Friday, 12 April 2013

Gadis Edisi Terhad (GET) Bab 16





Rumah Datin Julia, majlis sambutan ulang tahun Gina.

“BANYAK kali aku call, Bob Marley kau dah bisu ke apa?”
Jasmeen beriak selamba dan tersenyum nipis. Suka hati oranglah, orang punya telefon. Apa hak mamat handsome ni nak arah – arah orang gaya Hitler ni. Orang datang ni pun dah cukup baik. Bob Marley pula dimarahinya.
Sejak Subuh tadi di Port Dickson Fareez galak mengusiknya kerana menggunakan lagu Bob Marley No Woman No Cry sebagai ringing tone. Semuanya berpunca daripada panggilan telefon daripada Ferhad yang bertalu – talu. Ferhad ni pun kalau call tak boleh berhenti selagi Jasmeen tak jawab. Faham sangat kerisauan Ferhad apabila pesanannya malam tadi akan kembali semula mengambil Bibik tapi mana disangkanya idea otak senteng jejaka di hadapannya ini mengundang seribu kekalutan. Pengakhirannya dihantar mesej kepada Ferhad menyatakan Jasmeen bermalam di rumah sepupu mereka Hanna.
            “I’m talking to you Jasmeen.”
Garau suara Fareez melihat riak bisu Jasmeen.
            “Kau okay tak ni? I thought that we are even.”
Kalau takat tidur kat dalam bilik, dia tidur dalam kereta kira even, macam tu aku pun nak aci main culik anak orang. Letak dalam bilik diam – diam je kan? Jasmeen tersenyum sinis. Nak panjangkan hal pun tak guna sebab apabila melihat jarum jam mencecah 7.30 malam, pintu almari baju seluas empat pintu dibuka kesemuanya semata – mata membuat persediaan untuk melangkah ke sini. Ke sini, tempat yang tiba – tiba membuat Jasmeen menjadi bisu!
            “Okay....”
Ayat tiba – tiba tergantung dan Jasmeen terus jadi tak okay apabila melihat kelibat Gina yang muncul anggun dengan panne-velvet-maxi dress membaluti tubuh Gina yang langsing. Bukan takat tak okay, terus jadi bisu sehingga tak mampu menghabiskan ayatnya. Dengan idea Fareez, pertemuan kedua bersama Gina terasa serba – serbi tak kena. Juga terasa kerdil dirinya apabila membandingkan yang dia hanya tampil ringkas dengan python-print-silk-mousseline-blouse YSL dan sepasang silk-crepe pants berwarna ungu gelap. Jasmeen melangkah meninggalkan Fareez yang juga tergamam melihat kelibat Gina yang menuju ke arah mereka.
            “Stay!
Fareez menarik kasar tangan Jasmeen sehingga Jasmeen terdorong ke pelukan Fareez menyebabkan tote bag yang dipegangnya terjatuh. Haruman Polo Safari menusuk ke hidung Jasmeen membuai perasaannya jauh ke pedalaman indah dan mengasyikkan namun Jasmeen segera melarikan tangannya dan berpura – pura mengangkat MIU-MIU wool-felt tote yang terjatuh tadi. Sempat pula Fareez tergelak melihat Jasmeen yang menggelabah.
            Kurang asam punya mamat. Bisik Jasmeen dalam hati tersangat geram dengan lagak selamba Fareez. Senyumannya yang selamba dan dahinya berkerut sedikit menyerlahkan dagu terbelahnya. Kalau tolak warna kulit, rupa dan gaya Fareez persis artis terkenal Hollywood dengan kedua belah tangan yang dengan selamba diseluk ke dalam poket jaket hitam yang dipadankan dengan t-shirt putih dan jeans biru laut.
            “Happy Brithday Gina. Wish you all the best and may your dream come true.”
Jasmeen menutup kekalutan dengan memberi ucapan selamat hari jadi kepada Gina. Segera dia meminta diri dari terlibat dengan cerekarama Fareez-Gina. Walau pun Jasmeen yakin dia mempunya sedikit ‘rasa’ terhadap lelaki bernama Fareez itu namun rebound relationship atau menjadi orang ketiga bukanlah pilihannya. No way!


