Friday, 23 January 2015

BIMBO DI PASARAN JANUARY 2015

Assalamualaikum

Hi

I've been hiatus/hybernate/MIA dan semua perkataan yang membawa maksud seangkatan dengannya for soo longg. Double O and double G!

Presenting ...............



Kali ni serious saya sangat in love dengan cover Bimbo. Thank you pihak publisher yang merealisasikan imaginasi saya yang tak seberapa. Yang penting it had been transformed very well from the original cover at blog designed by my partner in crime Crash Tillez.
Actually saya request awek ni pakai tudung dan pihak kreatif gigihlah bagi saya 2 options but finally I decided this free - hair girl yang tak berapa nak syariah compliance ni lagi suit the title. According to him..................


"basically..it is the same thing put away the girl fashion...hahaha..mne suit ko nye imagination heroin character?..the answer belong to u..ak x bole la bg advise sbb ko yg lg memahami cte ko..tp klao ikot kepala aku la, in design terms, yg freehair tu mostly fits the white cover obviously coz space filling + some nice colour..it doesn't look plain + bored..yg penting x nmpak koson..yg bertudung tu cam dead plain.."

 

Sila dapatkan Bimbo di bookstore berhampiran anda atau boleh dibeli secara online di 

http://www.kakinovel.com/pendaftaran-ahli.html?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=239&category_id=1

atau baca dulu di carta meletop Novel Melayu Kreatif

http://novelmelayukreatif.com/index.php/karya-kreatif/novel/tema-cinta-komedi/item/101-bimbo


Here saya nak share a few reviews yang buat saya tersenyum dan bersemangat untuk edit my long overdue J.E.T or maybe S.A.H.M. I know my coming title getting shorter and shorter...hahaha...

1. From Hajar @ goodreads

Buku kedua yang buat saya sayang nak habiskan baca tahun ni. And kudos untuk diri sendiri sebab tak selak belakang sebelum baca. :P

20-01-2015

Bertahun-tahun Elsuraya menyimpan dendam terhadap Azad yang kononnya jadi penyebab kematian kedua orang tuanya. 

Kata Azad, "Su, if only you knew. You will laugh little and weep much."

Sebenarnya Azad bukanlah lelaki yang sepatutnya didendami Elsuraya, sebaliknya Dani Ikram (Dani) , lelaki yang dicintainya sepenuh hati. Biarpun perkenalan mereka bermula dengan kisah Bimbo - Mr. Douchebag, Elsuraya senang berhubungan dengan Dani. Namun bila kebenaran terbentang di depan mata, mampukah Elsuraya mempertahankan rasa dalam hatinya atau tunduk kepada dendam yang dipendam sekian lama?

Komen saya:

1. Mula-mula saya memang rasa perwatakan Elsuraya ni agak kebudakan. Ialah, mana tidaknya. Simpan dendam bertahun-tahun bila jumpa Azad dia cuma mampu calarkan kereta kesayangan Azad je? Like seriously??? Haha. Tapi sebenarnya kalau kita mampu selami apa yang nak disampaikan, dendam kesumat tak bawa kita ke mana pun. Bila kebenaran terbukti, Elsuraya cuba sebaik mungkin untuk memaafkan dan melupakan. Biar pun kesabaran teruji sewaktu pemergian ayah mertuanya, Elsuraya masih mampu dan setia berdiri di sisi suami. Tabik!

2. Dani Ikram memang bermulut 'longkang'. Kepantangannya adalah perempuan gedik yang mahu menempel di sisinya. Siapa sangka Elsuraya yang digelarnya Bimbo mampu meruntuhkan tembok hatinya yang selama ini kukuh berdiri? Lebih memeritkan bila ada sejarah pahit yang mungkin memisahkan mereka bila kebenaran terbongkar. Bila diuji dengan penyakit, Dani lebih banyak bermuhasabah diri untuk jadi insan lebih baik. Terkesan dengan kata-kata ni : orang yang baik, objektifnya nak jadi lagi beriman. Orang beriman, objektifnya nak masuk syurga. Ingat mudah? Ingat semua orang yang nampak baik tu beriman? *Dush!*

