CARPE DIEM - A VERY SHORT STORY

10:18



 “DAN, tolong aku pergi meeting projek ni.” Al tayang muka kesian.
“La…dah CPC (Certificate of Practical Completion) kan, bukan busy dah pun. Bagi RE (Resident Engineer) kau layanlah.” Effi buat muka malas nak layan. Tak suka jadi bidan terjun projek orang. Dia bukan stok mamat baik hati pergi jaga projek orang, silap hari bulan ada masalah kena bantai. Sia – sia je.
“Ada problem nak dapatkan CCC (Certificate of Completion and Compliance), sangkut IWK.”
Sorry bro. Aku kan bos suruh outstation. Kau lupa ke? But...kalau kau nak sebijik C, nah aku bagi. Lagi dua C kau pergi korek lubang mana – mana.” Effi buat – buat layangkan huruf C yang dibentukkan dengan ibu jari dan jari telunjuk. Kemudian jari telunjuk dari membulat ditegakkan 90 darjah membentuk huruf L pula.
L for Loser
“Ee…setanlah kau.”
“Kau tu yang bapak segala setan. Bukan aku ya. Hah, girlfriend baru kau tu nama apa?” Tiba – tiba Effi teringatkan kakak si Ezra.
“Elina ke? Bukan girlfriend lah. Complicated. Aku sebenarnya serius dengan sorang budak ni tapi aku rasa budak sangatlah. Tak fun. Elina ni pulak daring sangat. Aku takut aku yang kena main pulak.”
Dalam hati Effi mengucap panjang. Mahu tak daring kalau masa mereka jumpa dulu gaya Elina layan Al dah macam bini layan suami. Dia kat sebelah pun boleh naik berbulu tengok.
Break elok – eloklah Al. Tak baik asyik mainkan anak dara orang. Dah tak terbilang dah berapa ramai ex – ex kau ni. Boleh buat dua team futsal perempuan.” Effi geleng kepala. Simpati pada nasib Elina. Ada jugak orang mula dengan huruf E yang tak special. Effi senyum sendiri.
“Kalau macam tu tak apalah. Aku nak keluar lunch dengan budak yang aku cakap tu. Nak bagi settle semua. Kau tolong amik aku kat restoran ni boleh tak, aku nak hantar kereta pergi bengkel lepas tu.”
“Tolong bab tu aku okay. Meeting projek kau settle kan sendiri ya. Text aku je bila dah nak balik. Lepas hantar kau ke bengkel, aku gerak terus outstation.”
You’re the one bro. Aku gerak dulu.”

EZRA dan Al keluar beriringan tanpa kata. Al lebih kepada perasaan bersalah. Ezra baik pada pandangannya dan masa yang dihabiskan bersama terasa lengkap tapi tak cukup untuk menggetarkan naluri lelakinya.
Ezra pula masih terasa di awang – awangan. Jauh di lubuk hati terasa ingin sangat mengenali siapa yang berjaya menambat hati Al. Terasa bodoh kerana lambat menilai di mana tempat letak dirinya dalam hati Al. Sekurang – kurangnya dia boleh bersedia. Oh, c’mon! Garbage man like him picked up the trash. Ezra cuba sedapkan hati.
“You tunggu siapa?”
My sister. You?”
My friend.”
Al pandang kanan. Ezra pandang kiri.
“Ezra, we can still be friends.”
Ezra senyum sinis.
“Ingat tak kita kenal dulu di pet shop. Masa I tengah nak beli kucing baru. Sebenarnya I dah lama tak bela kucing. Last masa I sekolah rendah kot. Kucing I mati sebab sakit. Mommy I buat lawak by saying your cat died but you can still keep it. Samalah maksudnya macam ayat you tu. Friends? I don’t think so.” Ezra menjarakkan diri dari Al gaya tak kenal. Masing – masing terus menanti tukang jemput dalam diam. Nampak saja kelibat kereta si kakak, Ezra terus berlari mendapatkan si kakak.
“Jom balik cepat. Kenapa keluar ni?” Ezra menarik tangan si kakak tapi tangannya ditepis. Muka si kakak pula teruja macam budak dapat lollipop.
“Al, you buat apa kat sini? Ezra…sini. Ni lah boyfriend Along.”
“Ni?” Suara Ezra dah naik meninggi.
“Yeah….”
“Baju yang Along pinjam hari tu nak pakai keluar dengan mamat ni ke?”
“Perlu ke nak cakap kat sini.” Muka Elina dah merah membahang.
Yes, because you are dating my ex! Ezra balik ….”
Pang! Pipi Ezra terasa perit ditampar oleh si kakak. Belum pun sempat habis ayatnya.
“Unbelievable!” Laju langkah diatur. Air mata yang hampir menitis ditahan. Don’t cry! The damn don’t cry! Ezra menjerit dalam hati.

