Tuesday, 24 February 2015

DEVIL'S DELILAH CHAP THREE



"ENCIK Ezaq, malam ni datang tak?"
"Tak Rushdan. Malam ni saya kat Yap Kwan Seng. Anything just call." Branch Manager yang baru dilantik untuk menjaga Las Vive di Mont Kiara menghulurkan salam.
"Keep up the good work. 2 million a month for a new operated branch is unexpected." Ezaq memuji. Bangga dengan pencapaian cawangan Las Vive yang baru dibukanya.



DELILAH dan Zairi melepak di kafetaria sementara menanti Liz. Semalam mereka ramai - ramai mengulang kaji pelajaran di kondo mewah Zairi. Dekat sahaja dengan universiti mereka pun. Sekarang, segala beban dah lepas. Fikir nak enjoy atau nak kerja sahaja. Kalau nak mohon kerja secara berhemah kenalah tunggu keputusan keluar secara rasmi atau grad dulu. Siapa yang nak ambik orang yang belum tentu layak dapat degree.


"Work or master? Dah decide?"
Delilah geleng kepala. Susah nak cakap. Dia nak kerja. 
"Kalau nak kerja, you wajib kerja dengan our company. Mandotary. Senang I nak jaga." Zairi risau dengan keputusan Delilah. Bukan boleh dijangka apa yang ada dalam fikiran Delilah.
"I nak kerja tapi I tak nak kerja dengan you. I hate the way your parent look at me."
"Jangan risaulah. They all pun kenal parent you. We are not much different. It just you."
"Me? Again? That I have to adapt with their kind of lifestyle?" Delilah mengacau straw dan tunduk pandang ke gelas.
"Just take what they want to give you Del. Be grateful at least."
"Zairi, kalau betul my mom paksa kita kahwin awal, boleh tak you tolong reject bagi pihak I? At least bagilah I kerja dulu setahun ke macam tu?"
Permintaan apakah ini? Zairi bungkam.
"Krik...krik..." Delilah cuba buat lawak. Cuba memecah ketegangan di wajah si kekasih dek kerana permintaan luar alam.
"You tanya I? Del, you tak rasa ke kita ni bertuah. Nak kahwin bila pun tak payah fikir nak kumpul duit. Restu pun dah ada. It just you. I'm not gonna stop any of your activities nor your liking. You can be you. You...."
"We are too young to talk about this. Why lah my mom tak faham sangat."
"You had break so many hearts before. Maybe she hope you are not going to dump me which is impossible Miss Delilah."
"That's before I met you." Dia sangat gila kalau menolak seorang Zairi. Mana nak dapat lelaki baik yang cukup pakej macam Zairi. Yang sentiasa ada untuknya dan yang tak pernah kisah kegilaan zaman remajanya. 


"Delilah tu materialistik. Baik kau hati - hati Zairi. She is gonna break your heart real soon. Right after she found someone way richer. Way better."
"Nope. If she wants me then I will take that as compliment and definitely up to her game."
Hingga kini dia tak pernah nampak tang mana materialistiknya si Delilah. Keluarga sendiri pun bukan sembarangan. Siap terlebih berdikari adalah. Delilah suka aje kerja part time sana sini sebab nak realisasikan apa dia nak. Kerja dalam cruise tengah cuti semester semata - mata nak dapatkan Speedy B siap hot stamping DEL. Pada hal dalam kategori LV paling cheapo tu, pejam mata pun Zairi boleh belikan. Delilah. 


"Del, You can own the world you dream of even you are with me."
Zairi memujuk. Akan sentiasa dia kenang ayat selamba Delilah dulu. Punyalah dia proposed dalam suasana romantik tapi sebab mulut gatal nak tanya why finally me? Jawapan jujur Delilah menusuk ke kalbu.
"You can lift me higher, with your love. With everything that you have."
Kalau fikir dua kali tak ke rasa nak lempang bibir mungil Delilah yang lancang. Tak boleh ke jangan tunjuk sangat sikap pentingkan diri tu tapi dia dah jatuh cinta bergolek - golek dengan Delilah.



