Tuesday, 7 August 2012

Gadis Edisi Terhad (GET) Bab 5


BAB 5

Botanical name: Jasminum Sambac
Common name: Arabian jasmine
Family name: Oleaceae (olive family)
Native: India
Buku mengenai jenis – jenis bunga, Tropical and Horticulture hasil tulisan Dr. Francis SP Ng diambil dari atas meja untuk disambung baca. Terganggu design research nya apabila mendapat panggilan telefon daripada Herlina. Jasmeen tersenyum sendiri apabila mengenangkan perbualannya dengan Herlina. Gembira mendengar khabar sahabat yang jauh berada di Batu Gajah, Perak. Namun topik utama yang dibincangkan mereka ialah Jasmeen. Jangan salah faham ya. Di sini maksudnya Jasmine atau di Malaysia lebih dikenali sebagai bunga melur.
            Jasmeen yang membuka topik bunga Jasmine. Dikhabarkan Herlina cadangannya untuk membuat lanskap rumah barunya di Valencia dengan dilatari dengan bunga Jasmine. Cadangnya sengaja nak diabadikan apa yang berkaitan dengan dirinya di rumah itu. Maklumlah susah sekali untuk Jasmeen menghargai hartanya yang satu ini. Oleh sebab itulah dia memerlukan special touch untuk menjadikan Valencia sesuatu yang istimewa dan dekat dihati. Jasmeen membayangkan suatu hari nanti jika dijual pun, pemilik baru akan gembira melihat bunga Jasmine memutih di sekeliling rumah dengan keharuman yang magikal. Kalau diselang selikan dengan blue daze pasti lagi menarik, tambah Herlina turut memberi cadangan yang bernas.
            Herlina pula menyentuh tentang denominasi duit syiling Malaysia edisi ketiga terbaru yang akan dikeluarkan pada 2012 nanti. Denominasi duit syiling 20 sen terbaru menggunakan motif bunga Jasmine. Lantas katanya apabila membaca keratan info yang dikeluarkan oleh Bank Negara mengimbas ingatannya terhadap Fellah Delisya yang lebih dikenali sebagai Jasmeen dikalangan orang yang rapat dengannya.
            “Memang sesuai sangat lah kalau Bank Negara pilih lambang bunga Jasmine tu.”
            “Kenapa Meen? Aku ingat kita patut mengekalkan bunga Raya je.”
            “Memanglah bunga Raya bunga kebangsaan tetapi kau kena tahu juga, bunga Jasmine mendapat tempat istimewa dalam peradaban ketiga – tiga budaya bagi tiga kaum utama di Malaysia. Keharuman bunga ini menjadi elemen penting dalam majlis tradisional seperti majlis keagamaan dan perkahwinan. Motif bunga melur ni juga sering terdapat dalam pertukangan  tangan tradisional kita seperti ukiran perak dan sulaman.”
            Jasmeen menerangkan dengan panjang lebar. Bangga sebenarnya kerana boleh tumpang nama sekaki. Tapi kalau letak motif bunga Jasmine tu pada denominasi duit kertas nilai seribu kan lagi gempak! Ni 20 sen jer?
            Buku tersebut dibaca dengan penuh khusyuk namun jam Tissot ditangan dikerling sentiasa. Takut terlepas temujanji dengan Datin Julia sebentar lagi. Membuat rekabentuk lanskap rumah VVIP ni memang kadang – kadang memeningkan kepala. Senang dan menguntungkan tetapi kerenah tuan rumah yang boleh buat Jasmeen migraine. Apabila rekabentuk dipersetujui dan kos ditetapkan, elok kerja – kerja lanskap nak mula di tapak, boleh pula nak tukar reka bentuk saat – saat terakhir tetapi kalau dah nama pelanggan, kena layan juga.

