Monday, 17 September 2012

Gadis Edisi Terhad (GET) Bab 9


“Morning.”
Ceria Jasmeen menyapa segenap isi keluarganya yang sedang enak menjamu selera di meja makan. Tak sabar nak keluar dari rumah ni. Pandangan luar biasa baginya kerana hari ini bukanlah hari cuti tetapi Tan Sri Farhan elok sedang menyuap nasi lemak ke mulut.
Selesai Subuh, terus Jasmeen bersiap untuk keluar bekerja. Beberapa kali juga baju yang sengaja ditinggalkan di rumah kedua ibu – bapanya dibelek. Penuh satu almari juga baju yang ditinggalkan. Jasmeen tahu sampai bila – bila pun, bilik yang ditinggalkannya itu akan tetap dijaga rapi oleh Mama. Maklumlah anak dara kesayangan. Akhirnya baju stretch wool-twill blazer yang dibelinya keluaran edisi terhad Viviene Westwood Red Label diambil dan disarungkan di atas Bally cotton poplin shirt. Selesa dan santai apabila Jasmeen hanya memadankannya dengan sepasang jeans lusuh dan Gucci plain scarf yang dililit kemas di kepala.
Boleh minta Ferhad tolong hantar pergi pejabat arkitek Modenreka sekejap lagi ni. Harap – harap Ferhad sudah sembuh dan kembali bertenaga. Temujanji pagi ini tidak boleh tidak dibatalkan. Miza pagi- pagi sudah mengingatkannya. Pergi dengan Ferhad, balik minta Miza hantar orang jemput, okay lah tu. Desis Jasmeen bersetuju dengan perancangannya sendiri.
            “Duduk.”
Arah mama apabila melihat Jasmeen melencong ke dapur. Bukannya tak tahu, anak daranya ke dapur untuk mengambil susu dan Koko Krunch. Bukannya nak dirasa nasi lemak kita ni. Dahlah jarang – jarang ada kat rumah. Nak kata terima kasih sebab Ferhad sakit tak boleh hantar Jasmeen balik ke rumahnya sendiri bunyi macam kejam tetapi itulah hakikatnya. Kalau tak susahlah nak tengok Jasmeen tidur di rumah apatah lagi menghadap sarapan bersama. Sudah terlupa Puan Sri Nur Maria bila kali terakhir mereka duduk semeja.
            “Meen diet lah Mama. ”
Jasmeen memuncungkan mulutnya tanda protes namun tangannya laju menyenduk nasi lemak ke pinggan. Wow! Nasi lemak lauk sambal sotong dan paru goreng rempah. Selamat lah diet aku hari ni. Cakap Mama jangan dibantah lebih – lebih. Buat sakit telinga je kena khutbah percuma. Eh! Dengar khutbah kena bayar ke? Jasmeen mengulum senyum.
            “Dah okay Ferhad? ”
Dengan mulut penuh dengan nasi lemak, Jasmeen menyapa adiknya yang ralit membaca surat khabar. Ferhad hanya mengangguk tanpa mengangkat muka. Mesti Ferhad sudah bangun joging pagi – pagi lagi. Pinggan di hadapan Ferhad sudah licin. Sakit pun selera makan tak kurang.  Jeling Jasmeen yang duduk bertentangan dengan Ferhad.
            “Malam ni Meen balik sini dulu. Papa ada buat jamuan makan sikit.  Kalau boleh tolong Mama apa yang patut lagi bagus. Bangga sikit Papa kalau anak dara Papa ringan tulang. ”
            Mata Jasmeen membuntang. Patutlah Papa relax sahaja pagi ini. Rupanya ada agenda tersembunyi.
            “Papa ni ingat ada kat rumah sebab nak luangkan masa dengan Meen. Rupanya ada udang sebalik batu. Tengoklah kalau Meen tak banyak kerja. ”
Tan Sri Farhan hanya diam tak berkutik. Menyedari kekhilafan sendiri. Namun tetap tersenyum mendengar keluhan Jasmeen yang bukan untuk pertama kalinya didengar. Anak daranya seorang ini tak pernah tahu menyimpan rahsia hati. Segalanya mudah diluahkan. Namaun dia tahu dia tak pernah kurang perhatian dan kasih sayang untuk anak – anak cuma mungkin masanya sahaja yang amat terhad.

            If you often smile and show that you enjoy your work, your kids will grow up in the same path even if he doesn’t see you much.