"Hello guys, sorry lambat." Liz menyapa dari arah belakang dan Delilah cepat - cepat bangun.
"I nak pergi spa dengan Liz. See you tonight." Delilah menepuk belakang Zairi manja.
"At 8pm, Las Vive."
"Orait boss." Delilah mengiakan saja.
"Del, your present. Congratulation on your last day as a student." Zairi menghulurkan sampul surat putih ke tangan Delilah dan lama dia menggenggam tangan si kekasih.
"Untunglah babe." Liz mengusik.
"Thanks." Delilah hanya tersenyum tanpa rasa ingin tahu isi kandungan.



"D."
Liz menoleh ke belakang. Bahu Delilah dicuit.
"D...."
"Aku rasa ada orang panggil kau lah."
"Mana?"


"MACAM mana awak tahu saya ada kat sini?"
"Your event manager didn't how to shut his mouth. May be you should teach him or her?" Ezaq memasukkan tangan ke dalam poket seluar.
Delilah gelak. Ina lah ni. Pandangan mereka bertaut lama dengan senyuman merekah di bibir masing - masing seakan lupa kehadiran Liz sehinggalah Liz berdehem.
"Liz, Ezaq. Ezaq, Liz."
"In private with D. 10 minit, boleh Liz? " Sopan Ezaq mohon ditinggalkan seketika bersama Delilah.
"Okay, Del."
"Oh, D for Del. Delicious." Ezaq senyum segaris. Masing - masing menghantar Liz dengan ekor mata.
"So, whats up?" Delilah sengih. Mr Money nak apa lagi ni. Nak servis tarik rambut?
"Nak bayar hutang dan kalau boleh nak hantar awak balik."
"Today is my last day as a student. Saya dah ada program lah Encik Ezaq. Nak keluar enjoy dengan kawan- kawan. Jadual full sampai dinner." Amboi Delilah, nak menolak pun agak - agaklah.
"Someone should get a present then or perhaps a very fine dine. Boleh kita date. Over supper perhaps?" Got you girl. Lepas dinner lapangkan? Ezaq, budak ni ada boyfriend, kau migraine je bukan amnesia. Ezaq berkali - kali mengingatkan diri sendiri tapi gagal mengawal kehendak hati sehingga membawanya ke sini.
"Encik Ezaq...."
"Ezaq cukuplah." Ezaq cepat - cepat memotong.
"...okay...look. Ezaq, saya halalkan jumlah yang tak cukup malam tadi. It was fun jadi tukang tarik rambut tu. Seriously fun. But that is enough. One night is enough. So...adios." Delilah melambaikan tangan dan terus jalan.
"Del....tunggu."
"Take..." Kunci di tangan dicampak ke arah Delilah.
"Your present. Selamat menempuh dunia pekerjaan and thank you for last night."
Delilah terkebil - kebil. Kunci di tangan dibelek.
"What?" Akhirnya....
"Ingat dah tak boleh cakap tadi."
"That car is now yours." Terdesak, jari telunjuk Ezaq lurus ke seberang jalan. Mini Cooper berwarna hitam dan perak berkilauan di bawah sinaran matahari.
Okay, tell me this is not how the rich man's live their world. Sekurang - kurangnya di alam realiti dan mereka kenal tak sampai 24 jam. I didn't belong to this crazy world at least.
"Encik Ezaq, you mistakenly judged me. I want money. Easy money. Yes easy money but when I work for it only and I will work very damn hard to get what I want. You may be my ladder one day but not now. Your Christian Grey style is an epic fail. I'm not Ana. I'm Delilah. Yes D is for Delilah."
"Del, saya...." Telefon bimbit Ezaq meminta perhatian di saat klimaks begini.


Mak?
Ezaq berpaling membelakangi Delilah.
"Assalamualaikum Mak."
Suara di hujung sana bla..bla...bla...."....kan Mak dah cakap tak payah beli kereta baharu. Tak payah Ezaq."
Ezaq senyum. Mak o Mak.
"Mak, Ezaq call balik kejap lagi. Tengah discussion ni. Assalamualaikum."

Delilah sedang menyaingi langkah Liz di saat Ezaq berpaling. 
She is too young and you are not. Forget this girl Ezaq, Just forget her.
And who the hell is Christian Grey? And Ana?



Note: Korang jangan pulak bayangkan next epi ada BDSM. This is short mini whatever yo may call and to protect my work, I will definitely delete half of the post later. Peace :D


New note: For new readers, boleh follow new version of DD di Novel Melayu Kreatif or follow link

NEW VERSION of DEVIL'S DELILAH



30 comments:

  1. Rin ..this chapter is so interesting..the way you write is simply awesome! I love it!!

    ReplyDelete
  2. Awak sgt cool. Teringat zaman muda i, of course cat bukan utk khadijah ye. Hihi.