***

            “Assalamuaalaikum.”
Lama Jasmeen berdiri di hadapan pagar automatik rumah Datin Julia. Namun sampai sekarang masih belum ada orang yang menjengah. Loceng sudah ditekan berkali – kali. Salam pun sudah tiga kali diberi. Sampai nak tercabut anak tekak Jasmeen menjerit dari luar pagar. Maklumlah kalau setakat cakap ala – ala princess, dengan pagar setinggi 5 kaki ini, hanya orang yang mempunyai pendengaran supersonik sahajalah agaknya boleh mendengar dari dalam rumah.  Kalau nak cancel pun, cakaplah awal – awal.
Jasmeen membebel sendirian. Segala fail yang berkaitan projek lanskap rumah Datin Julia dikepit di celah ketiak. Fail yang tertinggal di dalam kereta Miza semasa keluar makan tengah hari bersama semalam disuruh hantar ke rumah. Alang – alang ke rumah Datin Julia yang sehala dengan rumah Miza, Jasmeen minta ditumpangkan. Balik nanti fikirnya boleh disuruh Ferhad mengambilnya di rumah Datin Julia.
            Lengan t-shirtnya yang panjang disinsing sedikit. Hampir 15 minit Jasmeen berdiri di luar pagar gaya Jaga tak bertauliah. Menyesal pula tak bawa kereta sendiri. Kalau tak mengenangkan rancangan untuk makan malam bersama keluarganya malam ini sudah pasti menyusahkan Ferhad tidak termasuk dalam agendanya. Tunggulah 5 minit lagi. Pastu baru telefon Ferhad suruh ambil. Bisik Jasmeen sambil melirih ke langit. Mentari terang memancar.
            Honk!Honk! Jasmeen tersentap apabila sebuah BMW X5 berwarna hitam dengan garangnya membunyikan honk dan berhenti di hadapan Jasmeen. Err...di hadapan pagar rumah Datin Julia dengan lebih tepat kerana sememangnya Jasmeen yang ke hulu – ke hilir umpama cacing kepanasan di hadapan pagar rumah mengganggu kereta yang ingin masuk. Pintu pagar terbuka secara automatik. Datin Julia baru sampai ke? Janji pukul berapa, sekarang pukul berapa. Lirih Jasmeen.
            “Excuse me? Who are you?
Tanya seorang perempuan yang melangkah keluar dari perut BMW X5 itu. Jasmeen tersenyum.
            “I have appointment with Datin Julia. From Integrate Landscape.”
Jasmeen menghulurkan tangan untuk bersalam tanda hormat.
            “Oh. Saya Gina, anak Datin Julia. Minta maaf ya Mommy tak sempat cancel appointment lah tu sebab pagi tadi Daddy dimasukkan ke Gleaneagles. Komplikasi jantung. Jadi mungkin Mommy kelam - kabut sikit.”
Lawa betul anak Datin Julia. Sebelum ni tak pernah pula nampak. Sekali pandang orang sudah tahu perempuan keluaran gedung Gucci. Gina-Gucci. Argh! Sesuailah tu. Gaya berpakaiannya amat moden dan amat menarik perhatian. Dengan raut wajah kacukan Arab sebiji macam klon Datin Julia zaman muda fikirnya.
            “Tak apalah kalau macam tu. Saya balik dulu ya.”
Kasihan pula Jasmeen mendengar nasib yang menimpa suami Datin Julia.
            “Ada apa – apa yang saya boleh tolong? Pasu – pasu yang kat luar tu nak bawa masuk ke?”
Jasmeen tersenyum melihat Gina mengerling ke arah 3 buah pasu yang berada di hadapan pagar. Sudah pasti ketiga – tiga pasu berisi bunga berwarna biru, ungu dan merah yang jarang kelihatan itu menarik perhatiannya.
            “Tak apa Cik Gina. Sebenarnya ini contoh pokok untuk Datin pilih.”
            “Saya masuk dulu. Jumpa lagi nanti.”
Balas Gina tidak berminat. Gina terus melangkah masuk dan membiarkan Jasmeen keseorangan. Jasmeen menarik nafas panjang. Apa punya tuan rumah, bukannya nak dipelawa tetamu minum air ke, ajak masuk dalam ke. Aku dah la dahaga macam duduk kat gurun Sahara je ni. Bisik Jasmeen dalam hati. LG Prada diseluk dari Longchamp.
“Ferhad, tolong ambil aku kat rumah Datin Julia. Yang kita pernah datang hantar Miza dulu tu.”
Arahan pendek diberikan pada Ferhad. Sementara menunggu Ferhad, Jasmeen mengambil peluang mengelilingi halaman rumah Datin Julia yang besar. Projek lanskap di rumah ini sudah bermula 2 minggu yang lalu. Boleh tahan cerewet juga Datin Julia ni semasa memilih lanskap yang direkanya. Itu tak berkenan, ini tak berkenan namun akhirnya yang paling menggelikan hati Jasmeen ialah ayat Datin Julia.
