Thursday, 22 September 2011

HAK MILIK KEKAL (PART III)

Tombol dipulas. Arif Mikhail melangkah masuk ke dalam rumah. Ruang tamu gelap gelita dan sunyi. Suis lampu ditekan. Arif Mikhail melangkah ke dapur meletakkan barang – barang yang dipesan oleh Ayra Maya. Kertas yang bertulis senarai barang yang dipesan oleh Ayra Maya dikeluarkan daripada kocek dan dibaca kesekian kalinya.
1.       Cili kering
2.     Lada merah
3.     Petai
4.     Udang kertas sekilo
5.     Bawang merah rose
6.     Bawang besar
7.     Belacan
8.     Santan
9.     Daun Pandan
10.  Milo 3 in 1
11.   Seedless grape
12.  Sliced peach HOSEN
Arif Mikhail merenung ke arah 2 plastik Cold Storage yang sederhana besar sambil menggeleng kepala. Kertas senarai barang dicampak ke dalam tong sampah.  Langkah diatur ke tingkat atas. Hanya lampu downlight yang terpasang menyebabkan suasana di tingkat atas rumah suram sekali.    
“Ayra. Saya dah balik.”
Arif Mikhail mula cemas. Kereta Honda City Ayra Maya elok terparking di hadapan rumah namun keadaan rumah umpama diserang garuda. Sunyi sekali. Arif Mikhail memanjat anak tangga dengan lebih laju sambil memanggil – manggil nama isteri tercinta.
“Ayra!Ayra! I’m home baby.”
Tiada jawapan. Pintu bilik tidur mereka dikuak.
          Surprise!!!!”
Ayra Maya yang seksi hanya berseluar pendek jeans paras peha dan baby-T bertulis I love You Baby mendepangkan tangan dan meluru ke arah Arif Mikhail. Arif Mikhail dipeluk erat. Ayra Maya membenamkan mukanya di dada Arif Mikhail yang bidang.
          Happy Anniversary.”
Arif Mikhail tergamam mendengar ucapan Ayra Maya. Macam mana boleh lupa ni. Patutlah sebelum keluar petang tadi Ayra Maya sibuk berpesan supaya balik awal. Jam Tag Huer di tangan kiri ditala. Baru pukul 8 malam. Nasib baik awal lagi.
          “Macam mana boleh lupa ni.”
Desis Arif Mikhail dalam hati. Rambut Ayra Maya yang berbau haruman Lavender diusap dan dikucup dengan penuh kasih sayang.
          Thank you baby.”
Romantis suara Arif Mikhail memecah kesunyian. Tangan Ayra Maya yang melingkari pinggangnya ditarik supaya Ayra Maya memandangnya. Pipi Ayra Maya diusap perlahan.
          “Kenapa susah – susahkan diri? I’m the one who should throw the rose petals.
          I’m happy to do this for you, for us.”
Balas Ayra Maya riang.
          We can just go celebrate outside. I’ll bring you anywhere you want to go.”
          I want to celebrate here, in our own sweet place. Saya tahu awak mesti lupa tarikh ni. Maklumlah tahun lepas, pada tarikh yang sama, orang tu muka masam je kena kahwin paksa-rela. I forgive you this year but never in future.”
Manja Ayra Maya menuturkan ayat sambil menarik Arif Mikhail ke tengah bilik.
          Sorry baby but seriously this is wonderful. Amazing!
Pandangan Arif Mikhail ditala ke seluruh ruang bilik tidur yang dipenuhi oleh lilin – lilin yang wangi dan ditabur rose petals berwarna merah dan pink di atas katil. Kalau diimbas setahun yang lalu, bilik ini hanya dihiasi set perabot moden  ditutupi set cadar berwarna putih bersih. Namun hari ini, bilik ini indah dengan taburan rose petals, bantal – bantal hiasan kecil berwarna merah di atas katil, lilin – lilin yang disusun berbentuk hati di tengah – tengah bilik dan sejambak mawar segar yang diletakkan oleh Ayra Maya di dalam pasu kaca amat mengghairahkan suasana.
I feel like in heaven.”
Ayra Maya tersenyum mendengar kata Arif Mikhail.
          Heaven must be grandee than this baby because that is a dream place for all. This room is only for us.”
          Than this is our heaven may I re-phrase it Your Highness.”
Balas Arif Mikhail sambil tangannya mengangkat Ayra Maya menuju ke katil.
          Your baju tonight..” sambil telunjuk Arif Mikhail diluruskan ke arah baby-T Ayra Maya.
“Kenapa saya rasa macam I’m dating a school teenager. Where goes my princess?
“Alaa..potonglah awak ni Mikhail. Tak sempat nak tukar baju saya dah dengar awak naik atas tadi.”
Ayra mula memuncungkan bibir. Merajuk!
          You still look cute baby.” Arif Mikhail memeluk bahu Ayra Maya cuba memujuk.
          I don’t want to look cute tonight, I want to look sexy.”
          Then go change.”
Arah Arif Mikhail walau pun matanya sudah tidak mampu difokuskan ke lain. Matanya hanya menangkap keseluruhan figura Ayra Maya.
          “Tak nak sebab awak tak bagi hadiah.”
          Sorry sangat - sangat. I’m totally an asshole to forget this okay but I’ll get everything you want tomorrow.”
          Promise? Promise?
          Yes.”
          “Okay.”
          “Cakap orang je pandai. Hadiah saya mana?”
          Let me go change first.”
          Meaning that saya dapat hadiahke?Yeay!!!”
          Yes baby.”
Ayra Maya melangkah menuju ke bilik air sementara Arif Mikhail berlagu riang. Hatinya gembira dan amat bersyukur dikurniakan isteri yang amat menyayanginya. Blackberry Ayra Maya yang sedang berkelip – kelip di atas meja menarik perhatian. Arif Mikhail menuju ke meja solek. Blackberry diambil.
          10 missed call.
          1 message.
Inbox dibuka. Arif Mikhail berubah menjadi pucat. Arif Mikhail berlari ke pintu bilik air. Pintu diketuk kuat.
          “Ayra, hurry up! Emergency. Come out baby.”

p/s: Rasanya plg pjg smbg pun smpai part V je kot sbb nk concentrate Arluna & Gadis Edisi Terhad. HMK ni kan karya main2 jer. Jgn boring - boring lepak sini yea! Lev my readers!



5 comments:

  1. erk! siapakah itu yg emergency? anyway tak kisahla sampai part berape pun....loveee dis story :DDD

    ReplyDelete
  2. hahha..tapi mesti ada org marah, elok2 citer dah siap tetiba tergantung balik :p

    ReplyDelete
  3. laa .... romantik tak jadi huhuuu

    ReplyDelete
  4. next plz....

    ryana

    ReplyDelete
  5. pinkytulip17/8/12 5:28 pm

    hmm i x kisah sbb i bole je bace terusss ...
    tqtqtqqq karya lepak

    ReplyDelete