Monday, 10 October 2011

Gadis Edisi Terhad (GET) BAB 10


Fareez bergegas meninggalkan pejabat menuju ke hospital. Peti masuk mesej tidak dibuka. Mesej penuh dibiarkan tidak berbaca. Hanya kerisauan yang menghuni lubuk hati Fareez.  BMW X5 menderum laju meninggalkan Modenreka. Peluh mula merecik walau pun disimbah kedinginan air cond kereta.
            Punat CD yang rancak mendendangkan lagu Nazareth ditekan. Hatinya yang sedang gundah tak lalu mendengar irama lagu rock yang menambah sesak di dada. Siaran radio dibuka. Telefon yang berdering nyaring mengejutkan Fareez yang tekun memusatkan pandangan pada pemanduan.
            “Assalamualaikum Mommy.”
Fareez terangguk – angguk kepala mendengar butir bicara Datin Julia yang dipanggilnya Mommy sedari dulu lagi.
            “Waalaikumussalam.”
Pangilan telefon diakhiri dengan salam dan seribu kelegaan. Segala gundah yang bersarang di hati terbang sekelip mata. Fareez menghembuskan nafas dalam. Cermin tingkap BMW X5 diturunkan. Kotak Dunhill berwarna merah yang diselitkan di celah handphone holder ditarik. Sebatang rokok ditarik keluar kotak dan dinyalakan. Rokok disedut dalam dan dihembus perlahan. Lega!
            ‘Everything seems to be alright. She said she was sent to Ampang Puteri by her friend. She will send Gina home. Don’t worry.’
Fareez menyesal menengking Gina pagi tadi. Perangai Gina kebelakangan ini yang asyik memungkiri janji membuatkan Fareez berang. Mujurlah Gina hanya terlanggar tembok pembahagi jalan. Cuma luka kecil di kepala akibat kepala terhantuk ke steering. Gina cuma dihantar ke hospital untuk pemeriksaan kerana darah gemuruhnya. Pantang panik terus tekanan darahnya turun dengan mendadak. Kalau berlanggar dengan kereta atau lori mungkin Gina tak akan bernasib baik seperti ini.
Argh! Tak mampu Fareez membayangkan hidupnya tanpa Gina. Sedutan terakhir dinikmatinya dengan tenang. Serasa tenang mendengar lagu yang tidak diketahui tajuknya dari radio sambil menghisap rokok. Kereta hanya bergerak pada kelajuan 80km/jam. Puntung rokok yang masih menyala dicampak keluar tingkap. Telefon yang diletakkan di dashboard diambil. Tangannya laju mencari kotak inbox. Mesej daripada Datin Julia yang diterima di pejabat tadi dibuka.
‘Gina accident. Minor injury only.’
            Fareez malu sendiri. Kalau dibacanya mesej penuh Datin Julia sudah pasti dia tidak akan gelabah seperti ini. Tiba – tiba Fareez teringat akan temujanjinya dengan bos Integrate Landscape. Nombor Iskandar didail.