‘Janji pokok kat rumah I ni susah nak jumpa kat rumah Datin lain. Biar I berhabis, susah jaga pun tak apa pokok tu janji  rumah I je ada.’
Oleh sebab itulah Jasmeen membawa tiga jenis pokok yang berlainan warna yang unik seperti blue daze atau nama saintifiknya evolvulus glomeratus, lavender spur flowers dan alpinia pupurata untuk dipilih oleh Datin Julia. Sedang Jasmeen asyik melihat path walkway yang sedang dalam pembinaan, tiba – tiba prang!!!
            “Pasu aku!”
Jasmeen menjerit sambil tergamam apabila melihat BMW X5 tadi telah terlanggar sebuah pasu yang disusun di tepi pagar. Gina yang mendengar terkocoh – kocoh keluar.
            “Apa bising – bising ni?”
Jasmeen bergegas ke bahagian depan X5 untuk mengutip pasu yang berkecai sebaik enjin dimatikan. Bukan dihairankan sangat pasu yang berkecai tetapi pokok yang ditanam dalam pasu amat berharga baginya. Alpinia pupurata yang berwarna merah ini amat sukar dibela. Hampir setahun menunggu barulah nampak kuntuman pertamanya apatah lagi untuk pemilihan pelanggan, biasanya Jasmeen akan memilih pokok yang terbaik dalam semaian. Bising Jasmeen mengarahkan Miza memilih pokok yang terbaik pagi tadi di tapak semaian milik Integrated Landscape sebelum menghantarnya ke rumah Datin Julia.
            “Yang kau bodoh sangat letak pasu tengah – tengah jalan ni siapa suruh?”
Tengking satu suara seiring dengan dentuman pintu. Telinganya menangkap suara garau yang datang dari arah pintu pemandu. Kurang ajar punya bahasa. Mulut longkang! Jasmeen tidak mempedulikan empunya suara yang semakin menghampiri dengan derap langkah yang makin jelas.
            “Gina, I need to temporary plant this somewhere in the garden.”
Jerit Jasmeen tanpa menghiraukan tengkingan tadi. Alah bisa tegal biasa. Macam tak biasa kena maki dengan pelanggan. Yang penting kerja dan servis yang terbaik ditawarkan. Maki – maki pun nanti Jasmeen juga yang dicari.
            “Kenapa you tak alih pasu tadi? Kan I dah suruh alihkan.” Gina bercekak di hadapan Jasmeen marah.
            “Boleh tak suruh Mommy cari gardener yang senonoh sikit?” Balas empunya suara yang garau.
            “Ni bukan tukang kebunlah. Ni....”
            “Cik Gina, saya minta maaf. Saya bersihkan pasu ni, tanam balik Alpinia ni lepas tu saya terus balik. Saya minta maaf sekali lagi ya Cik Gina.”
Jasmeen terus memintas cakap Gina. Rasanya ayat kedua yang terlontar dari empunya BMW X5 ini menggegarkan saraf memori suara Jasmeen. Suara yang amat segar di telinganya. Mana mungkin dia lupa peristiwa dimarahi di Binwanis. Kali pertama dimarahi sudah pasti Jasmeen tak kisah kerana Binwanis bukanlah miliknya namun kali kedua ini melibatkan perniagaannya. Kredibiliti syarikatnya. Rasanya memang dah alih betul – betul ketepi. Macam mana boleh terlanggar ni.
            “Kalau setakat nak buat kerja main – main, pergi tanam pokok dalam hutan!”
Marah betul Fareez melihat tukang kebun yang lembap ni. Terhegeh – hegeh nak ambil pokok pula. Kalau dah berkecai tu sumbat je lah semuanya dalam tong sampah. Dah lah buat bodoh je. Tunduk tak berkutik bertambah menyakitkan hati orang.
Huh! Bisanya ayat mamat budget handsome ni. Dalam hutan buat apa nak tanam pokok. Dah sah – sah hutan tu penuh dengan pokok. Jasmeen belum berani mengangkat muka. Derap langkah makin jelas kedengaran dan kini mamat budget handsome betul – betul berdiri di hadapannya. Tak syak lagi. Pandangan Jasmeen menangkap kasut Bally hitam berkilat yang pernah dilapnya tersarung di kaki mamat budget handsome di hadapannya.
            “Ni, nak tolong buat apa ni?” Tanya suara garau tersebut.
            “Tolong angkat pasu yang pecah tu lah. I nak cepat ni.” Sampuk Gina dari belakang.
            “Saya tanam pokok ni dulu kat sana ya.”
Jasmeen bingkas bangun dan berpaling secara drastik mengelakkan daripada bertembung mata dengan mamat budget handsome itu. Dup!Dap!Dup! Please go away! Shoooshhh...
            You?”
           