Bukit Gita Bayu, Sabtu

           
            “TEMANKAN aku. Please.”
Fareez memandang tepat ke arah Jasmeen apabila Mini Cooper berhenti betul – betul di hadapan pagar rumahnya di Bukit Gita Bayu. Fareez tidak pasti kenapa dia merendahkan egonya merayu kepada gadis yang hanya baru beberapa kali ditemuinya. Bukannya tidak boleh diajak Diya atau mana – mana gadis yang hanya menunggu peluang merebut hatinya di luar sana tetapi sesuatu yang ada pada Jasmeen meruntun hati lelakinya untuk mengenalinya dengan lebih dekat walau pun hanya sebagai kawan. Fareez hampa kerana Jasmeen hanya ralit memandang ke sekitar alam Bukit Gita Bayu yang indah daripada melayan permintaannya.
“I don’t fall under sweet talker category so believe me, using the word ‘please’ is tough for me.”
Fareez membuka pintu bahagian pemandu. Jasmeen melangkah mengambil tempat Fareez. Enjin yang tadinya dimatikan Fareez dihidupkan kembali. Walau pun marahnya hampir reda dan sudah berganti dengan keseronokan dengan aktiviti yang dilakukan di Port Dickson namun tidaklah semudah itu untuk Jasmeen mengatakan ya.
What if Datin Julia addresses me as Fellah Delisya?
What if Gina....?
 What if Fareez...?
Banyak betul persoalan yang berlegar di fikiran Jasmeen membuatkan mulutnya berat untuk mengatakan ya.
            “Kalau saya lapang Insya Allah pergi, nanti terus jumpa kat sana.”
Jasmeen sendiri pun mendapat jemputan majlis hari jadi anak Datin Julia, jadi sekiranya dia menghadirkan diri sekali pun tidak semestinya kerana Fareez. Hanya itu ayat terakhir yang dilemparkan Jasmeen sebelum Mini Cooper antik terus membelah jalan meninggalkan Bukit Gita Bayu.


Rumah Datin Julia, majlis sambutan ulang tahun Gina.