3. Kesian juga dengan Azad. Cuma tahap kesiannya tak sampai macam tahap kesian kat Tengku Akbar la.. Ahaks. Tapi nak puji dia juga sebab dia rela di'kambinghitam'kan atas kesalahan orang lain. Semangat setiakawan punya fasal, sanggup jadi kambing hitam. Fuh, mujur ketemu juga kebahagiaan sendiri. :)

4. Kali ni macam banyak pulak cameo watak-watak yang dikenali yang pastinya bakal mengubati kerinduan. ;)

5. Dah lama tak rasa perasaan macam ni bila membaca - rasa tenang dan tak rasa nak habiskan cepat-cepat. :) Terima kasih + tahniah buat penulis. Your writing skills really improved. Kudos! Kena bertabah tunggu sampai tahun depanla gamaknya utk next book. ;)



2. Farah Deqya @goodreads 

Favourite book of the decade!

Thank you, Rin Ahmad. BIMBO is a treasure. 

Takda part yg saya tak suka. I devour every word written. Stayed up all night, on the eve of 2015. Worth every second spent. Susah dah nak jumpa buku that can beat BIMBO untuk 12 bulan akan datang. 

The journey of Dani Ikram and Elsuraya is so beautiful. 

The lil journal entries about Bell's Palsy were so heart-wrenching. Made me cried buckets. I learned something new, thanks to you. 


Dani Ikram, you've beaten my Joe Jambul. Lol. 

The characters are so amazingly written. Bacalah sepuluh kali pun (which I, did) tak puas. 


You've always been my favourite writer, Ms. Rin. You'll remain to be so for years to come. Hehe. The best book from Rin Ahmad so far. Sorry, USD!




"We love ourselves even after we made so many mistakes. So, why do we hate others for one or two mistakes they have made?"

Thank you starting my new year with such a beautiful story. 


I love BIMBO soo muchh, with double o and double h. 



*I'm not good with reviews and it's very rare for me to give reviews. But as this book hits so many right notes (and being close to perfect), so it's worth a try.



Even so, setiap kekurangan yang ada dalam naskhah kali ni sesungguhnya akan saya cuba perbaiki di masa hadapan.

Jangan lupa dapatkan BIMBO di pasaran.

Dear Readers, 

A solitary fantasy can be transformed to a million realities!

xoxo,

Rin Ahmad @KL 

TGIF





17 comments:

  1. Always look forward 4 yr karya...
    But seriously. ..... mmg sangat2 terdera bila dok jgk blog ni x berubah2 dari raya ari2. ..
    Tolong jgn bg kiteorg jd gila byg selalu, boleh x...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you mk
      Tak niat mendera dan biarkan blog kesepian tapi priority dan aktiviti melepak di sini terpaksa dikurangkan :D

      Delete
  2. yeay.....bimbo dah dipublish......im so happy.....!!!! dah lame sy tunggu kakrin oiii...dok bca dlm intenet je....skit bingai abis mata sy....tahniah ye rin@kl...akak slalu buat org trfikir bila bca novel akk...wlopom sy ni jnis susah nk hadam bhsa omputih..tpi sy enjoy dngn bca novel akk smbil pgang kamus...hahaha..(saya rsa bukn sy sorg je mcm ni....hihi) papepapepon....sy happy gile ni..bimbo dh ad dpn mata pasni....hrap akak trus sukses dlm bdang pnulisan ni...hsilkn bnyk lg buah tngan untuk kitorg......yeayh......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeay...Alhamdulillah.
      Ala janganlah cakap mcm tu, Insya Allah boleh faham content tu but i'm glad u did make and effort siap pegang kamus untuk enjoy the story. Terima kasih.