11 comments:

  1. JAHAT LA MULUT FAREEZ TU.... HUHU

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh ni baca kali keberapa ni?

      Delete
  2. Oh, please please i want another entry please? Blh bg combo sekali dua tiga bab x? ;) ok very nice story BTW. Next entry jgn lambat sgt ok. Ramadan Kareem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai..
      dulu zaman meroyan sy 3 n3 skali pun ada a day..hahhaa...
      now taklah..man2 (slow2).. but every week tu kalau sy x sibuk, sy akn igt utk re-publish.
      Sorry!

      Delete
  3. Atty Ismail7/8/12 7:31 pm

    KL atty mintak kebenaran untuk sum at mulut Fareez ngan KASUT leh x?...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau awk x puasa silakan...hahhaa
      tapi kalau puasa tak bolehla...kuruihh puasa tu :))

      Delete
  4. As-salam KL

    Hmm ... never know all these scientific names of flowers as mentioned by Jasmeen but after pakcik gugal paparkan images of these flowers – actually I have seen alpinia pupurata & lavender spur flowers!

    Good info Jasmeen – but seriously these flowers are so beautiful …. No wonder Datin Julia is so excited & proud to hav them in her landscape garden! Nanti jasmeen tanam ye kat rumah ai … !!!

    Okay … back to Fareez … macho yeah with those obnoxious & cruel words … hey Fareez tat ‘gardener’ does not deserve to be loathed like tat! Kesihan Jasmeen but as always Jasmeen is sooo cooool!

    Hmm silakn Atty sumbatkan mulut fareez neh … hahaaa …. Saya sedang berpuasa kih kih!

    TQVM KL ♥♥♥

    ReplyDelete
  5. Fareez xde manners tol
    Asyik nk marah org jer
    Lahir tahun naga ker aper..asyik berasap jer

    ReplyDelete
  6. Hoho. Awal2 ni pakcik archi kerek ni memang bikin hati panas. Kalau kena dgn org yg hot temper mesti dh selamat si Fareez ni makan tanah agaknya. lol

    ReplyDelete
  7. hahha.. rasa nak berguling masa fareez suruh tanam pokok dalam hutan.. patutnya jasmeen jawab kuat2.. biar padan muka fareez.. kih kih kih.. dia tak tahu y jasmeen tu bos... aiyoo.. fareez fareez.. perangai x semenggah btull..

    ReplyDelete
  8. Dear KL,

    - mana update seterusnya...even dah baca beribu-ribu lemon, still nak baca lagi ni..
    - Selamat Menyambut Aidil Fitri...
    - luv you KL...


    -kak fadz-

    ReplyDelete