EFFI memicitkan kening. Dia nampak Elina datang dari arah depan dan ketiga – tiganya bercakap muka masing – masing penuh emosi. Suara Ezra meninggi sebut you are dating my ex satu Kuala Lumpur boleh dengar kot. Tak tahulah dia nak menyampuk, “Al, jom aku hantar kau balik,” atau “Hai Ezra, Al ni ex you ke?” Malas nak masuk campur hal orang Effi membelakangkan mereka bertiga dan mengeluarkan telefon bimbit dari poket seluar.
Effi: Can we meet?
Ezra: Kalau you boleh sampai depan mata I dalam masa lima minit, why not?
Effi: Mohon upgrade kereta saya Tuan Li Chunrong.
Ezra: Sila meninggal Tuan Li Chunrong. (Ikon kening senget) I tunggu kat depan Maybank Bangsar.
Effi gelak. Patutlah Al lepaskan Ezra. Budak ni bila berbahasa terus dari hati. Tak ada gaya awek manja menggoda langsung. Gaya orang tengah putus cinta pun tak ketara tapi lagi hebat menyorok rasa hati sebenarnya lagi parah jiwa kecewa. Kepada Al, dihantar mesej dia nak cepat tak sempat nak jemput. Sila balik naik Grab ya.

“EZRA, you pernah kecewa?”
“Pernah. Setengah jam yang lalu.”
Effi terbatuk. Mujur tak tercekik gula – gula Hacks kat dalam mulut ni.
“Seriuslah.”
“You?”
“Tak pernah.”
Good for you. You tak percaya sebab I on je keluar dengan you ke?”
“Nope. Bukan tu cuma rasa bersalah kita keluar hari tu. Tak elok kalau ex you tahu.”
“Emmm….lain kali jangan datang terjah je. Lagi pun tak apalah, mungkin hubungan kami belum serius sangat sebab I kenal masa tengah belajar. Ingat nak serius pun sekaranglah sebab dah habis belajar dan dah kerja. Tak sangka pula ke laut. I agreed nak jumpa sebab ada hajat.”
“Apa?”
“I tak nak balik rumah. Ada masalah sikit. You balik kampung setiap bulan kan. Ni dah hujung bulan, jom balik. Esok ponteng kerja, please…” Ezra malas nak tengok muka si kakak. Dia dah rancang nak EL esok. Mujur lusa dah hari Sabtu. Malas nak bergaduh sebab dia tahu sangat perangai Along. Boleh jadi perang dunia kalau mereka bertembung dalam masa terdekat ni.
“I kena outstation lah Ezra.”
Then, you nak jumpa tadi kenapa?”
            Ligat Effi mencari alasan. Tak kan nak cakap dia ada kat situ je tadi.
            “I miss you…”
            “Walau pun the fact I baru je break up?”
            Effi angkat bahu.
            “Teringat kata Dr Kushel dalam The Mad Doctor, What happens to you, happens to your life. What other way can you be other than who you are?’.”



