Friday, 23 January 2015

BIMBO DI PASARAN JANUARY 2015

Assalamualaikum

Hi

I've been hiatus/hybernate/MIA dan semua perkataan yang membawa maksud seangkatan dengannya for soo longg. Double O and double G!

Presenting ...............



Kali ni serious saya sangat in love dengan cover Bimbo. Thank you pihak publisher yang merealisasikan imaginasi saya yang tak seberapa. Yang penting it had been transformed very well from the original cover at blog designed by my partner in crime Crash Tillez.
Actually saya request awek ni pakai tudung dan pihak kreatif gigihlah bagi saya 2 options but finally I decided this free - hair girl yang tak berapa nak syariah compliance ni lagi suit the title. According to him..................


"basically..it is the same thing put away the girl fashion...hahaha..mne suit ko nye imagination heroin character?..the answer belong to u..ak x bole la bg advise sbb ko yg lg memahami cte ko..tp klao ikot kepala aku la, in design terms, yg freehair tu mostly fits the white cover obviously coz space filling + some nice colour..it doesn't look plain + bored..yg penting x nmpak koson..yg bertudung tu cam dead plain.."

 

Sila dapatkan Bimbo di bookstore berhampiran anda atau boleh dibeli secara online di 

http://www.kakinovel.com/pendaftaran-ahli.html?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=239&category_id=1

atau baca dulu di carta meletop Novel Melayu Kreatif

http://novelmelayukreatif.com/index.php/karya-kreatif/novel/tema-cinta-komedi/item/101-bimbo


Here saya nak share a few reviews yang buat saya tersenyum dan bersemangat untuk edit my long overdue J.E.T or maybe S.A.H.M. I know my coming title getting shorter and shorter...hahaha...

1. From Hajar @ goodreads

Buku kedua yang buat saya sayang nak habiskan baca tahun ni. And kudos untuk diri sendiri sebab tak selak belakang sebelum baca. :P

20-01-2015

Bertahun-tahun Elsuraya menyimpan dendam terhadap Azad yang kononnya jadi penyebab kematian kedua orang tuanya. 

Kata Azad, "Su, if only you knew. You will laugh little and weep much."

Sebenarnya Azad bukanlah lelaki yang sepatutnya didendami Elsuraya, sebaliknya Dani Ikram (Dani) , lelaki yang dicintainya sepenuh hati. Biarpun perkenalan mereka bermula dengan kisah Bimbo - Mr. Douchebag, Elsuraya senang berhubungan dengan Dani. Namun bila kebenaran terbentang di depan mata, mampukah Elsuraya mempertahankan rasa dalam hatinya atau tunduk kepada dendam yang dipendam sekian lama?

Komen saya:

1. Mula-mula saya memang rasa perwatakan Elsuraya ni agak kebudakan. Ialah, mana tidaknya. Simpan dendam bertahun-tahun bila jumpa Azad dia cuma mampu calarkan kereta kesayangan Azad je? Like seriously??? Haha. Tapi sebenarnya kalau kita mampu selami apa yang nak disampaikan, dendam kesumat tak bawa kita ke mana pun. Bila kebenaran terbukti, Elsuraya cuba sebaik mungkin untuk memaafkan dan melupakan. Biar pun kesabaran teruji sewaktu pemergian ayah mertuanya, Elsuraya masih mampu dan setia berdiri di sisi suami. Tabik!

2. Dani Ikram memang bermulut 'longkang'. Kepantangannya adalah perempuan gedik yang mahu menempel di sisinya. Siapa sangka Elsuraya yang digelarnya Bimbo mampu meruntuhkan tembok hatinya yang selama ini kukuh berdiri? Lebih memeritkan bila ada sejarah pahit yang mungkin memisahkan mereka bila kebenaran terbongkar. Bila diuji dengan penyakit, Dani lebih banyak bermuhasabah diri untuk jadi insan lebih baik. Terkesan dengan kata-kata ni : orang yang baik, objektifnya nak jadi lagi beriman. Orang beriman, objektifnya nak masuk syurga. Ingat mudah? Ingat semua orang yang nampak baik tu beriman? *Dush!*

3. Kesian juga dengan Azad. Cuma tahap kesiannya tak sampai macam tahap kesian kat Tengku Akbar la.. Ahaks. Tapi nak puji dia juga sebab dia rela di'kambinghitam'kan atas kesalahan orang lain. Semangat setiakawan punya fasal, sanggup jadi kambing hitam. Fuh, mujur ketemu juga kebahagiaan sendiri. :)

4. Kali ni macam banyak pulak cameo watak-watak yang dikenali yang pastinya bakal mengubati kerinduan. ;)

5. Dah lama tak rasa perasaan macam ni bila membaca - rasa tenang dan tak rasa nak habiskan cepat-cepat. :) Terima kasih + tahniah buat penulis. Your writing skills really improved. Kudos! Kena bertabah tunggu sampai tahun depanla gamaknya utk next book. ;)



2. Farah Deqya @goodreads 

Favourite book of the decade!

Thank you, Rin Ahmad. BIMBO is a treasure. 

Takda part yg saya tak suka. I devour every word written. Stayed up all night, on the eve of 2015. Worth every second spent. Susah dah nak jumpa buku that can beat BIMBO untuk 12 bulan akan datang. 

The journey of Dani Ikram and Elsuraya is so beautiful. 

The lil journal entries about Bell's Palsy were so heart-wrenching. Made me cried buckets. I learned something new, thanks to you. 


Dani Ikram, you've beaten my Joe Jambul. Lol. 

The characters are so amazingly written. Bacalah sepuluh kali pun (which I, did) tak puas. 


You've always been my favourite writer, Ms. Rin. You'll remain to be so for years to come. Hehe. The best book from Rin Ahmad so far. Sorry, USD!




"We love ourselves even after we made so many mistakes. So, why do we hate others for one or two mistakes they have made?"

Thank you starting my new year with such a beautiful story. 


I love BIMBO soo muchh, with double o and double h. 



*I'm not good with reviews and it's very rare for me to give reviews. But as this book hits so many right notes (and being close to perfect), so it's worth a try.



Even so, setiap kekurangan yang ada dalam naskhah kali ni sesungguhnya akan saya cuba perbaiki di masa hadapan.

Jangan lupa dapatkan BIMBO di pasaran.

Dear Readers, 

A solitary fantasy can be transformed to a million realities!

xoxo,

Rin Ahmad @KL 

TGIF