    ReplyDelete
  3. Wow... makin menarikkk...

    ReplyDelete
  4. I just the delilah...... Keep it up. Good job dear

    ReplyDelete
  5. please2. jgn ade bdsm. nnti KL kena delete, takde tempat nak melepal. sob sob. anyway, thank you rin!

    ReplyDelete
  6. we got 50s here ;)

    ReplyDelete
  7. T.kasih rin....harap2 dpt jd novel....mmg i beli...your karya sangat hebat....semua karya you sangat hebat....

    ReplyDelete
  8. Rin....please jd novel ya....cerita yg menarik....

    ReplyDelete
  9. I totally agreed wit wat readers here said – DD is now climbing higher towards an attention grabbing anecdote!

    But I must say on Zairi personality – mcm x de charisma – entah I don feel to ‘like’ him! He does not possess any kinda ‘charm’ persona

    He is ‘cute’ (hahaha evil’s laugh) but as DD cakap “"You can lift me higher, with your love. With everything that you have." But the rest is dull :P sorry zairi

    Again in this chap – D is showing her grit n courage plus her perseverance! Yes she needs money n easy money however bukan cara DD just ambik duit yg di tabur depan mata! But dapatkn duit dgn cara berusaha – yes working hard to get it. She is brilliant!

    Blur lagi ezaq? … mini copper was rejected siap kena balas ngan ayat tak leh blah “Your Christian Grey style is an epic fail. I'm not Ana. I'm Delilah. Yes D is for Delilah."

    Agak2 blk rumah later Ezaq gonna looking for pakcik Gugal to find out who is Christian Grey and Ana … wink wink hope ezaq tak trover cari info bila tau tang si Christian grey – karang trjumpa term BDSM

    Thanks ♡♡♡

    ~Jazmeen~

    ReplyDelete
  10. hmmm... he thinks that with the car..he can bought her...you are truly wrong.... she just not that kind of a girl ..man... she has dignity and she's damn rich.... but she just not the kind of a girl to show off....

    ReplyDelete
  11. Wow 50shades of grey i loike make my day RA..:))

    ReplyDelete
  12. okk..seriusss sangatt besttt cite kak rin... next part please.. :p

    ReplyDelete
  13. D yg ada karisma...work hard for easy money

    ReplyDelete
  14. aiggoooooo... berapa kali entah nak jatuh cinta dengan cerita kak rin nih

    ReplyDelete
  15. Kalau jadi novel konfem saya beli.. huhu.. best!

    ReplyDelete
  16. to be honest im speecless bila settle this chap... i better set my mind free tak mo predict2 lagi. not that i frust coz lari with what im thinking tp sudah ada meh-meh . tak mo spoil my adrenalin when read ur next chap. more n more plsss. hahahha.

    ok, D for ur info Ezaq mmg confirm "anak mak"!

    D u really spice up my life with ur rocking rock life, cik writer pls speedy gonzales your fingers for this D-D

    ReplyDelete
  17. Wah, mcm tu je bg keta?! Untung ko Del!

    😘 sufi

    ReplyDelete
  18. Love easy money but will only work for it. Yes, bukan senang nak jumpa orang macam ni sekarang. Lebih ramai yang suka ambik kesempatan dalam kesempitan.

    Err, adakah Zairi ni type of character that will make my 2nd hero syndrome turn on? Lol

    ReplyDelete
  19. D is so like Lisa...
    Sounds like a bit carefree girl, but actually, with high dignity
    & Ezaq reminds me of Azad - anak mak...

    ReplyDelete
  20. next chapter bila..?

    ReplyDelete
  21. pergh...kaya btul ezaq ni

    ReplyDelete
  22. Akak nk lagi. Best

    ReplyDelete
  23. kemonnn kak.. hari2 bukak website ni tggu update.. kahkahkah.

    ReplyDelete
  24. pls update....
    cam tunggu durian gugur...haha..

    ReplyDelete
  25. salam ramadhan rin
    bila nak kuar n3 baru...
    winduwwwww

    ReplyDelete
  26. smbungan?.... best,but i've have to admit that the first devil's delilah is more exciting than the new version. btw,both menarik.... do this story has its end?

    ReplyDelete