* * *


            “Cik Fellah Delisya. Saya minta maaf sangat – sangat. Bos saya yang nak jumpa Cik tadi tapi dia ada hal kecemasan. Tak ada jodoh agaknya. Lain kali saya aturkan pertemuan Cik dengan bos saya.”
Iskandar malu sendiri. Penat diyakinkan Jasmeen agar menanti ketibaan Fareez. Rupanya Fareez sudah lesap dari pejabat. Arfah pula bukannya nak beritahu.
            “Tak ada masalah Encik Iskandar. Tak jumpa pun tak apa. Janji kerja saya selesai dan memuaskan hati Encik Iskandar dan bos Encik.”
Sopan Jasmeen menjawab. Cuba mengambil hati Iskandar walau pun dalam hatinya berbakul juga sumpah seranah dihadiahkan kepada bos Iskandar. Setengah jam lebih Jasmeen membuang masa di Modenreka semata – mata menunggu ketibaan bos Iskandar. Perbincangannya dengan Iskandar sebenarnya telah lama tamat dan masing – masing telah mencapai kata sepakat.
           “Kalau Cik ada kabel besar kat Majlis, bolehlah tolong saya mohon authority approval untuk projek ini. 
Jasmeen tersengih mendengar luahan Iskandar tentang kerenah birokrasi tiap kali plan submission kepada pihak Majlis. Lumrah kehidupan apatah lagi dalam dunia perniagaan yang amat kompetitif. Istilah ‘it is not who you are but it is who you know’ telah lama menjadi duri dalam daging dunia perniagaan.
Jasmeen bersetuju untuk membantu Iskandar mendapatkan kelulusan pelan. Ini bukanlah kali pertama Jasmeen menggunakan pengaruh Tan Sri Farhan dalam memudahkan kerjanya. Marah – marah Papa pun, pejam mata Papa juga yang banyak membantu. Kalau istilah kabel besar digunakan sebagai ganti diri orang berpengaruh, rasanya saiz kabel Jasmeen adalah berukuran 500mm bersamaan dengan saiz kabel yang biasa digunakan oleh TNB dalam kerja – kerja bawah tanah. Besar tu kabel!

* * *

            “Fareez ikut Mommy ya. 
            “Please Fareez, come with us. Kalau Fareez tak pergi, Gina pun tak nak pergilah. 
Fareez memandang kedua – dua jelitawan di hadapannya. Datin Julia yang sentiasa anggun walau pun sudah berusia dan Gina yang terserlah kejelitaannya yang berkacukan Arab. Dilahirkan sebagai anak tunggal menjadikan Gina gadis manja. Semua kemahuannya mesti dituruti.
            “Fareez baru rancang nak balik rumah Atuk Syed cuti kali ni Mommy. 
            “Mommy tengok Fareez ni, tak habis – habis nak balik sana. 
Gina mula beriak sedih. Apalah makna percutiannya kali ini tanpa Fareez. Penat Mommy dan Daddy mengajak Gina menghabiskan cuti sekolah tahun ini ke Gold Coast tapi Gina tetap mahu ke Genting Highlands. Kalau ke Gold Coast sudah pasti ditolak mentah – mentah oleh Fareez. Bukannya Gina tidak tahu perangai Fareez yang pemalu dan amat berdikari. Menyusahkan orang tidak termasuk dalam senarai hidupnya.
            “Mommy keluar sekejap. Fareez makan tengah hari kat sini ya hari ini. Fikir betul – betul. Mommy balik nanti nak dengar keputusan Fareez. 
Datin Julia meninggalkan Fareez dan Gina yang masing – masing ralit menonton rancangan kartun kegemaran Fareez. Doraemon! Aiseh malu je dah besar panjang tengok Doraemon tapi memang itulah kartun kegemaran Fareez. Puas dikorek Gina kenapa dalam banyak – banyak kartun, Doraemon yang menjadi pilihan tetapi jawapannya ialah rahsia! Ish…tengoklah Superman ke Batman ke, baru ghai!
            “Gina, here. Take this
Cotton candy kegemaran Gina bertukar tangan. Gina tersenyum girang. Sebentar tadi Fareez meninggalkan Gina keseorangan menonton TV, tak disangka Fareez keluar berjalan ke kedai runcit yang terletak lebih kurang 100m dari rumahnya semata – mata untuk membeli hatinya.
            “Thank you. I love you. 
Fareez hanya tersengih. Gina memang sentiasa menghargai pemberiannya. Malah apa sahaja layanan istimewanya terhadap Gina akan berbalas mesra. Thank you, I love you tak pernah lekang daripada bibir mungil Gina. Argh! That was 12 years ago! Fareez mendengus.
Dulu cotton candy sahaja cukup untuk meraih cinta Gina tetapi sekarang? Fareez buntu. Terkilan mendapat berita daripada Mommy bukannya daripada empunya badan sendiri. Nombor Gina didail. Lama Fareez menunggu talian bersambut namun hampa.
Fareez membuat pusingan U. Tidak jadi balik ke pejabat apabila Iskandar memberitahu bos Integrate Landscape sudah meninggalkan pejabat. Pedal ditekan laju. Haluan ditukar menuju ke Ampang Puteri membelah Jalan Ampang. Harap – harap Gina masih di hospital. Sampai sahaja di hospital, melilau mata Fareez mencari petak parking kosong. Bukannya ada valet parking di hospital. Naik ambulans bolehlah merasa parking betul – betul di hadapan pintu masuk hospital.
Mata tajam Fareez menangkap bayang Gina dari kejauhan. Gina sedang membuka pintu keretanya di bahagian pemandu. Fareez menghala kereta BMW X5 ke arah tempat parking kereta Gina. Dari kejauhan kelihatan dahi Gina bertampal plaster kecil. Alhamdulillah, luka kecil sahaja. Fareez kelegaan.