            “MOMMY, thank you sebab faham Ezra.” Dalam hati ada terlintas patutnya dia berpura – pura tak kenal Al pun boleh tempoh hari tapi entah kenapa hatinya tetap terasa sakit. Dia tak cukup baik untuk menidakkan hak dan perasaannya.
            “Along tu memang macam tu.” Sebagai seorang ibu memang dia tahu sangat Ezra tak salah sebab dari awal perkenalan Ezra dengan Al lagi dia dah diberitahu cuma Ezra cakap dia masih belajar dan tak perlulah nak kenalkan secara formal Al kepada keluarga. Elina pun tak salah cuma takdir dan waktu mengeruhkan keadaan mereka adik – beradik. Lama – lama okay lah tu. Lagikan lidah lagi boleh tergigit.
“Effi, nanti kirim salam kat Mak dan Ayah.”
            “Effi? Euwww… nama manja Dan kat kampung ke Mommy?”
            “Dia ada nama lain ke?”
            Ezra gelak. Effi Daniel yang wujud kat siti Ezra buat macam tak ada pula.
            Sorry Dan.” Ezra angkat tangan tanda mintak ampun.
Effi angkat bahu tanda tak kisah. Beg Ezra diletakkan di bonet kereta. Nama mak dan ayah bagi kot. Satu kampung dan seluruh keluarga panggil dia tak kisah tapi kalau kawan – kawan yang baru kenal, memang ada rasa berat lah nak sebut nama kat depan tu. Sebut nama belakang je cukup. Terasa tak berapa nak jantan pulak dengan nama Effi tu.

Elina: Kau cemburukan?
            Ezra: Sumpah tak. Nak cemburu apa? Al pilih Along. The end. Along pun tak tahu Ezra exist dalam hidup Al sebelum ni so not your fault either cuma are you sure nak dengan mamat yang cepat sangat goyah hati dan perasaan?
            Elina: Mamat? Sopan sikit boleh tak?
            Ezra: For me, he is a trash. Tak kisahlah Along nak cakap apa pun. Ezra dah move on. Jangan cerita lagi pasal Al dalam rumah ni. Ezra tak nak tahu apa pun pasal Al and I wish you all the best.

“Nampak your sister masuk rumah tadi. Dia jeling I macam nak telan.” Kereta mula membelah jalan raya.
“Ada issue sikit. Wait….you cakap boyfriend my sister tu officemate you kan? Dia memang kaki perempuan ke?”
Effi dah serba salah.
Not that I know. Kenapa?” Effi malas nak buka aib orang.
“I rasa dia kaki perempuan.”
“Your sister tahu?” Effi berpura – pura lagi.
“I rasa dia tahu that guy ada girlfriend masa dorang tengah couple tapi dia nak jugak.”
You have done your part then. Ada orang memang pilih to learn the bitter way. Tu pilihan dia.” Mudah saja alasan Effi.
“I wish ada benda yang yang I boleh buat sekarang yang boleh buat I move on faster.”
“Buat IG story. It does not last and perish within 24 hours and you can move on faster. Lia selalu cakap macam tu.” IG story jugak penyebab hatinya mula tertarik dengan seorang Ezra.
Ezra gelak. Sibling duo betul. Fikir yang mudah – mudah je dua – beradik ni. Masa kat kampung lagi Ezra dah tabik habislah bila Lia boleh jadi tour guide sampai ke puncak. Memanglah kampung sendiri tapi bukan sebarang awek boleh jaga kumpulan ramai – ramai.
“You tak minat climbing macam Lia ke?”
“You patut tanya Lia saper mentor dia.”
Thank you sebab sanggup layan I.”
Welcome but lupa nak bagitau. You kena ikut I pergi outstation. Your dad and mom cakap boleh. Lepas I habis kerja baru kita balik kampung sama – sama.”
“No way. Tak nak.
“Ada lagi orang lain ikut. Bukan kita je.”