      Delete
  3. Dear Rin, I love all your books. All your book are so beautifully written. Cuma satu - Dalam Bimbo ada scene dimana Dani dan Elsuraya menyentuh Rukun Yamani (salah satu penjuru Kaabah ) pada setiap pusingan tawaf. semasa kursus haji saya difahamkan oleh ustaz bahawa kita tak boleh sentuh Kaabah semasa tawaf, so please check ye Rin. Tahniah again and tak sabar nak tunggu novel awak yang seterusnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Anon,

      Maaf sangat if part tu mengelirukan. Itu repeat trip dorang yg mana El nk ckp how luckt they are but sy tak mention dorg tgh tawaf sunat or tawaf umrah kan?

      Tawaf umrah dan haji mmg tak boleh sentuh mana2 binaan kaabah.
      But mengikut penerangan ustaz/ustazah ketika tawaf sunat dibenarkan - tiada masalah. Sbb Rasulullah saw pun pernah menyentuh Rukun Yamani dengan kedua belah tangannya ketika tawaf sunat.

      Terima kasih sebab highlight jadi next time sy akn cuba perjelaskan dgn ayat yg tak mengelirukan.

      Delete
  4. sy baru je dapat novel BIMBO dan GET pagi tadi.
    order dgn KN. Tak sabar nak baca kedua2nya.
    tQ RIN AHMAD sebab hasilkan novel2 yang
    cukup lain dari yang lain (ARLUNA dan USD).
    Pasti Bimbo dan get ni pun best juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pasti....belum baca tu dah confident.
      Insya Allah harap Bimbo memuaskan hati awak.

      Thank you :D

      Delete
  5. JET tu pun dah nak lahir juga ke?
    Happy...tak sabar nak baca novel
    penuhnya...
    Moga dipermudahkan segala urusan
    dan JET segera ada di pasaran

    ReplyDelete
    Replies
    1. JET mmg dr dulu lg mengandung tp tak lahir2 :p
      Doakan lahir cepat okay.

      Delete
  6. Finally! Setelah lama blog ni sunyi, where have you been kak Rin? *cries* Oh btw yeah, suka sangat dengan cover BIMBO. Cun! I promise I'll get one copy of this. Nak beli sekali dengan Arluna. U.S.D and G.E.T dah dalam koleksi. And will J.E.T be a novel also? Please

    ReplyDelete
    Replies
    1. hey you....i ada kat sini2 je...
      hahaha....
      Cover Bimbo tu nicely interprete the kebimboan kan? *cries*
      JET, yes please :D

      Delete
  7. yes.. yang free hair lagi cantik since the title pun BIMBO. but if somehow KN ppl enlarge sikit and touch up here and there yang "ber"syariat" tu im sure you akan berbelah bagi to decide. anyaway, good choice and lurve ur more and more this round. Pls write more for us.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul222....
      super agreed, if touch up lg sure i akn contemplating nk yg mana.
      Bimbo mmg refer to pweety blonde girls wo brain so mmg kan free hair la kan baru otai :D

      Delete
  8. yeah. dah habis baca bimbo n this novel mmg awesome giler. lydia n daim? how come la diorang boleh ended up together. kak rin kna buat cerita pasal lydia n daim. seriously lepas ni kak rin kena publish j.e.t. dah lama tak dengar khabar que sera sera kita ni

    ReplyDelete
  9. yeah. dah habis baca bimbo n this novel mmg awesome giler. cover pun lawa. lydia n daim? how come la diorang ended up together. kak rin mesti kena buat citer pasal lydia n daim ni. seriously kak rin kena publish j.e.t cepat2 la. dah lama tak dengar khabar que sera sera kita ni

    ReplyDelete
  10. Dear Rin
    The first time I read your book " Gadis Edisi Terhad " deep down my heart I knew the writer must be bukan calang2 orang.Your writing style sounds professional & intellectual which to me not all writers can do it.Just read Bimbo and again I loved both Dani & Elsuraya.Reading your book made me refer to Pakcik Google sambil layan novel dapat jugak ilmu. Thumbs up to you . Terus hasilkan karya yang dpt dimanfaat oleh semua dan bukan hiburan kosong semata.All the best dear.

    ReplyDelete