih beli musang king sebijik :p
      CT demam..gi wish get well soon :(

      Delete
  10. As usual, ur piece memang sentiasa buat org curious. Teringat masa zaman meroyan GET dulu :P

    As for USD, kita tak boleh nak paksa semua orang suka apa yang kita suka kan? So, segala apa yang baik / tak baik tu kena ambik pengajaran. :)

    Ckp psl Pak Syed ni teringat masa dok meeting dgn team KPMG hr tu. One of their bos ckp, if M'sia Govt wants to hire them, Govt should willing to pay as same as what they earned now. Barulah boleh tambahkan income IRB tu. Sengal je. Ngeri je kitorang dengar. Hahaha. Tapi, memang betul la tu. Diorg ni kedeks sket nk pay for the experts kot. Part nak menghabiskan reta kemain. Haish.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Misss Fareez & Meen so muchhh!

      Ya la..totally agreed, as of now, everything yg dah jadi tu sy bersyukur seadanya, mourning for one, two or three is sooo not clever, kan?

      Yg SG ni pun bout model Iskandar jgak. KPMG tgkat 14 Ansar..eh tak ke?
      hahhahaa....ke Damansara?

      Delete
  11. Oh my!!! lama dh tk skodeng kat cni...ceta baru...sungguh teruja nk baca...apa pun USD mmg osem sngt2...lain dr yg lain 4 sure... (^__^)..pas ni leh wat lompat bintang lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh my!
      hah mcm terkejut ya..maklumlah x berapa rajin nk berbelog pun.
      USD? okay thanks for that awak :)

      Delete
  12. Dear KL,

    - hhhmmm... sound great cerita bimbo ni.....pandainya kl, mencari idea yang tak terjangkau dek akal akak laaa.........
    - akak already khatam usd, siap sorok lagi usd, tak nak anak dara akak baca lagi..
    biar mak dia betul-betul dah release feeling baru nak pasing kat depa..ha..ha..ha..
    - akak baca without missed one word and i'm keeping repeat couple times the word...
    - good luck to you my dear kl...
    - alwayss luv you...

    ReplyDelete
  13. Bimbo!
    regularly jenguk this blog duk ulang bace GET n JET
    this new story walaweiii makin lagi menceriakn hari2 masuk blog!
    USD - repeating bace!entah dah berapa kali! memamg terbaik.
    lepas PKB terus start Bimbo? Bimbo update kat blog or both KLFP & blog?
    tolong hebahkn kat KLFP jika ade n3 baru. Sebab FB tiap hari bukak.
    tima kaseh KL. idea awak mmg out of the box selalu.

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. OH TIDAKKKKKKK... awak den tak tahu ada entry baru dekat belog inihhhh... mak jemah betull..hehe.. btw nice prolog kak.. buat hati berdebar berdentum kencang ajehh.. hope so dekat belog ya.. sebab hati ni nak meroyan komen panjang2 belasah cerita orang.. susah kalau kat muka buku... sbb muka buku by phone sangatlah kecil.. wuhuhuhuuuuu... btw untuk USD... ai nak draf komen dulu.. eceehh.. macam bagus kan kan kan... =p

    nway... saya tak mampu nk jdi penyokong nombor satuu.. sebab kak rin bnyk benor peminatnya nyewwww.. eeuuwww.. (ap motip euww tu eh? hahaha) tapi trust me... ai akan selalu skong kak rin untuk dua ketika.. oh apakah?? (ayt nk drama kan...)

    ai akan sokng u for now n forever... lebiu u much much with xoxo...

    ReplyDelete
  16. weehoooooooooo....neno..neno..me diehardfan(kipaskuat2pastuhmati) dgn SASG and of corse me (mention same as Nurlisa)hahaha..haihhh..when JET (Mr Que) nak kuar???i'ts really on next year???

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Rin

    kenapakah..kenapakah..kenapakah i asik 'tertinggal flight' ni..today,baru tau ada BIMBO yg super duper ohsem..thanks to KLFP (Jazmeen) yg update pasal prolog & chapter 1 Bimbo kat saya!...now dah sgt teruja & terus teruja..hahah..can't wait 4 nx chapter!

    *Amoiiwhitelily*

    ReplyDelete
  18. Salam Rin,

    Dah beli USD. Lepas baca online kat sini terus pergi Popular Wangsa Walk.Honestly this is my first time beli malay novel. Wow ...never did that before in my entire life. Apa nak emphasis kat sini is that tak pernah in my life bila baca novel online lepas tu terasa nak beli novelnya but its totally different this time... penangan USD really hit me hard.... Tak tahu macam mana nak describe.. It's totally amazing , simply superb & definitely AWESOME !!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  19. Salam Rin,

    I'm more in to english novel sbb bosan dgn tema malay novel. I bought & read it within the same day it was recommended to me by a friend. Sesuatu yg saya jarang-jarang buat! Payah nak trust org punya cakap ni coz my expectation too high i guess. But... klu azri mesti cakap 'no but... "like it or lump it". And I LIKE IT, capital letters!!!! USD tidak membuai tapi very real. I guess SASG was inspired by your meeting with the very real Syed Gilani? Haha betcha! You have great talent in writing... bila baca terasa flow dia... so keep writing coz I'll keep coming back back for more... ;-)

    ~ Kuntum Renjong (he he he... kuntum renjong sangat femes in my house rite now)

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum Rin,tahniah USD dah ada dlm genggaman..Arluna dlm pnntian setrusnya GET n JET ,now Bimbo sound seksi n hot perh...sntiasa + dbran n kcerian dlm hdup best..best..best tak rugi buang masa melepak bjam2 kat KLFP ,truskn bkarya coz you`re 1 of the best writer in my heart ,smoga ALLAH S.W.T mmberikn ilham yg lbh hebat lg,amin.

    ReplyDelete
  21. MANA BOLE DAPAT NOVEL BIMBO NI? sarina_abr@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sarina,
      Bimbo belum publish but you can read till bab 15 at Karya Lepak Fans Page atau di page Novel Melayu Kreatif.

      Delete
  22. sampai bila cheq kena tungguuuuu

    ReplyDelete
  23. sapa penerbit buku ni...naaakkk sgt bli

    ReplyDelete