Tan Sri Farhan mengimbas kembali ayat yang pernah diturunkan oleh sahabat baiknya dahulu, Jeneral Khoon yang jadualnya hidupnya sama sahaja sibuk dengannya. Sebab itulah Tan Sri Farhan tidak pernah merungut di hadapan anak – anak. Walhal kadang – kadang dia sendiri dulu tidak betah dengan jadual kerja yang padat dan kini pula dengan pelbagai masalah dalam dunia perniagaan. Hasilnya jelas tertumpah ke atas Jasmeen. What a workhoholic lady! Walau pun bidang yang diceburi Jasmeen ditentang hebat oleh Tan Sri Farhan namun kesungguhan Jasmeen menjayakan pilihannya amat mengkagumkan Tan Sri Farhan.


* * *


“Cik Fellah Delisya kan? Silakan.”
Sopan Iskandar mempersilakan  Jasmeen duduk sambil tangannya ligat mengemas bekas air mineral kosong yang ditinggalkan oleh Cruise Team sebentar tadi. Ishh...mesyuarat tak sampai setengah jam pun haus. Namun apa yang nak dihairankan kalau mendengar pertukaran profile rekabentuk tu, minum selautan air pun belum tentu dapat melegakan jiwa masing – masing.
            Iskandar membuka pelan lanskap yang dihulurkan Jasmeen.
            “Saya rasa tak ada masalah. Semua memuaskan hati and well blend. Exactly like what we are expecting.”
            Jasmeen lega. Ragam projek besar dan projek persendirian amatlah pelbagai. Macam – macam kerenah yang perlu ditempuhi. Kalau dari segi rekabentuk pula, pelbagai perubahan baik perubahan besar atau perubahan kecil perlu dibuat sehingga pihak arkitek atau client berpuas hati.
            “Cuma…”
La… ada ‘Cuma, Cuma’ lagi ke. Bukan main jauh Jasmeen berangan hasil rekabentuknya kali ini memuaskan hati tanpa pindaan major tadi.
            “Apa dia Encik Iskandar? Anything that I’ve miss or anything that you want to incorporate?” Iskandar menggelengkan kepala. Jasmeen keliru.
            I’m waiting for someone who wants to meet you badly actually.
            “Oh! Suspense saya. I can wait, surely.”
Jasmeen menguntum senyum. Malas nak bertanya siapa yang hendak bertemunya. Kalau tak pihak client mungkin arkitek QP. Iskandar mengerling. Senyuman seindah suria itu kalau tak mampu mencairkan hati En Fareez kita, tak tahu lah. Buruk sangat tanggapan Fareez terhadap Integrate Landscape ni. Eh, kau ni apa kena mengena Integrate Landscape dengan senyuman empunyanya? Iskandar bermonolog sendiri.


* * *


Fareez mundar mandir dalam pejabat. Bengang. Panggilan telefon sebentar tadi cukup merudumkan moodnya hari ini. Teramat bengang sebenarnya. Dengan siapa lagi kalau bukan Gina. Sudah tidak terhitung rasanya Gina mempermainkan janji – janji manisnya. Kali ini berang Fareez berlipat ganda kerana Gina membatalkan janji untuk menemaninya keluar malam ini untuk kesekian kalinya. Tali leher baldu yang dihadiahkan Gina tiga tahun dulu dilonggarkan. Tangan kanannya menyelak rambut yang terjuntai di dahi. Arghh!! Fareez kembali duduk. Bingkai gambar yang menghiasi mejanya ditenung tajam. Bingung akan kesudahan episod percintaannya ini.
            Jam dikerling sekilas. Hampir terlupa dia dengan janjinya dengan Iskandar untuk turut serta dalam mesyuarat bersama bos Integrate Landscape.  Organizer dicapai. Ipad dibiarkan di meja. Sekeping kad bisnes diambil. Patut dia memperkenalkan dirinya dengan tertib dengan bos Integrate Landscape yang kurang tertib pada pandangannya. Fareez menutup pintu biliknya perlahan. Langkah diatur ke bilik mesyuarat yang terletak di sebelah biliknya. Blinder yang terselak di bilik mesyuarat membolehkan Fareez melihat dengan jelas Iskandar dan bos Integrate Landscape yang membelakanginya sedang ralit berbincang. Pakai tudung jugak bos ni. Macam si Melur cuma dah namanya bos mestilah siap berblazer. Dari belakang nampak macam tinggi lampai dan gaya duduk bergaya menyerlahkan karisma. Tengah duduk nampak semua macam sempurna tapi cuba jalan, entah – entah kengkang. Desis Fareez, cuba menilai melalui pandangan pertamanya.
Entah kenapa kerana hanya kesilapan kecil yang dibuat Integrate Landscape ditambah dengan pertemuan dengan si Melur yang meyakitkan hati, semuanya umpama wayang yang berputar – putar menghasut mindanya agar bertindak di luar rasional.

Beep! Beep!