         
            “KENAPA you nampak macam selesa betul dengan dia?”
            “Dia? Atau Diya?”
            “You know who Fareez. Be serious. Kalau Diya budak kampung tu I tak hairan”
Fareez menjeling ke arah Jasmeen yang sedang galak bercakap dengan Datin Julia di hujung taman. Senyuman Jasmeen yang nampak sopan di bawah cahaya bulan tampak memukau. Maka tak hairanlah jika mana – mana lelaki yang berselisih dengan Jasmeen sedari tadi pasti akan menoleh untuk kedua kalinya. Tidak hairan juga kalau Gina lupa akan pertemuan kali pertamanya dengan Jasmeen dahulu kerana tempoh hari Jasmeen hanya ringkas dengan jeans dan t-shirt dan malam ini dengan sedikit sentuhan berbeza, Jasmeen kelihatan amat elegan dan cantik sekali. Pertama kali bagi Fareez melihat wanita bertudung yang kelihatan amat anggun, manis, bergaya dan berada dalam kelas yang tersendiri. Kalau pun wanita bertudung yang pernah dijumpainya sebelum ini ramai juga yang cantik tetapi macam mana nak cakap dengan ayat lebih manis ya. Are not as classy as Jasmeen or not above class quite a harsh comparison?
            “Someone who I like to be with and comfortable to be with.”
Gina terkedu dengan jawapan Fareez. Direnung anak mata Fareez jauh ke dalam namun gagal menemukan kepastian. Siapa yang mulakan? Fareez atau dia yang sebenarnya mempermainkan hubungan mereka? Iqmal yang berjanji untuk menemaninya di saat dia cuba berterus terang akan hala tuju hubungannya dengan Fareez masih tidak nampak batang hidungnya. ‘I need your strength Iqmal. Please be with me now.’ Gina terasa lemah. Terasa kalah melihat anak mata Fareez yang bersinar – sinar tiap kali memandang Jasmeen. Terasa makin kalah melihat Fareez yang membelakangkannya sebelum sampai waktunya berterus terang.
            “Fareez, what about us?”
            “Us? Is ‘us’ still appropriate when you already have someone else in your life Gina?”
Fareez tersenyum sinis sambil matanya tidak lepas memandang Jasmeen. Fareez memanjatkan kesyukuran di dalam hati kerana kehadiran Jasmeen memberi sedikit kekuatan dalam dirinya untuk berhadapan dengan Gina. Tak kisahlah siapa sebenarnya si Bunga Melur, hadir dalam hidupnya sesingkat ini dan terus memberi seribu erti. Fareez langsung tidak hairan dengan lawannya, dengan lelaki yang dilihatnya mesra atau lebih tepat terlebih mesra dengan Gina di hospital tempoh hari. Fareez yakin dari segi fizikal atau kebendaan markahnya sudah pasti sahaja seri atau mungkin Fareez lebih serba serbi dari segi itu. Pasti hanya cintanya saja yang tidak mampu menandingi kecintaan lelaki itu terhadap Gina. Yang membuat Gina ingkar terhadap percintaan mereka yang telah terjalin lama. Yang membuat Gina lupa siapa yang sedari dulu berada di sampingnya.  Fareez cuma terkilan kenapa dia tidak menyedari rentak Gina sedari awal. Atau rentak hatinya sendiri telah lama pudar ditelan masa?
            “What do you mean?”
Gina berpura – pura tidak mengerti. Terkejut bukan kepalang mendengar tembakan radar Fareez yang tepat pada sasaran.
            “If you pretend that you don’t understand. Please stop it. It’s not gonna hurt me but it will surely hurt you more.”
Gina terkedu. Amat mengharapkan Iqmal berdiri di sebelahnya di saat ini. Melalui detik pengakhiran hubungan hatinya dengan Fareez tidaklah semudah yang disangka. Gina tahu hubungan kekeluargaan mereka tak akan mungkin putus hanya kerana kegagalan sebuah percintaan ini kerana dia tahu betapa sayangnya Mommy dan Daddy terhadap Fareez yang sudah dianggap sebagai anak lelaki kesayangan dalam keluarga. Melihat Daddy dan Mommy yang sedang berjalan berpegangan tangan ke arah mereka berdua menambahkan debar di dada Gina.
            “They don’t have to know.”
Bisik Fareez perlahan apabila melihat sepasang suami – isteri romantik yang sudah dianggap seperti ibu bapanya sendiri makin mendekat.
            “Gina, Daddy pinjam Fareez kejap. Daddy nak kenalkan Fareez dengan tetamu istimewa Daddy malam ini.”
Gina hanya mengangguk melihatkan Fareez yang tersenyum segaris dan terus mengikut langkah Daddy. Mommy mengambil tempat menghadap Gina.
            “Kawan yang Fareez bawa tadi tu Gina kenal tak siapa?”
            “Never see her before.
          “Tu lah tauke Integrate Landscape. Ala...yang Mommy pernah cerita anak Tan Sri Farhan dengan Puan Sri Nur Maria tu. She is very pretty just like her mom.”
Gina menjungkit bahu tanda dia tidak pernah mengenali gadis tersebut. Mendengar pujian Mommy yang Gina sendiri mengakui akan kebenarannya membuat hatinya sakit.
            “Nama pun secantik empunya badan, Fellah Delisya. Kan Gina ada masa dia datang rumah nak buat landskap.”
Fellah Delisya? Hell No!
Serentak dengan dentuman hebat yang bergolak di dada Gina, suara Daddy yang berduet dengan Fareez memecah kebisingan majlis. Lagu yang mengembalikan memori pertemuan pertama dengan gadis bernama Fellah Delisya atau Jasmeen. Orang yang sama rupanya dan betullah setelah diamati lagi rupa Fellah Delisya yang dimaksudkan oleh Mommy, dialah juga Jasmeen wakil Integrate Landscape tempoh hari. Lagu duet Tracy Chapman dan Eric Clapton disangka Gina umpama nyanyian suara hati Fareez.

Give me one reason to stay here and I'll turn right back around
Give me one reason to stay here and I'll turn right back around
Because I don't want leave you lonely
But you got to make me change my mind

I don't want no one to squeeze me - they might take away my life
I don't want no one to squeeze me - they might take away my life
I just want someone to hold me and rock me through the night
This youthful heart can love you and give you what you need
This youthful heart can love you and give you what you need
But I'm too old to go chasing you around
Wasting my precious energy


Dihujung lagu apabila Fareez menoktahkan pandangannya ke arah Jasmeen, Gina menahan seribu rasa. Kenapa Jasmeen?





























No comments:

Post a Comment