“TUNGGU…I dah rasa nak mati.”
“Tadi cakap nak naik. Dah nak sampai ni.” Effi gelakkan Ezra. Bukan main berlagak konon naik bukit setengah jam naik tu mudah. Dia tak tahu bukit ni memang pendek tapi semua stok pakai bergantung kat tali. Satu lorong semua. Tak ada saing – saing naik.
“Tali ni tahan ke?” Ezra jerit.
“Tahanlah. Sini, hulur tangan. Eei..lambat lah.”
Ezra gelengkan kepala. Tudung kat kepala dah rasa basah lencun dek peluh. Rasanya stamina dia menurun sejak mula bekerja. Duduk saja kat workstation, manalah badan tak lembik. Akhirnya air terjun terbentang di hadapan mata setelah bersusah payah selama setengah jam.
“Ini aje? Tak lawa pun.” Ezra merengus. Tak cantik langsung air terjun di hadapan mata.
Effi gelak.
“Ada ke orang datang Pulau Tinggi ni nak mendaki? Tak ada kan. Orang nak lepak tepi pantai atau join pergi diving.”
“Ada ke orang datang Pulau Tinggi nak kerja?” Balas Ezra sinis. Ingatkan kerja kat tengah bandar sebab rasanya Daniel ni konsultan. Kerja buat design je pun.
“Nampak tadi kan tanah kecik dorang pasang solar tu. Dorang nak upgrade jadi datang tengok site existing baru senang nak buat kerja. Memang boleh buat design tak turun site tapi dah bos suruh. Menyelam sambil minum air lah."
“Huh….” Ezra mengesat peluh merenik di dahi. Bijak betul pilihan Aina dan Colline apabila memilih untuk melepak di tepi pantai sahaja. Menyesal!
“Buatlah IG story. Kata nak cepat move on.” Effi menghulurkan bagpack Ezra yang dia tolong bawakkan.
Ezra menyambut dan mengeluarkan telefon bimbit sambil memeriksa talian.
“Wah, 4G!”
Effi senyum. Bagi peluang Ezra layan perasaan dan dia terus memanjat tebing dan melompat terjun.
“Apa yang you rakam?”
“You.” Ezra gelak sambil halakan kamera telefon ke arah Effi Daniel. Rasanya segala yang terbentang di hadapan matanya cukup sempurna buat dia malu tersendiri dan cepat – cepat ditekan bukan off.
“Jom turun.” Effi duduk di sebelah Ezra. Tangan dihulur meminta izin untuk melihat rakaman Ezra sebentar tadi.
“Kenapa I rasa lifestyle you sangat relax?”
“Perasaan you je kot. Life is tough for me too. Tak boleh move on lagi ke? Semacam je tanya.”
“Tak lah. Jealous.”
“Perempuan ni suka fikir macam – macam. Macam you sekarang, you should treasure falling out of love as much as you treasure falling in love.”
Effi menghulurkan video yang siap diedit kepada Ezra.
“Carpe Diem?” Ezra merujuk kepada hasil suntingan video yang ditambah dengan sticker huruf besar bertulis CARPE DIEM.
Live for the moment. Nak tunggu masa yang sempurna tu sangat mustahil jadi kitalah yang kena ambil peluang. Sempurnakan harimu.” Malas Effi nak bagi definisi dalam konteks lain. Buat ibadat sungguh - sungguh macam nak mati esok. Samalah juga tu tapi sebab tengah duduk berdua kat tengah hutan buat mulut dia terkunci dan malu nak menyebutnya.
“Dah macam ayat iklan TV.” Ezra ketawa. Teringat novel bertajuk Love Lila yang baru dibacanya. Lebih kuranglah maksud dengan Carpe Diem ni.
“Do not worry about tomorrow, for tomorrow will worry about itself. Hari – hari pun dah banyak masalah. Let it go baby.”
Baby?” Effi pandang wajah Ezra sekilas.
Opss…tu I sebut balik sebijik ayat dalam novel Melayu yang baru I baca. Baby panggilan hero untuk bini dia lah.”
“Ayat yang dalam novel you tu petikan dalam Bible. I wonder what the hero background is.”
Ezra senyum. Malas nak cerita panjang. Nak tahu kena baca sendirilah novel bertajuk Love Lila tu. Tak sangka juga dia ayat tu dari petikan Bible sebab dalam novel tak ada sebut pun.
“Jom, turun.” Ezra mengajak. Tak sabar nak terjun ke laut. Lagi seronok daripada air terjun yang sangat sunyi di puncak bukit ni.
“Ezra….”
“Ya…” Ezra berpaling. Baru nak mulakan langkah.
“Ingat lagi tak I cakap kalau masuk kali ketiga you tak nak balik rumah apa akan jadi?”
Ezra angguk. Gila tak ingat!
“Let’s get to know each other better.”