            Mesej daripada telefonnya mengganggu lamunan Fareez. Tangan yang sedang memulas tombol pintu bilik mesyuarat terhenti. Telefon ditala. Oh my! Fareez kaku.  Mesej ringkas yang tertera di skrin cukup mengejutkan Fareez tanpa perlu menekan butang inbox.
Gina accident.

Tuesday, 4 September 2012

Gadis Edisi Terhad (GET) Bab 8



Fareez merungkaikan ikatan tali leher. Rimas. Tali leher dicampak kasar ke meja. Kerusi ditarik. Bengang mengingatkan pertemuannya dengan wakil Syarikat Axis Berhad, milik Tan Sri Farhan. Berbincang dengan Tan Sri Farhan lebih mudah baginya daripada berbincang dengan Mr. Dugoff. Namun mana mungkin pelanggan utama mencemar duli untuk sentiasa berbincang dengan golongan picisan sepertinya. Kadang - kadang sahaja Tan Sri Farhan akan turun padang. Mr. Dugoff, wakil Axis teramat tegas, langsung tak bagi ruang nak mencelah.
Projek terbaru yang diraih oleh Kumpulan Modenreka Sdn. Bhd. Projek yang bernilai hampir 721 juta ringgit merangkumi taman tema air, tangki air taman laut terbuka, 2 buah hotel dan 35 unit villa pantai mencabar kredibilitinya sebagai peneraju Kumpulan Modenreka. Selaku QP atau Qualified Personnel yang dipertanggungjawabkan untuk mengetuai jurutera perunding M&E, jurutera perunding sivil dan struktur, jurutera perunding lanskap serta jurutera perunding natural sea water.
Bunyi macam pelik untuk berurusan dengan jurutera perunding natural sea water tapi percayalah, mereka adalah orang yang paling layak dan penting untuk menjayakan projek tangki air taman laut terbuka yang bakal menjadi projek taman air laut yang terbesar di South Asia. Walau pun belum mampu menandingi projek open ocean tank the largest in the world yang giat disiapkan di Pulau Sentosa, Singapura namun projek ini mampu membuat Fareez gila! G.I.L.A!
Arfah, please arrange short meeting with Cruise team now.” Arah Fareez melalui intercom di biliknya.
Laju Fareez memberi arahan kepada pembantu peribadinya untuk mengadakan mesyuarat tergempar bersama kumpulan arkitek yang ditugaskan untuk projek ini. Gelaran Cruise team diberi kerana rekabentuk hotel yang bersambung dengan taman tema air projek ini adalah berbentuk cruise. Fareez mencapai iPad menuju ke bilik mesyuarat yang terletak di sebelah biliknya sahaja.
            “We have major changes as requested by client. Our cruise profile will change to mammal profile.” Fareez berhenti lama.
            Menunggu tindak balas mereka – mereka yang terdiam tiba – tiba mendengarkan berita yang tidak disangka itu. 3 pasang mata membulat mendengar ayat penyata yang umpama jarum peniti mencecah gegendang telinga. Bunyi ayat macam ringkas namun cukup untuk membayangkan deretan kerja yang tidak ringkas. Beban bertan – tan adalah ungkapan yang lebih sesuai.
            “What?” Jerit Iskandar.
            “Tan Sri Farhan ni dah nyanyuk ke apa?” Sambung Jaclyn.
            “Mammal as if what mammal?” Iskandar masih tidak berpuas hati.
Iskandar cuba mengorek maklumat dengan lebih jelas. Rekabentuk profil cruise sudah siap malah telah diberikan kepada konsultan sivil dan M&E untuk menyambung bahagian masing – masing. Mati kalau tiba – tiba nak buat pertukaran major.
            “Shark.” Jawab Fareez sambil tersenyum melihat reaksi Iskandar yang ternganga, Jaclyn yang menutup mulut dan Reza yang membuntangkan mata.
            “OMG!”Jaclyn menjerit.
            “Is this a joke? I think both Mr Dugoff and Tan Sri are crazy. ” Reza yang dari tadi diam mula bersuara.
            “Haha…he is absolutely sober and clear-headed to be precise.” Fareez menyambung kata.
Faham sangat perasaan ketiga – tiga arkitek di bawah penguasannya ini. Perubahan profil akan menyebabkan perubahan keseluruhan projek sebanyak 40%. Cuma sebagai ketua, Fareez tidak boleh nak menyuarakan pendapat peribadinya. Ikutkan hati memang marah tersangat – sangat, banyak kerja jadinya.
            “We dismiss and guys take this as a new challenge.” Fareez mula berdiri.
            Jaclyn dan Reza meninggalkan bilik dengan mulut becok meluahkan rasa tidak puas hati. Biarlah. Budak – budak ni memang macam ni. Ngomel macam – macam tapi kat belakang Fareez, mereka tekun melaksanakan kerja masing – masing.
            “Boss, do you want to join presentation with Integrate Landscape?” Tanya Iskandar apabila melihat Fareez mula mengangkat Ipad.
            “When?”
            “Now.”
            “Which project?”
            “Axis, residential project.”
            “Oh! The one Tan Sri instructed you himself to appoint this company. Am I right?”
            “Right.”
            “Who’s coming? Boss or rep?”
            “The boss.”
Kalau yang datang setakat pencacai, design drawing pun salah fax baik tak payah. Membuang masa sahaja berurusan dengan orang bawahan. Getus Fareez.
            “Yeah. I would like to join. Just a short introduction with the person in charge would be good. I’m afraid if Tan Sri also instruct us to appoint them for this millions cruise project. We are dead then!”
Ujar Fareez memandang rendah kemampuan Integrate Landscape. Pendiriannya dalam perniagaan tak kan berubah walau dihimpit oleh kuasa, wang atau apa pun, Quality Must Come First! Syarikat kecil seperti Integrate Landscape tak akan mampu bertanding dengan syarikat lanskap besar seperti Malik Lip sebagai contoh. Apatah lagi untuk menguruskan projek bernilai ratusan juta.


* * *

           
“Fareez tak ikut Diya balik?” Tanya Atuk Syed ceria sebaik melihat Diya melangkah keluar kereta Pesona nya yang baru dibeli bulan lepas.
            “Fareez kerja lah Atuk. Hari ni baru Jumaat. Diya ambil cuti awal.”
            “Ni Fareez belikan Atuk.” Sambung Diya lagi.
Diya menghulurkan sebuah beg plastik bertulis Binwanis sebaik melangkah masuk ke dalam rumah Atuk Syed yang sederhana besar itu. Sunyi sepi sahaja. Kesian Atuk tinggal seorang diri di kampung. Diya mengeluh sendiri. Apakan dayanya, Diya terpaksa berhijrah ke Kuala Lumpur untuk mencari rezeki. Diya bukan orang senang macam Fareez.
            “Atuk dah makan?”
            “Belum.”
            “Ada apa kat dapur ?”
Tanya Diya mengharapkan meja sudah siap berhidang walau pun dia pasti Atuk menunggunya untuk memasakkan makanan kegemaran Atuk. Malas pula Diya nak masak. Penat memandu belum hilang lagi. Perut pula dah mula berirama rock kapak. Lapar. Kalau ada pembantu rumah kan senang. Boleh main jerit je. Beg dihempas ke dalam bilik tidurnya yang terletak di hujung dapur. Langkah terus dituju ke dapur. Diya sempat mengerling Atuk yang asyik dengan drama Melayu yang ditayangkan di TV. Entah cerita apalah yang dilayan Atuk, siap ada lagu Pada Syurga Di Wajahmu nyanyian Nash tenggelam timbul dengan suara pelakon.
            Masak kerabu mangga lah hari ni. Mesti Atuk suka. Balik dari Taman Melati tempoh hari, bersungguh Diya bertanyakan resipi kerabu mangga daripada Kak Umi, pengurus kewangan di syarikat Diya bekerja. Teruja Diya melihat Fareez makan nasi berulamkan kerabu mangga dengan penuh selera di restoran Leha Kelfood. Tak sangka Fareez ingat lagi masakan kegemaran arwah Mak. Diya rindu Mak!
            Diya mengambil 2 biji mangga muda yang Atuk simpan dalam peti ais. Dibawa ke sink untuk dibasuh sambil kepalanya ligat mengingat kembali resipi yang diajar Kak Umi.

2 biji mangga muda [cincang atau parutkan isinya]
1 biji timun [buangkan biji tengah dan parutkan ]
5 tangkai kacang panjang [potong kecil]
1 kuntum bunga kantan [hiriskan]
2 labu bawang besar [mayang ]
2 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
daun ketumbar hiris [ambil daun sahaja]
1/2 cawan kacang tanah [tumbuk kasar]

Ligat Diya menyediakan bahan – bahan untuk dimesin pula. Diambil 3 tangkai cili merah, 5 tangkai ciliapi, 3 sudu besar jus limau, 4 sudu besar air, garam dan gula. Semua bahan dimasukkan  ke dalam mangkuk besar. Bahan mesin juga dicampurkan dan digaulkan rata. Okay siap hidang. Sedang Diya tersenyum dengan hasil tangannya, tiba – tiba teringat kata – kata Fareez yang cukup mencincang lumat hatinya seperti mangga muda yang siap dicincang di dalam pinggan.
            ‘Next time I’ll bring Gina here. Gina mesti suka makan nasi campur kat sini. Saya nak ajar dia makan kerabu mangga ni.’


p/s: jumpa ke tak Fareez dgn Boss Integrate Landscape ni? Okay Q for new readers only :p