Sreeetttttttttt!!!!

Fareez menekan brek BMW X5 dengan mendadak. Tak percaya melihat aksi di hadapannya kini. Matanya dikerlip berkali – kali.


Aku yang lemah tanpamu
Aku yang rentan karena
Cinta yang telah hilang darimu
Yang mampu menyanjungku

Selama mata terbuka
Sampai jantung tak berdetak
Selama itu pun
Aku mampu tuk mengenangmu

Darimu...
Kutemukan hidupku
Bagiku...
Kau lah cinta sejati


            Lagu yang masih berkumandang di corong radio tidak mampu dihayatinya lagi. Fareez menekan pedal dan BMW X5 menderum laju meninggalkan perkarangan Ampang Puteri.




p/s: Assalamualaikum. I am sorry for delaying the post. I know salah, I know...I know...
tapi..............sebenarnya x der point nak publish cpat2 sbb GET printed version pun keluar later 2013. Nanti korang boring baca tergantung. Dulu sy publish dh banyak jgak, till epi 40 rasanya. Skang ingat nk post jarang2. Saya pun tak ada post entry baru kat sini, PKB is new story and akan HABIS DI KLFP. Kalau rasa tersuka nak follow kisah Darren & Bell, join KLFP okay!
[*kenapa KLFP? Sebab sy mmg x aktif berblog lagi. Ada hamba Allah yg ikhlas running KLFP for me. Jadi sy pun ikhlas lah mengarang lagi PKB. Doakan mana tahu aktiviti menulis ni berpanjangan minatnya :) ]

p/s/s: sy rindu nk meroyan GET mcm dulu2...so today sy bg 2 entriesss....ptg ni sy publish Bab 11. 

XOXO!! 
Love, KL

8 comments:

  1. xde jodoh la nk jmpe fareez huhu..btw bile nk update arluna??windu sewindu winduyeeee..

    ReplyDelete
  2. adessss...ingtkn dh boleh jumpe...huhu

    ReplyDelete
  3. laaa..lg sikit jek die bleh jmpe jasmeen..

    ReplyDelete
  4. syira: Arluna bila nk ltak next n3 nie. rasa mcm nk ltak skang tp nti klimax bahagian 2. Nti lg teruk readers marah nk next-next punya n3. so mcm mana ni Syira? Nak jgak ke? frust karang :(

    zura: aduhai, psycho btul owner blog nih!

    aisy: sikit lagi...tgu!

    ReplyDelete
  5. readers len pon kompom nk next2 entry hehe..xkesah la,as long cte arluna xpending :)

    ReplyDelete
  6. Eh, itu confirm x pending syira :)

    ReplyDelete
  7. jodoh ada pertemuan pun ada cuma belum kesampaian lg kan...mcm x jumpa je meen n fareez....
    gina mesti xcident ngan bf dia kan....


    ryana

    ReplyDelete
  8. ryana: Exactly!

    Gina xcident dgn Iqa. Toing!

    ReplyDelete