The end



Nota: Ketua Pegawai Eksekutif Proton Holdings Bhd, Li Chunrong berkata Proton akan menghasilkan 3 model kereta canggih untuk pasaran Malaysia seawal 2019.

Terrafugia yang ditubuhkan pada tahun 2006 mempunyai teknologi untuk menghasilkan kereta terbang. Dengan adanya kepakaran dan tenaga kerja di Proton, ianya dapat mempercepatkan lagi proses untuk menghasilkan kereta ini; sekurang-kurangnya satu prototype yang berfungsi sepenuhnya untuk terbang.



p/s:  Upgrade kereta saya jugak pleaseee Tuan Li Chunrong :p
Hi! Cerita simple. Harap terhibur. Nak buat cerita berat rasa tak sesuai untuk cerita pendek. Nak buat cerita kahwin – kahwin pun bosan. Haha….Segala kekurangan, my mistake. Happy shopping at PBAKL 2018. Doakan saya rajin menulis dan melepak di sini lagi okay. Love you to the moon and back readers!

Xoxo
RA@KL





Dapatkan novel baru saya terbitan Alaf 21 di booth Karangkraf, 
Alaf 21, Dewan Tun Dr Ismail. 

You Might Also Like

8 comments

  1. Assalammu’alaikum KL,

    haduiiii … a sad yet a beautiful love story for Ezra

    Sad coz she had to 'encontre' a guy yang playboy type n yg trajis boleh lagi boyfriend couple wit her sister aduiiii … rubbing salt to d wound. Ni omputih cakap - slap in the facestar, add fuel to the firestar, twist the knifestar, worsenstar hahaaaa….. but finally the real STAR does surfacing – Effi Daniel.

    Thanks for this entertaining story --- aaa aah … tat quote – Encik Jayden yg cakap so releven lh dia petik dari kitab dorang!

    Let’s Carpe Diem n do IG story! let our problems n hard feelings disappear within 24 hrs! (ensure jgn keep IG story to highlight otherwise tak hilang masa 24 jam hahaha - stress if byk problems - let it go ... byk menda yg indah2 to look around )

    Thanks loads

    ~ Jazmeen ~
    ❤️ much love ❤️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam

      okay, pls take note Ezra - not to highlight ur ig story

      welcome...

      Delete
  2. Sambung lagi sampai habis pbakl please.. XD

    -nawal

    ReplyDelete
    Replies
    1. hI NAWAL...
      ala....nanti bnyk pending pbakl books kalau panjang cerpen ni :p

      Delete
  3. Hurm.. Done baca carpe diem, jom la baca love lila pulak... Ruginya xdpt go to pbakl.. Nak signature.. 😔

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak...kalau pergi pun tak dapat signature la...Saya tak berkelapangan nak join PBAKL this year.

      But thank you sebab sudi dapatkan Love Lila

      Delete
  4. Replies
    1. bahahaha...
      soalan..

      habis dah. tak tipu

      Delete

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe